Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

“Константин Динев отново ше плаща за Локо Пд”, пише вестник „7 дни спорт” на първа страница. Коко Динев отново ще плаща издръжката на Локомотив Пд. Това обяви бизнесменът на среща с привърженици на отбора в Сандански. Динев и до днес все още притежава акциите на клуба, но през последната година парите за Локо даваше Веселин Марешки. Той обаче се оттегли и на Лаута отново опряха до Коко. Динев заяви пред привържениците, че е готов веднага да извади пари за клуба, но иска публиката на Локо Пд да се обедини. Именно заради разногласия сред агитката бизнесменът спря финансирането на клуба преди година.
– Локомотив Пд удря най-силно само когато е обединен. Ако феновете са като един юмрук, тогава и отборът ще бъде такъв – каза Динев на запалянковците вчера.
Сигурно е, че Коко няма да допусне Локо да изпадне при аматьорите заради финансови или организационни проблеми.
“Търсят пост за Милен Радуканов в ЦСКА”, пише още изданието. Милен Радуканов е на-път да остане на работа в ЦСКА, научи „7 дни спорт”. В момента ръководството обмисля какъв пост да предложи на видинчанина, който за втори път ще бъде освободен от треньорския пост. Договорът на Радукана начело на червените изтича до края на месеца и няма бъде подновяван. До дни пък се очаква официално да бъде обявен неговият заместник. Това ще е Христо Стоичков, който вече се е договорил с ръководството. Очаква се големият №8 да поеме отбора в средата на другата седмица, след като се завърне от Щатите. В неговия екип влизат Петко Петков и Стефан Генов.
Ясно е, че за Милен Радуканов не остава място в новия треньорски щаб на ЦСКА. Шефовете обаче не искат с лека ръка да изгонят видинчанина за втори път от Армията, защото малко или много свърши работа, записа най-добри резултати през пролетта и остави отбора в тройката след края на сезона. Затова ръководството умува за нова длъжност на Радуканов. Онзи ден треньорът на червените се срещна с Емил Костадинов и Георги Илиев, за да обсъди какви са евентуалните варианти за бъдещето му в ЦСКА. Най-вероятната опция пред Радуканов е да оглави скаутското звено на клуба. По този начин видинчанинът ще го играе дясната ръка на спортния директор Аспарух Никодимов. Твърди се, че червената легенда няма да бъде пипан, независимо от идването на Гриша Ганчев и промяната в собствеността на ЦСКА. Паро бе единственият на Армията, който имаше смелостта да изкаже конкретна позиция по треньорския пост след края на сезона. Никодимов застана зад Радукана и сподели пред собствениците, че е редно той да продължи да води червените. С идването на Ганчев и Стоичков обаче ситуацията в клуба коренно се променя и шансът за Радуканов да остане в клуба е да отговаря за скаутския екип, който ще следи играчи за ЦСКА. Другата възможност е видинчанинът да стане координатор между първия отбор и школата, но тя е малко вероятна. Радуканов иска по-сериозен ангажимент с клуба. Остава да се уточнят детайлите по новата му длъжност и самият той да каже последната си дума – остава или не на Армията.
Твърди се още, че настоящите собственици от „Титан” ще продължат да помагат на треньора за евентуални стажове в чужбина. Досега Радуканов се учи при Виктор Гончаренко в БАТЕ Борисов и във втория отбор на Байерн Мюнхен.
“Левски връзва Гаджев с нов договор”, пише вестник „7 дни спорт” на четвърта страница. Въпреки липсата на яснота около мениджмънта на Левски и организацията в отбора преди новия сезон, на Герена вече работят. Сините активно действат на трансферния пазар, където трябва до 10 дни цялата селекция да бъде приключена. Все пак ще се чака и развитието на въпроса със завръщането на Наско Сираков. Ако легендата се върне на Герена, той ще има последна дума над трансферите и всичко останало.
В Подуяне пък вече обмислят шанса да предложат нов договор на Владимир Гаджев. Един от лидерите на тима е сред най-конвертируемите футболисти на Герена. Гаджев, който игра и в двата мача на националния отбор от азиатското турне, вече на няколко пъти беше свързван с трансфер извън България. Въпреки това през зимата единствената оферта за него дойде от Китай.
