Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

„Александър Тонев подписа с Астън Вила за 3 години”, съобщава вестник „Тема спорт”. Александър Тонев подписа тригодишен договор с Астън Вила вчера, съобщава „Тема спорт”. Българският национал премина успешно медицинските тестове в клубната база. Навсякъде с него бе Стилян Петров, който му превеждаше. Лех ше получи 3,2 млн. евро по трансфера сега и още 500 000 в зависимост от броя изиграни мачове. 10 процента от тази сума по договор трябва да получи ЦСКА, но поради предстоящите големи промени при „червените” възможно е това да не се случи. Седмичната заплата на 23-годишния Тонев ще бъде 28 000 евро. „Истински щастлив съм да стана част от този голям клуб. Искам да покажа на всички какво мога. Когато чух за Астън Вила, не желаех да слушам други оферти. Надявам се да оставя свой отпечатък във Висшата лига, както направиха Стилян и Бербатов”, заяви Тонев.
„Ясно е кои преминават от Литекс в ЦСКА”, пише още изданието. Петима от ключовите играчи на Литекс ще последват Христо Стоичков в ЦСКА, разбра „Тема Спорт”. Това са двамата братя Георги и Илия Миланови, Николай Бодуров, Армандо Ваюши и Александър Цветков – тоест най-доброто, с което разполага Литекс към днешна дата. Те първоначално ще бъдат под наем на „Българска армия”. Останалите футболисти на Литекс ще продължат да играят в Ловеч, като там вече бе извършен един трансфер. Бившият нападател на Черно море и юноша на ЦСКА Мирослав Манолов подписа с Литекс, след като неговият договор с Черно море изтече. Възможно е, пак под наем, в Литекс да преминат няколко играчи на ЦСКА. На „Българска армия” се очаква развитие и около трансфера на бразилския полузащитник Бруно Октавио. Първоначално той е бил спряган за Литекс, но сега е пред преминаване в ЦСКА от местния Гремио Баруери.
„Наско Сираков пред “Тема спорт”: Чакам одобрение на правилата ми”, пише още вестникът. Наско Сираков все още не е силният човек по каквито и да е въпроси в Левски. Това призна самият той пред „Тема Спорт”. Собственикът на „сините” Тодор Батков вече анонсира, че ще покани бившия спортен директор отново на „Герена” и ще му даде цялата оперативна власт в клуба. Той дори го нарече „най-големия ни Вълк (б.а. – прякорът на Сираков е Вълка). Думите на Батков обаче все още не са дела. „Нямам договор с Левски.
Все още чакам обаждане от Тодор Батков, който само трябва да каже дали и кога ще бъда представен пред медиите”, каза Сираков. „Заявих, че съм готов да помагам по мои правила. Оптимист съм за бъдещето на клуба. Готов съм да помагам. Но това е всичко, което мога да кажа на този етап. Просто защото все още не съм част от любимия ми клуб”, каза той.
Според запознати Сираков вече е уточнил при какви условия ще работи на „Герена”. За това намекна и Батков. Но все още се чакат подписи под договор. Това трябва да стане най-късно до понеделник, когато отборът започва подготовка. Най-вероятно тогава ще бъде официално представен и Наско Сираков при положителна развръзка.
С неговото идване на „Герена” се очакват доста промени. Такива ще има в скаутското звено, детско-юношеската школа, директорските постове.
„Закриват ЦСКА”, съобщава във водещия си материал вестник „7 дни спорт”. Голямото усилие най-после даде резултат: закриват ЦСКА! Няма друго решение при идването на Гриша Ганчев на „Българска армия”. Създава се ново акционерно дружество, като по този начин всички стари дългове изчезват. Отборът ще остане в „А” група, но с лиценза на Ли-текс. Този вариант за бъдещето на ЦСКА среща солидна подкрепа сред публиката. По-голямата част от привържениците в интернет форумите искат отборът да остане в елита. На „Българска армия” категорично заявиха, че няма опасност всички титли и успехи на ЦСКА да бъдат отнети след създаването на новото дружество.
Настоящият собственик на ЦСКА Димитър Борисов обяви, че ще се оттегли от управата на клуба. Това ще се случи с идването на Гриша Ганчев. Фирма „Титан” обаче засега ще осигурява 50% от финансирането на клуба. Борисов разкри още, че новият треньор на ЦСКА Христо Стоичков ще се появи на „Българска армия” най-рано в сряда, след като се завърне от Съединените щати.
