Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
Героичен Ботев пак бие в Европа, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”.
Ботев (Пд) елиминира Жрински Мостар след 2:0 в Бургас и вече е в третия квалификационен кръг на Лига Европа. Безценните голове бяха дело на Мариян Огнянов в 80-ата и Тодор Неделев в 88-ата минута. След 1:1 в първия мач в Босна се очакваше „канарчетата” да имат предимство у дома, но двубоят бе много нервен и изходът му бе неизвестен почти до края. Както и срещу Астана в предния кръг, играчите на Мъри Стоилов започнаха сковано, но постепенно овладяха инициативата и доминираха в срещата. Жрински обаче бе добре подреден в средата на
терена и в защита и не допускаше грешки. Най-добрите положения за „жълто-черните” бяха след удари с глава на Бобан Грънчаров и Сивард Спрокел. В 80-ата минута, малко след като бе изпуснал чисто положение, Мариян Огнянов вкара безценния гол, мушкайки топката между краката на противниковия вратар. 8 минути по-късно се разписа и Неделев. Съперник на Ботев в третия предварителен кръг на Лига Европа е немският гранд Щутгарт. Емисари на германците изгледаха на живо успеха на „жълто-черните”. На трибуните на стадион „Лазур” се изсипа и голяма част от футболния елит на България, начело с президента на БфС Борислав Михайлов.
Боби Михайлов:Още един мандат и си тръгвам
Шефът на БфС Боби Михайлов бе в ложите на „Лазур”, за да гледа реванша между Ботев и Жрински. Преди мача той говори пред TV7 и Гонг по всички наболели теми.
“Останах изненадан от агресивната игра на Лудогорец и многото положения. За щастие победиха с добър резултат, но в следващите мачове ще им трябва по-голяма концентрация пред гола, защото някой път може да им изиграе лоша шега. Със сигурност самочувствието и в някои случаи качеството на играчите и тяхното лично самочувствие пречи да продължаваме по-напред. Винаги съм казвал, че когато станат нормални взаимоотношенията между президентите на клубовете и ме поканят, мога да седна между тях и до тях. Това е единственият нормален начин да ходи президент на мача. Трябва европейското да дойде в нас, за да се подобрят отношенията между всички участници, не само президенти, но и треньори, играчи, съдии, публика и т. н.
Има си юристи. Нашите такива смятат, че към момента нищо не произтича от това решение. Имаме актуално състояние на БфС, което към момента показва кои са президент и членове на Изпълкома. Когато бъде отразена промяната в съда, вследствие на решението ще бъде вписан старият Изпълком, в който осем души от настоящия са членове. След това ще бъде свикан конгрес. Така или иначе тази година трябваше да има. Когато съдът ни каже какво точно трябва да направим и да спазим. След това има чисто технологично време за документите. Все пак имаме 728 клуба, те не се събират в една стая. Със сигурност ще се кандидатирам. Направихме много неща за осем години, които обаче много хора не ги виждат. Трябва ми още малко време да довърша всички проекти, особено тези, свързани с УЕфА, за базата, за развитието на детския и женския футбол, за съдийската конвенция.Това сме го спечелили аз и моите колеги и искам да си го довърша. Така че, ако хората преценят, че искат да съм още един мандат президент на БфС, ще го правя както досега. Това обаче ще ми бъде последният мандат, защото това не ми е самоцел. После, който иска да дойде, ако има млади хора, които искат, ще им помогна, ще ги вкарам в работата, защото това не е толкова лесно и е една от най-ветровитите позиции в българския футбол.
Всички могат да видят колко пъти Платини е идвал в България. Аз съм един от 14-те членове на Изпълкома на УЕфА. Това за първи път се случва. Ние сме добри приятели, но първо работим заедно, а не си пием кафето всеки ден, както някои казват. Най-важното е, че каквото трябва да печели, България го печели.
БфС не е мащеха за нито един отбор, а е майка на всички отбори и работи по един и същи начин с всички тях. Отношението към тях е едно и също. Специално за ЦСКА сме правили достатъчно компромиси в реда на нормалното, за доброто на българския футбол. И в името на този голям клуб. Когато нещата се водят от болната към здравата глава, се случват неща, които са абсолютно недопустими. Навремето пожалихме ЦСКА след втора среща на Изпълкома, след среща с министър-председателя. Няма какво да си говорим, футболът у нас без ЦСКА и Левски е различен.