Настоящият договор на Гаджев изтича през лятото на 2014 г., т.е. след година. Ако халфът не преподпише, през зимата вече ще може да преговаря с друг тим и да премине в него без пари. От Левски не искат да правят подобна грешка, заради това вече работят.
На този етап обаче единствената пречка може да се окаже финансовите условия, които ще предложат сините. Гаджев, който ще направи 26 години след месец, иска увеличение на заплатата. На този етап обаче от Герена не могат да му предложат кой знае колко по-високо месечно възнаграждение.
Освен Гаджев договорът на още един основен играч изтича през следващия сезон. Това е Кристовао Рамос. Все още обаче не се знае дали португалецът ще влиза в плановете за новия сезон. Едва след това ръководството и Рамос могат да седнат на преговори.

“Левски пак дебне за Валери Домовчийски”, пише вестник „Меридиан мач” на шеста страница. Левски се сети отново за юношата си Валери Домовчийски, научи „Меридиан Мач”. Името на родения в Раковски играч е обсъждан от спортно-техническото ръководство на клуба в лицето на треньора Ники Митов и спортния директор Даниел Боримиров. „Сините” ще направят поредния си опит да вземат нападателя, който от 2011 година е собственост на германския Дуисбург. Договорът на Домо изтича в края на месеца, когато той ще се превърне в свободен агент. Ако ръководството на Левски се разбере с Валери, той ще излезе без пари на клуба. Според запознати Валери Домовчийски няма особено желание да се завърне в България. Близки на нападателя твърдят, че приятелката му е в основата на това. Валери ще се опита първо да си намери отбор в Германия и само при провал в това начинание ще се съгласи на разговори с Левски. Добрата новина за „сините” е, че таранът се компрометира доста в Германия през последните години. Кариерата му върви твърдо надолу, като през последните шест месеца Домо няма записана и минута за Дуисбург. „Сините” обсъждаха името на Домовчийски и по време на зимната пауза, като тогава нападателят обяви, че все още му е рано да се връща на „Герена”. Този път възможността Валери отново да облече синята фланелка изглежда по-голяма.
“Лопес подписа посред нощ със „сините””, пише още изданието. Бразилският халф Рамон Лопес подписа официално договор с Левски. Контрактът е за 2+1 години. Новината бе съобщена официално от клуба около полунощ. Футболистът пристигна на „Герена” през деня в петък, но подписът му се забави доста, тъй като в Левски чакаха служебна бележка от Украинската футболна федерация, че контрактът му с Волин (Луцк) е разтрогнат. Както „Меридиан Мач” единствен съобщи, причината за това е фактът, че клубът не е плащал заплата на Лопес през последните 5 месеца.
След като документът бе получен, всичко бе уговорено и бразилецът парафира.
Вчера сутринта Лопес дори започна тренировки по-рано от своите нови съотборници. Той излезе на един от помощните терени на „Герена” и проведе 30-минутно занимание пред погледа на треньора Николай Митов. Вероятно и днес той ще повтори упражнението, за да е в оптимална форма за старта на подготовката.
“Днес е денят „X” за Наско Сираков”, пише вестник „Меридиан мач” на шеста страница. Въпросът, който вълнува най-много „синя” България, трябва да получи разрешение днес. Става въпрос за съдбата на Наско Сираков и дали той ще бъде новият силен човек на „Герена”. Както е известно, в началото на седмицата легендата на „сините” се срещна със собственика на клуба Тодор Батков и двамата обсъдиха възможността да се върне на работа в клуба. Впоследствие адвокатът даде интервю, в което разкри, че е поискал няколко дни, в които да помисли, преди да обяви окончателното си решение. Срокът изтича днес, тъй като от утре „сините” започват лятна подготовка и именно преди първото занимание трябва да са известни всички промени в клуба. Такова е обещанието и на самия Тодор Батков. Най-вероятно всички решения ще бъдат обявени на пресконференция утре.

