Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport

”200 бона пращат Генков в Левски”, пише вестник „Меридиан мач” на първа страница.
Левски ще си осигури класен нападател в лицето на Цветан Генков благодарение на 200 000 лева, които Висла дължи на голаджията. Вчера Генков внесе молба в управата на тима от Краков за разтрогване на договора. Така роденият в Мездра играч ще може да премине при „сините” без трансферна сума. Самият Генков е получил едва половин заплата от началото на годината, а месечното му възнаграждение е 20 000 евро. Самият футболист обяви в интервю за ”Меридиан Мач”, че преговаря със „сините” и в близките дни ще има яснота. За подобен трансфер намекна и треньорът на Левски Николай Митов, който обеща “интересни имена” на тръгване за Австрия.
Гришата се бави заради „Армията”
Решението на Гриша Ганчев по сделката за ЦСКА се бави заради „Българска армия”. Бизнесменът се притеснява, че при евентуално сливане на „червените” и Литекс ще загуби концесията за базите на „Армията” и Панчарево. Причината е, че тя се прекратява моментално, защото е сключена с друго, вече несъществуващо, юридическо лице и трябва да се кандидатства наново.
Ботев прави стадион за Шампионска лига
От ръководството на Ботев (Пд) представиха официално проекта, с който искат да превърнат стадион „Христо Ботев” в едно от най-модерните и красиви съоръжения в България. На специална пресконференция вчера бе обявено, че на 1 юли започва реконструкцията на „Колежа”, и то от култовата трибуна „Изток”. Тя ще бъде срутена, а на нейно място ще бъде образуван нов сектор.
„Трибуната в момента е върху насип, затова няма да взривяваме, а просто ще бъде изгребана, като на нейно място ще бъде изградена нова стомано-бетонна конструкция. Общата квадратура, която ще бъде построена на това място, ще е 2,800 кв. м. Новата трибуна ще има тоалетни, аварийни изходи за евакуация и ще бъде напълно обезопасена. Секторът зад трибуна „Изток” ще бъде минимум за 6000 човека, като отдолу ще бъдат направени и съблекалните, както и фитнес за феновете. Според договора за концесия минималната стойност на сектора ще бъде 3,5 милиона лева”, каза президентът на „канарчетата” Юли Попов.
Отговорният фактор в клуба разясни и новата ситуация около стадион „Христо Ботев”.
„След като за една година реконструираме трибуната, започваме и сектор „Север”. Предвиждаме 600 парко места, търговски и обслужващи площи. Стадионът трябва да е готов за 4 години. Съоръжението ще отговаря на 4-та категория по стандартите на УЕФА, което означава, че на него може да се играе дори полуфинал за Шампионска лига. Минималните средства, които ще се използват, са 18 500 000 лева, като със сигурност тези цифри ще бъдат надхвърлени. Секторът за гостуващите фенове на стадион „Христо Ботев” вече ще бъде на трибуна „Север” с капацитет 1200 места. Ще бъдат направени и козирки, но за момента това не е уточнено”, допълни архитектът, изпълняващ проекта на стадиона, Георги Савов.
На първа страница на вестник „7 дни спорт” четете:
Генков готов да отиде в Левски
Нападателят Цветан Генков е все по-близо до Левски. Голаджията разтрогна договора си с Висла Краков вчера. Генков има да взима 5 заплати, но от полския клуб са отказали да му ги изплатят. Самият Генков разкри, че води преговори с Левски и няма нищо против да се върне в България. Сините ще могат да подпишат с играча, без да плащат трансферна сума. Не е тайна, че открай време Левски се интересува от нападателя. Досега високата трансферна сума спираше преминаването му.
– От Левски ми се обадиха. Съществува вероятност да дойда на Герена, но на този етап още няма нищо конкретно. Още поне от пет клуба ме потърсиха, за да обсъдим евентуален трансфер – заяви Генков.
Иначе Левски замина вчера с 28 футболисти за втория си лагер в Австрия.
Мъките на ЦСКА нямат край
Мъките на ЦСКА около собствеността нямат край. И вчера на Армията нямаха представа какво се случва около преговорите с Гриша Ганчев. Очакваше се в началото на тази седмица да има развитие около разговорите с ловешкия олигарх, но привържениците на ЦСКА отново останаха излъгани.
– Разговорите с Ганчев продължават, чакаме някакво решение, но засега няма такова. Нека феновете да имат търпение – призова изпълнителният директор Георги Илиев.
Майкъла потвърди, че собствениците на клуба Димитър Борисов и Иво Иванов са изчистили дълга на ЦСКА към украинския милиардер Константин Жеваго, който е в размер на 500 000 евро.
Емил Костадинов също не бе наясно какво се случва между „Титан” и Ганчев. На Армията са притеснени, че неяснотата може да се отрази негативно на подготовката на тима за новия сезон. Спортният директор на ЦСКА Аспарух Никодимов заяви пред “7 дни спорт”, че се надява казусът да бъде колкото се може по-бързо разрешен, защото това бави и трансфери, и планове за подготовка.
