Преглед на водещите новини в спортните медии (България)


София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
Смъртни заплахи за “сини” душмани, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Вратарят на Славия Георги Петков и треньорът Велислав Вуцов са получили смъртни заплахи след равенството, с което отнеха титлата от Левски. „Сини” фенове обиждаха и обсипваха с клетви двамата още на стадиона. След мача, когато вратарят и съотборниците му се качиха направо в автобуса, за да напуснат възможно по-бързо „Герена”, атаките продължиха. Президентът на Славия Венци Стефанов разкри, че освен фенове и хора от щаба на съперника са отправяли заплахи.
„Отправиха смъртни заплахи към Георги Петков и Вили Вуцов чрез SMS. Не само феновете ги плашеха. Най-активен в хулите и нападките към вратаря беше Мариян Христов. Веднага след края на мача той започна да крещи по Жоро Петков, че щял да го довърши, че бил мъртвец, че свършил за футбола. Лумпениадата в Левски е голяма! Как може такова нещо?”, възмущаваше се Стефанов.
„Иначе вие сте журналисти, интелигентни хора, виждате, че и двата гола в мача са от футболисти на Левски. Защо трябва да се търси вина в Славия, дали ще получим пари от Лудогорец? Аз не съм в добри отношения с Кирил Домусчиев, нито съм разговарял с него. Ако той е обявил това пред други хора, не бих отказал, но аз не съм чул за подобна оферта”, държеше на своето Стефанов.
Велислав Вуцов потвърди пред „Меридиан Мач”, че е бил заплашван, включително с кратки съобщения в мобилния си телефон. От съгласувани и с ръководството на Славия мерки за сигурност той се е изнесъл на хотел за няколко дни. След това ще замине на почивка. „Обиждаха ме на терена и пред тунела”, лаконичен бе по темата Георги Петков. Самият той вече е в чужбина, за да се спаси от гнева на феновете, които допреди години скандираха името му и които той поздрави и преди началото на мача в събота. Бившият национал е тръгнал със семейството си за Гърция веднага след двубоя на стадион
„Георги Аспарухов”.
Барселона купи Неймар, продължава на първа страница вестникът. Барселона привлече звездата на Сантос Неймар срещу сумата от 54 милиона евро. Каталунците обявиха сделката на сайта си, а футболистът се похвали с нея в социалните мрежи. „Това е най-щастливият ден в живота ми”, написа младокът. Сантос получава 25 милиона от сумата, платена от Барса, а останалите отиват в два консорциума, които държаха правата на футболиста.
Стилиян сплоти легендите Легендите на родния футбол се обединиха от каузата на борещия се с левкемията Стилиян Петров. Христо Стоичков, Наско Сираков и Йордан Лечков се включиха в звездния отбор на България, победил с 4:2 ветераните на Астьн Вила в мача под наслов „Благодарим ти, Стан!”, събрал 11 000 зрители и над 100 000 лева за болните деца. Самият Петров, който отправи видеопослание, дари 10 000 паунда за малчугани, страдащи от онкохематологични заболявания.

Лудогорец е отново шампион, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Лудогорец пак е шампион! Тимът от Разград защити титлата си от миналата година в последния кръг на първенството. Драматична издънка на Левски 1:1 срещу Славия короняса Лудогорец за втори път. Вчера играчи, треньори и ръководители вдигнаха купата на собствения си стадион. С церемонията започнаха празненствата по случай титлата. За нея директно от Лондон пристигна спонсорът на клуба Кирил Домусчиев, който гледа финала на Шампионската лига на „Уембли”. Петминутна заря вдигна на крак буквално целия Разград, а около 3000 привърженици ку-фяха заедно с отбора под дъжда. След многото емоции Домусчиев призна, че никога не е спирал да вярва в успеха.
– Винаги съм мислил, че ще спечелим тази титла. Не съм се съмнявал и за миг – каза развълнуваният шеф на Лудогорец. Домусчиев разкри още, че много хора го навиват да поеме закъсалия финансово ЦСКА.
Баждеков вече е в стабилно състояние Изпълнителният директор на Левски Константин Баждеков е в стабилно състояние. За радост финансовият директор на сините не е направил инфаркт след злополучния за тима финал на първенството. Клубният шеф Константин Баждеков бе откаран спешно в болница след равния със Славия в събота, финансовият директор на сините се е почувствал зле на стадион „Георги Аспарухов” непосредствено след края на двубоя.
Съмненията на лекарския щаб бяха за инфаркт, но по-късно се оказа, че такава диагноза не е дадена.
