Преглед на водещите новини в спортните медии България


София. Преглед на водещите новини в спортните медии:
Грънчов и голмайсторът: Ще играем дори в “А” окръжна, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”:
Две от най-младите момчета в ЦСКА се провикнаха вчера, че този клуб ще го има! Ангел Грънчов и голмайсторът на подготвителния период Григор Долапчиев последваха Милен Радуканов и заявиха, че са готови да играят за червените дори в “А” окръжна. “Да, оставам в ЦСКА. Това е моето решение и съм категоричен. Взел съм си всички дължими суми, но парите не са най-важното. Най-важното е ЦСКА. Признавам, имам оферти. Но няма да си тръгна от Армията. Бих играл за ЦСКА дори в “А” окръжна, но дано не се стига до този вариант. Чакаме да видим дали въобще ще има отбор. Искрено вярвам, че нещата ще се подредят. Надеждите ни са свързани с Христо Стоичков. Аз тренирам – всеки ден. Готвя се за новия сезон. Пак казвам, и през него аз ще бъда футболист на ЦСКА”, категоричен е Грънчов.
“Разбира се, че оставам в ЦСКА. Но за да бъда футболист на отбора, трябва да ми предложат професионален договор. Както знаете, аз идвам от ДЮШ на клуба и все още не са говорили с мен по този въпрос. Огромното ми желание е да сбъдна детската си мечта – да играя за първия отбор на ЦСКА, да вкарвам голове. Радвам се, че отбелязах два пъти в контролите до момента, но има и горчивина, защото не победихме Светкавица и Славия. Виждам настроенията на феновете към мен и се радвам, че в мое лице виждат човек, който ще бележи за ЦСКА. Когато играя, винаги давам всичко от себе си за отбора и публиката. Невероятно усещане е да работиш с Христо Стоичков. ЦСКА ще го има, ЦСКА е вечен”, сподели Григор Долапчиев.
Велизар: Това, което става, е престъпление
Звездата на Металург Донецк Велизар Димитров коментира ситуацията в ЦСКА от лагера на тима в Австрия. Мислех си, че нещата в ЦСКА не могат да стават по-зле, но явно бъркам. Сигурно може и още по-зле да бъде. Това, което става, е престъпление. Всеки ден стават различни неща, което не е нормално. Знам доста неща, свързани с ЦСКА, вероятно повечето и вие ги знаете. Лошото е, че не само аз, но и доста други хора не са оптимисти”, заяви Велизар Димитров след контролата с Левски. Той допълни, че няма никакви претенции към клуба за неизплатени пари от престоя си в Борисовата градина.
Директор от Армията потвърди пред “7 дни спорт”: ЦСКА започва от “А”
Окръжна

Агонията на ЦСКА е към своя край! Червените са на един сантиметър от изхвърляне в “А” окръжна група, за което “7 дни спорт” първи алармира.
– Ако БФС не разреши сливане с Нефтохимик, нямаме друг изход, освен да започнем от четвърта дивизия – откровен бе Георги Павлов. Той е вторият директор на ЦСКА след Георги Илиев, който признава, че вариантът с “А” окръжна група вече е приемлив. Преди да се изкаже Павлов, Лицензионната комисия на БФС обяви, че при сливане ще извади и двата отбора от елита.
– Щом БФС не дава да се обединим, начинът е да търсим друг отбор от “Б”, от “В” група, ако и там няма, започваме от “А” окръжна. Но така не можем да продължим. Всеки ден излизат нови дългове, утре ще ни вземат 3 точки, после още, няма смисъл да се мъчим – добави Павлов.
Междувременно капитанът на ЦСКА Иван Бандаловски стана поредният футболист, който напусна отбора. Защитникът е разтрогнал договора си по взаимно съгласие и ще се опита да си уреди трансфер в английския Шефилд Уензди.

На първа страница на вестник „Меридиан мач” четете:
Испания на финал след драма с дузпи
Испания се класира на финала за Купата на конфедерациите срещу Бразилия с драматичен успех 7:6 при дузпите срещу Италия. Редовното време и продълженията завършиха при 0:0, като и двата тима удариха по веднъж гредата. „Адзурите” изпуснаха актуалния европейски и световен шампион през първото полувреме, а при наказателните удари фатален пропуск от бялата точка направи защитникът Леонардо Бонучи.
