Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focis-sport
ЦСКА се разпада, Ицо се скри Трима титуляри разтрогнаха, останалите ще бягат със Стоичков, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Христо Стоичков се покри вдън земя, а неговият ЦСКА продължи да се разпада със страшна сила и вчера. Първо трима от титулярите разтрогнаха – Венков, Крачунов и Делев. Другите пък отказаха сутринта да тренират. Следобед все пак петима дойдоха на Армията. Асистентите на Ицо – Петко Петков и Стефан Генов, обаче се видяха в чудо и отмениха заниманието. Около трупа на ЦСКА веднага започнаха да обикалят хиените с надеждата да отхапят нещо. Лудогорец се облизва за Платини и Карачанаков, а Мъри Стоилов – за Марсиньо. Гонзо пък вече захапа Венков и Крачунов. Футболистите обаче ще изчакат до понеделник. Ако тогава се махне Христо Стоичков, и те ще бягат с него.
Докато “Титаник” потъва, мишките бягат Няма вече спасение за ЦСКА! Разбраха го и футболистите. Повечето от тях играха цяла година като мишки. Сега като такива първи напуснаха потъващия червен “Титаник”. Вчера за половин
час разтрогнаха трима титуляри. Пръв го направи Пламен Крачунов. Той обаче първо си прибра 40 000 лева заплати и траншове, след което разтрогна заради още три възнаграждения. Последваха го Мишо Венков и поживелият няколко месеца в най-скъпия дебелариум в света Спас Делев. Предстои това да направят още една дузина футболисти. Шампионът Лудогорец веднага се прицели в две от звездите на ЦСКА. Делиорманци имат реален интерес към Мишел Платини и Антон Карачанаков. Дори предлагат конкретна сума за тях. Хората от Разград следят изкъсо ситуацията в ЦСКА и ще направят всичко възможно да привлекат поне един от двамата играчи. След като привлече вече Анисе, и Станимир Стоилов продължи да се облизва за звезди на ЦСКА. Сега погледна към Марсиньо. Гонзо също чака двама.
Димитър Борисов и Иво Иванов пък са доволни за момента. Очаква се от продажбите на Платини в Лудогорец и на Анисе и Марсиньо в Ботев двамата да получат над 2 милиона лева. Ако пласират и Карачанаков, ще се окаже, че са събрали почти 1/3 от дълговете на клуба. Не е ясно обаче дали това е политиката за чист ЦСКА, който да бъде предаден на Христо Стоичков, или става дума за последно взимане под и над масата. Самият Ицо вчера се покри и никакъв не се показа на Армията. Даже се чу, че заминал спешно за Испания да търси помощ. По-късно в Борисовата градина се чу, че Камата звъннал на свои познати да каже, че хвърля кърпата. Гърнетата обаче не знаеха за подобен вариант. И продължаваха да събират пари, за да чистят стари задължения.
Интересното е, че играчите отказваха да влизат в клубната каса, за да си получат поне част от заплатите. Те искат да изчакат до понеделник, когато Стоичков ще обяви какво става. Ако Камата се оттегли, звездите на момента ще разтрогнат. И вчера торбата с оставените от Иво Иванов 400 000 евро в клубната каса остана наполовина пълна, тъй като нямаше играчи, които да се редят на опашка при счетоводителката. Освен хитрия Крачунов, разбира се.
Прекараха Херо заради липсата на играчи След безпрецедентното масово напускане на основни играчи от ЦСКА предвидената за петък вечер контрола на стадион „Българска армия” срещу Черноморец пропада. Новината ще бъде опове– стена скоро в сайта на армейците. Едва ли ще бъде изтъкната причината, но тя е повече от ясна – липса на налични играчи. Към този момент съществува съвсем малка вероятност спарингът да бъде спасен, но това едва ли ще се случи. По програма той бе насрочен за 18.00 ч.

„А” група граби асовете на ЦСКА Лудогорец взе Платини, чака Саша, Делев, Венков и Крачунов разтрогнаха, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Масовото бягство на футболисти от ЦСКА започна. След като онзи ден Абел Анисе подсили Ботев, вчера голямата звезда на отбора Мишел Платини премина в Лудогорец за сумата от 200 000 евро. Очаква се по неговия път да тръгне и Лукас Саша. Марсиньо е пред подпис с Черно море, а Пламен Крачунов почти сигурно се връща в Локо (Пд). Същото важи и за Михаил Венков, който има и оферта от Георги Иванов-Гонзо. Вчера договора си с ЦСКА по вина на клуба разтрогна Спас Делев. Сториха го и Крачунов, и Венков, а Присо чака. „Който обича ЦСКА – остава. Който не обича ЦСКА, да си стяга багажа и да си харчи парите”, каза Майкъла.
