Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

„Тезджан Наимова пак с допинг”, съобщава във водещия си материал вестник „7 дни спорт”. Тезджан Наимова е дала положителна допинг проба на европейското първенство по лека атлетика в зала в Гьотеборг. На 3 март тя спечели европейската титла на 60 метра, но същия ден е дала проба с наличие на забраненото вещество дростанолон. Наимова ще изгуби титлата, бронзовият медал ще отиде у завършилата четвърта Ивет Лалова. Но Наимова я очаква доживотно изхвърляне от леката атлетика, тъй като вече има едно наказание за допинг. Тогава изтърпя двегодишна санкция.
„Борислав Михайлов към ЦСКА: Тези неща така не стават”, пише още изданието. Президентът на БФС Борислав Михайлов осъди остро поведението на ЦСКА в последно време. Президентът на българския футбол смята, че едно сливане между „червените” и Литекс не е нормално и не може да стане. „В БФС нямаме нищо официално от ЦСКА и Литекс. Но едно такова сливане не е нормално. При всички положения ЦСКА е под мониторинга на УЕФА и ще има много потърпевши. Няма значение дали е сливане или фалиране, или нещо друго. Аз съм против всякакви местения от град в град”, заяви Михайлов. До момента в БФС не е постъпил никакъв документ за евентуална сделка, а утре от “Иван Асен” ще теглят жребия за новия сезон с 14 отбора.
Президентът на БФС Борислав Михайлов не гледа с добро око на евентуална сделка между „Титан” и Гриша Ганчев за ЦСКА. От няколко дни се обмислят юридическите процедури, при които „червените” да станат нов отбор, без стари задължения. Във фенските среди се твърди, че вече има идея новото дружество да се казва ЦСКА 1923. По думите на Михайлов това не е нормално. Интересното е, че Ганчев е член на Изпълкома на футболната централа и вчера присъства на заседанието. Той обаче отказа всякакъв коментар по темата и отпраши от „Иван Асен”, без да обели дума. „В БФС нямаме нищо официално от ЦСКА и Литекс. Но едно такова сливане не е нормално. При всички положения ЦСКА е под мониторинга на УЕФА и ще има много потърпевши. Няма значение дали е сливане или фалиране, или нещо друго”, заяви Борислав Михайлов. Независимо дали двата клуба ще се обединят, ще продължи да няма яснота колко отбора ще започнат новия шампионат. Причината е новакът Нефтохимик, който е в окаяно финансово състояние.
„Искахме от всеки клуб нотариално уверение, че ще започне и завърши сезона. Имахме преди няколко години банкови гаранции, от които всички роптаеха.
Това нищо не ни гарантира, не съм Баба Ванга да знам кога един клуб ще го оставят спонсорите. 14 отбора от “А” група са подали такива заявления, но ето че вчера футболистите на Нефтохимик не излязоха на тренировка. Няма да попълваме групи. Колкото отбора имаме до 20 юли, толкова ще почнем”, сподели Михайлов.
„Измислиха ново име за „червения” отбор”, съобщава още „7 дни спорт” ЦСКА 1923 се казва новото дружество, в което трябва да влезе „червеният” клуб при сделката с Гриша Ганчев. Това са последните информации от фенските среди след срещата онзи ден между ловешкия олигарх и подбрани привърженици. Твърди се, че фракциите “Офанзива” и “Animals” са изразили пълната си подкрепа към Гриша Ганчев.
Бизнесменът от своя страна им обеща инвестиции и след време клубът да се върне към славните успехи от миналото. Ганчев обеща, че няма начин, при който успехите и победите на ЦСКА да бъдат зачеркнати. Ще бъдат извършени определени юридически операции, чрез които да се създаде ново акционерно дружество. Името му ще е ЦСКА 1923. Идеята на това име е да се покаже приемствеността с предшественика на червения клуб АС-23. През 2009 година Софийски съд призна ЦСКА за пряк наследник на офицерския клуб. Мнозина от феновете също припознават ЦСКА като наследник на офицерския тим, съществувал между 20-те и 40-те години на миналия век. Именно затова идеята бе приета със задоволство от всички присъстващи на срещата. Ще има обаче и жертва, която на фона на всичко, което изтъпя публиката в последните години, изглежда ще бъде преживяна. При сделка за Литекс и новото дружество ЦСКА 1923 отборът няма да може да участва тази година в евротурнирите. Днес трябва да стане окончателно ясно дали в крайна сметка ще има промяна в собствеността на ЦСКА. В същото време членът на Управителния съвет на армейците Емил Костадинов отказа да коментира развитието на преговорите между Гриша Ганчев и “Титан”. „Може да попитате г-н Ганчев за бъдещето на ЦСКА. Не знам за г-н Ганчев”, каза Костадинов.
Стана дума и за скандала с нападателя Мартин Камбуров, който нападна ръководството. „Говорих с Мартин Камбуров. Обясних му какво е положението и той ме разбра”, каза Костадинов за сърдития играч. На излизане от сградата на БФС Гриша Ганчев остана безмълвен и подмина журналистическите въпроси за бъдещето на „армейците”.

