Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
“Стефан Генов: Стоичков ме покани за помощник на “Армията””, пише вестник „Тема спорт”на първа страница. Старши треньорът на Локомотив Пловдив Стефан Генов е поканен от Христо Стоичков да му стане помощник в ЦСКА. Новината разкри самият наставник пред „Тема спорт”. „Поканата дойде лично от Стоичков. С никого от ЦСКА не съм разговарял по въпроса. Офертата е приемлива и е предизвикателство за всеки. Ще изчакам обаче да видя какво ще стане с Локомотив и тогава ще решавам”, каза Генов. Специалистът добави, че ще даде отговор на Камата в понеделник или вторник.
Очаква се в началото на седмицата Стоичков да поеме ЦСКА с помощници Генов и Петко Петков, който му бе асистент в Литекс.
“Тодор Батков: Свикваме под знамената ни големия Вълк”, пише още изданието. Собственикът на Левски Тодор Батков разкри защо се е решил на стъпката да покани Наско Сираков на „Герена” и какви условия ще предложи на голмайстор №1 на сините за всички времена, за да стане той спортен директор. „Смятам, че Наско е близо до Левски. Не искам да си придавам важност, но трябва да отчета много фактори – да се срещна с феновете, имам позицията на старши треньора по въпроса. Работим по селекцията. Искам на 10-и да са налице попълненията, които трябва да запълнят невралгичната позиция. Доста работа имаме да свършим за кратко време. Няколко пъти разговарях по телефона с Наско. Реших и да се видя с него. Най-малкото да изясним отношенията помежду си. Мисля, че това го сторихме. Все пак и над двамата е Левски. Той е голмайстор №1 в историята на клуба, аз съм най-успелият президент. Не искам да вбивам клин за Боримиров. Но искам да поясня – той дойде по изрично настояване на Илиан Илиев. Даже не се срещнах с него, защото бях в чужбина. Митов ми звъня, бяха с Илиан. Това бе в нощта след Монтана (0:0). Илиан беше подал оставка, да ме попита дали я приемам. И аз казах – „Добре, ако не я приема, какъв ти е вариантът?”. Казаха ми с Митов – „Искаме Боримиров, който да ни е гръб”. Помолих Иво да говори с Боримиров, те се разбраха. При втората случка в Гоце Делчев (равенството 1:1 с Пирин), когато Илиан подаде оставка, а ние я приехме – Боримиров остана. Идеята беше да помогне да станем шампиони, а ние не станахме. Не съм против него, и той има своето място. Ще работи нещо. Но за да говоря с Наско, значи съм преценил, че ни трябва по-силен човек. Вижте, ние сме във вълчи условия. Първенството ни е вълче ехо. Кой е най-големият вълк, който трябва да свикаме под знамената? Наско Сираков! (б. а. -прякорът на Сираков още от младини е Вълка). Какво по-естествено от това можем да решим, не е ли така?”, каза Батков пред bTV.
„Въобще не сме се пазарили. Аз му казах – „Ако реша да ти направя предложение, то ще е това, което беше, когато работихме заедно от 2004-а до 2008-а. Говорим за финансови условия. Те са достатъчно добри. Сираков засвидетелства доверие и счита, че трябва на Митов да му се даде шанс. Тоест, аз съм на прав път по това решение. Нека не говорим за Боримиров и Йовов, да не навлизаме в детайли. Засега единствената новина е, че подновявам нормални комуникации с Наско, което все пак е нещо. Кой да ми го предлага Наско? Аз си взимам решенията. Мога да ви кажа, че това беше и първото желание на Митов в нощта след мача със Славия”, посочи Батков. И разкри какво ще изисква от Сираков: „Първо – железен ред и дисциплина в съблекалнята, в школата и в личния живот на футболистите и тяхното обществено поведение. Второ – много по-качествен подбор при селекцията. Трето – променено отношение към кадрите от школата и шанс за нашите деца. Четвърто – обединение на всички левскари под знамената. Все пак ще честваме юбилей. Няма място за разни котерийни борби. Утре и мен няма да ме има, и Наско няма да го има. Но всички сме тленни. Той ще остане в историята, аз ще остана в историята. Поне засега няма изгледи за нов собственик. Ето аз съм си толкова години”, каза Батков.
Той призна негласно, че в клуба предстои затягане на коланите. На въпрос ще има ли Левски достатъчно пари за сериозна селекция, адвокатът отговори: „За жалост не са чак толкова, защото имаме и други дупки за запълване. Надявам се да се справя с бюджета, както съм се справял винаги досега. Новите футболисти ще бъдат трима, най-много четирима. Надявам се да подобрят нивото ни”.
