Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
Ботев е красивото ни лице в Европа Канарчетата силни, изпускат Жрински -1:1, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Ботев Пд развинти босненците насред Мостар и просто изпусна голяма победа като гост. Жълто-черните направиха 1:1 с местния Жрински, а съдията и липсата на късмет спряха още голове за Канарчетата.
Домакините поведоха в 21-ата минута след гол с глава на Симунович, който бе изпуснат от Минев. Ботев Пд обаче продължи да напада и стигна до равенството в 48-ата минута с гол на резервата Ромарио Кортзорг. Хората на Станимир Стоилов бяха по-бързи, по-технични и по-добре организирани срещу един отбор, който е много силен, ако го оставиш да си разиграва коня.
Главният съдия Падрайг Сътън лиши Ботев Пд от победата. Реферът показа два червени картона – по един за двата отбора. Първо към душовете пое бранителят на домакините Стойкич, а две минути по-късно без ясна причина го последва и Валери Домовчийски. От Колежа имат сериозни претенции за първия жълт картон на Домо, който му бе показан за грешно извършена смяна въпреки разрешението на четвъртия рефер. С гол на чужд терен и със силната си игра жълто-черните имат голямо предимство преди реванша след седмица в Бургас.
Спряха бултрасите на входа на града Само час преди началото на срещата между Жрински Мостар и Ботев Пловдив 100 жълто-черни фенове бяха спрени от местната полиция на входа на града и чакаха ескорт, който да ги изпроводи до стадион „Бели Брег”. Местните власти са уверили бултрасите, че няма да закъснеят за мача и ще са на стадиона за първия съдийски сигнал. Така и се случило и всички привърженици на Ботев Пд са акостирали на стадиона малко преди началото на срещата.
Кривия: Не ни достигна майсторство Спортният директор на Ботев Пд Александър Александров определи равенството с Жрински като добър турнирен резултат. Според Кривия напрежението е натежало на футболистите – За жалост пропуснахме много положения и ги пропиляхме с лека ръка. Мисля, че трябваше да бием с разлика, защото бяхме по-добрият отбор. Да се надяваме, че във втората среща тези голове ще бъдат вкарани. Може би напрежението дойде в повече, сигурно не ни стигна и майсторство. Все пак това 1:1 е добър турнирен резултат – каза Кривия.
Той коментира и съдийството и многото картони, показани от арбитъра Падрайг Сътън.
– Съдията така е преценил, това е дал, не мога да коментирам. Специално за картона на Валери си е негова грешка, но го има и това във футбола, не може да се сърдим. Така е преценил и ние се съобразяваме. Наистина при нас има повече контузии, а сега и наказания, но затова имаме 23-ма футболисти, всеки да може да замести другия. Трябва да успеем да възстановим физически играчите и да са готови за Левски, тъй като няма много време – добави директорът на Канарите.

Силен Ботев ни отсрами в Босна Ромарио вкара за 1:1 с Жрински, изгониха Домовчийски, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Ботев (Пд) завърши 1:1 при гостуването си на Жрински Мостар и направи сериозна крачка към третия кръг на Лига Европа. „Канарчетата” отново показаха силен футбол и изпуснаха босненците. Тимът на Мъри Стоилов се оказа догонващ в 21-вата мин., когато Симеунович вкара за 1:0. Съдията показа червен картон на Стойкич и Домовчийски в края на първата част и двата отбора останаха с по 10 играчи. В 48-ата мин. резервата Ромарио вкара за 1:1 след брилянтна асистенция на Огнянов. В края на мача Ромарио удари и греда.
„Съжалявам, че не успяхме да победим. Такива пропуски не се правят и на тренировка. Не се сърдим на Домовчийски, на всеки се случва да сбърка”, каза след срещата директорът в Ботев (Пд) Александър Александров.
Апоел угаси “Зеления” огън Еуфорията от първия домакински мач на Берое в Стара Загора след 27 години угасна само 10 минути след началото на двубоя с Апоел (Тел Авив). Точно толкова трябваха на израелците, за да вкарат два гола и на практика да предрешат изхода на двубоя, който в крайна сметка приключи с тежко поражение за „зелените” с 1:4.