– Най-притеснителното в момента е състоянието на г-н Баждеков. тъй като има съмнение, че има инфаркт – коментира изпълнителният директор на Левски Иво Тонев.Все пак Константин Баждеков още е в реанимация, но състоянието му е добро. Очаква се днес той да бъде изписан.
Станислав Ангелов: Сами сме си виновни Капитанът на Левски Станислав Ангелов заяви, че те сами са си виновни за загубената титла.
– Много-много не ни се говори след такъв мач. Целогодишният ни труд си отиде. Какво да се прави. Такъв е животът. Как да се спи? Лягаме, въртим се, мислим. Много хора бяха сложили, че вече сме шампиони и всичко е наред, но се оказа, че не е така. Доказахме за пореден път, че сме абсолютно честни. Работим си само ние и не ни интересуват другите. Няма смисъл да търсим вината в друг. Сами си направихме така, че всичко да зависи от този мач накрая. Можехме да се усмихнем накрая, но не се получи. След такъв мач какво да си кажем? Зарадвахме хората, дойдоха, веселиха се с нас, но накрая така се получи. Започнахме вчера добре и второто полувреме. Славия се отвори малко. Имахме си нашите шансове, но… Какво да кажа на феновете? Ако обичаш нещо истински, е ясно, че ще има и моменти на страдания. Никой не може да ти отнеме любовта. Подкрепяй отбора в трудните моменти – каза Пелето.

Левски се върна в долината на страданието, пише на първа страница вестник “Тема спорт”.Противно на всякаква здрава логика Левски загуби спечелената на 99,99 процента титла на България. Цялата ужасна трагедия се разигра пред очите на доста съществена, представителна част от съвкупното левскарство, което в последните 2 месеца бе повярвало, че в любимия клуб се е върнал автентичният дух. Съдбата обаче отреди след месец и половина пиянство от щастие Левски да се върне обратно в долината на страданието, където е поставен постоянно от така наречения собственик на акциите в последните 5 години. Проклятието “Тодор Батков отново се задейства безотказно в решителния момент и явно няма сила, която може да го спре.
Ходенето по острието на бръснача, което покори-телят на Южния полюс точно сравни с разликата между фарса и трагедията, завърши по познатия начин. Пет години Левски без никакъв трофей, такъв тъжен 100-годишен юбилей се е очертал на хоризонта. Клубът, който изцяло доминираше в България в периода 1992-2009 година с 9 титли, още толкова купи, четвъртфинал в Лига Европа, първо за България участие в групите на Шампионската лига, е на път в 5 поредни години да не печели нищо. За същия период се стопиха и 20 пункта от умопомрачителния, европейски коефициент от 34,50. Това е прискърбният факт, а той става още по-прискърбен, като се има предвид незавидното положение на вечния съперник ЦСКА. На практика Левски не спечели 11 трофея в България, при положение че само два от тях попаднаха в ЦСКА. Четири пъти Лудогорец, два пъти Берое и три пъти Литекс в този период обираха лаврите (б.а. – титла, купа и Суперкупа), а за Левски остана ролята на страничен наблюдател. И на смешните закани и големи обещания.
Това са реалните очертания на страданието, което изпитаха близо 15 хиляди сини фенове на стадиона и поне още 100 пъти по толкова пред телевизорите. Те за разлика от надутите балони по терена дори не успяха да се разплачат. За сетен път сините фенове се убедиха, че нещо в техния любим клуб е поставено на гнила основа. Че нещо не е като хората, щом и съдбата обръща гръб на отбора по толкова злочест начин. И всички знаят къде е проблемът, футболен клуб Левски съществува в момента, за да обслужва обществения имидж на едно лице. То е обсебило марката, традициите, историята и успешно манипулира чувствата на привържениците на клуба. Същото лице си върти на пръста футболните легенди на клуба без никакъв респект. Раздава им някакви длъжности, дава им подаяние за покорството и послушанието. С пагубни последици, защото всяка лъжа рано или късно лъсва наяве. При Левски поне е така, защото в този клуб моралът е от съществено значение.
И още нещо – оказа се, че директива “Левски шампион” никога не е съществувала. Иво Тонев си бе въобразил някакви неща, но те останаха химера. Това, че играе на карти със самия Него, не донесе абсолютно нищо като успехи на Левски, факт е, че осигури финансово благоденствие на клуба за целия си престой на „Герена”, но това си остава твърде незначителна подробност на фона на краха в края на неговия злощастен престой като син началник. Иво Тонев имаше само един полезен управленски ход и той го отказа недалновидно. Вплете се органично в концепцията Батков и накрая ще получи за довиждане само едно лицемерно благодаря. Азбучен пример как човек може да пропусне златния си шанс в живота!
