Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии: focus-sport
”Сбирката на върха в ЦСКА реши: Милен остава, заплатите – не”, пише вестник „7 дни спорт”.
Управителният съвет на ЦСКА реши да остави Милен Радуканов като старши треньор. Поне засега. След отказа на Дарко Миланич да поеме клуба преди седмица, ръководството така и не намери адекватна алтернатива на видинския специалист.
Решено е подготовката на отбора да стартира четири дни по-късно – на 10 юни. Безпрецедентното е, че за първи път ЦСКА няма да има лагер в чужбина. Най-доброто решение безспорно е редуцирането на заплатите. От сега нататък българите ще получават по 4000 лева, а чужденците – 7000 лева. Играчите, които не са съгласни с новите заплати, ще бъдат освободени.
С “Къртицата” и “Денсинг старс” дотук я докарахме
Валери Божинов вече не може да уцели вратата на собствения си апартамент. Но за сметка на това знае всички входове за “Къртицата”. Все е там – я да види жена си, я за да се чуе с Карбовски. Стана VIP личност, но престана да е футболист. Затова и Спортинг е готов за трети път да даде Валери под наем.
Детелин Далаклиев танцува два месеца в “Денсинг Старс”. След това още два обикаляше по предизборни срещи на БСП. Накрая отиде на европейско по бокс, където го биха така, както бият Станишев на избори.
Лошо, останаха ни малко спортисти, ама те се напъхаха по телевизионни шоута. Щом искат да са VIP-ове, да пратим на световното Евгени Минчев.
Наско е на един SMS от завръщане в Левски
Наско Сираков е пред завръщане като директор в Левски. Легендата на сините е договорил всичко по третия си престой като началник на Герена с Тодор Батков. Адвокатът е поискал 24 часа отсрочка, за да получи SMS-и от партньорите си в управата на клуба, че са съгласни с назначението на Сираков. Докато ги чака, адвокатът посочи вратата на Даниел Боримиров.
На първа страница на вестник „Меридиан мач” четете:
Левски връща Наско без Мъри
Собственикът на Левски Тодор Батков преглътна егото си и започна преговори с Наско Сираков за връщането му в клуба. След среща между двамата вероятността легендата да приеме условията на адвоката се е увеличила до над 90 процента. Очаква се скоро да има официално потвърждение на промените, които ще утвърдят великия голмайстор на поста изпълнителен директор.
Батков е говорил и със Станимир Стоилов, но той е бил категоричен, че ще остане коректен към шефовете си в Ботев, с които има договор. Идването на Сираков на практика обезсмисля присъствието в клуба на Даниел Боримиров и длъжността спортен директор ще бъде закрита.
Националите минаха и през Казахстан
България победи с 2:1 Казахстан в контролна среща, играна в Алмати. По този начин „лъвовете” на Любо Пенев развалиха празника на домакините, които честваха „100 години казахски футбол”. Головете за нашите отбелязаха Георги Илиев и Иван Иванов.
Абрамович реже Моу за трансфери
Собственикът на Челси Роман Абрамович няма намерение да вади чековата си книжка за нови бомбастични трансфери на Жозе Мауриньо. Причината за това решение са новите правила на УЕФА за финансов феърплей и заради тях Специалния ще е принуден първо да продава и след това да купува класни играчи. Спряганите за продажба футболисти са Бранислав Иванович и Давид Луиш.
На първа страница на „Тема спорт” четете:
Тодор Батков: Вече ми писва, искам Сираков
Наско Cupaков е на последна среща разстояние от завръщане в Левски.
Той се видя с Тодор Батков в понеделник вечерта, а вчера и двамama не отрекоха за преговорите. Собственикът на сините призна, че иска отново да работи с него.
“Постоянно гоним играчи, това струва страшно много пари и всичко вече взе да ми писва”, каза Тодор Батков. “Сираков е най-добрият и успешен спортен директор”‘, аргументира стъпката си адвокатът.
Николай Митов няма да бъде засегнат от връщането Наско. Рокади ще има на всички други нива в клуба. За всички обаче е ясно, че Сираков рано или късно ще върне на „Герена” Станимир Стоилов.
Батков обясни, че всички промени ще бъдат официално обявени до 10 юни, когато Левски стартира лятната си подготовка.
Преминаха и през Казахтан – 2:1
Националният отбор продължава с отличното си представяне при Любослав Пенев. Трикольорите победиха и Казахстан с 2:1 като гост в контрола в Алмати. Точни за успеха бяха Георги Илиев в 57-ата минута и Иван Иванов в 60-ата. Така лъвовете продължават без загуба през 2013 година – 3 победи и едно равенство, а вече в шести пореден мач нямат поражение като гост.
Мачът в Алмати отбеляза 100-годишния юбилей на местната футболна федерация, но на терена домакините предложиха прекалено малко, за да се противопоставят на трикольорите.
