Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
Семейна война решава титла Иван Вуцов: Без сантименти, искам Левски да бие. Ще ми е тъжно, но трябва да им отмъкна трофея отвърна Вили, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Левски и Славия ще сложат края на един изключително интересен и напрегнат футболен сезон. В съботния следобед на стадион „Георги Аспарухов” ще бъде повече от горещо не само заради очакваните 15 000 зрители и залога „титла”, а и заради нещо, което не си спомняме по българските терени. Една фами-
лия ще бъде разделена в битката за първото място. Баща и син, които обичат Левски, сега са от двете страни на барикадата. Иван Вуцов, макар и само като консултант, работи за любимия си отбор, докато неговият син е треньор на Славия. По ирония на съдбата именно Вили може да отнеме титлата от ръцете на „сините”.
„Няма никакви сантименти в мен. Независимо дали работя за Левски или не, винаги стискам палци на този тим. Аз съм си левскар, искам и очаквам да победим Славия и да вземем титлата най-после. Велислав е достатъчно голям да се оправя сам”, обяви Иван Йуцов пред „Меридиан Мач”.
„Виждате, че когато Иво Тонев каже нещо, то става. Той ви обеща Левски да е шампион преди 30-ина дни и ето, че това почти се случи. За успеха имат заслуга всички в отбора. Николай Митов работи добре, а за това дали трябва да остане имам мнение, но няма да го кажа пред медиите. Ако шефовете в клуба ми го поискат, ще го споделя”, допълни още Вуцов-старши.
Неговият син също даде да се разбере, че симпатиите към Отбора на народа няма да му попречат да направи всичко по силите си да вземе поне точка.
„Ако Левски не стане първи, сигурно ще ми е мъчно и ще ми е тежко. Но повече ще ме боли, ако Славия загуби. В пъти по-криво ще ми е. Ние сме длъжни да играем по най-добрия начин, за да няма спекула-ц и и ” обяви Вили Вуцов. Той се спря и на темата с евентуални премии от Лудогорец.
„Не съм счетоводител. Досега не са ми предлагали премии – нито преди мача в Разград, нито сега. Ако има премии, те ще са от нашия президент. А ръководствата на двата тима дали ще се разберат, не знам. Венци Стефанов поиска от мен да изглеждаме по най-добрия начин в този мач. Смятам, че имаме добри футболисти, които могат да играят футбол. Единствено ме притеснява, че изгубихме тонус в последните 25-30 дни. Ако повторим първото полувреме от мача с Черноморец, срещу Левски ще последва катастрофа. Двубоят ще е специфичен. Ние трябва да излезем спокойни, мобилизирани и дисциплинирани. Няма да се скрия и да не отида на „Герена”, защото фамилията ми е Вуцов. Хората могат да ни повярват, ако ни видят как играем”, допълни още специалистът.
Левски иска на “Герена” в Европа, чака “да” от УЕФА Евроцентралата праща комисия другата седмица, продължава на втора страница футболният ежедневник. Евроцентралата праща комисия другата седмица Левски е поискал да играе на стадион „Георги Аспарухов” мачовете си в Европа, научи „Меридиан Мач”. Както е известно, в момента съоръжението е със срутен сектор „А”. Въпреки това „сините” искат да играят първите си срещи на „Герена” и са подали официална молба за лицензиране на съоръжението. Комисия на УЕФА ще мине на инспекция идната седмица, за да реши окончателно дали ще пусне Левски на стадиона им. По-вероятно е „сините” да получат лиценз за Втория предварителен кръг в Шампионска лига, в случай че вземат титлата, разбира се. За по-нататъшните кръгове все още няма яснота.
„Сините” заявиха още преди време, че имат желание да играят на „Герена”, тъй като там футболистите се чувстват по-уютно. При по-сериозен съперник обаче мачовете неминуемо ще се местят на стадион „Васил Левски” не толкова заради по-добри условия, а заради по-големия капацитет.