“Разговори с “Газпром” следващата седмица”, пише вестник „Тема спорт”.
Тодор Батков все още не е загубил надежда, че руският енергиен гигант „Газпром” ще стане основен спонсор на Левски. Очаква се някакво развитие по темата да има през следващата седмица. Тогава в България пристига делегация за среща с правителството ни по въпроса с изграждането на „Южен поток”. Ако проектът стартира, от компанията вече обявиха, че ще се ангажират с партньорство към Левски. Възможно е дори те да подпомогнат и финансирането на новия стадион на сините.

Владо Гаджев иска да си ходи, пише вестник „7 дни спорт”. Проблемите на „Герена” стават все по-сериозни след всеки изминал ден. Собственикът на Левски Тодор Батков от седмица ходи с мокра кърпа на главата заради загубената купа и титла. Батков най-вече е притеснен от липсата на финансиране, което се очертава да се случи в синия клуб. Пари за нови играчи няма, а и за заплати на скъпоплатените чужденци. Първият, който е поискал транефер,- е халфът Владимир Гаджев. Полузащитникът се прибра вчера от Казахстан, където бе с националния отбор. „Трикольорите” победиха с 2:1 в контролна среща. Владо Гаджев няколко пъти бе близо до трансфер, ло поради една или друга причина това не се случи. Халфът на Левски сега е твърдо решен да си ходи от „Герена”. Гаджев е един от основните футболисти в редиците на Николай Митов и без него задачата става много трудна за треньора. Този път обаче надали Митов или Батков ще могат да убедят Гаджев да остане.
По-скоро началникът ще гледа да продаде всичко, което може от Левски, за да скалъпи бюджета за предстоящия сезон. Преди време сериозен интерес към Владо Гаджев имаше от страна на Киево, като италианците не са за изключване и сега.
Иначе „7 дни спорт” разбра, че са предложени една дузина играчи на Левски, но всичко се отклонява засега. Пари за селекция няма и най-вероятно на „Герена” ще останат голяма част от сегашните играчи.
Другият проблем е, че собственикът на сините Тодор Батков все още не знае дали Наско Сираков се връща в Левски. Очакваше се снощи вечерта Батков и легендарният нападател да проведат последни разговори и да си стиснат ръцете. Все още обаче резултат няма, а мачовете за Лига Европа наближават. По-малко от месец остана за „сините” да се готвят за евротурнири, а на „Герена” всичко е каша.
„И Живко Миланов помага за синята селекция”, пише още изданието. Защитникът Живко Миланов помага на бившия си клуб Левски. Зетят на Борислав Михайлов е препоръчал на „сините” свой съотборник от румънския Васлуй. Миланов посъветвал приятелите си от „Герена” да вземат Пьотър Целебан, който се подвизава като централен защитник.
Играчът разтрогна с Васлуй и в момента е свободен агент, което означава, че „сините” няма да плащат нищо за правата му, а само комисиона.
27-годишният Целебан има 29 мача за румънския тим, в които е отбелязал цели 7 попадения. Бранителят има и шест срещи за националния тим на Полша. Преди Васлуй Целебан е играл още за Шльонск Вроцлав, Корона Киелце и Погон.
На „Герена” това лято ще търсят футболисти за всички постове без вратарския, а ако са без пари – още по-добре.
„Гатузо взима Михелич в Палермо” пище вестник „7 дни спорт”. Словенският полузащитник Рене Михелич е пред трансфер в Италия, съобщават медиите на Апенините. Интерес към плеймейкъра има от страна на изпадналия от елита Палермо. Михелич през пролетта игра за софийския Левски като преотстъпен от Насионал Мадейра, но не впечатли с изявите си със синия екип. Той изигра 9 мача в българската “А” група и вкара един гол.
24-годишният словенец не влиза в плановете на португалския клуб и Палермо ще може да го закупи на изгодна цена. Сицилианците гласят Михелич за заместник в състава на сънародника му Йосип Иличич, който със сигурност напуска след изпадането от Серия А. Интерес към Иличич има от страна на водещи отбори от Италия и Англия.

”„Червен” шеф потвърди: Очаквам Гриша Ганчев да вземе ЦСКА”, пише вестник „Меридиан мач”.
