Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

„Арестуваха играч на Славия за убийство”, съобщава във водещия си материал вестник „Меридиан мач”. Футболистът на Славия Борислав Балджийски е арестуваният за убийството на 36-годишния юрист Петър Алексов в нощта на 6 срещу 7 август. Инцидентът станал пред казино „Милениум” в столичния квартал „Красно село”. Записите от камерите показват, че след улична свада Балджийски блъснал юриста. Той ударил главата си в бордюра, вследствие на което починал на място. Футболистът заедно със свой приятел и гаджето му избягали с лек автомобил „Опел Астра”, но били задържани след това в Ихтиман. “При разминаването с автомобила е започнало пререканието. Може и да е ритнал колата, това няма как да го установим, може и само псувни да е имало, но оттам е започнал проблемът”, каза Антонио Ангелов, началник отдел “Криминална полиция” СДВР. На Балджийски е повдигнато обвинение за умишлено убийство, което означава, че той може да лежи в затвора от 10 до 20 години, пък съобщи БНТ.
Според разкази на свидетели Петър нарекъл шофьорката и возещите се в автомобила “селяни”. Тогава от колата излезли двама мъже и започнала ръкопашна схватка. Футболистът на Славия ударил по-силно Алексов. Юристът паднал и ударил главата си в бордюра на тротоара, вследствие на което е починал на място. Нападателите са избягали с кола, управлявана от младата жена. Тя и автомобилът са били разпознати по свидетелски показания. Момичето е било задържано заедно с още трима мъже от полицията в Ихтиман. Тя и приятелят й са били освободени след 24 часа, докато Балджийски е оставен в ареста за 72 часа. Според комисар Ангелов мотивът за побоя няма общо с професията на убития, а е било просто скандал. „Не са се познавали, провокирал ги е с поведението си, с псувни относно най-вероятно шофирането на автомобила и регистрационния номер, които не е от София”, каза още Ангелов. Нелепо съвпадение е, че Балджийски е юноша на Левски, а убитият – върл фен на ЦСКА. Комисар Ангелов уточни, че служител на търговски обект, който става свидетел на побоя, е подал сигнал в СДВР. В Славия научили, че техният футболист е задържан непосредствено преди тренировката в четвъртък следобед, когато Балджийски не се появил.
„Лудогорец ще се сблъска челно с Базел”, пише още изданието. Лудогорец изтегли възможно най-неприятния жребий за плейофите на Шампионската лига, като за да влезе в мечтаните групи, трябва да елиминира Базел. Швейцарският шампион бе отборът с най-висок коефициент в потока на поставените (59,785), докато родният първенец бе предпоследен в потока на непоставените, изпреварвайки само шампиона на Казахстан Шахтьор (Караганди). Останалите възможни съперници на Лудогорец бяха шотландският гранд Селтик, румънският шампион Стяуа, чешкият първенец Виктория (Пилзен) и до болка познатият Динамо (Загреб). В Разград си пожелаха да получат възможност за реванш срещу хърватския гранд, но този път жребият не им се усмихна, като в случаите със Слован (Братислава) и Партизан. Базел е четири пъти поред шампион на Швейцария, като в последните години наложи пълна хегемония в родината си. Отборът е редовен участник в групите на Шампионската лига и Лига Европа. Миналия сезон тимът на Мурат Якин стигна до полуфинал във втория по сила турнир на Стария континент, като на тази фаза отпадна от бъдещия носител на купата Челси. Преди това обаче швейцарците отпаднаха в плейофите на Шампионската лига от румънския ЧФР Клуж с две загуби —1:2 и 0:1. След това Базел завърши втори в групите на Лига Европа зад белгийския Генк, но изпреварвайки унгарския Видеотон и Спортинг Лисабон. В директните елиминации „синьо-червените” изхвърлиха Зенит и Тотнъм, преди да бъдат отстранени от Челси. В третия предварителен кръг на Шампионската лига Базел отстрани шампиона на Израел Макаби (Тел Авив) с домакинска победа с 1:0 и атрактивно равенство 3:3 на реванша в Израел.
