Преглед на водещите новини в спортните медии (България

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport

”Ботев бута стадиона”, пише вестник „Меридиан мач” на първа страница. Ботев (Пд) почва мащабен ремонт на стадион „Христо Ботев”. „Меридиан Мач” научи, че до няколко дни ще бъде съборена култовата Трибуна Изток, където се събира агитката на „жълто-черните”. От нея ще стартира реконструкцията на „Колежа”, като по план след това трябва да бъде изграден и нов „А” сектор. Според проекта стадион „Христо Ботев” ще е ново модерно съоръжение с 18 000 места. Заради ремонта феновете няма да заемат местата си в култовия сектор в дербитата с Левски и Локо (Пд).
”Шампионите изгонили асовете си заради Левски”, пише още изданието. Любомир Гулдан и Станислав Генчев са били освободени от Лудогорец заради Левски, научи „Меридиан Мач”. Именно преговорите на двамата със „сините”, за които единствени съобщихме, са били в основата на раздялата. Другата причина била финансова. Двамата искали да подпишат при същите условия – 200 000 евро годишна заплата за словака и 150 000 евро за Генчев. Интересно е да се отбележи, че двамата основни футболисти на Лудогорец напуснаха клуба по-малко от месец след като директорът Ангел Петричев прокламира с всички сили, че Гулдан и Генчев, на които договорите изтичаха, са бетонирани в Разград. Шефът направи куп изявления в тази посока само и само да неглижира факта, че двамата преговарят с Левски.
Официално от Разград обявиха, че договорите на Генчев и Гулдан не са били подновени, защото клубът стартирал политика на подмладяване. Неофициално на „Лудогорец арена” всички знаят, че това не е така.
”Сьорд Арс: В Турция ме сравняваха с Дрогба, а Левски иска да ме продаде”, пише вестник „Меридиан мач” на трета страница.
Нападателят на Левски Сьорд Арс очаква клубът да го продаде скоро. Таранът има договор със „сините” за още един сезон, но не влиза в плановете на спортно-техническото ръководство на „Герена”. 29-годишният голаджия трябваше да започне подготовка с Левски на 10 юни. Холандецът обаче се обадил да уведоми „сините”, че в момента се възстановява от лека операция и не може да тренира. През пролетта Сьорд Арс игра като преотстъпен в Коняспор и с 8 гола помогна на отбора да се изкачи в елитната Суперлига. „С удоволствие щях да остана в Коняспор, но ръководството не се разбра с Левски. Бях готов дори да се откажа от премията за промоцията, за да остана. В клуба ме сравняваха с Дидие Дрогба и с другите водещи нападатели в Турция”, обясни Арс. „Левски иска да ме продаде, а с представянето си в Коняспор аз вече съм известен в Турция. Поне един елитен отбор от Суперлигата и още четири клуба от втора дивизия имат интерес към мен. Водят се разговори. Смятам, че нещата ще се получат. Не съм притеснен. Доказал съм, че мога да играя навсякъде”, добави той. „Стойността ми е по-голяма в чужбина, отколкото в Холандия. В Турция има прекрасни условия за футбол. Бил съм в България и в Китай, но страстта към играта в Турция е несравнима”, завърши нападателят.

”Стоичков превърна ЦСКА в казарма”, пише вестник „7 дни спорт” на първа страница. Христо Стоичков превърна ЦСКА в казарма. Още с идването си на Армията Ицо се закани да стегне здраво разпасаната команда. Само след три дни от началото на подготвителния лагер в Етрополе играчите вече вият от казармената обстановка. Тежки тренировки по два пъти на ден и строг хранителен режим е планът на Стоичков. Футболистите обаче се шашнали повече от друго – Камата следял изкъсо всички от ставането в осем сутринта до лягането в десет вечерта. Най-трудно било за чужденците, повечето от тях още не могат да свикнат с часовата разлика, тъй като се върнаха от ваканция в други континенти. Новият бразилец Бруно Октавио, който досега не е играл в Европа, дори споделил, че такова нещо не е виждал досега в кариерата си. Христо Стоичков искал в 8 часа всички строени пред ресторанта, а следобед всички по леглата. “На който не му отърва, ще си стяга багажа и заминава”, категоричен е Ицо.
”Наредба пречи на трансферите от Ловеч”, пише още изданието. ЦСКА може да има проблеми с играчите на Литекс, които се чакат на “Българска армия”. Веднага след като се разбра, че Гриша Ганчев може да влезе в червения клуб, бизнесменът обяви, че звездите на оранжевите също ще бъдат част от сделката. Ставаше дума за Георги Миланов, Симеон Славчев, Армандо Ваюши, Александър Цветков и Николай Бодуров, които ще пристигнат в ЦСКА под наем. Вчера обаче се разбра, че според наредбата на БФС повече от трима футболисти не могат да бъдат давани под наем на клубовете. На Армията се надяват обаче да вземат още играчи от Ловеч и остава въпросът как ще се процедира за тях. Днес или най-късно утре трябва да има окончателно развитие по този въпрос. Високопоставен служител на ЦСКА заяви пред “7 дни спорт”, че идването на оранжевите звезди зависи изцяло от евентуална сделка между “Титан” и Гриша Ганчев.
”Мишо Венков остава на „Армията”, пише вестник „7 дни спорт” на трета страница. Михаил Венков остава в ЦСКА. След идването на Христо Стоичков упорито се заговори, че бившият играч на Литекс ще бъде част от масовата чистка в отбора. Бранителят дори се спрягаше за трансфер в Черно море или Локомотив Пд. Въпреки това обаче 29-годишният защитник попада в плановете на треньорското ръководство на червените и те са решили да не се разделят с него. Така Венков ще остане единственият дошъл играч от Локо Пд миналото лято, който ще продължи да се състезава на Армията. Постът на ляв защитник винаги е бил проблемен в ЦСКА и Стоичков не вижда никаква реална алтернатива на Венков. Наскоро към отбора се присъедини Камен Хаджиев, който обаче се очаква да бъде резерва на бившия национал.

