Преглед на водещите новини в спортните медии (България


София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport

“Димитър Борисов вчера: Сделка има Димитър Борисов днес: Сделка няма”, пише вестник „7 дни спорт” на първа страница. Собственикът на ЦСКА Димитър Борисов спретна истински цирк. Ръководителят на „червените” на няколко пъти се отметна от мнението си, при това само часове след като хвърли в еуфория феновете на тима. В сряда вечерта той обяви: “Христо Стоичков ще бъде едновременно собственик и старши треньор на ЦСКА. Преговорите с Гриша Ганчев за ЦСКА приключиха”. Само 24 часа по-късно обаче Гърнето се извъртя на 180 градуса.
,Към този час няма нищо ново. Формално няма сключена сделка и прехвърлени акции за ЦСКА. Към този момент нещата в ЦСКА са същите – ние плащаме заплати и задължения, а отборът се готви за участие в Лига Европа”, каза вчера Борисов.
По този начин в ЦСКА продължава да цари неяснота. Христо Стоичков отказва да говори по темата, а футболистите тънат в неведение само 2 седмици преди началото на евротурнирите.
“Любо Пенев отказва да е треньор, засега”, пише още изданието. Очевидно неразбориите в ЦСКА притесняват сериозно и Любослав Пенев. Както “7 дни спорт” вече информира, националният селекционер бе поканен лично от Христо Стоичков да се завърне на „Армията”. Намеренията на Ицо са да се отдаде повече на началнически работи, отколкото да носи анцуга. Още повече че новата управа ще му даде и поста президент, а Камата ще съхранява акциите на клуба. В последните 30-ина часа обаче Любо е бил отбой, след като първоначално е обявил, че няма нищо против да води и ЦСКА. Още повече че светкавичен разговор с Борислав Михайлов му е дал картбланш за подобни преговори. Шефът на БФС нямал нищо против Чичовото да работи на две места. Любо бил готов да поеме ЦСКА при следните условия:
1. Прозрачна собственост, без участие на “Титан” в нея.
2. Трансфер на Георги Миланов, Илия Миланов и Николай Бодуров в ЦСКА.
3. Избор на екип, с който да работи, включително и спортен директор.
4. Гарантиран бюджет за селекция и издръжка на отбора.
5. Пълна автономност на първия тим.
6. Гарантиран отказ на достъп на собствениците на клуба до играчите.
7. ЦСКА да играе домакинските си мачове на “Българска армия”.
8. Авансово плащане на 50 процента от годишното му възнаграждение.
9. Ненамеса на Христо Стоичков в треньорската и селекционерската дейност.
10. Отказ да му се водят футболисти от други хора, извън посочените от него.
До момента нито едно от желанията му не е изпълнено.
”Христо Стоичков към служителите: Не ме е страх, а вас?”, пише вестник „7 дни спорт” на четвърта страница. След като преди няколко дни стана ясно, че мачът със Светкавица ще се играе при закрити врата, Христо Стоичков в крайна сметка отвори мача и всеки, който иска да наблюдава „армейците”, ще може да го направи свободно в събота. Контролата на ЦСКА срещу Светкавица е насрочена за 18 часа на стадиона в Етрополе. Преди това от пресслужбата на ЦСКА уточниха, че на двубоя няма да се допускат странични лица освен футболистите на двата отбора. На 15 юни бе разпространена информация за проверка на ЦСКА със Славия, която ще се състои на 25 юни (вторник). „До нейното начало ЦСКА София и спортно-техническото ръководство Ви приканват да проявите търпение, за да може представителният тим да се подготвя в спокойна и лишена от странични емоции атмосфера. Предварително Ви благодарим за проявеното разбиране”, се казваше в официалното съобщение на ЦСКА. Самият Стоичков обаче бил категоричен, че няма проблем хората да дойдат да видят червените. “Мен не ме е страх от никой, а вас”?, попитал Ицо служителите.