Майкъла: Плъховете първи напускат кораба
Изпълнителният директор на ЦСКА Георги Илиев заяви, че не знае дали и колко играчи са подали молби за разтрогване на своите договори с клуба. „Аз се занимавам със строителство, а не със спортно-технически неща. За тях питайте Паро и Стоичков. Разбрали сме се никой да не им се бърка. Нали знаете, плъховете винаги напускат първи потъващия кораб. Знам само, че Присо е подал молба за разтрогване на договора. Странно, защото в канцеларията на „Армията” лично видях, че бяха депозирани пари и Присо може да дойде да си ги вземе”, каза Илиев. На въпрос вярно ли е, че Спас Делев и Карачанаков са сред играчите, които са подали молби за разтрогване, Майкъла обяви: „Не знам. Питайте ги тях. Казах ви, че парите са на „Армията”. От сутринта ги търсим, за да им платим, но не можем да ги намерим. Не знам защо не идват да си вземат парите. Явно така им изнася, не ни трябват такива хора”, завърши Георги Илиев.
Стоичков замина спешно за Барселона Треньорът на ЦСКА Христо Стоичков замина спешно за Барселона и остави разпродажбата на футболисти на заден план. Камата отложи за понеделник решението си дали да стане собственик на ЦСКА. Явно Ицо има съвсем други планове за „армейците”, които не са свързани с напускащите един след друг разглезени играчи. Според информация на „Меридиан Мач” Стоичков ще се срещне с близкия си приятел Лъчо Танев. Двамата ще обмислят различни варианти за развитието на ЦСКА. Христо Стоичков е поставил едно изключително важно условие пред „Титан”, за да остане. Камата ще поеме отбора на сърцето си, но само ако е чист от финансови задължения. За момента намеренията на „Титан” били ЦСКА да играе в „А” група с лиценза на Нефтохимик, който вече бил спазарен. Това обаче не е сигурно предвид досегашното поведение на пернишките бизнесмени. „Не искам да участвам в машинации, които да доведат до заличаване на историята на ЦСКА. Няма да се превръщам в ликвидатор на моя отбор и после да не мога да се покажа на улицата”, споделил Стоичков, преди да тръгне към Барселона.

Борислав Михайлов: ЦСКА може да изгори за три години от Европа Оттеглянето им бе абсолютен удар по реномето на българския футбол, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. Президентът на БФС Борислав Михайлов даде пресконференция вчера, на която говори за отказа на ЦСКА да участва в евротурнирите през тази година. Той обясни как Ботев е бил допуснат до участие на мястото на червените и разкри какви санкции могат да бъдат наложени на армейците, ако УЕФА реши да разгледа техния случай.
“Бяхме много неприятно изненадани. Решението на ЦСКА дойде в последния възможен момент, в деня на жребия (б.а. – в понеделник). В 11 часа получихме писмо от клуба, че по финансови причини не могат да играят в Лига Европа, но биха искали да участват в нашите първенства. След което аз написах писмо до УЕФА с молба отборът да бъде заменен от следваидия в класирането Ботев Пловдив. Това всичко се случи в рамките на два-три часа. Както виждате, тогава безпрецедентно, заради България, аз съм скромен човек, няма да казвам заради кого, изтеглиха това прословуто №3 (Bui). Това беше, за да се знае до края на деня дали има възможност другият български отбор да влезе в Лига Европа. След това получих писмо от УЕФА. По принцип е забранено, ако даден отбор се откаже от участие, друг от същата страна да го замести. Единственият начин е да бъде оттеглен лицензът на ЦСКА, който вече е заявил, че не иска да участва по финансови причини. С това оттегляне се дава възможност да се вкара в УЕФА лицензът на Ботев, което стана в шест без пет следобед. Получих писмо от Инфантино (б.а. – Джани Инфантино – генерален секретар на УЕфА), че Ботев е приет. И след това им беше даден срок, мисля, че той беше за 24 часа, да картотекират своите играчи за Лига Европа. Успяхме да направим всичко това в рамките на един ден”, обясни Михайлов.