БФС стопира сделката за ЦСКА
ЦСКА и Нефтохимик не могат да се слеят. Това стана ясно вчера, след като от Лицензионната комисия към БфС публикуваха съобщение, според което „лиценз не може да се прехвърля”. Документът се предоставя единствено на базата на постигнати резултати и покриване на критериите от страна на клуба. Преливане на ЦСКА в Бургас бе вариант №1 „червените” да излязат “на чисто”. „Бъдещето на ЦСКА е свързано с тази сделка с Нефтохимик. Ако, не дай Боже, БфС не разреши това, няма друг вариант освен „А” окръжна група”, отсече вчера маркетинговият директор на ЦСКА Георги Павлов. Няма никакъв шанс ЦСКА да вземе лиценза на Нефтохимик и да започне „на чисто” в „А” група. Вчера на сайта на БФС бе публикувано съобщение от Лицензионната комисия, според което става ясно, че „лиценз не може да се прехвърля”. Причината -документът предоставя правото за участие в първенството на базата на постигнати резултати и покриване на критериите. Това означава, че БФС стопира сделка между ЦСКА и Нефтохимик, която бе вариант номер 1 на „червените”. „Няма сливане и обединяване. Нефтохимик като фирма си сменя името, седалището, цветовете и емблемата и се премества на „Българска армия”. Но всичко зависи от БФС”, допълни директорът, известен като Атлета. Той разкри, че в нито един момент не е било планирано настоящият ПФК ЦСКА ЕАД да обяви фалит. „Пари няма. Трябва да спасяваме ситуацията. От един месец преговаряме с г-н Ганчев. Трябваше да започнем на чисто и с играчите на Литекс. Никога не е имало вариант да фалира ЦСКА. Това не е било тема на нашите разговори. Искаме да направим ново дружество. Старото не е фалирало, изплаща всички задължения. С всеки поотделно се разчистват. Идеята е, когато дълговете му бъдат изчистени, то да бъде прехвърлено на новото. Изчакваме разрешение за цялата ситуация от БФС. Христо Стоичков, доколкото знам, е в чужбина”, допълни Павлов.
„В сегашния формат на клуба издръжката му е непосилна. Само миналия месец платихме 1,4 млн. на Константин Жеваго”, завърши недолюбваният от много от феновете шеф. Иначе в съобщението на Лицензионната комисия пише още: „Неизпълнението или нарушаването на изискванията на Наредбите за клубно лицензиране при предвидено/осъществено преобразуване има определени последици относно получаване, съответно отнемане на получен лиценз. Същевременно Наредбата за лицензиране предвижда, че за лиценз може да кандидатства футболен клуб, съгласно Правилника за статута на ФК и който е бил член на БФС поне 3 години до началото на сезона, за който се иска лиценз. Всяка промяна в този срок в правната форма на клуба, нарушаваща състезателното начало (вкл. промяна на седалище, промяна на символите на клуба – име, цветове, емблеми и др. – с цел ползване на тяхната популярност, избягване на плащане на задължения и други), се смята за прекъсване на този тригодишен срок и представлява нарушаване на условията за издаване на лиценз, което води до отказ за издаването на лиценз, съответно до неговото отнемане”, завършва изявлението на Лицензионната комисия.
Жейнов: Делев вече не е цесекар
Мениджърът на Спас Делев – Николай Жейнов, потвърди новината, че нападателят вече не е част от ЦСКА. Футболистът е разтрогнал своя договор. „Вижте, още е рано да коментирам тази тема. Да, виждах се със Спас тези дни, съвсем нормално, той е мой клиент. Делев разтрогна с ЦСКА. Вече не е футболист на този отбор, но няма да коментирам къде може да заиграе. Не съм мениджър на Антон Карачанаков. Не знам какво ще прави той”, каза Жейнов. Делев не спираше да говори как ще играе само за ЦСКА в България, как иска да остане дълги години на „Армията”. Но се отметна бързо. А именно този клуб го върна на терена, след като половин година не бе играл в официален мач, а бе надебелял до неузнаваемост и се изявяваше само по дискотеките.
Вальо Илиев: Обещал съм на Ицо
Валентин Илиев може да се върне на „Армията” в новия ЦСКА. Защитникът е обещал на Христо Стоичков отново да облече червения екип, но само ако той е треньор. „Изказванията за моето бъдеще, които ме свързват с „Титан”, са пълна лъжа. Аз имам уговорка само с един човек и това е Христо Стоичков. Обещах на бат Ицо, че се връщам, ако той е треньор”, каза Валентин Илиев специално за „Меридиан Мач”.
