Сценарият от вчера се повтори: България отново преклони глава пред Бразилия

Волейболните ни национали отново преклониха глава пред Бразилия. “Трикольорите” отстъпиха с 1:3 гейма (25:19, 21:25, 17:25, 19:25) във втората среща при гостуването на “Селесао” за Световната лига, повтаряйки сценария от вчера. Селекцията на Камило Плачи падна със същия резултат и в събота, като и днес нашите успяха да спечелят първия гейм, след което обаче допуснаха домакините да ги обърнат.блиц

Националите ни отново показаха грешки и разконцентрираност в изявите си, което логично доведе до поражението.

С победата днес световният шампион Бразилия се класира за финалите на надпреварата в Аржентина, а “трикольорите” ще решават съдбата си в директните сблъсъци с Полша след седмица във Варна. Във временното класиране в Група “А” “Селесао” е на върха с 19 точки, България има 14. Балансът на нашите вече е 5 победи и 3 загуби в осемте изиграни мача до момента.

В сравнение с всички срещи до момента в Световната лига Камило Плачи започна двубоя със Стоян Самунев на мястото на Светослав Гоцев и именно той записа първата точка в актива на България. Нашите реализираха летящ старт и след няколко добри отигравания в защита на Теодор Салпаров и с технични отигравания в нападение. В тези първи разигравания “трикольорите” изпълняваха флот сервис, което видимо тормозеше посрещането на “Златистите” и именно с ас на Братоев българите дръпнаха с 10:5. Сервисът на Лукас Сааткамп пък създаде проблеми за нашето посрещане и резултатът бе намален до 11:12. За момент на полето се появи Николай Пенчев на мястото на Алексиев. При завъртането на първа линия обаче капитанът се завърна и именно след негово нападение България стигна до второто техническо прекъсване с две точки преднина – 16:14. “Избухване” на Соколов наклони сериозно везните в наша полза, след като първо бе успешен в нападение, а след това и добави нова точка директо от сервис за 22:18. Геймът пък завърши с ас на Тодор Скримов с флот сервис.

Вторият започна равностойно, като съперникът ни все още изпитваше проблеми с посрещането на нашия флот сервис, което ни даваше преимущество. Избраниците на Плачи  изоставаха със 7:9, но съумяха да обърнат резултата до 11:9 след ас на Самунев и блок на Тодор Скримов. Със сериозно съдийско рамо домакините изравниха, след като атака на Скримов по острия диагонал попадна вътре в полето дори преди линията. Реферът на линията, който е осигурен от домакините, отсъди, че топката е вътре, но главният съдия Тарас Илкив взе инициативата и посочи точка аут. Играта продължи точка за точка до 16:14, когато със силен сервис Лукарели наруши ритъма ни и домакините дръпнаха до 18:14. Плачи взе прекъсване и избраниците му направиха пореден опит да намалят изоставането, като донякъде успяха – 20:22. Този аванс обаче бе достатъчен за световните шампиони и те си осигуриха цели 4 възможности да затворят частта, печелейки гейма с 25:21.

Началото на третия гейм беше много лошо за нашите, като домакините поведоха със 7:1. На няколко пъти нападателите ни попаднаха в клопката на противниковия блок, което накара Плачи да търси промяна с включването на Мирослав Градинаров на мястото на Тодор Скримов, и Дани Милушев вместо Цветан Соколов. “Трикольорите” имаха възможност да намалят изоставането си до 3 точки при 10:7, но единичен блок на Милушев срещу Висото отново бе даде в аут, въпреки че от телевизионните повторения ясно се видя, че топката беше вътре. Бразилците продължиха да демонстрират убедителна игра и така стигнаха до 21:13, когато Камило Плачи пожела прекъсване, за да даде още указания на възпитаниците си, но и това не помогна – 25:17 за домакините.

Националите ни започнаха слабо и в четвъртия гейм, изоставайки с 1:3, след което обаче “трикольорите” изравниха до 3:3. След това бразилците стабилизираха посрещането си, сервисите им бяха без забележки и закономерно стигнаха до 8:4. При 15:11 Градинаров сервира, но прати топката в аут. Последваха нови трудни моменти за нашите, а същевременно бразилците направиха 20:14. Атака на Соуза обаче бе добре спряна от българите и резултатът стана 16:20. Волейболистите ни положиха усилия да променят развитието на нещата в края на гейма, но това не бе достатъчно и Бразилия го спечели с 25:19 и така записаха втора поредна победа срещу България с 3:1.

Отличен мач за домакините направиха диагоналът Леандро Висото и центърът Лукас Сааткамп, които завършиха съответно с 18 и 16 точки. За България най-резултатен бе Цветан Соколов с 14, Тодор Алексиев добави 10.

Следващите два мача на “трикольорите” са срещу Полша на 12 и 13 юли във Варна.