Преглед на водещите новини в спортните медии (България)


София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
Левски на съд заради Херо След провала на преговорите с Димитър Димитров шеф на Черноморец иска БфС да накаже столичани, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Председателят на УC на Левски Иво Тонев потвърди, че е водил преговори с Димитър Димитров за нов треньор на тима, но той в крайна сметка отново е отказал заради лични и семейни проблеми. Херо е съобщил окончателното си решение късно вечерта във вторник. Изпълнителният директор на Черноморец Пламен Киряков, от своя страна, поиска БфС да се сезира и накаже „сините” за нерегламентираните контакти с треньора. „Това е потъпкване на договорите. Левски заслужава сериозно наказание”, обяви Киряков.
Треньорът отказа да се върне на „Герена” след тридневни преговори , продължава на първа страница футболният ежедневник. Димитър Димитров отново отказа да поеме Левски. Както „Меридиан Мач” първи съобщи, Херо преговаряше със „сините” шефове за евентуалното си завръщане на „Герена”. Вчера от ръководството на Левски обявиха официално, че специалистът, който към днешна дата води Черноморец, е отказал офертата им. Преговорите стартирали в неделя, когато „сините” шефове са разговаряли с Херо по телефона. Ден по-късно – понеделник, Димитър Димитров се видя в София със собственика на клуба Тодор Батков и Иво Тонев. Според информация на „Меридиан Мач” още тогава Херо е загатнал по-ясен начин, че не иска да води Левски. Както и при предишните оферта от „Герена”, Димитров е изтъкнал за това – лични причини. „Три дни имахме разговори с Димитър Димитров. Късно снощи (вторник) окончателно пропадна неговото идване в Левски. Той е много достоен човек, който води много битки извън футбола. Причините за провала на преговорите не са финансови или някакви други, а чисто лични”, обявиха от „Герена”.
Взимах дубъл на 1000%, отсече Кокала Треньорът на Локо (Сф) Емил Велев обяви смело, че ако е бил начело на Левски, „сините” са щели да завършат сезона с дубъл. Кокала на този етап е сигурен за оставането си в „Надежда”, но продължава поглежда към любимия си тим. „Щях да стана шампион с Левски 1000%. Няма начин да изпусна титлата по такъв начин на „Герена” със Славия. Дори щях да спечеля и Купата на България и да направя дубъл тази година. Със смесени чувства приемам това, което се случи на Левски в последния мач”, заяви бившият треньор на „сините”. „Твърдо оставам в Локомотив (Сф). Имам договор за още една година и намеренията ми са да го изпълня”, каза още Емил Велев.

4000 лв. за българин, 7000 – за чужденец, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. ЦСКА готви истинска финансова революция от лятото. За първи път български отбор ще въведе таван на заплатите, според който повечето играчи ще взимат едни и същи пари. За българските състезатели таванът е 4000 лева. Чужденците ще получават по 7 бона. Така армейците ще свият близо 7 пъти бюджета си за месечни възнаграждения, който в момента е сред най-раздутите в “А” група.Футболистите на ЦСКА, които не са съгласни с новите условия, ще бъдат продавани при първата оферта от чужбина. За които няма оферта, ще получат бележки за разтрогване на контрактите по взаимно съгласие. Целта е армейците да се отърват от играчи като Иван Бандаловски, които получават по 30 000 лева на месец.Другата новост във финансовата политика на ЦСКА е, че вече всеки играч, който започне като титуляр, ще получава по 1000 лева бонус независимо от изхода на мача. Така собствениците повеждат битка с мъртвите души на червената скамейка.
Лудогорец търси играчи за 3 поста Разградчани взимат само най-необходимото, не се хвърлят на скъпи покупки, продължава на втора страница вестникът. Работата по селекцията в Лудогорец започна. Шампионът на България не губи време след спечелването на втората поредна титла, а вече се насочва към стягането на отбора за участието в Шампионската лига. Разградчани, които започват в най-престижния клубен турнир в средата на юли,
няма да се хвърлят на скъпа селекция, а ще подсилят състава си само в най-необходимите зони. Засега е сигурно, че в Лудогорец няма да се търсят вратари и защитници. Между гредите шампионите имат двама от най-добрите на този пост в България. Въпреки напускането на ветерана
Урош Голубович в тима остават националите Владислав Стоянов и Иван Чворович. Младокът Георги Аргилашки пък се завръща от наем в Пирин Разлог. В отбрана нещата са още по-обезпечени. В центъра на защитата разградчани разполагат с Алекс Барт, Козмин Моци, Теро Мантула и Любомир Гулдан. Последният е с изтичащ договор, но ще преподпише в най-скоро време. Като крайни бранители в Разград имат Йордан Минев, Шоко, Витиня и Жуниор Кайсара.
На този етап изглежда, че ще се търсят играчи за 3 поста. На първо място шампионите имат нужда
от нов нападател. След напускането на капитана Емил Гъргоров в тима остават само Роман Безяк и Жуниор Кишада. На този пост могат да играят още Иван Стоянов и Димо Бакалов. Освен сочения в полските медии за обект на интерес Войо Убипа-рип от Лех Познан шампионите са набелязали и други играчи.
От изходните трансфери пък ще зависи дали се търсят футболисти на други постове. Не-маня Милисавлевич и Мичел Бургзорг разочароваха и не е ясно дали остават. Ако сърбинът и холандецът не получат втори шанс, разградчани ще търсят флангови футболист и вътрешен полузащитник. От Лудогорец нямат желание да се разделят със звездите си през лятото. Точно заради това някои от тях ще бъдат пуснати само при много добра оферта.
Байерн и БАТЕ поздравиха шампиона Европейският гранд Байерн Мюнхен стана поредният отбор, който поздрави Лудогорец за втората му поредна титла. Носителят на Шампионската лига изпрати телеграма до президента на зелените Александър Александров, подписана лично от шефа на надзорния съвет на баварците Карл-Хайнц Румените.
Освен Байерн в честитките се включи и БАТЕ Борисов. Първенецът на Беларус е и евентуален съперник във втория предварителен кръг на Шампионската лига.

