Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport

“Христо Стоичков не пуска ръководството при отбора”, пише вестник „Меридиан мач” на първа страница. Христо Стоичков е ограничил достъпа на Емил Костадинов и Георги Илиев до отбора, научи „Меридиан Мач”. От ръководителите в ЦСКА само Аспарух Никодимов изпрати тима за първия му лагер в Етрополе. Георги Илиев и Емил Костадинов бяха на „Армията”‘, но предпочетоха да се скрият.
Любимецът на пернишките собственици на ЦСКА Костадин Стоянов пък бе дисциплинарно уволнен. По този начин „червените” няма да му плащат колосалната неустойка от 240 000 лева, която включва 8 заплати.
“Неустойка разсипва „Титан” ако излъже Ганчев”, пише още изданието. Сделка между „Титан” и Гриша Ганчев за ЦСКА ще има, но със сигурност ще стане най-рано следващата седмица. Юристите на „червените” вече са дали необходимите документи и всичко е в ръцете на Гриша Ганчев. От бизнесмена зависи кога и дали въобще ще има сделка. Той е съгласен на вариант за обща придобивка с „Титан”, но планира допълнителна клауза в договора, която да му гарантира сигурност. Става въпрос за голяма неустойка, която ще дължи „Титан”, ако се отметне или не спази договорените условия.
Първият вариант е сегашните собственици от „Титан” да останат до края на годината и да платят голяма част от дълговете. От своя страна Гриша Ганчев ще поеме издръжката на ЦСКА в следващите шест месеца. В първите дни на 2014 година официално ще му бъде прехвърлена цялата собственост, но след като от „Титан” докажат, че са погасили задълженията. Гаранция, че парите на Ганчев няма да отидат на боклука, е неустойката в договора. Съществува и друг вариант, при който Димитър Борисов и Иво Иванов са склонни да сключат договор между фирма „Титан” и футболния клуб за сътрудничество под формата на спонсорство. Всяка година те се задължават да превеждат в касата на клуба определена сума. Досегашните собственици са категорични, че нямат никакво намерение да участват във властта и да се бъркат в работите на отбора. Заради сериозните финансови трудности, които изпитва техният бизнес, те са решила да му се отдадат изцяло. Ресурсът, с който разполагат перничаните, е крайно недостатъчен за издръжка на ЦСКА.
“Високата цена проваля трансфер на Нджонго Присо”, пише вестник „Мердиан мач” на втора страница. Кипърският Омония иска да привлече камерунския нападател Нджонго Присо от ЦСКА, но шансовете такъв трансфер да се осъществи са минимални, пишат местните медии. Причината е, че от българския клуб са завишили цената на Присо, след като са разбрали за интереса от страна на тима от Никозия. Гърнето е поискал 500 000 евро за правата на камерунеца. Така до сделка може да се стигне само ако от ЦСКА драматично намалят цената на играча. 24-годишният Присо замина на подготвителен лагер с „армейците” в Етрополе. Камерунецът пристигна на „Българска армия” от друг кипърски тим – АЕК Ларнака, през януари 2012 година за около 320 хиляди евро. ЦСКА иска да си върне възможно най-голяма част от платените за трансфера средства и на този етап няма никакво намерение да пусне Присо като свободен агент или срещу минимална компенсация.

“Само глобата от €30 000 излезе наяве”, пише вестник „7 дни спорт” на първа страница. ЦСКА мина само с глоба от 30 000 евро пред Дисциплинарната комисия на УЕФА. Това излезе като информация в медиите преди повече от година, когато всъщност червените са били осъдени условно за неспазването на финансовия феърплей и изискванията за клубно лицензиране.
Това са трите решения на Дисциплинарната комисия според документа:
1. ПФК ЦСКА се лишава от участие в европейските клубни турнири за следващите 3 сезона. Решението е отложено, с изпитателен срок от 3 години.
2. ПФК ЦСКА се глобява с 50 000 евро, от които 20 000 условно, с изпитателен срок от 2 години.
3. Решението не оказва влияние върху лицензионната процедура за сезон 2012/13 или върху свързаните с нея изисквания или срокове.
“Бразилец пристигна на проби в ЦСКА”, пише още изданието. Нов бразилец пристигна вчера в ЦСКА. Става въпрос за 27-годишния Бруно Октавио Жованели. Той играе на поста опорен халф и е гласен за партньор на Лукас Саша в центъра на полузащитата. Жованели е бил препоръчан на Христо Стоичков и той е дал зелена светлина за пристигането на кариоката. Той обаче няма да подписва веднага договор с ЦСКА, а ще премине двуседмичен пробен период. Едва след това Стоичков и помощниците му ще преценят дали той има качества за армейците. Ако бъде одобрен, той ще стане третото ново попълнение на тима. За момента новите на Армията са левият защитник Камен Хаджиев и опорният халф Николай Дюлгеров. Жованели пристигна вчера следобед на летище София и каза няколко думи пред репортер на “7 дни спорт”. – Радвам се, че идвам в клуб като ЦСКА. Това е най-добрият български клуб и за мен ще е голямо удоволствие да работя с легенда като Христо Стоичков. Идвам на проби и се надявам, че ще бъда одобрен. Познавам се с Марсиньо от отбора. С него бяхме част от тима на Коринтианс, когато станахме щатски шампиони и носители на Купата на Бразилия. За съжаление тогава бях контузен и не можах да взема участие в повечето мачове. Сега обаче ще гледам двамата да запишем повече време на терена заедно – заяви Жованели на аерогарата. Освен за Коринтианс 27-годишният ас е играл за Фигерензе, Бахия и ФК Паулиста. За последно носи екипа на третодивизионния Гремио Баруери. Това е първото му идване в чуждестранен отбор.