Гостите започнаха изключително взривно, като още в 5-ата минута Лукас Саша с прехвърлящ удар от 30 метра наказа грешка на Иван Караджов. Вратарят излезе да покрие неразбирателство в защитата на беройци, но не успя да изчисти добре топката и тя попадна на крака на бившия играч на ЦСКА.
Докато домакините търсеха своя игрови ритъм, много бързо получиха и втори гол. В 9-ата минута Елиаш сбърка фатално на около 25 метра пред вратата на Берое, топката бе поета от Горнада, който бе сред най-добрите играчи на Апоел. Последва пас към Омар Дамари. Нападателят нахлу на скорост в наказателното поле и с плътен шут в долния десен ъгъл реализира за 0:2.
Постепенно беройци се опитаха да се върнат в мача.
Хората на Петър Хубчев изнесоха по-смело играта в полето на съперника. Заложиха на преса и тя даде известен резултат срещу поотпуснатия тим на гостите. В 20-ата минута Елиаш стреля опасно от около 20 метра, топката отиваше към долния десен ъгъл на вратата на Амос, но в последния момент Бранко Илич успя да изчисти. Минута по-късно Пламен Крумов центрира след атака отдясно, Ко-лин от гостите направи опит да изчисти, но топката фал-цово за малко не намери очертанията на вратата на Апоел и излезе в корнер. В 23-ата минута беройци пропуснаха златна възможност, след като Давид Кая-до проби отляво, центрира много добре към Георги Андонов, който останал непокрит от около 8-9 метра, стреля с глава на не повече от 50 сантиметра от лявата греда в аут.
В 25-ата минута все пак беройци върнаха един гол, след като флангова атака отдясно и остро центриране на Крумов намери Венци Христов, който с красив удар от 17-18 метра намери долния десен ъгъл на вратата на Амос за 1:2. В 32- рата минута домакините имаха претенции за дузпа, след като Игор Джоман получи хубава топка на границата на наказателното поле, навлезе навътре и там бе изблъскан от защитник на Апоел, но реферът Глоджо-вич показа, че играта трябва да продължи.
В началото на второто полувреме футболистите на Берое се опитаха да упражнят някакъв натиск, като бяха близо и до изравняване на резултата. В 50-ата минута Венци Христов открадна една топка близо до наказателното поле, проби почти до аутли-нията, центрира остро към вратата на Амос, но топката дойде твърде дълга за Давид Каядо и той така и не успя да стигне до нея, след като защитник на гостите изби.
В 52-рата минута беройци пропуснаха най-доброто си положение след почивката, като след центриране от корнер отляво на вратата на Апоел, Зафиров се извиси най-високо, стреля хубаво с глава, но топката мина на около метър от дясната греда в аут. Използвайки натиска на домакините, гостите се възползваха от открилите се празни пространства. В 54-ата минута хубав пас намери Лукас Саша в дясната зона на атаката.
Бразилецът проби бързо, подаде към Омар Дамари, който не бе добре покрит от защитата на Берое и от 10-12 метра за него не бе проблем да реализира за 1:3. Беройци опитаха още един удар в 60-ата минута, когато Колин изведе с дълъг пас повече от 30 метра централния нападател Шехтер. При ситуацията остана съмнение за засада, но страничният съдия не вдигна флага. Той даде знак, че звездата на съперника е бил зад централната линия при паса. Шехтер пое топката, пробяга половината игрище и се озова сам срещу вратаря Кара-джов. С удар в долния ляв ъгъл бившият футболист на Кайзерслаутерн и Суонзи не му остави никакви шансове за 1:4.
До края на мача беройци се опитаха да върнат поне още един гол, но това не им се отдаде, въпреки няколкото разбърквания пред вратата на Дани Амос.
Удинезе превръща Вутов в титуляр Опитите на ръководството на Левски да задържи в редиците си талант номер 1 Антонио Вутов продължават с пълна сила. „Сините” правят всичко по силите си да убедят халфа да остане на „Герена”, вместо да замине за италианския Удинезе. Първата стъпка на шефовете да омаят Вутов е като му дадат титулярно място за мача с Ботев (Пловдив), научи „Меридиан Мач”. Младокът е гласен да играе зад Цветан Генков в тежката битка, която предстои в неделя на „Колежа”. По този начин „сините” шефове ще пробват да засвидетелстват уважението си към Вутов и готовността занапред той да бъде налаган по-трайно в стартовите 11, а не както бяха изявите му досега – твърде епизодични.