38 кръга в А група през новия сезон, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. А група ще е от 38 кръга през новия шампионат, който ще стартира на 20 юли. Това трябва да утвърди Изпълкомът на БФС утре на своето заседание. След изиграването на 26-те кръга от редовния сезон ще се пристъпи към плейофи. В тях тимовете ще бъдат разделени на две седмици. Първата ще определи шампиона и участниците в евротурнирите, а втората – кои четири тима се разделят с елита.
В двете седмици отборите ще играят по два пъти помежду си. Това означава, че може да има четири вечни дербита през новия сезон. Единственият недостатък на формулата, на която се е спрял БФС, е, че ще има по един почиващ всеки кръг от плейофите, форматът на купата остава непроменен, като ще продължи да има реванши. Според запознати ТВ 7 отново ще излъчва А група, а БНТ – турнира за Купата на България.
Илия Миланов сменя Бодуров, продължава на втора страница вестникът. Селекционерът на България Любослав Пенев има да решава само една въпросителна преди днешната контрола с Япония. Любо ще умува до последно на кого да повери атаката. Опциите пред него са три – Илиян Мицански, Емил Гъргоров и Валери Божинов, като първите двама са с по-големи шансове. Ел Голеадор предпочита схема без типичен таран, с фалшива деветка, какъвто е Бадема. Сега обаче Любо е решил срещу по-ниските на ръст бранители на съперника да опита и вариант с изявен централен нападател. Капитанът Ивелин Попов ще играе по лявото крило, а отдясно ще атакува Станислав Манолев.
Пенев не предвижда сериозни експерименти за двубоя със самураите. Промени селекционерът е планирал да прави за проверката с Казахстан на 4 юни.
Мястото на контузения капитан на Литекс Николай Бодуров в центъра на отбраната ще бъде заето от друг бранител на ловчанлии – Илия Миланов. Той иде си партнира с Иван Иванов. На двата бека ще бъдат близнаците Йордан (отдясно) u Веселин (отляво) Миневи.
В средата на терена ще оперират Светослав Дяков и Владимир Гаджев, а играта пред тях ще връзва Георги Миланов. На вратата на мястото на отпадналия заради контузия Ники Михайлов ще започне Владислав Стоянов.
Лъвовете не прощават на самураите Предстоящата контрола между Япония и България ще е 5-а в историята между двата тима. В досегашните 4 двубоя равносметката е: 3 победи за България и едно равенство при голово съотношение 9:3 в полза на трикольорите. Всички срещи са се играли в Страната на изгряващото слънце. За България с най-много срещи – 3, са: Ат. Гаръбски, П. Станков, М. Евтимов, Анг. Колев, T. Барзов, Ст. Илиев, Хр. Бонев, Н. Христов, Сп. Джевизов, Б. Симов, Ч. Цветков и Т. Йорданов. о Автори на 9-те гола за България са: 2- Хр. Бонев, 1- Ч. Цветков, Ст. Илиев, Б. Симов, Сп. Джевизов, Н. Христов, Св. Тодоров и Хр. Янев.
В най-много срещи – 3, начело на нашите национали е бил Стоян Петров, а в един Христо Стоичков.
О Последният мач между двете страни се игра на 9 май 2006 г. в Осака и бе част от турнира “Кирии къп”. Двубоят завърши 2:1 за българите. Св. Тодоров откри за лъвовете още в 1 -ата минута, но Маки от домакините изравни в 76-ата минута. И когато срещата клонеше към реми, влезлият като смяна в 86-ата минута Хр. Янев с ювелирно изпълнение на фаул в последната минута донесе победата на водения от Стоичков тим. От тогавашния състав в момента част от националния отбор е само Георги Илиев. Статистиката безмилостно сочи, че България винаги е играла с успех срещу Япония.
На датата 30 май националният отбор е играл 2 мача. Равносметката е 2 загуби: срещу Югославия в Загреб през 1926 г. в контрола и 0:1 срещу Аржентина в Ранкагуа през 1962 г. в първи мач от предварителната група на Световното първенство в Чили.