Преглед на водещите новини в спортните медии (България)


София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
БФС праща Херо в Левски Треньорът този път не отказа на Батков, мисли до петък, пише на първа страница вестник “меридиан мач”. Собственикът на Левски Тодор Батков започна преговори с треньора Димитър Димитров. Херо този път не отказа на „синия” бос и трябва да даде отговор до петък. Решението му зависи от това дали БФС ще даде лиценз на Черноморец за новото първенство и дали ще се реши проблемът с финансирането на бургазлии. Любимецът на Сектор Б отказа да коментира ситуацията, но „Меридиан Мач” разбра, че той е провел разговори с адвоката в неделя.
От националния фен-клуб на Левски също изразиха позиция, че искат да видят Херо отново в любимия им отбор и му обещаха безрезервна подкрепа.
ЦСКА се прицели в Родолфо Ваноли, продължава на първа страница вестникът. Бившият спортен директор на ЦСКА Родолфо Ваноли е фаворит за треньорския пост на „Армията”. Шефовете на „червените” чакат отговор от него до петък, когато най-късно трябва да се знае заместникът на Милен Радуканов. Вчера пък ТВ7 сензационно обяви, че фаворит за наследник на Радуканов е Костадин Ангелов. Според медията негов помощник ще е настоящият играч на Славия Тодор Янчев. Собствениците обмислят и няколко други варианта, но определено чужденец ще води ЦСКА през следващото първенство. Самият Ваноли заяви за „Меридиан Мач”, че в България би се върнал само като треньор. Италианецът в момента е треньор на словенския Копер, но е бил изкушен с оферта от България. Ваноли си тръгна от ЦСКА по времето на Стойчо Младенов, когато му бе съветник по селекцията. Кадърът на Удинезе дойде на „Армията” с надежда да стане старши треньор, но търпението му бе кратко и си тръгна, за да търси нови предизвикателства.
Сега лично президентът на „армейците” Димитър Борисов се е свързал с Ваноли. Той настоява Родолфо да поеме ЦСКА през следващото първенство. Двамата запазиха от-лични отношения при предишния престой на Ваноли в Борисовата градина.
Самият специалист даде кратък коментар пред репортер „Меридиан Мач”. „С удоволствие бих се върнал на работа в България, но само като треньор. В ЦСКА оставих много приятели. На стадион „Българска армия” се чувствах като у дома си. Единият от собствениците на ЦСКА ми е много близък приятел. Става въпрос за Димитър Борисов. За отношенията си с ЦСКА не искам да коментирам нищо. Засега съм треньор на Копер и това е единственото, което мога да потвърдя”, лаконичен бе Родолфо Ваноли.
Жена поема спорта в България Министерството на младежта и спорта ще бъде оглавено от Марияна Георгиева-Бенчева, ако кабинетът бъде гласуван. Това съобщи номинираният за министър-председател на България Пламен Орешарски вчера.
Марияна Георгиева е д-р на философските науки и професор по синтаксис в Института по български език към БАН.
Георгиева влезе в 42-рото Народно събрание като втора в листата ДПС в Ловеч. Чете лекции по езикова култура, език и стил в медиите и политическа лингвистика в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Научните интереси на проф. д.ф.н. Мариана Георгиева са в областта на когни-тивния синтаксис и на философията на езика, по-специално на граматиката на менталността.
Преди да бъде официално обявено името на Марияна Георгиева, в медиите се спрягаха други две имена за спортен министър – Георги Мърков и Весела Лечева.
Ако кабинетът „Орешарски” бъде одобрен от Народното събрание утре, то Марияна Георгиева-Бенчева ще наследи на поста Петър Стойчев, който оглавяваше ведомството в служебното правителство на Марин Райков.

ЦСКА маха Радуканов и 13 играчи ЦСКА ще има нов треньор, научи „7 дни спорт”. Има решение на „Титан” Милен Радуканов да бъде освободен, а на негово място идва Дарко Миланич. Разговорите със словенеца са на финала и към момента той е големият фаворит за треньорския пост в ЦСКА.
Снощи се заговори, че Костадин Ангелов също може да поеме червените, но в момента Лаптопа не е вариант. Дарко Миланич води настоящия шампион на Словения Марибор. За него се знае, че държи да работи най-вече с млади и перспективни футболисти. Това е и идеята на „Титан” за отбора през новия сезон.
Шефовете планират чистка поне на 13 футболисти, с което драстично да се намали бюджетът на клуба. Сред гласените за продажба са основни футболисти като капитана Иван Бандаловски, Мишел Платини, Абел Анисе, Нджонго Присо и Мартин Камбуров.