„Левски преговаря с холандски национал”, пише вестник „Меридиан мач” Левски преговарят с холандския централен защитник Кеес Льойкс. 190-сантиметровият бранител е бил твърд титуляр за елитния НАК Бреда през последния сезон. Той има мачове за младежкия тим и е бил част от отбора на Холандия за олимпиадата в Пекин през 2008 година. Кеес Льойкс в момента е свободен агент. Трансферът все още се бави, защото към днешна дата холандецът иска 250 000 евро годишна заплата.
„Титан” и Ганчев решили: Без ЦСКА в Европа!”, съобщава още изданието. Предстоящата сделка между „Титан” и Гриша Ганчев за продажбата на ЦСКА ще попречи на участието в Лига Европа този сезон. Както „Меридиан Мач” първи написа, шансовете на „червените” за европейските турнири са сведени до минимум. Причината е, че ЦСКА ще продължи да участва в „А” група с лиценза на Литекс, а те не си извоюваха място в Европа. Гриша Ганчев потвърди това на среща с част от лидерите на сектор „Г”. „Тази година ЦСКА няма да играе в Лига Европа, но от сега нататък целта ще е влизане в групите на Шампионска лига”, обявил Ганчев пред феновете.
„Кирил Домусчиев изригна срещу ЦСКА и Литекс: БФС да спре това смешно обединение”, пише още вестник „Меридиан мач”. Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев изригна срещу Гриша Ганчев и готвещото се обединение между ЦСКА и Литекс. Домусчиев категорично се обяви против желанието на Ганчев, като призова БФС да не позволи на „червените” и „оранжевите” да се слеят. „Ако се обединят, това ще е прецедент и ще се даде началото на големи проблеми. Все едно г-н Батков да спре да си плаща задълженията и след 2-3 години да реши да вземе да се обедини с друг клуб и по този начин да избегне дълговете. Така ще изгорят много фирми, а и държавата. Идеята за обединението на ЦСКА и Литекс няма нищо общо с феърплея, и не е коректно да се случва. Утре Левски ще се обедини с Ботев (Пд) или Лудогорец. Смешна работа”, заяви Домусчиев. На въпрос как очаква да се развият събитията от тук нататък и ще бъде ли допуснато такова обединение, Домусчиев отговори: „В България всичко е възможно да се случи. Аз ви казвам лично мое мнение. Нормалният път, чисто законовият, така се случва в Испания и Португалия, например – даден отбор обявява несъстоятелност, след това някой му купува акциите на безценица. Но клубът остава като история, като марка. Стига до окръжните групи, тръгва оттам и чак след това се класира пак в елита. Това е законовият начин. Ако марката на ЦСКА е в НАП, какво излиза? Аз отивам в НАП, вадя 100 хиляди лева и си я купувам. Аз обаче не купувам купите и историята на клуба. Всеки един срещу 100 хиляди лева или един милион може да притежава титлите и успехите на ЦСКА. Така излиза, а не е нормално”.

„Христо Стоичков се завръща в ЦСКА днес”, съобщава във водещия си материал „Тема спорт” Христо Стоичков ще се завърне на “Българска армия” днес. Тази сутрин той се очаква да изведе футболистите на ЦСКА на тренировка, а след това да говори пред медиите. Стоичков се прибра вчера от САЩ и веднага проведе срещи за това, което му предстои на “Българска армия”. „Стоичков ще бъде представен утре (б.а. – днес) като треньор пред медиите и феновете”, обяви членът на УС на „червените” Емил Костадинов след заседание на Изпълкома. “Не знам за г-н Гриша Ганчев. Може да го попитате него”, добави Костадинов за действията по сливането на ЦСКА и Литекс. На днешното занимание се очакват поне 1000 фенове, които да посрещнат по подобаващ начин най-успелия български футболист.
В същото време стана ясно, че се правят всячески опити за саботаж на сделката за ЦСКА от кръгове, които не са заинтересовани от подобна развръзка.
„Няма никакъв шанс за връщане на Стойчо Младенов в ЦСКА”, пише още изданието. Няма никакъв шанс Стойчо Младенов да се завърне на какъвто и да е пост в ЦСКА, разбра Тема Спорт”. Независимо, дали ще има сделка между “Титан” и Гриша Ганчев, Младенов изобщо не влиза в плановете на „червените” при каквото и да е развитие на ситуацията. В последните дни се появиха информации, че Стойчо или ще се завърне като треньор, или като директор на “Българска армия”. Това обаче със сигурност няма да се случи. Поне в обозримо бъдеще. Плановете на ЦСКА са съвсем други и по никакъв начин не са свързани с Младенов.
„Левски освобождава и Роман Прохазка”, пише още вестник „Тема спорт” Словакът Роман Прохазка е следващият играч, който ще напусне отбора на Левски. Полузащитникът бе уведомен да си търси нов клуб още след края на миналия сезон. Засега никой не е склонен да го прибере и той започна подготовка с Левски. Шансовете му да остане в отбора за новото първенство обаче клонят към нула. „Сините” държат той да тренира, за да може по-лесно да му намерят купувач. В краен случай той може да бъде пратен под наем.
В първия работен ден на Наско Сираков бе показана вратата на Ромен Ели и Рене Михелич. Договор не получи и юношата на клуба Наско Курдов.