УЕфА: Неделев е готов за величие
Официалният сайт на УЕфА посвети голям материал на новата звезда на Ботев Тодор Неделев преди мача с Жрински. „Въпреки че българският тим е пълен с футболни артисти, все пак всички погледи ще бъдат насочени към един човек – 20-годишната изгряваща звезда Тодор Неделев. Вече с два гола в турнира през този сезон националът до 21 години на България започна и във вътрешния шампионат впечатляващо и нажежи страстите по трибуните до червено, отбелязвайки две зашеметяващи попадения за победата с 2:1 над Левски София. Готов за величие в още крехка възраст, Неделев използва времето, за да изгради собствен стил, а под ръководството на Стоилов талантът направо цъфти. „Аз просто уцелих вратата и топката влезе”, беше скромното обяснение на халфа след дербито с Левски и побърза да отмести фокуса от себе си. „Като играчи ние всички си помагаме един на друг на терена, затова играем толкова добре”. №8 е считан за заместник в Ботев на страхотни плеймейкъри като Петър Зехтински и Костадин Видолов, но в очите му се чете, че той си е поставил за цел да продължава да се развива. „Знам, че трябва да работим още по-усърдно”, казва той. „Обичам да вкарвам голове, но също така удоволствие ми доставя да дам и головия пас. Мястото ми е тук, в Ботев, това е възможно най-добрият клуб за мен в момента. Ботев не отстъпва по нищо на водещите тимове в страната като Левски, ЦСКА София и Лудогорец. Ще се опитам да напиша една успешна нова глава в нашата история. „Неделев има потенциал. Той трябва да остане здраво стъпил на земята, но да не спира да показва амбиция. Той може само да става по-добър”, казва треньорът Стоилов.
На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
ЦСКА взе двама от Насионал Мадейра
Бразилският дефанзивен халф Ревсон и португалският нападател Бруно Морейра, които са собственост на Насионал Мадейра, ще се присъединят от днес към тренировките на ЦСКА. Двамата футболисти дойдоха в София заедно със спортния директор на Насионал Бруно Патакаш и веднага се срещнаха с наставника на армейците Стойчо Младенов.
Очаква се Ревсон и Морейра да играят на “Армията” до края на сезона като преотстъпени от португалския клуб.
В същото време ЦСКА победи трудно вчера в контрола третодивизионния Витоша Бистрица. Проверката на Панчарево завърши 2:1, като за червените се разписаха македонецът Кировски и юношата Григор Долапчиев, който вкара със задна ножица. За тима от Бистрица точен бе Николай Божов. Добро впечатление с играта си остави крилото Косоко, докато останалите, каращи пробен период в ЦСКА, разочароваха.
Базел прати човек за Тодор Неделев
Шампионът на Швейцария Базел изпрати свой представител да наблюдава снощния двубой между Ботев Пловдив и Жрински Мостар. Целта на визитата на скаута бе да следи играта на Тодор Неделев. Той е попаднал в полезрението на тима още миналата година. От началото на този сезон обаче младокът прави истински фурор и отново е привлякъл вниманието на Базел върху себе си. Неделев отбеляза два гола в реванша от първия квалификационен кръг на Лига Европа срещу Астана, а Ботев победи казахстанците с 5:0. След това в първия кръг на първенството Неделев вкара две виртуозни попадения и в мрежата на Левски за успеха с 2:1. Снощи Тошко започна като титуляр срещу Жрински Мостар и отново вкара гол. На този етап обаче канарчетата нямат никакво намерение да се разделят с младата си звезда. Неделев е следен и от редица турски отбори.
Любопитното е, че Базел проявява сериозен интерес и към друг български футболист – защитника на Партизан Белград Иван Иванов.
Треньорът на Ботев Станимир Стоилов прави всичко възможно да подсили десния фланг на отбраната. “Тема Спорт” вече ви информира, че канарчетата готвят оферта за Шоко от Лудогорец. Първата цел пред Мъри е била да привлече Йордан Минев и да го събере на “Колежа” заедно с неговия брат близнак Веселин. Данчо обаче е твърд титуляр при разградчани и много трудно би се стигнало до подобен трансфер. Затова и канарчетата са се насочили като резервен вариант към Шоко, който в момента е резерва при шампионите.
УЕФА направи очерк за него
Отличното представяне на Тодор Неделев от началото на сезона не остана незабелязано и за официалния сайт на УЕфА. В него бе публикуван материал за Ботев, а най-много внимание се отделяше на Неделев. “Готов за величие от крехка възраст, Неделев използва времето, за да изгради собствен стил, а под ръководството на Стоилов талантът цъфти. №8 е считан за заместник в Ботев Пловдив на страхотни плеймейкъри като Петър Зехтински и Костадин Видолов, но в очите му се чете, че той си е поставил за цел да продължава да се развива. “Знам, че трябва да работим още по-усърдно. Мястото ми е тук, в Ботев, това е възможно най-добрият клуб за мен в момента. Ботев не отстъпва по нищо на водещите тимове в страната като Левски, ЦСКА София и Лудогорец. Ще се опитам да напиша една успешна нова глава в нашата история”, каза Неделев.

На първа страница на вестник „7 дни спорт” четете:
Ботев непобедим, да му мисли Щутгарт
Ботев Пловдив продължава непобедим в Европа! “Жълто-черните надделяха над Жрински с 2:0 в реванша в Бургас и с общ резултат от двете срещи 3:1 продължават в третия предварителен кръг на Лига Европа. Там съперник на пловдивчани ще е немският Щутгарт. Двубоите са на 1 и 8 август.
