Бразилската фиеста на Неймар и компания подчини “адзурите

Бразилия победи Италия с 4:2 в последен мач от група “А” на турнира за Купата на Конфедерациите. Головете за “Селесао” отбелязаха Данте, Неймар и Оскар на два пъти, а за “адзурите” точни бяха Джакерини и Киелини. По този начин на 1/2 финалите най-вероятно ни очакват южноамерикански  и европейски полуфинали – Бразилия – Уругвай и Италия – Испания.sport.bnt.bg

Наставникът на “Селесао” Луис Фелипе Сколари направи едва една промяна в стартовия си състав, спрямо последния мач срещу Мексико, спечелен с 2:0. Футболистът на Лацио Ернанес замени изпитващия болки в глезена Паулиньо. Под рамката на вратата застана Жулио Сезар, а пред него действаха Дани Алвеш, Давид Луис, Тиаго Силва и Марсело. В халфовата линия пък местата си заеха Неймар, Луис Густаво и Хълк, а наложената система 4-4-1-1 бе завършена от Оскар и Фред в предни позиции.

Колебливата игра на “Скуадра Адзура” срещу Япония, от своя страна, продиктува редица промени при избора на титулярната единайсеторка. В защита Маджо и Бардзали бяха оставени на резервната скамейка за сметка на Абате и Бонучи. Маркизио и Диаманти пък заеха местата съответно на наказания Де Роси и лекуващия травма Пирло. Селекционерът Чезаре Прандели бе наредил “сините” в идентична на опонента схема – 4-4-1-1, разчитайки най-вече на Марио Балотели в офанзивен план.

Още при първата си атака, “Селесао” бе на косъм от октриване на резултата. Хълк проби по крилото и изстреля мощен снаряд, спасен от Буфон. “Адзурите” отвърнаха чрез шут на Супер Марио в 17-ата минута. Темпото на играта постепенно спадна и всички очакваха двете нули на таблото да се запазят до почивката. В добавеното време на първото полувреме обаче, “златистите” накараха феновете си да изпаднат в еуфория. Неймар бе спънат на метри от наказателното поле, а при последвалото центриране, влезлият като резерва Данте остави Буфон безпомощен.

Непосредствено след почивката “Скуадрата” изравни. В 51-ата минута Буфон вкара топката в игра от аут, където последователно Кандрева и Балотели се пребориха и от въздуха я пратиха в краката на Джакерини, който изненада неприятно Сезар.

Радостта на “сините” обаче трая едва 4 минути. При поредния си пробив Неймар бе съборен от Маджо на сантиметри от наказателното поле, а последвалото филигранно изпълнение на новата каталунска звезда се оплете в мрежата на Буфон.

Бразилия нанесе съкрушителен трети удар след час игра. Марсело намери Фред в малкия пеналт, и нападателят покачи на 3:1. Вместо да се откажат и да приемат поражението обаче, “адзурите” се хвърлиха с единствената мисъл за изравнителни попадения. Така се стигна и до най-скандалното положение в мача. В 70-ата минута Луис Густаво тръшна Балотели в наказателното поле, главният рефер Равшан Ирматов отсъди дузпа, но в същото време притичалият Киелини успя да вкара топката във вратата. След няколко секунди размишление, Ирматов реши да даде авантаж и да признае гола, с което си навлече гнева на Марсело и компания.

Домакините сложиха край на спора в 88-ата минута, когато Фред отбеляза второто си попадение в срещата и срина тотално устрема на италианците.

В другата среща от потока играна днес, Мексико победи Япония с 2:1 и завърши на трето място в крайното класиране на “А” група.

Група “А” (Крайно класиране)

1. Бразилия – 9 точки

2. Италия – 6 точки

3. Мексико – 3 точки

4. Япония – 0 точки.