БФС отряза Локо(Сф) за служебно 3:0 Локо (Сф) бе на косъм да разбуни сериозно духовете в българския футбол. Но БФС не позволи това да се случи. От „Надежда” измислиха как да прибавят още 2 точки към актива си в борбата за оцеляване. Те внесоха жалба до Спортно-техническата комисия на БФС с искане за служебна победа над Етьр от мача, който завърши 2:2. Причината – вратарят на „болярите” Ненад Филипович е играл в куп официални мачове, включително и срещу „железничарите”, без да е бил регистриран в НАП. Според адвоката на Локо (Сф) Михаил Михайлов договорът на сърбина с клуба е нередовен. А когато подобен футболист вземе участие в двубой от елита, то на клуба му би трябвало да се присъди служебна победа. От СТК обаче набързо охладиха мераците на Локо (Сф) и не уважиха молбата им. Според председателя на комисията Марин Маринов тук не става дума за нарушение. „Документът от НАП към трудовия договор на футболиста Ненад Филипович не е задължителен, а пожелателен. Всичко това е отразено в чл. 25, ал. 2 от наредбата на БФС. При това положение остава без последствие молбата на Локо (Сф)”, коментира Маринов.
Ако по някаква случайност от БФС бяха приели жалбата на „железничарите” за служебно 3:0 над Етьр, то те щяха да изплуват над чертата за сметка на Ботев (Bp). Двата тима щяха да имат по 30 точки, но столичани са с предимство в преките двубои. Това означава, че ако в последния кръг Локо (Сф) и Ботев (Bp) бяха победили съответно ЦСКА и Черно море, в елита щеше да остане тимът
на Емил Велев. Сега нищо друго освен победа над „червените” не върши работа на „железничарите” и те може да изпаднат в,,Б” група.

Венци Стефанов пак се изхвърли: Бием Левски, Лудогорец да почерпи Дано моите не играят така, както Литекс срещу Локо Сф, надява се босът, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Собственикът на Славия Венцеслав Стефанов отново се изказа, без много да му мисли, и смело заяви, че неговият тим ще бие Левски на Герена. Двата тима се изправят утре от 18 ч. в мач, който решава титлата.
– Този мач е въпрос на чест за всички футболисти. Който е мъж, ще излезе и ще играе. Дано моите не играят така, както Литекс срещу Локо Сф. Мъжете в Славия ще влязат в историята – сподели босът на белите.
Чичо Венци продължава да отрича, че е взел пари от собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев, за да се хвърли срещу сините. Ако Славия препъне Левски утре с победа или равен, Лудогорец става шампион, тъй като надали ще има проблеми в Монтана.
Билетите за „Уембли” се продават по €5 000 Невероятно, но факт! Билетите за утрешния първи в историята немски финал в Шампионската лига Борусия Д – Байерн на лондонския ст. „Уембли” стигнаха 5 000 евро бройката на черния пазар. Цените са надути до небето поради небивалия интерес, предизвикан от общо над 750 000 заявки за билети от фенове на двата отбора. Властите в английската столица са в ужас заради очаквани зулуми от хилядите немски запалянковци, които ще пристигнат без билети. И в същото време предупреждават тези, които имат билети, да не ги държат в ръцете си, за да не им бъдат откраднати в навалицата.
Клубовете имат изкривено подсъзнание Не знам какъв е замисълът на думите на Милен Радуканов за предстоящия мач с Локо Сф. Като гледам последните изказвания на треньора и шефовете на червените, е ясно, че ЦСКА ще отпише двубоя си. Същото се канят да направят и в Черно море, които смятат да пуснат юноши срещу Ботев Враца. По принцип не е лошо да се залага на юноши, но тези последни мачове от първенството трябва да се изиграят на сто процента и много сериозно. Дай шанс на двама-трима юноши, но отборът ти трябва да е боеспособен и да играе феърплей.Не може да кажеш, че ще пускаш изцяло юноши и да стават такива спектакли от рода на Миньор – Лудогорец преди година. Тези срещи не бива да се подценяват. Добре е да се дава шанс на юношите, но не когато всичко е безсмислено и първенството е решено. По този начин и те самите губят всякакво желание за игра. Нека си играят, но без да влизат в разни игри. Защото в крайна сметка нека изпадне този, който най-много заслужава. Не е нормално това, което се случва в нашия футбол. Гледам много европейски първенства и мога да кажа, че всички отбори,без значение дали се борят за нещо, играят до последно и не пускат аванти на никой. Крайно време е и ние да се научим на това нещо, иначе ще си останем на същото ниво. Ако наистина има хора, които умишлено дават мачовете си на противника, как после искате отборите ни да вървят и да играят добре в Европа.
Въобще не ми го побира умът как дори може да се говори за такова нещо. Тези, които говорят за това, внасят съмнения в хората и затова стадионите ни са празни. Феновете не са глупави. Те трудно могат да бъдат заблудени кой мач е реален и кой не.
