Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:
Димитър Борисов обеща: Чист ЦСКА за Стоичков Майкъла пак плаши: Ще играем във „В” група или с чужд лиценз, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”Драмите в ЦСКА нямат край. Ситуацията в клуба от Армията буквално се променя през час. След като във вторник Иво Иванов заяви, че „Титан” остава собственик на клуба, вчера другият бос на червените Димитър Борисов каза нещо съвсем различно. Според думите му в началото на следващата седмица клубът преминава в ръцете на Христо Стоичков при това без един лев задължения. Самият Борисов обаче не успя да обясни точно как дълговете от 13 млн. ще изчезнат за 5 дни. „Другата седмица Христо Стоичков получава акциите на ЦСКА с нулево задължение. И аз не мога да го обясня точно как ще стане. Другата седмица Стоичков става собственик, а ние ще се оттеглим”, заяви Борисов.
Междувременно изпълнителният директор на ЦСКА Георги Илиев разкри, че до петък трябва да стане ясно дали червените ще играят в окръжните групи, или ще вземат лиценза на друг отбор.
Мъри, за Братя Грим трябват двама, а Наско го няма, продължава на първа страница вестникът. 24 часа след като Ботев бе вкаран в Европа през задния двор, Станимир Стоилов започна пак да говори за приказки. А би трябвало да си мълчи. И да работи. Защото последните му приказки бяха прекалено кратки. И доста ужасни. От тях и до днес някои президенти се плашат. С Анортозис Мъри отпадна от македонски работници. С Литекс – от беларуски. А с Левски – от финландски. Като добавим и ужасяващия му престой начело на националния тим на България, някак си изглежда странно Мъри да се прави на Братя Грим. Още повече че по-важният брат Грим – Наско Сираков, си остана на Герена. А без него приказките на Стоилов съвсем не се получават.
Станислав Генчев подписва за 2 години, чака се друг нов Станислав Генчев ще подпише за две години с Литекс, след като е постигнал пълна договорка с президента на оранжевите Трифон Попов. Точно срокът на контракта бе причината роденият в Дебелец халф да не се разбере с досегашния си тим Лудогорец.Така най-вероятно Генчев
ще приключи кариерата си в Ловеч. След това пък му предстои да договори с Литекс и висок пост в управата на футболната академия.
4-кратният шампион на България обаче няма да е последното ново попълнение за оранжевите. При продажба на Георги
Миланов, Литекс ще се опита да вземе на неговото място друг офанзивен халф. Не е изключено до края на месеца да пристигне и още един нападател. От Ловеч са категорични, че на този етап освен футболист №1 на България никой друг няма шанс да бъде продаден.

Димитър Борисов: Ицо получава акции с нулево задължение, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Собственикът на ЦСКА Димитър Борисов обяви, че следващия вторник акциите на клуба ще бъдат предадени на Христо Стоичков. Те ще бъдат с нулеви задължения и Камата ще може да покани инвеститори по негово желание. На „Армията” тръгна слух, че инвеститори от Испания и Русия проявяват интерес. Дори иберийците са наблюдавали на живо контролата със Славия. Евентуалните спасители на ЦСКА са препоръчани от приятели на Христо Стоичков. Руската фирма също се е поинтересувала от ситуацията при „армейците”, но все още няма нищо конкретно. „Другата седмица Христо Стоичков получава акции с нулево задължение и той става собственик на ЦСКА. И аз точно не мога да ви обясня как ще стане това. Не съм юрист. Те могат да ви обяснят по-добре. Стоичков ще покани когото той иска. Ситуацията се променя с часове. Цялото ръководство бяхме тук и говорихме. Сега работим по този въпрос. Говорим за участие в „А” група, не за друго. В момента изплащаме заплатите на футболисти и служители”, каза Борисов. „Не искам да коментирам ситуацията с Гриша Ганчев. След вторник ние няма да сме в схемата. Ако Стоичков иска, може отново да покани г-н Ганчев”, допълни настоящият собственик на тима.
Христо Стоичков проговори относно ситуацията в последните дни в ЦСКА. „Имах две условия, когато се съгласих да поема ЦСКА, досега не е изпълнено нито едно. Искам ЦСКА да бъде чист клуб с прозрачно финансиране. Искам да кажа на цялата общественост и най-вече на верните фенове на ЦСКА, че критериите на Христо Стоичков не само, че не са занижени, а напротив – те са завишени. Давам една седмица на собствениците на клуба. Ако изпълнят поетите обещания, поемам нещата и ще си нося кръста. Предоставят ли ми чист ЦСКА, ще се захвана и с всички сили ще работя за него”, каза Стоичков.