Подобно на реванша с Астана, Станимир Стоилов предложи две полувремена на съперника си от Мостар. През първото Ботев контролираше топката, опипваше тила на съперника, но не гонеше попадението на всяка цена. Това очевидно изнерви футболистите на Жрински, които извадиха балтиите. Закономерно и през тези 45 минути нямаше нито едно чисто положение.
И втората част в Бургас започна по същия начин, но този път вече бе ясно, че Ботев ще се опита и да вкара гол в разредената отбрана на противника. Канарите търпеливо чакаха своя час, който настъпи в 80-ата минута. Тогава след рикошет топката попадна у Мариян Огнянов, който сам срещу вратаря откри резултата. 120 секунди преди края на редовното време Борис Галчев изведе Тодор Неделев и №8 оформи крайното 2:0. Попадението бе пето за младока (3 в ЛЕ) в 5 негови мача това лято в Европа и “А” група.”Радостен съм за всички тези хиляди привърженици, които дойдоха да ни подкрепят в Бургас. Очакват ни тежки мачове с Щутгарт, но ние вече свършихме програмата си минимум и очакваме с нетърпение двубоя с немския тим. В него няма какво да губим”, сподели треньорът на Ботев Станимир Стоилов. Многохилядната публика скандираше неговото име и най-вече това на благодетеля Цветан Василев.
Боби се маха от БфС, ама след 4 години
Борислав Михайлов е готов да напусне БфС, но след като изкара още един мандат, призна самият той. Това означава, че Боби ще се кандидатира на новия конгрес, който трябва да бъде свикан след намесата на съда. Михайлов сензационно призна за първи път, че намеса на експремиер е в основата на оставането на ЦСКА в “А” група. “Преди време пожалихме ЦСКА след среща с министър-председателя. Направихме го в името на българския футбол”, сподели Михайлов.
Нощта на Лудогорец
Лудогорец най-накрая постигна така бленуваната победа в евротурнирите. Досега тимът все чакаше да запише първия си успех, но той дойде в най-точния момент. Лудогорец не само победи Снован Братислава, а направо уби от бой словаците и продължи в следващия кръг на Шампионската лига. Победата с 3:0 е най-малкото, с което небесносините си тръгнаха от Делиормана. Дълго преди началото на мача във въздуха се усещаше някаква специфична атмосфера. Целият град говореше само за продължаването на Лудогорец. Стадионът започна да се пълни доста преди първия съдийски сигнал, което нажежи още повече атмосферата. Около час преди старта на двубоя на стадиона пристигнаха и собствениците Кирил и Георги Домусчиеви. Братята инспектираха върви ли всичко по план, а след това по-големият влезе в съблекалнята. Какво точно е казал босът, си остана тайна, но в крайна сметка свърши работа. Начало на празника даде рожденикът Иван Стоянов. Любимецът на местната публика откри резултата още в 3-ата минута със странична ножица. Словаците бяха буквално с нокдаун, а като хищна акула Лудогорец надуши кръвта и не спря. Опасен удар на Стоянов профуча покрай вратата и даде шанс на Путноцки да отдъхне. В 12-ата минута обаче прошка нямаше. Дани Абало се измъкна зад защитата и с диагонален шут покачи на 2:0. Лудогорец обаче не спря! Вихрушката буквално завъртя момчетата на Самуел Словак и те само се чудеха откъде им е дошло. До 25-ата минута ударите бяха вече 5:1 в полза на Лудогорец. Абало, Безяк и Марселиньо се надпреварваха да излизат на голови позиции, но въпреки това пожалиха словаците и резултатът си остана 2:0. През втората част положението не се промени. Лудогорец показа, че си е взел поуки и дори за секунда не помисли за изпадане в глуха защита. Момчетата на Стойчо Стоев усетиха, не само че трябва да спечелят мача, но че могат и да размажат Слован. Положенията отново се заредиха едно след друго за радост на пълните трибуни на „Лудогорец Арена”. В 50-ата минута капитанът Дяков копна топката над цялата защита, заученото положение проработи, Иван Стоянов прехвърли и вратаря, но топката кацна на напречната греда. 10 минути по-късно Теро Мантула от няколко метра стреля право в Путноцки, след като остана непокрит.
Мнозина си помислиха, че идва добре познатият сценарий и спирането на Лудогорец да играе след 70-ата минута. Нищо подобно! Зелените дори натиснаха педала още по-здраво в заключителните минути и това даде резултат. 10 минути преди края Абало фиксира крайното 3:0 и прати трибуните в екстаз. Цялата скамейка на тима пробяга 50 метра до ъгловото флагче, за да направи пирамида. Това показа и огромната цена на успеха на тима. Лудогорец изстрада първата си европобеда и дори новите в отбора разбраха каква беше цената на този мач! След него всички повярваха, че този отбор не е за отписване и е бил изваден от играта прекалено рано. 24 юли ще си остане паметен ден за цял Разград, а защо не и за футбола ни. Ще си остане като нощта на Лудогорец!