“Сектор Г: Добре дошъл, Гриша Ганчев!”, пише вестник „Тема спорт” на първа страница. В интервю за “Тема Спорт” през седмицата Гриша Ганчев заяви, че мнението на феновете на ЦСКА за неговите идеи за клуба ще е решаващо за избора му. Той каза също, че при поне 80% подкрепа ще реализира намеренията си. Оказа се, че подкрепата е далеч по-голяма. Два транспаранта стояха вчера на един от входовете на стадион “Българска армия”. “Вън “Титан” от ЦСКА” и “Гриша, добре дошъл!” бяха опънати на един от входовете на Сектор Г. Както става ясно от текста, феновете приветстват идването на Гриша Ганчев. В негова подкрепа за пореден път декларация пусна и сдружението “Червени сърца”. Твърдо “за” се изказаха и редица червени привърженици от различни краища на България.
Тази вечер ще има окончателно яснота около бъдещето на ЦСКА. Но вече е почти сигурно, че то ще е свързано с Гриша Ганчев. На практика всичко е договорено и остава само да се реализира.
”И Георги Градев потвърди: ЦСКА няма да загуби титлите си” пише още изданието. Специалистът по международно спортно право Георги Градев даде своя коментар относно евентуалното сливане между ЦСКА и Литекс, което се очаква да се случи с встъпването на власт на “Армията” на Гриша Ганчев. Според Градев няма проблем това да стане, без червените да загубят титлите и купите от историята си.
Има вариант, според който Литекс да стане ЦСКА, а ЦСКА да фалира и да се реализира прехвърляне на обособена част от ЦСКА на Литекс, включително историята/титлите. Но това зависи от някои фактори, които юристите по сделката трябва да оформят. “Аз лично не мисля, че най-важното тук е юридическата страна на въпроса. Много по-важно е дали феновете осъзнават необходимостта от промяната и дали ще припознаят новия клуб като ЦСКА, така както направиха феновете на Глазгоу Рейнджърс и Ботев Пловдив например, помагайки на тези клубове да се възродят и да продължат напред, без да губят историята си. Според мен не трябва да се обръща такова внимание на механизма, по който ще се реализира това. Ако новият клуб се казва ЦСКА, играе на “Армията” с червени фланелки и музеят на Сашо Манов е все още там с всичките титли и купи в него, не виждам проблем феновете да припознаят новото дружество, което ще е наследник на историята и титлите на старото. Това вече се е случвало в историята на ЦСКА 4 пъти досега, а в историята на Левски поне 2 пъти, но никой не е бил против. Защо да не стане още веднъж с ЦСКА сега? На кого пречи това? В настоящия момент предложението на Гриша Ганчев е най-добрият вариант за бъдещето на ЦСКА и моето лично мнение е, че истинските фенове трябва да го подкрепят изцяло! Независимо дали “Титан” ще запазят акции в новото дружество или не, то ще се управлява от Гриша Ганчев, който е доказал възможностите си и заслужава да му се гласува доверие.
Накрая, истинските фенове трябва задължително да се разграничат от един определен кръг от хора, които от известно време насам работят усърдно срещу интересите на клуба и преследват само лични интереси”, написа Градев в профила си във фейсбук.
“Мениджър урежда Даниел Димов в Италия”, пише вестник „Тема спорт” на шеста страница. Италианският мениджър Джанлука Либертаци ще представя трима българи на Апенините и ще се опита да им намери отбори в страната. Това се похвали самият агент пред местните медии. Става дума за Даниел Димов от Левски, Ивайло Чочев от ЦСКА и юношеския национал Алеко Алеков. Либертаци вече е помогнал за трансфера под наем на Иван Вълчанов от Чавдар Етрополе в тима на Новара. „Успях да се договоря с още трима млади футболисти, които според мен са готови за нашия шампионат – капитанът на младежкия национален отбор Ивайло Чочев, бранителят на Левски Даниел Димов, който е много здрав физически, и Алеко Алеков, който е още само на 17 години и вече беше в Новара”, каза Либертаци.