Друга интересна промяна, която готвят временните треньори на Левски Елин Топузаков и Мариян Христов, е свързана с вратарс-кия пост. На едно от тренировъчните мачлета преди срещата, в която до голяма степен те разкриха титулярите си, сред евентуалните 11 започна Михаил Иванов. Не е изключено вратарят, който преди време играеше в италианския Сиена, да смени Пламен Илиев, който от доста време не блести с изявите си.
Сред титулярите за разлика от трагедията в Казахстан се очаква да се върне и националът Стефан Велев, а капитанът Станислав Ангелов отново да заиграе в защита.

Евро Ботев с 1:1 в Босна Ботев мисли за трети кръг в ЛЕ, пише на първа страница вестник “Тема спорт” Ботев Пловдив стигна до 1:1 при гостуването си на Жрински Мостар и има отлични шансове да продължи в третия квалификационен кръг на Лига Европа. Голът за канарчетата отбеляза резервата Ромарио. Валери Домовчийски направи дебют за жълто-черните, но бе изгонен само след 10 минути на терена. Вече трети мач в евротурнирите Ботев не познава загубата.
Станимир Стоилов бе направил само една промяна спрямо реванша с Астана – титуляр бе Тодор Неделев. Домакините пробваха натиск, но Ботев бързо укроти играта и започна спокойно да разиграва и да задържа по-дълго топката. Пловдивчани опитваха най-вече с извеждащи пасове да изненадат отбраната на Жрински. Така в шестата минута Йордан Христов пусна хитро подаване към Огнянов, той остана сам срещу вратаря Дуйкович, но би покрай вратата. Босненците пробваха атаки най-вече по левия фланг, където неубедителен в дефанзивен план бе Христов. В 15-ата минута той увисна, топката бе подадена към Джурич, който от 15 метра би над вратата. Само 6 по-късно Жрински откри. След нова атака от ляво Църнов центрира в наказателното поле, където сам бе оставен Симеунович. Спрокел се наведе, Минев не го покри навреме и нападателят с глава прати топката в десния ъгъл на Стаховяк.
В следващите минути Ботев се окопити и пропусна два идеални шанса. Първо Ир-шак изведе Анисе сам срещу Дукович. Той прехвърли стража, но не уцели вратата. При ситуацията играчът на канарчетата получи контузия и бе заменен от Домовчийски, който дебютира за жълто-черните. Малко по-късно и Огнянов не успя да вкара сам срещу вратаря. В самия край на първата част Стойкич от домакините бе изгонен. Секунди по-късно Валери Домовчийски обаче също бе пратен под душовете – той получи пресилен втори жълт картон за симулация.
На почивката Мъри пусна Ромарио Кортзорг. И това моментално донесе резултат. В 48-ата минута той изравни след пас на Огнянов. Ботев натисна и Неделев пропусна да направи обрат. Домакините пък отвърнаха с два опасни далечни изстрела. А в 67-ата минута Стаховяк спаси отличен фалцов удар на Миличевич. Малко след това Вандер Виейра се подхлъзна на празна врата и не успя да прати топката в мрежата. До края на срещата канарчетата пропуснаха няколко шанса да спечелят. Резултатът обаче прави Ботев абсолютен фаворит за реванша след седмица.
Михаил Вълчев: Вутов може да поведе сините в Пловдив Бившият футболист и треньор на Левски Михаил Вълчев сподели, че Антонио Вутов трябва да остане на всяка цена в отбора. Според него младокът може да изиграе решаваща роля в първия кръг срещу Ботев Пд. “Смятам, че трябва да се направят някои промени в състава. Не можем да заложим на същите, които паднаха от Иртиш.