Защото това изкривено подсъзнание на клубовете ни се пренесе и върху публиката. А това не е добре. Ако искаме промяна, всички мачове трябва да се играят на сто процента.
Искаме ли да се вдигне нивото на футбола ни, трябва да има феърплей. Привържениците се радват, защото виждат, че отборът им се раздава. Виждате, че някои хора дори не правят опит да прикрият нещата, за които говорим. Трябва да се пусне състав, които ще се хвърли на максимални обороти, а не да отпишеш срещата и да я изиграеш за здраве.
Вижте какво направиха Черноморец срещу Локо Сф. Играха си честно и аз свалям шапка и на Херо, и на целия им отбор, въпреки че имаха проблеми с куп контузени и играха с немалко юноши.
В Литекс да погледнат себе си Не виждам защо Литекс и Христо Стоичков имат такива претенции към съдийството в мача срещу Локомотив София. Единственото спорно положение бе, когато топката се удари в ръката на играча на Железничарите в наказателното поле (б. р. визира ситуацията с Александър Бранеков). Но ситуацията тук е 50 на 50 и зависи как съдията ще тълкува правилника. Това си е изцяло негова преценка. Друга спорна ситуация нямаше. Христо Стоичков би трябвало да обърне повече внимание на факта, че този мач беше изключително слаб за неговия отбор. Той трябва да се замисли защо се стигна дотук. Локомотив също играха слабо, но благодарение на по-големия си опит успяха да вземат трите точки. Що се отнася до страничните фактори, не е сериозно да се твърди, че някои от отборите нямат нужда от треньори и съдиите сами могат да им свършат работата. Специално за оплакванията на Литекс в мача срещу Локо Сф пак ще кажа, че в тази среща нямаше нищо скандално в съдийството. Проблемът на оранжевите е, че нямаше и помен от добрата игра на отбора в мача срещу Левски и други срещи от началото на сезона. Тогава могат да кажат, че наистина бяха ощетени, то се видя. А в този случай играха в тренировъчен дух и не трябва да търсят вината в главния рефер.
Не става така. Локомотив не е съдийски отбор, затова няма логика в такива изказвания и нападки, формата на Литекс спада, това се вижда с просто око. Младите момчета просто не могат да издържат на такова напрежение и натоварване. Така че не мисля, че съдиите изземат треньорските функции. Столичните железничари ще бъдат значително облекчени, след като от ЦСКА обявиха, че ще разчитат на повече юноши. И тук чувам подмятания за странични неща. Знаете ли, че в Англия има закон, който гласи, че във всеки мач отборите трябва да играят с 60 процента от титулярите си. Ако това нещо се приложи и в България, тогава никой няма да се оплаква от нищо. Но при нас е така, всеки се води по някакви собствени правила. Затова е крайно време да престанем да говорим за съдии,уредени мачове и пари под масата. Така се губи най-важното – погледът върху играта на собствения ти отбор. А това е три пъти по-важно от слухове за договорки. Болните глави прехвърлят мислите си върху здравите и оттам идват проблемите ни.

БФС прати купата на “Герена” Готвят награждаване за сините утре, не и за Лудогорец, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. Купата на победителя в шампионата е изпратена от БФС на стадион “Георги Аспарухов”, където утре от 18.00 часа Водачът в класирането Левски посреща Славия. Другият претендент за титлата Лудогорец е гост на Монтана. Трофеят ще стои в тунела на „Герена” и ако развръзката е в полза на сините, футболистите на Николай Митов ще бъдат наградени веднага след края на срещите. Ако Левски не победи, а Лудогорец бие и изпревари сините, тимът от Разград ще получи шампионската купа след празниците на стадион “Лудогорец Арена” или в центъра на града.
Запалянковците на Левски вече купиха над 2 хиляди билета за събота.
Срещу Славия голмайсторът на сините Карвальо пак ще остане резерва.
Удариха Стоичков със 7 бона за обиди БФС не закъсня да отвърне на удара на Христо Стоичков. Заради думите си по адрес на Борислав Михайлов – “Оня с перуката, който е във футболния съюз, е боклук. Това ще продължава, докато някъде не го хвана да го пребия”, треньорът на Литекс бе глобен с 5 бона от Дисциплинарната комисия. За обиди към съдията Георги Йорданов, който свири мача с Локо София в Ловеч, Стоичков няма да може да води Литекс в последния кръг срещу Черноморец и ще трябва да се бръкне с още 2 хиляди лева. Така санкцията му става общо 7 бона.