”Собствниците на ЦСКА се скриха от протеста на феновете”, пише вестник „Меридиан мач” на първа страница. Около 200 привърженици на ЦСКА се събраха на стадион „Българска армия” вчера, за да протестират срещу БФС. Освен това те искаха да получат повече информация за случващото се около любимия им клуб в последните дни. В “Борисовата градина” обаче нямаше нито един от шефовете на тима, който да внесе повече яснота за преговорите с Гриша Ганчев и бъдещето на отбора. Бурен протест или издигнати плакати и транспаранти нямаше. Феновете тръгнаха към сградата на БФС на улица „Иван Асен П”, но още преди да стигнат крайната си цел, се върнаха обратно на „Армията”. Според привържениците БФС е против подготвяните структурни промени в ЦСКА. Ултрасите припомнят за отнетия лиценз през 2008 година, когато „червените” не играха в Европа. Между ултрасите имаше и такива, които се опитваха да убедят останалите, че БФС няма никаква вина, а собствениците от „Титан” причиниха цялата тази бъркотия. ЦСКА отново може да пропусне евротурнирите, но то няма да е заради БФС, а защото, ако вземе чужд лиценз, няма да има право да играе в Европа. В крайна сметка полицията, явно разбрала за някаква „червена” организация, зае място както пред стадиона, така и пред сградата на БФС. Феновете от своя страна просто продължиха да пият бира, факлите, които носеха, така и не запалиха. Голяма част от привържениците останаха на кафето пред „Армията” и продължиха да обсъждат разпалено вариантите за бъдещето на ЦСКА.
”Собственикът на Шефилд (У) Милан Мандарич пред „Меридиан мач”: Чакам Бандаловски в списъка на треньора”, пише още изданието. “Ще имам среща с главния мениджър и треньора. Те ще ми дадат списък с набелязаните за трансфер футболисти. Чакам Иван Бандаловски да бъде сред тези играчи.” Това заяви ексклузивно пред „Меридиан Мач” собственикът на Шефилд Уензди Милан Мандарич. Както е известно, от близо седмица се коментира възможността капитанът на ЦСКА да премине при „кукумявките”. Вчера пък авторитетното италианско издание tuttomercato.web изкара на бял свят и заплатата, която Бандата ще получи, ако парафира с англичаните. Става въпрос за 1,6 млн. евро за 4 години, което прави по 400 000 евро на сезон.
Именно заради преговорите с „кукумявките”, защитникът не замина с ЦСКА за лагера в Етрополе. Ако се стигне до трансфер, в касата на „червените” ще влязат около 300 000 евро, с които може да бъдат погасени някои от най-наложителните дългове. От края на миналия сезон Бандаловски всячески се опитва да си уреди трансфер зад граница. Той влезе във връзка с албански мениджъри с целта да му намерят отбор в чужбина, който е готов да плаща голяма заплата. Не е тайна, че защитникът бе един от най-скъпоплатените футболисти в ЦСКА.
”Канят Петър Жеков на работа в ЦСКА”, пише вестник „Мердиан мач” на четвърта страница. Легендата на ЦСКА Петър Жеков може да се завърне на работа в клуба. Голмайстор №1 в историята на „червените” е в отлични взаимоотношения с Христо Стоичков. Той дори дойде на „Българска армия”, където не бе стъпвал от години, за да приветства завръщането на Камата. „За последно с Ицо се чух преди няколко дни. Каза ми, че като се върне в София, ще говори с мен”, коментира Жеков пред „Спортлайн”. Ако Гриша Ганчев влезе в управлението, Стоичков ще покани Жеков в ЦСКА. Така в „Борисовата градина” ще се съберат трима ветерани легенди – Димитър Пенев, Аспарух Никодимов и Петър Жеков, които не са в много добри отношения. Не е тайна, че Стратега и Жеката от години не могат да мелят брашно.
„Преговорите между „Титан” и Гриша Ганчев продължават. Очаквам скоро да има официално становище. Вярвам, че нещата ще се развият добре за ЦСКА. Ако Гриша се беше отказал, Христо Стоичков нямаше да е при отбора в Етрополе”, допълни Жеков.
За последно Жеков бе на работа в ЦСКА в периода 2006-08. Той бе член на Управителния съвет на клуба по времето на Александър Томов.

” Георги Илиев – Майкъла: Положението е тежко”, пише вестник „Тема спорт” на четвърта страница. Изпълнителният директор на ЦСКА Георги Илиев – Майкъла говори пред “Тема Спорт*. Той обаче заяви, че няма информация за напредък в преговорите между Гриша Ганчев и “Титан”. “Нищо ново няма. Каквото е казал Димитър Борисов – това е. Много хора се гласят за работа в клуба обаче… нищо. Борисов си плаща всичко засега. Ситуацията не е лека, хората се опитват да спасят ЦСКА. Не знам с какви финансови средства разполагат собствениците. Глупости са слуховете, че Любо Пенев ще стане треньор на отбора. Стоичков си е такъв. Оттук нататък само собственикът си знае какво ще бъде, но положението е тежко”, каза Илиев. Майкъла не знаеше за вчерашното събиране на феновете на “Армията”. Той все пак коментира срещата: “Привържениците искат да знаят какво се случва с ЦСКА. Те трябва да са наясно с истината, дори и да боли от нея. Тежко е в ЦСКА, но трябва да излезем някак от ситуацията. Всички сме служители и единствено можем да помагаме с нещо. Няма как БФС да пречи на сделката. Повече пречат клубовете, които ги е страх да не би ЦСКА да стане много силен. Не визирам само Левски и Лудогорец, доста клубове са”, завърши той.