Има вероятност Милен Радуканов все пак да остане на работа в ЦСКА, но все още не е ясно на каква длъжност.
Тонев остава в Левски Загубената титла в събота изправя Левски пред може би най-тежките 40 дни в съвременната му история. Автоголът на Везалов обърка всички планове на сините началници. Най-тежък е финансовият удар. Двете калъфки на практика означават край на мечтите за подновяване на контракта с “ВТБ Кепитъл”. Договорът с руснаците изтече още през януари, като се очакваше той да бъде подновен при титла, за да се атакуват групите на Шампионската лига. Сега обаче няма как да бъде убеден контрагентът им у нас Милен Велчев за подобен ход. Това е ужасяваща новина за сините. Нека не забравяме, че самият Тодор Батков призна при подписването на рекламния договор миналата година, че тази договорка спасява ОЦЕЛЯВАНЕТО НА ЛЕВСКИ
Двете калъфки със сигурност ще намалят и интереса на “Газпром” към сините. При представянето на спортните си проекти у нас руснаците разкриха желанието си да инвестират в Левски, но подчертаха, че се надяват клубът да е станал шампион. А и с тия темпове на строеж на “Южен поток” договорът се вижда не през газова тръба, а през крив макарон.
Не случайно най-драматично на загубената титла реагира финансовият директор Константин Баждеков. На човека му е ясно, че юни и с титла, и без титла трябва да извади пари за заплати. А такива няма. Няма и откъде да дойдат в настоящата ситуация. Още повече че и “М-Тел” не е решил ще дава ли пари, няма ли. А и да даде с тези 700 000, закъде по-напред!? Това са заплатите в Левски само за един месец! Най-големият проблем за Левски е дистанцирането от клуба на два от мистериозните спонсори които осигуряваха съществуването до момента. Става дума за могъщи компании, които можеше да се официализират при титла. Заради неубедителния ход в първенството на Левски обаче те са се оттеглили още преди месец и половина. При това положение издръжката пада единствено върху плещите на Тодор Батков. Той обаче няма как да извади сам пари, които да гарантират на Лвески шансове да остане в борбата за титлата и догодина.
Въпреки това почти сигурно е, че в клуба ще остане Иво Тонев. Директорът обяви афектиран след загубената титла, че ще подаде оставка. Тя ще му бъде приета от Тодор Батков наполовина. Всъщност ще стане шеф на УС и ще контролира само и единствено изграждането на взривения сектор “А”. Тонев ще има днес последен разговор с Тодор Батков. Ако адвокатът се съгласи на условията на тото началника, Тонев ще продължи работата си в Подуяне. Той обаче ще се дистанцира тотално от спортно-техническите дела на Левски.
Тодор Батков пък търси начин да разкара от Левски Даниел Бори-миров. Видинчанинът се върна в Подуяне по искане на Илиан Илиев. Борето поел ангажимент да си тръгне заедно с Джуджето. След уволняването на Илиев обаче Боримиров остана в Левски, заради което Илиан го обвини във Фейсбук, че му е забил нож в гърба. Нито един от вариантите за заместник на Иво Тонев не желаел да работи с Борето, който е известен със сприхавия си нрав. Самият Боримиров пък бил само в тежест, тъй като на практика не вършел нищо на Герена.
Засега единственото сигурно нещо е, че помощник-треньори-те Мариян Христов и Елин Топузаков остават в Левски. Нещо повече, тандемът дори може да поеме отбора, ако Тодор Батков реши да снеме доверието си от Николай Митов. Това обаче ще стане ясно едва след идването на нов спортно-технически директор.
Националите пътуват 19 часа до Япония Националният ни отбор по футбол отпътува вчера рано сутринта за Япония. На 30 май ще се изиграе първата от предвидените две контроли с представителния тим на Страната на изгряващото слънце. Воденият от Любослав Пенев тим пътува внушителните 19 часа, докато пристигне до финалната си дести-нация – Нагоя, където ще бъде проверката с Япония. Националите ни излетяха от София с редовен полет до Мюнхен, оттам пътуват до южнокорейската столица Сеул, а след това до Нагоя.
Капитанът на националите Ивелин Попов и вратарят Николай Михайлов ще се присъединят към тима в Германия. Двамата имаха мачове за клубните си тимове в неделя. Полето донесе историческото класиране на Кубан Краснодар в евротурнирите с победен гол, докато съдбата на Ники и Твенте бе коренно различна, оставайки извън Европа.
Групата, с която тръгнаха националите за Азия, наброяваше 22-ма футболисти. След контролата с Япония предстои още едно сериозно пътуване – до Казахстан. На 4 юни в Алмати трико-льорите излизат срещу Казахстан.