С чудесното си представяне до момента Лудогорец си гарантира мачове в евротурнирите поне до Нова година. Дори при отпадане от Базел българският отбор вече има осигурено място в групите на Лига Европа.
„Стойчо Младенов пуска Валентин Илиев и Косоко”, съобщава още вестник „Меридиан мач”. Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов ще рискува с включването на Валентин Илиев в титулярния състав срещу Лудогорец. Капитанът на „армейците” получи травма в предишния кръг срещу Черно море. До последно той бе под въпрос за срещата, но треньорският щаб реши да разчита на него. Със сигурност обаче Антон Карачанаков ще остане на резервната скамейка за сметка на Омар Косоко. Карачанаков получи контузия на тренировка, която ще го извади от стартовите единадесет. Националът на Бенин Косоко се представи на ниво при дебюта си и ще има възможност да затвърди доброто впечатление.
Партньор на Валентин Илиев в центъра на защитата ще бъде Джаксън Менди, който е най-силно представящият се футболист в първите три кръга. Крайни защитници ще бъдат Ангел Грънчов и Милисавлевич, като е възможно първият да бъде пренебрегнат за сметка на Венцислав Василев. Пред защитата ще действат неубедителният Ревсон и Ивайло Чочев. По едното крило ще атакува Косоко, а по другото Марсиньо. В предни позиции ще си партнират Емил Гъргоров и Морейра. Възможна е изненада в атака предвид на факта, че Гъргоров и португалският му съотборник са крайно неубедителни. При Лудогорец проблеми няма и Стойчо Стоев може да разчита на най-доброто, с което разполага. Очаква се той да пусне на върха на атаката бившия играч на ЦСКА Мишел Платини. Вратарският пост отново ще бъде поверен на безпогрешния Владислав Стоянов, пред него в центъра на отбраната ще се подвизават Барт и Моци. Португалецът Витиня ще замени Минев по левия фланг на защитата, докато вдясно ще му партнира Кайсара. Голмайсторът в двубоя срещу Партизан Златински ще бъде заменен от холандеца Бургзорг, който се представи на ниво при класическия успех над Славия в последния кръг. Парньор на Бургзорг като вътрешен полузащитник ще бъде капитанът Светослав Дяков. Крилата ще бъдат окопирани от Иван Стоянов и Мриослав Иванов, докато диригентската палка отново ще е в ръцете на Марселиньо. Нападението на шампионите ще бъде водено от възстановилия се Мишел Платини, който не успя да вземе участие в нито един от 3-те исторически успеха в Европа. Ръководството на Лудогорец прибегна до услугите на известната сръбска лечителка Мариана, която успя да вдигне на крака южноамериканеца. Бразилецът познава добре качествата на „армейските” защитници, което ще е допълнително предимство за Лудогорец.

„В Пловдив посрещнаха Ботев като шампион”, пише вестник „7 дни спорт”. Феновете на Ботев (Пд) устроиха грандиозно посрещане на любимците си при завръщането на отбора от Германия вчера. Над 400 привърженици буквално обсадиха летище Пловдив в Крумово. Запалянковците очакваха с нетърпение своите герои – треньора Станимир Стоилов и неговите възпитаници. Те оцениха подобаващо представянето на тима при първото му излизане на европейска сцена след 18-годишна пауза. Хората на Стоилов накараха хилядите привърженици на Ботев (Пд) в България и по света да се гордеят, че симпатизират и подкрепят горещо „жълто-черните”. В Европа също си спомниха за славния тим на Ботев и грандиозните сблъсъци с Байерн (Мюнхен) през 1984 г. А в душите на всички привърженици на Ботев остава приятното чувство от незабравимите емоции, които техните любимци им донесоха в тазгодишното си евроучастие. Въпреки отпадането от германския Щутгарт дошлите на летището определиха момчетата на Стоилов като истински герои и затова им устроиха шампионско посрещане. Привържениците проклинаха липсата на късмет в двамата мача срещу немския тим, което според тях е основната причина Ботев да не отстрани Щутгарт. Пловдивчани се сбогуваха с Лига Европа непобедени в шест мача по терените на стария континент, като Щутгарт продължиха към плейофите в турнира благодарение на гола, който отбелязаха при гостуването си на стадион “Лазур” в Бургас. Веднага след последния съдийски сигнал на стадион “Комтех Арена” в Аспах феномвете на Ботев излязоха с призив към своите съмишленици да организират подобаващо посрещане на своите герои и то се състоя вчера следобед.