”Бардон ще предлага футболисти на Левски”, пише още изданието. Бившият атакуващ халф на Левски Седрик Бардон може да започне да помага на сините. Има вероятност той да влезе в скаутското звено на клуба и да наблюдава играчи от Франция, които после да предлага на тима. Преди седем години сините привлякоха Седрик след пробен период. Той бързо се утвърди в отбора на Наско и Мъри, като изигра главна роля за европриказката на Левски. В момента Бардон се занимава със страничен бизнес във Франция, но следи какво се случва с бившия му тим. “Готов съм да помагам на Левски с каквото мога. Особено след като Наско отново е в клуба. На него и Мъри ще остана признателен, защото ми подадоха ръка в момент, в който бях пред дилема – дали да спра, или да продължа с футбола. Благодарение на Левски се възроди моята кариера. Мога да препоръчвам играчи от родината си, във Франция има качествени футболисти, които биха дошли да играят в България”, сподели Бардон, който вкара ключов гол срещу Оксер в турнира за Купата на УЕФА през 2005 година. Той коментира и завръщането на Сираков. “Промяната в Левски е за добро. Още с пристигането си в клуба преди няколко години останах изключително изненадан от професионализма и качеството на работа в клуба. Имаше последователност, ред и дисциплина, всеки знаеше какво точно се изисква от него. Всичко това се дължеше на двама човека – Наско Сираков и Станимир Стоилов. Това са хората, с които съм се чувствал най-добре по време на престоя си в България”, завърши любимецът на сектор ”Б”.
”Георги Йорданов: На “Герена” няма класни футболисти”, пише вестник „Тема спорт” на седма страница. Бившият футболист на Левски и ЦСКА Георги Йорданов бе специален гост на “Ники Кънчев Шоу” в Дарик. ”Финалът тази пролет бе лош за всички фенове на Левски. Няма отбор, нито има футболисти. В детско-юношеския футбол не се работи правилно. Моят живот все още е футбол и няма как да не ми е болно, че децата няма къде да се развиват. В кариерата ми има приятни и неприятни моменти. Наказанието ми е от неприятните. Исках да играя в Левски и не подписах с ЦСКА, след което ме наказаха за две години. Останах единственият футболист с две години наказание и нито един ден не ми бе опростен. Тренирах от понеделник до петък, без да играя мачове в събота и неделя. Явно Милко Балев ми е изкарал това наказание”, каза Ламята. Йорданов коментира и състоянието на ”червените”. “ЦСКА няма отбор, както в последните няколко години. Големият отбор на ЦСКА е останал в миналото. На много места във футбола се намесиха хора, които нямат нищо общо със спорта. Намесиха се полицейските среди. В такъв голям отбор като ЦСКА не мога да разбера защо Венци Живков е изпълнителен директор”, каза Ламята. Той коментира и кариерата си. “Тръгнах от Локо Пловдив. Там израснах. Мечтата ми беше да видя дали моето ниво съответства на испанския футбол. Със скромния отбор на Спортинг Хихон завърших на пето място в крайното класиране на испанското първенство. Имам два полуфинала за Купата на Краля на Испания, единият от който бе срещу Реал Мадрид. Вкарах на Пако Буйо и играх срещу Мичел и Бутрагеньо. Играл съм и срещу Стоичков, Куман и всички звезди на Барселона. Треньор тогава бе любимият ми футболист Йохан Кройф. През 2002 година коментирах мач по радио Кадена Сер. На другия ден бившият ми спортен директор на Спортинг Хихон ми каза, че е имало оферта за мен от Реал Мадрид”, обясни бившият нападател. Йорданов коментира и прякора си – Ламята. “Той идва от детските години. Моят комшия и приятел от детските години Едуард Ераносян ми го измисли. В махалата като малък ги минавах по трима-четирима и вкарвах гол, а той ми викаше: “Взе да ги ядеш като ламя”, завърши Йорданов.