– Нямам никаква представата за развитието на преговорите между Гриша Ганчев и “Титан”. Единствено те знаят какво става. Може или да се е появил някой препъникамък, или да изкачват подходящия момент да обявят всичко. Това са двата варианта. Нали знаете също така, че много хора не искат да виждат силен ЦСКА и правят всичко възможно да попречат на г-н Ганчев да влезе в клуба ни. Но той е достатъчно умен човек, за да не се хваща на “доброжелателите”. В момента няма как да мислим за нови трансфери, защото няма никаква яснота по преговорите. Същото е и за контролните срещи. Ако играем в Лига Европа, няма да имаме повече контроли освен вече обявените. Но ако не – със сигурност ще играем още контроли – коментира Никодимов. Първият официален мач на ЦСКА е на 4 юли, когато започват квалификациите за Лига Европа.
На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
Левски чака Цветан Генков
Цветан Генков от вчера е свободен агент u може да премине в Левски, без българският клуб да плаща нищо на Висла. Вчера нападателят разтрогна договора си с поляците. “Може да приема предложението на Левски. Преговаряме. С Иво Тонев се виждам всеки ден, но с него не коментираме конкретно това”, каза бившият футболист на Локомотив София. Сините имат оферта за нападателя Базил де Карвальо от китайския Тянджин Теда. Азиатците предлагат малко повече от четвърт милион евро, а тази сума устройва Левски. В зависимост от това Левски ще предложи по-висока или по-ниска заплата на Генков, тъй като Карвальо е един от скъпоплатените футболисти и ще освободи свежи пари за новия нападател. Вчера сините заминаха на лагер в Австрия, а там пристигна и най-новото попълнение Кевин Бру.
Еуген Трика: Ако Ганчев дойде, ЦСКА ще е без конкуренция
Бившият футболист на ЦСКА и Литекс Еуген Трика говори npeg “Тема Спорт” за Гриша Ганчев и завръщането на Стоичков на “Армията”. “Ако Гриша Ганчев инвестира в ЦСКА, то червените ще бъдат без конкуренция в България. Господин Ганчев е много сериозен човек и ако той влезе в клуба, ЦСКА ще е шампион. Стоичков разполага с
добър състав. Хубавото е, че и хората идват на тренировките заради неговото завръщане, те го обичат много. Не знам какво ще стане с Литекс след това обаче. Известно ми е, че Загорчич им е треньор, ние с него сме играли заедно. Той беше много добър футболист, а чух, че е и добър треньор. Съжалявам за моя брат и приятел Ивайло Петев, ама сега ЦСКА ще стане много силен”, заяви Трика. “Докато бях футболист на Литекс, Гриша Ганчев се държеше много добре с мен. Той много харесваше моя манталитет – винаги да се боря за победата. Като треньор съм същият. Всички футболисти трябва да разберат, че забавянето на заплатите с няколко седмици е нормално. Играчите трябва да се научат да чакат. Тук, в Румъния, България и Сърбия не е като в Германия – да се плаща навреме. Но ако спечелиш шампионата, парите ще дойдат след това. На първо място трябва да мислят за представянето си, а едва след това за парите”, коментира той.
“Знам какъв манталитет има Стоичков – да побеждава. Той ще успее в ЦСКА. Добре е, че Стоичков е там. Той е голям цесекар, голям човек и характер. Много го обичам”, каза още Трика.
“Беше ми много добре в ЧфР Клуж, но загубихме купата нещастно. Сега имам две-три оферти от чужбина – от Саудитска Арабия и Кувейт. След два-три дни може и да подпиша с един отбор оттам”, завърши бившият футболист на ЦСКА и Литекс.
Майкъла и Паро: Не знаем за развитие
Двама от директорите на ЦСКА – Георги Илиев-Майкъла и Аспарух Никодимов, обявиха, че все още няма развитие около сделката между Гриша Ганчев и Димитър Борисов. Те обаче внесоха повече яснота около своите ресори.
“Преговорите продължават и в момента, но няма да се проточат много, феновете да са спокойни. Всички гледат само лошото. Как пък никой не каза, че на “Армията” бяха направени много хубави неща? Гради се, а никой не го отбелязва. Няма проблеми със сектор Г. Ако има пари, трибуната ще е готова за първото домакинство в първенството. Трябва да се извадят 100 000 лева и оправяме сектора веднага. Наскоро преведохме над един милион на Жеваго. Заради дълговете не можахме да си направим сектора навреме”, коментира Георги Илиев пред sportline.bg
“Много искам нещата да станат, но не зависи от мен. Борисов и Ганчев трябва да се разберат. Не знам за развитие на евентуална сделка, защото не участвам в разговорите. Бруно Октавио има физически проблеми, но засега е при нас. Ще тренира с отбора и ще видим как е. Тези дни може и други играчи да се присъединят към групата”, каза спортният директор Паро Никодимов.
Истината е именно такава – Майкъла и Паро си нямат и най-бегла представа какво са говорили собствениците на клуба от “Титан” и Гриша Ганчев по време на поредицата им от срещи.