След срещата с шефовете от „Титан” Камата в типичния си стил финтира събралите се журналисти. Той мина през страничен вход на стадион „Българска армия”, за да избегне камерите и микрофоните. Човек от обслужващия персонал отключи вход на сектор „А”, който не е отварян от месеци.
От Нефтохимик: Готови сме да преговаряме, продължава на първа страницаа футболният ежедневник. Ръководството на Нефтохимик отвори вратата за даване на лиценза си на ЦСКА. Бругазлии ще се опитат да съберат необходимите ресурси за участие в елита, в противен случай клубът ще даде лиценза си на „армейците” и ще вземе този на Чавдар (Етрополе) за „Б” група. „Вариантите пред нас са два. Ако съберем минимум 1,6 млн. лева от спонсори, ще играем в елита. В противен случай ще дадем лиценза си на ЦСКА. Ние ще вземем този на Чавдар (Етрополе) за „Б” група”, призна собственикът на „нафтата” Николай Филипов. От друга страна другият президент Валентин Каравълчев бе на другия полюс: „Разберете, нямаме никакво намерение да го даваме на ЦСКА. Хвърлили сме толкова пари до този момент, доведохме нещата до „А” група и ще е срамота да се откажем дотук. Нефтохимик ще играе в „А” група”, каза Каравълчев.
Играчите бягат от цирка ЦСКА Футболистите на ЦСКА подготвят бягство от „Армията”. Заради безпаричието в клуба те са на път да си тръгнат като свободни агенти. В разговор с Димитър Борисов и Венци Живков те са били уверени, че до днес или най-късно в петък ще получат всички дължими пари. Договорите им ще бъдат разтрогнати, а всички ще получат предложения за нови, но с по-ниски финансови параметри. Очаква се най-добрите в ЦСКА да не приемат намалените възнаграждения и да подпишат с други клубове.
Очаква се на „Армията” да останат по-младите и неопитните състезатели. Почти всички чужденци са изявили желание да напуснат потъващия кораб.
Гърнето и Праховеца съвсем сериозно обмислят вариант ЦСКА да играе в първенството само с юноши. За целта е напълно възможно повечето от смятаните за ненужни да останат. Все още договори с клуба имат редица таланти от школата. Допреди няколко дни те щяха да бъдат освободени, но сега вече не е така. Всички преотстъпени в други клубове ще се върнат и ще са на разположение. Христо Стоичков се надява много бързо ЦСКА да стъпи на крака, като за целта ще бъдат поканени и някои опитни играчи. Камата е говорил и с близки мениджъри, които да осигурят играчи със свободен трансфер. В случай, че бъдат привлечени спонсори, ситуацията може да изглежда по друг начин. Това обаче не значи, че досегашните футболисти ще размислят и ще останат.

Ганчев: Моето условие беше да се започне на чисто в ЦСКА, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. “Имах две условия, когато се съгласих да поема ЦСКА, досега не е изпълнено нито едно. Давам една седмица на собствениците на клуба. Ако изпълнят поетите обещания, поемам нещата и ще си нося кръста. Предоставят ли ми чист ЦСКА, ще се захвана и с всички сили ще работя за него”, каза вчера Христо Стоичков. В същото време Димитър Борисов обяви, че другата седмица Стоичков ще получи акциите с нулево задължение.
Гриша Ганчев също изрази своята позиция относно ЦСКА. “Червената общественост трябва да е наясно, че моето условие беше единствено и само да се започне на чисто в ЦСКА. И аз го заявих публично при многобройните си срещи и разговори с различните фракции на феновете, футболните деятели и отговорните фактори в клуба. При така стеклите се обстоятелства аз не мога да поема тази авантюра”, се казва в част от обръщението, подписано от Ганчев.
Мат на „Армията” Вчера на “Българска армия” вреше и кипеше. Всичко започна около обяд, когато един от собствениците на клуба – Димитър Борисов, пристигна на стадиона, за да се срещне с Христо Стоичков. Срещата бе от ключово значение за бъдещето на клуба. Всички очакваха Камата да излезе и да говори официално пред медиите, за да оповести какво всъщност се случва. Както е известно, във вторник след мача със Славия той напусна бесен стадиона с обещанието да каже каквото има на другия ден (б.а. – вчера). Така вчера погледите бяха обърнати именно към него, но той пак предпочете да не застава пред камерите. Обяснението от клуба бе, че Христо иска да съобщи добра новина, а не само да говори празни приказки без покритие.