Мисля, че Тони Вутов трябва да е титуляр в Пловдив. Надявам се момчето да остане, защото има качества и потенциал. До момента показа, че може да се разчита на него. Срещу Ботев може да има решаваща роля и да поведе отбора. Вижда се, че винаги може да измисли нещо креативно и да изненада протиВника. С него е свързана надеждата ми за успех. Не знам сега какво се случва с Гаджев и Силва. Според мен те трябва да са резерви. Не заслужават да играят. Ако трябва да бъда честен, никой от мача с Иртиш не трябва да е на терена. Ако и срещу Ботев играе същият състав, не ни чака нищо добро”, уточни бившият нападател. Той добави, че Йоканович тепърва ще се доказва. “Има добра визитка зад гърба си, но на Терена” това нищо не значи. Надявам се да постигне успех. Всички левскари се надяваме на титлата, дано я донесе. Оптимист съм. Но ще му трябва време да влезе в климата. За съжаление първенството започва и той няма да може да прави особено голяма селекция и подбор на футболистите”, завърши Вълчев.
ЦCKA обяви 9 нови играчи ЦСКА официално се подсили с общо девет нови попълнения, съобщи клубният сайт на тима. От “Армията” обявиха техните имена, както и срокът на контрактите: Валентин Илиев (2 години). Апостол ПопоВ (2 години), Християн Кировски (2години), Николай Дюлгеров (1 година), Емил Гъргоров (3 години), Стоян Колев (1 година), Неманя Милисав-леВич (1 година), Джа-ксън Менди (1 година) и Рангел Абушев (2 години). Днес и през следващата седмица с ЦСКА ще подпишат още нови футболисти. Най-близо до договор е Станислав Генчев, за когото този следобед или най-късно утре ще стане ясно дали ще парафира. До броени дни ще стане ясно и дали Мартин Петров ще се завърне на “Армията”.Неманя Милисавлевич и Джаксън Менди са сред тях, бившият играч на Лудогорец пропуска старта на сезона заради липса на работна виза ЦСКА официално се подсили с общо девет нови попълнения, съобщава клубният сайт на тима. От “Армията” обявиха техните имена, както и срока на контрактите, които сключиха: Валентин Илиев (2 години), Апостол Попов (2 години), Християн Кировски (2 години), Николай Дюлгеров (1 година), Емил Гъргоров (3 години), Стоян Колев (1 година), Неманя Милисавлевич ( 1 година), Джаксън Менди (1 година) и Рангел Абушев (2 години).
Днес и през следващата седмица с ЦСКА ще подпишат още поне четирима нови футболисти. Най-близо до договор е Станислав Генчев, за когото този следобед ще стане ясно дали ще парафира. С договор за наем от Насио-нал Мадейра пък се очаква да дойдат бразилският полузащитник Ревас и португалският нападател Бруно Мо-рейра. До броени дни ще стане ясно и дали Мартин Петров ще се завърне на “Армията”. Крилото тренира с отбора от десетина дни и шансовете да подпише са 50 на 50.
Неманя Милисавлевич, който не успя в Лудогорец, но преди това бе една от звездите в румънското първенство, със сигурност пропуска първия мач на червените за сезона заради липса на работна виза. Има минимален шанс
сърбинът да е на линия за гостуването на Берое във втория кръг, а ако и дотогава от “Армията” не оправят документите му, дебютът ще бъде отложен за домакинството на Черно море на 3 август. Сърбинът е бил препоръчан на Стойчо Младенов от Емил Гъргоров. Двамата играха заедно в Лудогорец.
Сенегалецът с френски паспорт Джаксън Менди пристигна вчера сутринта в офисите на стадиона в компанията на сина на Стойчо Младенов и след двучасови преговори парафира с клуба. Високият 192 сантиметра бранител пристига в ЦСКА от гръцкия елитен тим Лева-диакос, където се представи впечатляващо през изминалия сезон. Освен в Гърция той е играл още в елита на франция и Германия, съответно с екипите на Аячо и фрайбург. За Левадиакос има 43 мача през последните два сезона.
Джаксън Менди е впечатлил Младенов с физиката си и има препоръките на мени-джьрската агенция, която го води в клуба, че е в отлично физическо състояние и няма да има проблем директно да се включи в предстоящите мачове на ЦСКА, които започват още този уикенд,