Играчите и треньорите
са напълно невинни. Първо, те толкова си могат, второ са заложници на предателството спрямо синята идея, което се извършва в Левски от неговия собственик. Те чуват някакви висо-копарни приказки, изпращат им феновете да ги съветват и надъхват, но не усещат идеята. Тя е прекалено дълбока за тях. Като си изтрият сълзите, ще останат с утехата, че банковите им сметки са били напълнени доволно с финикийски знаци за това, че не са свършили никаква работа. И както обичат да повтарят като папагали, ще се вдигнат. Трябва да се вдигнат, за да паднат отново. Срещу някой като Сараево, а след това вероятно и за да поднесат нова горчива чаша на феновете за вековния юбилей. А и нали някой трябва да е виновен!
В заключение няколко думи за Славия, за Вили Вуцов и за Георги Петков. Славия не спечели нищо в годината на своя юбилей, но препъна 99-годишния си съперник. Една секунда преди последния съдийски сигнал на Никола По-пов това изглеждаше немислимо! Никой не вярваше, че това се случва в България. Но вече е факт, дали толкова са го искали или не, е друг въпрос. Със сигурност има задкулисие, което ще остане загадка. И не е толкова важно. Важното е, че Велислав Вуцов постигна най-големия успех в треньорската си кариера, на същия стадион, където видя нейното сриване преди 5 години. Георги Петков пък доказа, че поне една синя легенда не се е оставила на манипулациите на Тодор Батков. Показа му нагледно, че Господ може и да е от Левски, но определено не е от Тодор Батков. Подобни мигове остават в историята. Някога, вероятно друго поколение сини фенове необлъчени от манипулациите и лъжите, ще се отнесат с нужното разбиране и уважение към тази глава от историята. И ще направи истински прочит на стореното от Георги Петков – един истински левскар. Защото да си левскар означава преди всичко да казваш истината. А Гошо го направи по един уникален начин!
Батков обмисля да върне Сираков Селекцията в Левски от Иберийския полуостров
Тодор Батков отново е сам машинист в Левски. Иво Тонев може да остане да се занимава със строежа на стадиона, но няма да има никаква дума по оперативното ръководство на клуба. Двамата имаха среща вчера, финансовата си подкрепа от клуба са оттеглили Хората, на които Тонев се отчиташе досега.
Близки на Батков съобщиха, че той обмисля да върне в клуба Наско Сираков. Легендата обаче ще трябва да работи при жестоки финансови рестрикции, ако се съгласи. Сините започват преговори за раздяла с играчи, чиито заплати надвишават 10-12 хиляди лева, а такива на „Герена” са много, като някои стигат и до 35 хиляди лева на месец.
Въпреки провала в битката за титлата ръководството на Левски ще се опита да направи прилична селекция. Сините вече имат набелязани играчи за подсилване в защита, халфовата линия и нападението. Според информация на “Тема Спорт” скаутът на тима Кирил Вангелов вчера е наблюдавал двубоя от испанската Сегунда Дивисион Елче – Реал Мадрид Кастиля (б.а. – дублиращият отбор на Реал Мадрид).
В последните седмици скаути на сините са наблюдавали играчи и в още три европейски страни – Португалия, Франция и Холандия. От спортно-техническия щаб на Левски са набелязали нападател, който играе в португалски тим. Във франция и Холандия са следени предимно бранители и халфове. Въпреки катаклизмите от “Герена” се надяват до десетина дни да успеят да сключат договори поне с трима футболисти. С тях тимът трябва да се представи на ниво в Лига Европа.
Гаджев си тръгва след нов скандал с феновете Привърженици на Левски нападнаха пред „Герена” част от играчите след изпуснатата шампионска титла. Агресията на феновете се насочи към полузащитника Владимир Гаджев, като някои от тях дори започнаха да хвърлят камъни по неговата кола. Не бяха пощадени и автомобилите на съотборниците му. След този инцидент е почти сигурно, че Гаджев ще напусне отбора по време на лятната пауза. Това не е първият случай, когато Гаджев се сблъсква с недоволството на част от ултрасите.
На „Герена” си изпатиха и приятели на Гари Родригес и Нуно Пинто. На тях също налетяха бесни фенове и им се наложи да прескачат оградите и да влизат в пространството пред съблекалните, за да се спасят от гнева им.