„Световната купа се връща в Банско”, пише още идсданието. Банско отново ще е домакин на стартове от Световната купа по ски. Пиринският курорт приема супергигантски слалом и алпийска комбинация при жените на 28 февруари и 1 март 2015 г., както и още 2 старта през сезон 2015/2016. Това бе решено на календарната конференция на Международната ски федерация (фИС) в Дубровник (Хър). Много вероятно е след жените под връх Тодорка да карат и мъжете. „Във ФИС са доволни, че Банско се връща в календара. Дават ни висока оценка, казаха, че ни дължат тези домакинства”, заяви за “7 дни спорт” президентът на БФ Ски Цеко Минев.
„Димитър Везалов получава втори шанс в Левски”, съобщава вестник „7 дни спорт” Антигероят на Левски Димитър Везалов, който имаше нещастието да си вкара нелеп автогол в последния кръг от първенството срещу Славия (1:1) и така да отнеме титлата на „сините”, остава на „Герена”. Както е известно, наставникът Николай Митов го бе сложил в черния си списък от играчи, с които не иска да работи през новия сезон. Последните дни обаче 40-годишният специалист е размислил и след разговор с бившия играч на Берое е решил да му даде втори шанс. През последните дни заваляха оферти от няколко елитни клуба за централния защитник, след като бе обявено, че той ще бъде освободен. Поради различни травми 26-годишният юноша на Септември (София) изигра едва 14 срещи в първия си сезон на „Герена”.
„Нефтохимик внесе документи за лиценз”, съобщава „Меридиан мач”. Ръководството на Нефтохимик внесе необходимите документи за получаването на лиценз за сезон 2013/14 година. Клубът е изпълнил всички необходими предписания на БФС като е изплатил и дължимите такси към централата. Срокът, който бе даден на клуба -10 юни, бе спазен и вече не би трябвало да има пречки пред Нефтохимик да стартира нормално подготовка в понеделник, с мисълта за добро представяне в елита. Собствениците на клуба Николай Филипов и Валентин Каравълчев са покрили с лични средства всички дългове в размер на 163 хиляди лева. Продължават преговорите с бургаски фирми за допълнителна финансова помощ при издръжката през новия сезон.
Нефтохимик се събира за първа тренировка в понеделник (10 юни), в 11:00 часа на базата си в Долно Езерово. Живко Петков бе определен за играч №1 на Нефтохимик за приключилия сезон от феновете на отбора. След финалния вот той събра 65 точки. След него останаха Милен Гамаков с 55 точки и Емануил Манев с 45 точки.
„Една година по-късно Кевин Бру отново идва на „Герена”, пише още изданието. Левски отново е много близо до привличането на френския вътрешен халф Кевин Бру, научи „Меридиан Мач”. Година след като играчът дойде на „Герена”, но не се разбра за договор, той ще се завърне в София. Играчът ще се присъедини към „сините” в понеделник, когато стартира лятната подготовка на отбора. Той първо ще мине медицински прегледи, а след това ще започне преговори за договор с Левски. Според наши източници от ръководството на Левски са постигнали принципна уговорка с Кевин Бру и се очаква този път французинът да подпише със „сините”.
Халфът се приближи до „синия” клуб, след като ръководството на втородивизионния френски Истър, който държи правата му, се съгласи да намали финансовите си прете ции към Левски.
„Албинолефе привлече талант от Монтана”, пише още вестник „Меридиан мач” 15-годишният талант от Монтана Росен Кръстев ще играе в италианския Албинолефе (Бергамо). Момчето изкара пробен период в Перуджа, но школата на Албинолефе бе по-настоятелна за привличането му. Интересен е фактът, че той е централен защитник, но още в първата среща с юношите до 19 години треньорите го пускат на върха на атаката и той вкарва четири гола. Сериозното отношение на българина в тренировките и контролите, една от които с Болоня, е причината от школата в Бергамо да му предложат да продължи при тях. Заради агресията в мачовете и ръста от 190 сантиметра в Албинолефе Росен Кръстев си спечелва прозвището „българското животно”. Тези дни Кръстев се прибира в България, за да завърши училището. След месец започ