“Никой не иска в Левски”, пише вестник „7 дни спорт” на шеста страница. Левски зацикли сериозно със селекцията. Оказа се, че сините са набелязали няколко чуждестранни футболисти, но всички отказват като чуят за България. Левски има крещяща нужда от нови играчи особено в защитния вал. Силните хора на Герена Батков и Сираков директно заявиха, че Левски търси поне двама централни защитници. Засега преговорите удрят на камък. Заговори се за сериозен интерес към двама български бранители – Росен Колев и Георги Терзиев. Играчът на Черно море обаче е близо до подпис с елитния италиански Каляри. Ако обаче трансферът му на Ботуша пропадне, е готов да преговаря с Левски. Колев няма да струва нищо на сините, защото договора му с Морето е до края на месеца. Бранителят на Черноморец Терзиев също бе силно желан от треньорския щаб на Левски. Бургазлии обаче поискаха непосилните за тима от Герена 600 хиляди евро и разговорите приключиха. От известно време за трансфер в Левски се спряга името на бранителя на НАК Бреда Кеес Льойкс. Пристигането на холандския гигант на Герена зацикли, а причината е, че той не иска да играе в България. Приоритет за Льойкс е да си намери нов отбор в родината си или в първенство, близко до холандското. И за Кеес краен вариант остава акостирането на Герена.
Решенията на холандския бранител и този на Черно море бавят със страшна сила селекцията при сините. Левски започва мачовете си в Лига Европа на 4 юли. До дебютния мач за новата кампания има по-малко от 20 дни, което е притеснително както за треньорския щаб, така и за ръководителите. При още няколко отказа няма Школата на Герена бе един една от най-продуктивната в последните години. От ДЮШ на Левски се излезли играчи, които в момента защитават цветовете не само на големите отбори в България. На Левски обаче не може да му се отрече, че изпуска добри играчи. Дузини талантливи футболисти са си тръгнали от Герена преди професионален договор.
Преди два дни Литекс продаде нападателя Исмаил Иса на молдовския Шериф Тираспол за сумата от 1 милион лева. На пръв поглед трансфер като трансфер. Само че Иса малко преди да подпише с оранжевите миналото лято, бе предложен на Левски. Тогавашният треньор на сините Илиан Илиев отхвърли възможността да вземе без пари младия стрелец и предпочете клубът от Подуяне да се бръкне с 400 хил. евро за нападателя на Евертън Жоао Силва. Иса за отминалия сезон е изиграл 24 мача и има 11 гола, докато португалският таран за 34 срещи има с гол повече -12. Все пак Жоао има още две години договор с Левски и предстои да видим головата машина Силва. Исмаил Иса бе играч на сините между 2007 и 2011 година. Левски не е капо от родения в Търговище нападател, като преди две години го продаде на турския Ка-рабюкспор, а в клубната хазна влязоха 200 хил. евро. И при трансфера на Исмаил сините ще приберат дребни жълти стотинки според правилника на УЕФА, като бивш тим на стрелеца, но не е там работата. Левски изпусна възможността да си прибере 500-те хиляди, а може би и повече. Литекс отново се оказа ход преди сините, както преди време с още два ключови трансфера за оранжевите – Ивелин Попов и Иван Бандаловски. Двамата са надеждите на левскарската школа и малко преди да подпишат първите си професионални договори, си стягат куфарите и както пее Графа – дим да ги няма. Попето е голмайстор на синята ДЮШ, но много хора около него му мътят главата и той потегля към далечна Холандия. Там сегашният капитан на националния отбор е в една стая с друг син юноша – Иван Бандаловски. Защитникът също си тръгна от Герена без професионален договор по посока Ловеч. През сезон 2004/05 младият Бандаловски показва качества, а Литекс го продава на Фейенорд за 400 хил. евро! След сезон на Попето и Бандата в ниската земя се връщат в България и подписват с Литекс. Кариерата на Попето в града на люляците може да определена като от „Осанна” до „Разпни го”. Нападателят е недолюбван от някои от треньорите на оранжевите, а при Люпко Петрович публично обявява, че има „треньорска контузия”, с което си навлича яростта на сръбския специалист и е отстранен от първия тим. Малко по-късно Попето е върнат в редиците на отбора, а кариерата му тръгва стремглаво нагоре. През лятото на 2010 г Литекс дава под наем нападателя на турския Газиантеп срещу сумата от 500 хил. евро. След 6 месеца, тимът от южната ни съседка решава да закупи правата на Попето и цифрата набъбва общо на 1.7 млн. евро. Пари, които спокойно можеха в един момент да влязат в касата на Левски. При капитана на ЦСКА Иван Бандаловски сумата е значително по-малка. За Бандата за целия му футболен път от Левски до ЦСКА са платени едни 400 хил. евро. на Литекс от Фейенорд. След няколко издънки в Холандия, бранителят се върна в Ловеч, но не успя да се наложи като твърд титуляр. Конкуренция на Бандата са Берберович, Манолев и Роберт Попов, която се оказва непосилна за младия бек. Така се стигна до зимата на 2008-а, когато Локомотив София подписа договор за две години и половина с Иван Бандаловски. Железничарите не дадоха и лев за младия бек. След два сезона с червено-черния екип ЦСКА прави оферта на Бандата, на която той не може да откаже. И след изтичането на договора му с Локо Сф, Бандаловски се озова на Армията, където е и сега. Като ударим чертата на трансферите на тримата синьо-оранжеви играчи, Левски е назад със „скромните” 2 600 000 евро. Скаутското звено на сините отнесе много критики в последно време. Вижда се, че не винаги хората на Дончо Донев са виновни за трансферите. Самият той преди няколко дни обясни как стават покупките на Герена. По-интересно е кой отговаря за изпуснатите таланти. Както каза новият силен човек в Левски – Наско Сираков, в синия ДЮШ много неща са объркани и час по-скоро трябва да се оправят. Отдолу идват новите Попов и Бандаловски, а сините трябва да внимават да не изпуснат и тях.