Собствениците на ЦСКА преговарят с Гриша Ганчев за продажбата на клуба. Информацията бе потвърдена и от директора на „червените” Георги Илиев. „Наистина се водят преговори между Димитър Борисов и Гриша Ганчев за нов собственик на ЦСКА. Много е вероятно да се стигне до споразумение, надявам се това да се случи. Най-добрият вариант е “Титан” да управлява клуба заедно с Гриша Ганчев. На “Титан” им е трудно сами да издържат клуба, разходите са огромни”, каза Майкъла. „Меридиан Мач” вече ви съобщи за сензационната възможност Ганчев да влезе на „Армията”, но има няколко разминавания. Най-вероятно сумата на сделката ще бъде 10 милиона лева, въпреки че Димитър Борисов на няколко пъти обяви 15 млн. лева като цена на клуба.
Първата среща между двете страни се е състояла в понеделник в Ловеч и тогава са постигнати принципните договорки. Ганчев обаче останал неприятно изненадан защото очаквал да види цялата счетоводна документация, но се оказало, че Димитър Борисов не я донесъл със себе си. Освен това собственикът на Литекс заявил категорично, че не иска нито един от настоящите играчи на ЦСКА, които утежняват бюджета с незаслужено високите си заплати. Той планира да доведе по-голяма част от футболистите на Литекс и да направи сам останалата селекция. „Армейците” имат на щат 34 играчи и трудно ще осъществят исканата цялостна чистка. Гърнето и Праховеца са готови единстветно да разпродадат каквото могат. На практика настоящите „червени” играчи ще бръкнат в джоба на Гриша Ганчев с минимум 1,5 милиона лева, ако трябва да ги разкара, плащайки неустойки. Изпълнителният директор Майкъла говори по въпроса с освобождаването на играчи и селекцията. „Имахме предвидена селекция, но сега тя зависи от това дали Гриша Ганчев ще вземе ЦСКА. Литекс има достатъчно силни футболисти, които биха свършили перфектна работа. В момента изчакваме, за да видим развитието на ситуацията”, завърши Илиев. Собствениците на ЦСКА от фирма “Титан” са сигурност се оттеглят от клуба. Те са решили да оставят „армейците” дори да не се намери нов собственик. За целта те са готови да фалират най-успелия български клуб.
”Изигран агент на ФИФА: Майкъла е измекяр”, пише още изданието.
Далаверите на ЦСКА продължават да излизат наяве въпреки преговорите между „Титан” и Гриша Ганчев за промяна на собствеността на клуба. Последният, който изрева от лъжите на настоящите ръководители, е лицензираният агент на ФИФА Евгени Маринов, който е уредил зимния лагер на тима в Турция. „ЦСКА продължава да ми дължи точно 19 880 евро. Направо нямам думи, не мога да опиша този човек Георги Илиев. Преди ми казваха какви ли не неща за Майкъла, от което ми стана жал за него. Сега обаче ги подкрепям с две ръце, той е лъжец и смешник. Един измекяр. Когато го попитах защо няма рекламни пана на нашата фирма на стадиона заради спонсорството, той се направи на ударен”, заяви Маринов пред „Меридиан Мач”. „Няма да оставя нещата така, ще сезирам УЕФА. Ако знаех, че няма да ми платят, нямаше да ги пуснат от хотела, за да берат срам и да се червят. След като се прибраха в България, Георги Илиев се скри, не искаше да говорим”, добави агентът.
”Локо (Пд) копае в златна мина”, пише вестник „Меридиан мач”.
Христо Бонев и Атанас Узунов продължават да драпат с всички сили в търсенето на нов собственик. Те са потърсили контакт и с изпълнителния директор на най-голямата българска минна компания „Асарел Медет” Лъчезар Цоцорков. „Говорих с Цоцорков, но аз водя разговори с много хора. Това, че си говорим, не означава, че той ще е новият собственик на Локомотив”, каза бившият топрефер. Относно това дали „смърфовете” могат да започнат сезона във „В” група, Узунов допълни: „По принцип и за „В” група трябват пари и там участието не е безплатно”. Вчера на клубното съоръжение пък се появи довереникът на Коко Динев Станислав Мушанов, който всъщност е собственик на 97% от акциите на Локо (Пд). В същото време доста бивши футболисти на пловдивчани се прибраха у нас, като сред тях са Жереми Родригес и Йордан Тодоров, французинът е желан от различни клубове, докато Тъча няма да продължи кариерата си в гръцкия Пансерайкос.