Любо Пенев направи няколко промени в състава спрямо този, който започна срещу Япония (2:0). Той смени и схемата на игра на 4-1-4-1 вместо използваното до сега 4-2-3-1. Под рамката на вратата застана Пламен Илиев. Младокът измести от титулярната единайсеторка Владислав Стоянов, който изигра цял мач срещу самураите в отсъствието на получилия контузия преди лагер-сбора Николай Михайлов.
Заради контузията на Илия Миланов Любо бе принуден да прекрои защитата. Мястото на бранителя на Литекс като партньор на Иван Иванов зае Александър Александров. В единайсеторката се завърна Веселин Минев. Левият защитник остана на пейката при гостуването на Япония, тъй като все още не бе напълно възстановен от травмата, получена в един от мачовете на Ботев Пд в края на шампионата. 32-годишният бранител замени сред титулярите Радослав Димитров. Това доведе до вътрешно разместване. Неговият брат близнак Йордан премина да играе на типичната си позиция, като десен бек, докато Веско зае мястото отляво на ариергарда.
Промени в предни позиции също не липсваха. Любо реши да извади от състава Спас Делев и да заложи на Валери Божинов.
В началните минути домакините бяха много активни. Те се опитваха да изнасят постепенно топката, а когато я загубеха, пресираха лъвовете дълбоко в половината ни. Заради това още след четвърт час у тях започна да се забелязва умора и дори отпадане. Това бе добре дошло за момчетата на Любо, които не си даваха много зор. Постепенно нашите вдигнаха темпото на игра и поеха инициативата. Много деен в изграждането на атаките беше Георги Илиев. Опорният халф се движеше постоянно, което даваше възможност на Дяков и Гаджев да действат по-свободно.
Лъвовете предпочитаха да играят с бързи атаки по крилата. Малко по-активен бе десният фланг, където Станислав Манолев получаваше голяма подкрепа от Йордан Минев.
В 16-ата минута бранителят на Лудогорец проби по фланга и центрира към Божинов. Той свали с гърди към Попов, който му върна, и нападателят на Спортинг отблизо не сгреши. Попадението обаче бе отменено от съдията Айлияр Агайев от Азербайджан заради засада на Божинов.
В самия край на първата част Владимир Гаджев опита да изненада стража Сиделников, но ударът му не намери целта. След почивката нашите отново диктуваха случващото се на терена. Въпреки това головите положения липсваха. В 55-ата минута Любо извади от игра Валери Божинов, а на мястото му пусна Илиян Мицански. Учудващо или не, само две минути след смяната лъвовете откриха резултата. Георги Илиев с мощен удар от фаул прати топката в горния десен ъгъл на резервния вратар Мокин. Натискът на трикольорите продължи да се усилва. В 60-ата минута центриране на Георги Илиев от корнер намери непокрит Иван Иванов, който с глава удвои аванса – 2:0. Няколко минути по-късно футболистите на Казахстан напомниха за себе си. Шомко стреля от 25 метра и разтресе гредата на Пламен Илиев. Все пак в самия край на срещата късметът се усмихна на домакините и те стигнаха до почетно попадение. Силен удар на Шомко от дистанция свари неподготвен вратаря на националите и топката се оплете в мрежата за крайното 1:2.
Така момчетата на Любо продължават без загуба през 2013 година. До момента те записаха 3 победи – Малта (6:0), Япония (2:0) и Казахстан (2:1), като не спечелиха единствено срещу Дания (1:1) в Копенхаген. Следващият мач на националите е на 14 август срещу Македония,
Вердер надцаква Вила за Тонев?
Трансферната сага около Александър Тонев продължава да набира скорост. След като Лех първо прие офертата на шотландския Селтик за 2 млн. паунда, а след това и на Астън Вила за 2,6 млн. паунда (3,2 млн. евро), сега на ход е Вердер Бремен. Според “Билд” клубът прави всичко по силите си, за да убеди играча да премине на “Везерщадион”. “Вярвам, че Александър ще бъде щастлив, ако избере нашия клуб – заяви спортният директор Томас Айкин. – Правим всичко възможно да го доведем.” Айкин намекна, че самият Тонев е склонен да откаже на Астън Вила. Вердер е готов да даде 3 млн. евро, добавя “Билд”.
Треньорът на Лех Мариуш Румак опроверга информациите на английските медии, че Тонев ще пътува за прегледи до Бирмингам. “Ще изчакаме няколко дни и след това ще съобщим къде ще премине”, каза спецът. Въпреки че офертата на Вердер е по-ниска от тази на Астън Вила, Айкин е спокоен: “Важно е какво мисли играчът. Астън Вила трябва първо да го убеди. В една сделка винаги има три страни”. Предишните две звезди на Лех -Роберт Левандовски и Артьом Рудневс, отидоха в Бундеслигата, съответно Борусия Дортмунд и Хамбургер Шф, и се справиха повече от добре.