На срещата на “Армията”, на която се разискваха евентуалните спасителни ходове за ЦСКА, присъстваха всички отговорни фактори в клуба -собственикът Димитър Борисов, Христо Стоичков, директорите в лицето на Венцислав Живков, Аспарух Никоди-мов, Емил Костадинов, Георги Илиев, та дори и търговският шеф Георги Павлов. Разбира се, почетният президент на клуба Димитър Пенев също бе там. На сбирката се обсъждаше бъдещето на ЦСКА, като крайното решение, което бе обявено, е – “Титан” дава всички акции на клуба на Стоичков без каквито и да е било задължения. Той става собственик на ЦСКА от следващата седмица и ще има пълната власт да се разпорежда с всичко на “Армията”. Но все пак да не забравяме, че това е само обещание, дадено от Димитър Борисов. А такива сме слушали много. Може ли изобщо да се вярва на подобно нещо?
Първи срещата напусна изпълнителният директор Георги Илиев. Той, както винаги, май не беше съвсем наясно каква всъщност е ситуацията около клуба. Майкъла заяви: “Христо Стоичков си остава треньор на ЦСКА. Гриша Ганчев никога не е бил истински ангажиран към клуба. Някои хора си направиха имидж на гърба на ЦСКА, а Стоичков бе подведен. Предстои да стане ясно дали ще започнем от А окръжна група, или ще вземем лиценза на друг клуб”.
Половин час по-късно и собственикът на армейците Димитър Борисов говори пред медиите. През това време всички очакваха появата на Стоичков. Но не би. Той умело финтира голяма част от журналистите, чакащи с часове на “Армията”.
Към 14:30 часа вече всичко бе поутихнало. Група фенове разгорещено и разтревожено обсъждаха пресните новини от лагера на любимия си клуб. С малко повече надежда, но все още с твърде много въпроси. Ясно доловимо бе огорчението от решението на Гриша Ганчев.
Спортният директор Аспарух Никодимов коментира накратко в тази връзка: “Господ гледа. По-важното сега е да си възстановим отбора и да се представим добре в А група”. Той каза добри думи за каращия проби в отбора Юсуф М’Чанга-ма – Талантливо момче е, играл е в Англия, така че не е случаен играч. Определено има футбол в него и той ще бъде полезен на ЦСКА”.
феновете продължиха да обсъждат бъдещето на клуба още половин час, като настроението леко се повиши след изявлението на Димитър Борисов, че Стоичков все пак ще бъде новият собственик на клуба.
И така премина поредният ден около ЦСКА, но този път наситен с официални изявления и обещания. След мата, който бе даден във вторник малко преди контролата със Славия, сагата около бъдещето на клуба продължава с нови ракурси.
Пак мислят за варианта с Нефтохимик Какво ще се случва с ЦСКА оттук нататък? Това, което казаха Димитър Борисов и Христо Стоичков, индикира всичко друго, но не и някаква сигурност за клуба. Пак се търсят някакви варианти, пак валят обещания, но никой не гарантира ясни и точни решения, които ще изведат ЦСКА в чист коловоз. Ясно е едно – “Титан” не може да се справи с критичната ситуация. Ясно е и друго – ЦСКА бе лъган в продължение на 20 дни. Оттук нататък има няколко варианта, но нито един от тях не вдъхва спокойствие, защото не е ясно кой ще финансира клуба.
Вариант №1, който е бил обсъждан вчера на “Армията”, е ЦСКА да вземе лиценза на Нефтохимик и да покрие задълженията на бургазлии, които са около 35-40 пъти по-малко от тези на червените. При това положение “Титан” може да предложи акциите на Стоичков. Това бе и актуалната схема през последните 7 дни, в които идеята беше ЦСКА да вземе лиценза на Нефтохимик, а бургазлии да играят в Б група с този на Чавдар Етрополе. Човекът, който бе генератор на процесите обаче, би отбой. Сега този план отново се коментира. Но Стоичков не иска да взима никакви акции, докато не му се докаже, че новият клуб е без задължения. А Нефтохимик има такива. Затова е бил обсъждан вариантът, ако се вземе лицензът на бургазлии и Стоичков откаже, то акциите да бъдат разпределени между Георги Илиев-Майкъла, Аспарух Никодимов и… Георги Павлов. Ако този последният влезе, това би било поредната гавра.
И тъй като обещанията са едно, а делата съвсем друго нещо, най-вероятно това, което бе заявено вчера, че Стоичков ще придобие акциите през другата седмица без никакви задължения, просто няма да се случи.