”ЦСКА уволни Костадин Стоянов дисциплинарно”, пише вестник „Тема спорт” на втора страница. Костадин Стоянов е уволнен дисциплинарно от ЦСКА, разбра “Тема Спорт”. Потърсихме – за коментар юриста на клуба Радостин Василев, който потвърди информацията. Така престоят на защитника на стадион “Българска армия” приключи. Стоянов дойде в ЦСКА през лятото на 2009 година от Сливен. Заедно с него по същия път от “Хаджи Димитър” до “Армията” минаха още Коста Янев, Иван Стоянов и вратарят Здравко Чавдаров. Червените закупиха четиримата по предложение на тогавашния си старши треньор Любослав Пенев. Коста Янев, Здравко Чавдаров и Иван Стоянов обаче отдавна се разделиха с ЦСКА Костадин Стоянов остана последният от това каре. Според запознати мотивът за дисциплинарното му уволнение е неявяване на работа. Бранителят игра сравнително сполучливо за ЦСКА през първите две години и половина от договора си. Впоследствие обаче той получи тежка контузия при необявени официално обстоятелства и от този момент нататък кариерата му тръгна стремглаво надолу. Първо той имаше проблеми с възстановяването си, което продължи много по-дълго от очакваното. След това Стоянов бе отстранен от отбора от Миодраг Йешич, който неслучайно не го искаше в първия състав. Впоследствие обаче Милен Радуканов реабилитира защитника и той записа 9 мача през пролетния полусезон на изминалото първенство.
”ЦСКА чака 2.73 млн. лева от Тонев и Спас Делев”, пише още изданието. ЦСКА очаква да получи 2.73 милиона лева в близките дни. Сумата е от продажбата на Александър Тонев в Астън Вила и дългът на Мерсин по сделката за Спас Делев от преди година и половина. На ЦСКА се полагат 800 000 евро от трансфера на Тонев във Вила. Мерсин пък виси на червените с 600 бона от европейската валута. На „Армията” очакват да усвоят парите най-късно до десетина дни. На ЦСКА се полага и процент от следващ трансфер на Иван Иванов. Индикациите са, че Партизан ще продаде бранителя за сума от над 1 милион евро. Ако има сделка за национала, то приходите на ЦСКА през лятото може да достигнат 3 милиона лева. От друга страна, клубът прави опити да продаде Бандаловски и Присо.
„Сините чакат Карвальо днес”, пише вестник „Тема спорт” на осма страница. Голмайсторът на Левски през изминалия сезон Базил де Карвальо ще се присъедини към лагера в Правец днес. Нападателят получи разрешение от Николай Митов да почива по-дълго от останалите. По-дълга ваканция бе дадена и на националите Пламен Илцев, Михаил Иванов, Стефан Велев и Владимир Гаджев. Четиримата няма да се появят на първия лагер на сините. Те ще се присъединят преди заминаването за Австрия на 17 юни. Освен тях първата част от подготовката ще пропусне и новото попълнение Кевин Бру, който получи разрешение да се върне до Франция, за да си събере багажа. Останалите футболисти на Левски продължават да се потят здраво. Момчетата на Николай Митов тренират два пъти на ден в Правец. На вчерашното следобедно занимание сините наблегнаха на играта с топка за разлика от сутринта, когато заложиха предимно на тичане. С отбора се подготвя и Роман Прохазка, който може да последва съдбата на Ромен Ели, Милен Василев и Рене Михелич.Португалецът Кристовао Рамос със сигурност ще остане при сините и през следващия сезон. 30-годишният футболист се е разбрал с ръководството да подпише нов двегодишен договор. Настоящият контракт на крилото изтичаше в края на месеца.