Сензациите в пресата: Властта разцепена за ЦСКА, шестима готови да дават пари за клуба

Сензациите в пресата днес, 02.07.2013 година:novsport.com











„Тема спорт”: Шестима заявили готовност да дават пари за ЦСКА
Шестима бизнесмени са заявили готовност да участват в издръжката на ЦСКА през новия сезон. Имената им обаче засега не се обявяват. Новото дружество “ЦСКА 1923″ до вчера не бе вписано в Търговския регистър. Това няма да се случи и днес, а най-вероятно ще стане в четвъртък или в петък. Днес няма да има и Изпълком на БФС, въпреки че учредителите на “ЦСКА 1923″ настояха за спешното му свикване. По всичко личи, че сагата около бъдещето на 31-кратните шампиони ще продължи до края на тази седмица.

Операцията по придобиването на акциите на Нефтохимик и изчистването на дружеството ще струва около 1 милион лева. Те трябва да бъдат платени, за да може сделката да стане факт. Очакванията са именно такива -Нефтохимик да стане ЦСКА, а Чавдар Етрополе да стане Нефтохимик. При това положение червените ще вземат програмата на бургазлии в „А” група и в първия кръг ще гостуват на Литекс. Настоящият ЦСКА пък всеки момент може да остане без професионален лиценз заради просрочени задължения.

„Стандарт”: Властта разцепена за новия ЦСКА
Да пуснем ли новия ЦСКА в шампионата, или “червените” да се оправят със стария клуб? В БФС са разцепени по темата, научи “Стандарт”. Доста от отговорните фактори са “за” предложената трансформация през акциите на “Нефтохимик”, а после изкупуване и на стария клуб ЦСКА. Според тях това е пътят за очистване не само на “армейците”, но и на целия ни футбол. Аргумент в полза на проекта “ЦСКА 1923″ е и евентуалната неустойка от страна на ТВ7. Медията е предвидила за излъчване 38 от 38 възможни срещи на “червените”. При клауза от 70 000лева неустойка на провален мач ТВ7 може да лиши клубовете от близо 2,66 млн. приходи. Не са малко и противниците на идеята. “Не знаем какво искат, нека го формулират”, заяви висш ръководител на БФС. „Това с новото дружество няма как да стане. То трябва да поеме пасивите на сегашния клуб. Иначе всеки може да направи ново АД и да не дължи нищо.” Димитър Борисов е звънял на членове на изпълкома с молба “Помагайте!”, научи “Стандарт”. В централата коментирали, че не е коректно, защото “Титан” не са помогнали на “Ботев” (Пд) и “Сливен”. Решение все пак се очаква да бъде взето до четвъртък. Христо Стоичков се е съгласил да чака, но докато не получи чист ЦСКА, няма да стъпи на “Армията” като треньор. От вчера там не са асистентите му Чечо Генов и Петко Петков. Причината е проста – те нямат договори с клуба. Иначе Камата е в България и отскочи до Слънчев бряг в очакване на сигнал.

„Труд”: Надеждата за нов ЦСКА умира

Надеждата за създаване на нов ЦСКА, който да използва лиценза на „Нефтохимик”, е на път да умре. На висшите етажи във футболния съюз са правени сондажи как „червените” могат да възкръснат като обединение между новосъздадения клуб „ЦСКА 1923″ и закъсалия бургаски новак в елита. Според шефовете на БФС комбинацията е напълно невъзможна. Затова и заседание на изпълкома явно няма да има. Двата клуба могат да играят отделно и самостоятелно, тъй като имат лицензи. Но в момента в ЦСКА и „Нефтохимик” разполагат с по една дузина футболисти, които не водят нормален процес. Това почти изключва възможността Христо Стоичков да остане треньор или президент. Помощниците на Камата – Стефан Генов и Петко Петков, вече не ходят на работа на ст. „Българска армия”. Тренировката на ЦСКА се води от специалиста по вратарите Стоян Йорданов и италианския   кондиционен наставник Роко Перота. Докато стане ясна ситуацията със Стоичков, заниманията ще се поверят на Сашо Борисов като старши. Няколко пъти той беше канен от ръководството, защото има лиценз „Про”. За последен път – при Милен Радуканов в първия му престой в ЦСКА. За оставане на „червените” в елита при сегашната ситуация вече изглежда абсурдно да се говори. Отбор няма, избягалите вече футболисти изиграха две контроли срещу „Светкавица” и „Славия“. А ако от „Титан” не изпълнят условията на Стоичков и той не се върне на „Армията”, е възможно Сашо Борисов да получи постоянно назначение.