Синът на Илия Вълов е свободен агент и може да подпише без трансферна сума. Той е приел с охота предложението на Камата и този път завръщането му в ЦСКА изглежда реалност. Явно положителното развитие за „армейците” е свързано с напускането на душманите от „Титан”.

На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
БФС решава съдбата на ЦСКА
Съдбата на ЦСКА е в ръцете на БфС. От една страна, централата може да спре спасителния вариант за армейците, при който Нефтохимик става ЦСКА, а от друга – настоящото червено дружество е под сериозна заплаха да загуби професионалния си лиценз до броени дни заради непогасени задължения. БфС не гледа с никак добро око на първия вариант, а ЦСКА не може да отговори на критериите на втория.
„Искаме да направим следното – Нефтохимик като фирма си сменя името, седалището и емблемата. Няма сливане, отборът си играе на „Армията” и се казва ЦСКА 1923 примерно. Чакаме обаче разрешение от футболния съюз, всичко вече зависи само от тях. Ако БфС не допусне идеята за Нефтохимик да стане факт, тръгваме да търсим лиценз на отбор от Б или В група. Ако пак не стане, отиваме в А окръжна. Вариантът „Нефтохимик” е единственият начин да играем в А група на чисто”, каза търговският директор на ЦСКА Георги Павлов.
Само 14 играчи тренират с ЦСКА
Само 14 играчи се явиха на следобедната тренировка на ЦСКА вчера. Те бяха изведени от двамата помощник-треньори Стефан Генов и Петко Петков, подпомагани от кондиционния спец Роко Перота. Заниманието продължи около час, като настроението бе осезаемо по-добро от това в четвъртък. Впечатление направи, че в заниманието се включи централният бранител Калоян Бонев, който е юноша на ЦСКА, набор 1993. Точно половината от трениралите са продукт на школата на отбора – Стойчев, Грънчов, Бонев, В. Попов, Христов, Долапчиев и Йовчев.
Същевременно голяма част от ключовите футболисти пропуснаха заниманието по една или друга причина. Присо е посочил като мотив болки в коляното, но истината е, че не му се тренира, докато ситуацията не се изясни. Саша пък е заявил, че е болен от грип, но изглежда, че и той има втори план. Подобно на Присо и Марсиньо е с болки в коляното и е пратен на резонанс от лекаря на отбора. Дошлият на проби Юсуф МЧангама в момента е в Париж, но той има обратен билет за София и в понеделник е планирано да се върне. Следващата тренировка на отбора е именно в началото на другата седмица, тъй като футболистите са получили почивка през уикенда.
Иван Бандаловски разтрогна с клуба по взаимно съгласие, разбра “Тема Спорт”. Според запознати той се е отказал от 4 заплати, които има да получава. Десният бек обаче е много близо до преминаване в чуждестранен клуб -най-вероятно английския Шефилд Уензди. Благодарение на това, че е разтрогнал, той ще може да подпише като свободен агент и така да договори много добри финансови условия по контракта си, които да компенсират 4-те заплати, от които се е отказал.
Мишел Платини премина в Лудогорец. Очаква се ЦСКА да получи около 200 000 евро за правата му. Крачунов и Делев разтрогнаха с клуба, въпреки че част от парите им бяха преведени. Контрактът на Венков е прекратен по взаимно съгласие
Клубът с ултиматум към Черни
Ръководството на ЦСКА е поставило ултиматум на вратаря Томаш Черни. “Армейците” са уведомили чеха, че трябва да намали заплатата си двойно, за да остане в клуба. Мярката е предприета заради тежкото финансово състояние на тима. Както е известно, всички футболисти с високи заплати си тръгват от “Българска армия” или получават оферта за намаляване на възнагражденията. Ако ЦСКА успее да реализира намеренията си с Нефтохимик, то всички играчи ще станат свободни агенти и ще им бъдат предложени нови договори.
Стоичков е в чужбина от два дни, а в неделя вечерта или в понеделник би трябвало да се завърне в София.
Утре децата на ЦСКА, водени от Галин Иванов, ще играят финален мач за титлата срещу Черно море в Сливен. Двубоят е от 18:00 часа, а червените едва събраха пари да заминат. До последния момент бе под въпрос дали в ЦСКА ще намерят средства да заминат днес, или ще трябва да пътуват в деня на мача. В крайна сметка след финансова п