“Според мен оттеглянето на ЦСКА си беше абсолютен удар по реномето на българския футбол. Хубавото е, че успяхме да спасим квотата. България пак има трети участник в Лига Европа. Дано отборите се представят добре и да вдигнем своя коефициент. Терминът, отнасящ се до ЦСКА, е “оттегляне”. Тоест щом не отговарят на финансови критерии за турнира – отнема се лицензът. Нашата комисия по лицензирането се събра и в рамките на тези два-три часа спрямо писмото на УЕФА оттегли лиценза към Лига Европа. Това е посочено и в писмото на ЦСКА – че те не могат да играят в Европа, но биха искали да участват във всички първенства и турнири, които организира БФС. Точно така е формулирано. Подписано е от Венци Живков”, допълни президентът на БФС.
“Виждате от колко години се занимаваме с проблемите около клуба. УЕФА много добре ги знае. Въобще не е приятно. Но в нашата наредба не е предвидена санкция, ако даден отбор се откаже от участие в евротурнирите. Значи ще трябва в следващите документи и това да предвиждаме. Ние не знаем какво се случва в ЦСКА и дали въобще ще започнат първенството. Съответно, ако имаме нещо официално от ЦСКА, си има комисия по лицензиране, която ще се събере и ще решава дали да има санкции, дали да участват, дали да не участват. Но към момента ЦСКА има заявено участие за А група. Според мен има точки в правилника на УЕФА, според които могат да накажат ЦСКА заради отказа им да играят в Лига Европа. Със сигурност ще има глоба, ако УЕФА даде ЦСКА на дисциплинарна комисия. Има и период от една до три години, в които могат да забранят на ЦСКА да участва в евротурнирите, дори и да добият правото на участие след класирането си в нашето първенство или за купата”, каза Михайлов.
Събират пари за акциите и дълговете на Нефтохимик Основният вариант, при който Димитър Борисов може да удържи на думата си, дадена в сряда, и да предаде акциите на Христо Стоичков без задължения е, ако ЦСКА вземе лиценза на Нефтохимик. И за тази цел обаче трябват пари. „Тема Спорт” разбра, че на Армията” работят именно в тази насока. Идеята е днес да се събере сумата, необходима за придобиването на акциите на бургаския клуб. Говори се, че за това ще са необходими 600 000 лева. И това обаче не е достатъчно за чист клуб, тъй като Нефтохимик има задължения от порядъка на около 400 000 лева. И те трябва да бъдат погасени, за да бъде изпълнено условието на Стоичков и обещанието, което му бе дадено. Така „Титан” трябва да осигури 1 милион лева, чрез които да се вземе лицензът на Нефтохимик и същевременно да бъдат погасени дълговете му. Ако това все пак се случи, то ЦСКА ще остане в А група, а селекция ще трябва да се прави изцяло наново. Не е ясно и кой ще дава парите. Чрез подобна развръзка ЦСКА ще избегне и евентуално наказание от УЕФА за лишаване от право на участие в евротурнирите за срок от 1 до 3 години. Клубът обаче ще изгуби концесията си за стадиона и ще трябва да кандидатства за нея наново.
Ако Вариантът с Нефтохимик пропадне, то вероятността професионалният лиценз на ЦСКА да бъде отнет другата седмица е сериозна.
Пропадна контролата с Черноморец, Стоичков не се появи на „Армията” Планираната за днес приятелска среща на ЦСКА срещу Черноморец пропадна. Това стана ясно от съобщение, публикувано в официалния сайт на армейците. От клуба не дадоха никакво разяснение защо двубоят няма да се състои. Причината обаче е пределно ясна – в отбора цари абсолютен хаос, а играчите ги няма. Едни бойкотират, други разтрогват, а трети са пред трансфер. В момента клубът се намира в състояние на безтегловно падане и подготовката на отбора за новия сезон е последната грижа на ръководството. Няма никаква яснота около бъдещето на ЦСКА, а по-лошото е, че и отговорните фактори в клуба също мълчат или направо се крият. На номера на Аспарух Никодимов вчера отговори друг човек, който заяви – „Паро го няма”.
Христо Стоичков, който в сряда отново бе посочен от Димитър Борисов и като бъдещ собственик на клуба, вчера не се появи на “Българска армия”, за да води тренировката на тима. Паралелно с това играчите, които проведоха съвсем кратко занимание с асистентите на Стоичков – Стефан Генов и Петко Петков, са заявили пред ръководството, че спират да тренират, докато не им бъдат изплатени заплатите.
Според запознати Стоичков е заминал за Барселона.