Разширен състав на България за контролите с Япония и Казахстан:
Вратари: Николай Михайлов (Твенте, Хол), Владислав Стоянов (Лу-догорец), Пламен Илиев (Левски), Михаил Иванов (Левски)
Защитници: Илия Миланов (Литекс), Александър Александров (Черно море), Иван Иванов (Партизан, Сър), Йордан Христов (Ботев Пд), Петър Занев (Волин Луцк, Укр), Веселин Минев (Ботев Пд), Йордан Минев (Лудогорец), Радослав Димитров (Славия)
Полузащитници и нападатели: Владимир Гаджев (Левски), Георги Илиев (Черно море), Светослав Дяков (Лудогорец), Георги Миланов (Литекс), Стефан Велев (Левски), Христо Златински (Локомотив Пд), Станислав Ма-нолев (фупъм, Анг), Спас Делев (ЦСКА), Емил Гъргоров (Лудогорец), Илиан Мицански (Инголщадт, Гер), Валери Божинов (Виченца, Ит), Ивелин Попов (Кубан, Рус).

Левски започва голяма чистка Поне 8 футболисти ще се разделят със “сините” до месец, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. Вече се очертават размерите на сериозна лятна чистка в Левски. На „Герена” предстои голям ремонт на съблекалнята, който ще започне с раздялата с шестима чужденци. Това са португалците Силва, Пинто и Рамос, както и Михелич, Прохазка и Ели. Не е ясно какво ще стане с Карвальо, а Николай Митов, който още не е подписал нов договор, иска Гари Родригес и Дъстли Мулдер да останат. Двамата холандци обаче трябва да си намалят заплатите.
Владимир Гаджев и Димитър Везалов също не са в плановете на Левски за новия сезон.
Иво Тонев ще остане поне до момента, в който не бъде построен новият сектор А на „Герена”, тъй като той е осигурил финансирането, което не е част от бюджета на клуба.
Лудогорец предлага нов договор на Гулдан Лудогорец ще направи всичко възможно да задържи Любомир Гулдан в тима, научи „Тема Спорт”. Договорът на словака с клуба изтича в края на юни. Заради това ръководството на зелените вече се е свързало с мениджърите на играча. Очаква се през следващата седмица двете страни да седнат на масата за преговори.
Треньорът Ивайло Петев иска на всяка цена 30-годишният бранител да остане в състава поне за още един сезон. Словакът дойде в тима през лятото на 2011 година, като от тогава до сега записа 50 мача за първенство. Специалистът държи много Гулдан да бъде част от Лудогорец за атаката на Шампионска лига, тъй като има солиден опит в турнира. Освен това той сформира много добър тандем с Козмин Моци през пролетта. Силното представяне на двамата допринесе доста за това зелените да разполагат с най-стабилната защита в Европа. Разградчани допуснаха едва 0,43 гола средно на мач в първенството, което бе по-добро постижение дори от това на ев-рошампиона Байерн – 0,5 на мач. Шефовете смятат, че една от грешките при атаката на ШЛ преди година е била липсата на достатъчно стабилност в отбрана, както и вратарският пост. Главоболията на Лудогорец срещу Динамо Загреб дойдоха именно заради проблеми в ариергарда и грешки на Го-лубович. Затова през зимата зелените направиха корекции под рамката на вратата и взеха национала Владо Стоянов. Очаква се сега клубът да вземе мерки и да не допусне някой от титулярите да си тръгне.
Ботев Пд иска Анисе Ботев Пловдив проявява сериозен интерес към халфа на ЦСКА Абел Анисе. Той е желан от старши треньора на канарчетата Станимир Стоилов. Мъри е останал впечатлен от играта на мадагаскареца с червения екип. Той е запознат с изявите му и от периода на играча в Черноморец.
Анисе е и един от футболистите, с които ЦСКА е готов да се раздели. Преди две седмици “Тема Спорт” публикува състезателите, които са в списъка за раздяла с клуба. А Анисе е едно от имената, които са вътре в него. Очаква се в най-скоро време да започнат преговори между двата отбора за правата на футболиста. През този сезон Анисе е третият най-използван играч на армейците след Черни и Лукас Саша. В 26-те си мача за първенство той е вкарал б гола и е добавил 5 асистенции, което го прави един от най-полезните в състава на Радуканов.
От Ботев Пловдив проявяват интерес и към друг играч на червените. Както спортен всекидневник № 1 вече писа, крилото Нджонго Присо също е желан от Стоилов, който познава играта му още от престоя си в Анортозис. В същото Време от ЦСКА са готови да преговарят с канарчетата и за друг свой играч – Апостол Попов. Апата дойде при червените именно от Ботев. Той е с минимални шансове да остане на “Армията” през следващия сезон.