„24 часа”: Съкращават спешно всички служители в ЦСКА

Всички служители в ЦСКА ще бъдат съкратени, след като и без това не получават заплати. Това се дискутираше на стадион „Българска армия” вчера. Някои от тях дори вече си търсели нова работа. Днес изтича срокът, който Димитър Борисов сам си даде, за да предаде един чист клуб в ръцете на Христо Стоичков. Той едва ли ще бъде спазен. На вчерашната тренировка не се явиха треньорите Стефан Генов и Петко Петков, които поеха тима заедно със Стоичков. Това станало след разговор с Камата, който си почивал през последните дни в очакване на окончателното решение на проблемите. Заниманието бе водено единствено от кондиционния специалист Роко Перота. Самият Димитър Борисов се появи на стадиона около обед и имаше разговор с Емил Костадинов, който бе в компанията на един от ветераните Юри Паунов-Любезната и търговския директор Георги Павлов. След това се появиха и националните треньори Йордан Йорданов-Жан и Методи Деянов. След минути на стадиона дойде и изпълнителният директор Венци Живков. Той веднага се качи в кабинета си, където го очакваше Борисов. Собственикът на ЦСКА бил категоричен, че сделката с „Нефтохимик” ще стане и няма да има проблеми за създаването на новия клуб. От БФС обаче са категорични, че това няма как да стане и ще стартират одит на клуба, след което той ще бъде изваден от елитната ни група. На 30 юни имаше падеж на най-малко 500 000 евро към бивши играчи, треньори и мениджъри, но те не получиха и стотинка. Изненадващо следобедната тренировка бе проведена от наставника на старшата възраст Сашо Борисов Бившият защитник на няколко пъти се водеше наставник на ЦСКА, защото притежава необходимия лиценз „Про”. На стадиона бе и мениджърът Калоян Стоянов-Цимбика, който бе един от разпитаните за атаката срещу БФС в събота. Той проведе кратка среща със свои приятели, след което си тръгна. Единствено на стадиона в настроение беше легендата Александър Манов. Той канеше посетители в музея срещу едно кебапче вход, но не се намериха много мераклии. Привържениците на ЦСКА са силно обезпокоени, че Димитър Борисов ще изпълни заканата си отпреди старта на преговорите с Гриша Ганчев. Тогава той бе заявил, че ако сделката пропадне, ще бъдат разпродадени всички, които може, и ЦСКА ще изиграе следващия сезон с юношите. Вместо това повечето футболисти предпочетоха да избягат от отбора заради неизплатени заплати. Михаил Венков вече подписа договор с „Черно море”. Мишел Платини се присъедини към шампиона „Лудогорец”, а Абел Анисе бе подарен на „Ботев” (Пд). Лукас Саша е на проби в Израел и е много вероятно да подпише договор с „ Апоел” (Тел Авив), който е съперник на „Берое” в Лига Европа. Изгоненият преди време халф Коста Янев се появи в „Нефотохимик”. Слух, че Тодор Батков иска базата в Панчарево заради проблемите в ЦСКА, взриви „Армията” вчера. От спортното министерство отрекоха това.