”Венци Стефанов: Само такъв като Гриша може да вкара ред в ЦСКА”, пише вестник „Тема спорт” на първа страница. Президентът на Славия Венци Стефанов говори след контролата Славия – Сливнишки герой (2:0) npeg sportal.bg. Той коментира обстановката в ЦСКА, като изрази надежда Христо Стоичков да се справи като треньор и заяви, че Гриша Ганчев е единственият човек, който е способен да вкара армейския клуб в ред. “За мен Ицо е икона като футболист. Ще бъда щастлив, ако успее да стане поне нещо близко и като треньор. Мястото му е на “Българска армия”. Престъпление е да бъде начело на друг български отбор. Знам, че Гриша Ганчев ще направи много, ако дойде в ЦСКА. Мисля, че клуба го чакат добри дни, но отсега искам да предупредя за едно нещо. Аз познавам Гриша от много години – близо 25 сигурно станаха вече. Знаете го какъв беше като президент в Литекс. Той няма да търпи никакви външни намеси. В никакъв случай няма да допусне разни кучета-мучета и тем подобни фенартикули да се размахват като прани гащи на стадиона и да му дават акъл какво да прави. Според мен само такъв като Гриша Ганчев може да вкара ред в ЦСКА и да върне този отбор на правия път”, коментира Венци Стефанов
„Отборът на ЦСКА вече ще играе само на „Армията”, пише още изданието. Мечтата на червените фенове да видят изцяло ремонтиран или дори нов стадион “Българска армия” може и да се сбъдне, съобщава Sportal.bg. Такъв шанс обаче съществува само ако Гриша Ганчев се озобе в ЦСКА. Бизнесменът е споделил желанието си за сериозен ремонт, а при възможност и изграждане на ново съоръжение. Това е станало по време на срещата му със запалянковци на „армейците”, която се състоя преди няколко дни. На нея е станало ясно, че Ганчев иска „червените” да играят на собствения си стадион не само мачовете си от „А” група, но и тези от Европа. В предстоящия шампионат червените със сигурност ще приемат съперниците си на стадиона в „Борисовата градина”. Слага се край на митарствата по други съоръжения заради липса на лиценз. До края на тази седмица ремонтните дейности по стадиона ще бъдат подновени. Една от първостепенните задачи е оправянето на сектор „Г”, който бе неизползваем през пролетта.
Още през следващата година ЦСКА ще домакинства на “Армията” във всичките си мачове в Европа.
„Руснаци искали ЦСКА преди една година”, пише вестник „Тема спорт” на трета страница. Канал 3 показа вчера интервю с човек, представящ се за кандидат-купувач на ЦСКА преди година. Името му е Ванко Георгиев – бизнесмен, представител на руски инвестиционни компании и консорциуми със задгранични капитали.Пред Крум Савов и предаването “Спортът по Канал 3” Георгиев говори за намеренията му към ЦСКА. “Тема Спорт” ви предлага част от разговора. “Това щеше да е бизнес сделка за моите партньори, на които бях представител. Не мога да назова името на този холдинг, нямам тази оторизация. Свързани са с Русия. Хората подходиха много сериозно, и трябваше да преговаряме. Имах пълна свобода да преговарям. Свързах се с Митко Борисов. Той ми каза, че пътува към морето. Мисля, че беше юли месец миналата година. Организира ми среща с Иво Иванов, за да водим първоначални разговори. Искаха много да знаят кой е инвеститорът, което нямаше как да им обявя. Аз им казах: “Каквито въпроси имате, аз ще отговарям, аз ще договарям, аз ще подписвам”. Може би при подписването щяха да дойдат и те (б.р. – инвеститорите). Дотогава обаче нямаха желанието да се афишират. Разговор имаше. Първото ми предложение към Иво Иванов, след като ми изясни ситуацията с дълговете, бе да продадат трима от най-скъпите си футболисти, да приспаднат вътрешните си кредити и да продадат клуба за 1 лев с останалите задължения”, бяха част от думите на Ванко Георгиев, който твърди, че са последвали още две предложения, но до сделка така и не се е стигнало.