„Стандарт”: Дучето съди Цимбика, Стойчо – свидетел

Димитър Ангелов-Дучето може да заведе дело срещу Калоян Стоянов-Цимбика, научи “Стандарт”. Бившият тартор на сектор “Г” е обиден от обвиненията, че раздавал пари на щурмоваците, потрошили БФС. Изявления в подобен дух пред медиите извади човекът на “Титан”, сега адвокати на Дучето ги нищят. Заради тезата на Калоян Стоянов пред столичен вестник Димитър Ангелов беше привикан вчера в МВР да пише обяснения. “Не съм организирал никакви протести, а бях поканен от Румен Атанасов от сдружение “Червени сърца”. Той пристигна тук като свидетел”, сподели Дучето. Да го подкрепи с показания пред сградата на СДВР дойде лично и Стойчо Младенов. Двамата с Дучето бяха част от групата ветерани и по-възрастни фенове, събрали се пред сектор “В” на националния стадион в събота.

„Труд”: Предлагат синекурна длъжност на Борето, той отказва

По всичко личи, че пътищата на Даниел Боримиров с Левски ще се разделят. През пролетта Борето бе назначен за спортен директор по настояване на тогавашния треньор Илиан Илиев. След края на сезона обаче Тодор Батков реши да замести Даниел с Наско Сираков. На Борето бе предложен постът на директор на детско-юношеската школа. Оказа се обаче, че той няма ценз за длъжността, и затова на това място вече беше сложен Антони Здравков. До няколко дни Боримиров ще получи оферта да влезе във фондацията, която ще работи по вековния юбилей на сините, твърди “Труд”. Със сигурност обаче бившият спортен шеф ще я откаже.

„Тема спорт”: Берое прибира Даниел Димов

Берое проява сериозен интерес към Даниел Пеев, научи “Тема Спорт”. Заралии са провели първи разговори с халфа за евентуален трансфер под Аязмото. 28-годишният футболист е свободен агент, след като договорът му с Локо София изтече. В продължение на близо седмица и половина той преговаря със собственика на железничарите Николай Гигов, но не успя да се разбере за новия си контракт и бе освободен. През последните два сезона Пеев записа 43 мача с екипа на червено-черните в първенството, в които реализира 8 попадения. Той бе с основен принос за оставането на тима в елита, след като в предпоследния кръг срещу Литекс (2:1) вдъхнови съотборниците за пълен обрат с гол от фаул. В кариерата си той е играл още за Левски, Родопа Смолян, Пирин Благоевград и Славия. Очаква се в близките дни шефовете на заралии да имат нова среща с халфа, на която да му бъде предложен договор. На този етап трансферът е в застой, тъй като Пеев се опитва да си намери отбор в чужбина. Ако това не се случи, той почти сигурно ще приеме офертата на Берое. Треньорът Петър Хубчев се надяваше до началото на юли отборът да е приключил със селекцията. На този етап обаче в Стара Загора пристигна единствено вратарят Благой Макенджиев, който след кратък пробен период подписа с клуба.

„Тема спорт”: Ботев (Пд) иска Илия Миланов

Ботев се опитва да привлече защитника на Литекс Илия Миланов. Ръководствата на двата клуба от няколко дни Водят преговори, но засега те не дават положителен резултат за пловдивчани. Миланов може да играе еднакво добре като централен защитник и десен бек и затова е желан от Станимир Стоилов. 10 лева пък ще струват масовите билети за реванша от турнира Дига Европа между Ботев и Астана, който ще се играе на 11 юли в Бургас. Това обяви президентът на канарчетата Юли Попов, Очаква се те да бъдат пуснати 6 продажба на касите на стадион “Христо Ботев” в сряда или най-късно в четвъртък. Талоните за вход за ВИП ложата ще бъдат с цени от 40 лева. Срещу 30 лева пък ще се влиза в сектор А на “Лазур”. “Не сме поставяли конкретни цели пред отбора за участието му в Лига Европа. Разбира се, всички сме амбицирани да се представим добре в турнира. Няма да е лесно, тъй като съперникът ни е сериозен отбор, чийто бюджет е десет пъти по-голям от нашия”, заяви Юли Попов. Канарчетата ще трябва да се готвят да играят пред пълен стадион в четвъртък срещу Астана. Мачът е от 17:00 часа българско време на 30-хилядното съоръжение “Астана арена”. Ръководството на казахите взе решение да обяви свободен вход, тъй като 4 юли е ден на столицата на Казахстан Астана.

Реклама