Първите и най-нетърпеливи привърженици на Ботев окупираха Летище „Пловдив” още около 15:00 ч. Чартърният самолет кацна на летището точно в 16:15 ч., след което при слизането на отбора от самолета с пълна сила заехтяха гласовете на насъбралите се над 400 привърженици. Заедно с феновете бе и президентът на клуба Юли Попов, който не замина с тима за Германия.
Възхитените от мъжката игра на любимците си в Германия, привържениците ги приветстваха с възгласи: “Канари, юнаци”, “Един е Ботев от Пловдив”, които ехтяха на аерогарата дълго време преди чартърният самолет с тима да се приземи. Появата на треньорите и играчите в зоната за пристигащи предизвика истински взрив от емоции у жълто-черните фенове. Те дълго време скандираха името на треньора Станимир Стоилов, който с огромно вълнение ги поздрави. Феновете не пропуснаха да поздравят поотделно всеки един от героите на Ботев и ги насърчиха да продължават в същия дух. Най-много овации от всички събра младата звезда Тодор Неделев. „Куцаше ни завършващият удар пред гола. Видя се, че можем да играем срещу големи отбори. Радостен съм от посрещането на феновете. Не очаквахме да има такава еуфория и определено сме развълнувани от любовта на нашите привърженици”, сподели младата звезда на Пловдив.
Тошко се качи последен на клубния автобус, тъй като повече от 20 минути не можеше да излезе от летището заради напористи фенове, желаещи да разменят по няколко думи с него и да си направят снимки за спомен.
„Големите отбори се възползват от всяка грешка. Настроението в отбора е добро и можем да ходим с гордо вдигната глава. Това посрещане е незабравимо и показва, че феновете са доволни от нашата игра , промълви пък Борис Галчев.
Изморените от тежкото пътуване играчите се качиха на клубния автобус
Запалянковците пък ги ескортираха от летището до стадион “Христо Ботев”. На самото летище пък паркингът беше препълнен с над 100 коли на дошлите да приветстват любимците си.
На стадиона отборът бе чакан от още доста голяма група запалянковци. Веднага след полета момчетата на Станимир Стоилов се качиха на възстановителна тренировка на стадион “Беркут” в Брестник, започвайки да мислят усилено за предстоящото домакинство на новака в “А” група Любимец в среща от 4-ия кръг на “А” група.
„Замесен в „черно тото” пое отбор от „А” група”, пище още изданието. Ръководствотона Любимец взе изключително странно решение въпреки добрия старт на тима в първенството. Старши треньорът Веселин Великов бе сменен от скандалния Красимир Мечев. Бившият съпруг на фолкдивата Малина бе замесен в прословутия скандал с „черно тото”, за който през миналото лято разкри вратарят на Славия Стефано Кунчев. Тогава собственикът на „белите” Венцислав Стефанов заяви, че именно Мечев е човекът, които е предлагал на вратаря му да участва в „черно тото”. Според думите на президента на Славия треньорът е опитвал да убеди вратаря да играе симулативно в мача на младежите срещу Австрия, като трябвало да пусне 2 гола във вратата си. “Да, той е човекът, той търси как да се оправдае за всички тези неща. Стефано ми каза, че е той. Отдавна имах предположения за подобни неща, но след като научих и това, прекратихме работата си с него. Пет-шест години търпях и него, и сина му”, изригна Стефанов точно преди една година. Бившият мъж на фолкдивата Малина и досега беше в Любимец, като Великов използваше неговия треньорски лиценз. Отстраненият наставник пък се прочу с това, че след победите над Лудогорец и Локомотив (Сф) паднаха главите на наставниците на двата тима – Ивайло Петев и Емил Велев. Занапред бившият защитник на ЦСКА Великов ще бъде помощник-треньор.
„В Черноморец размахаха пръст на чужденците”, съобщавна още „7 дни спорт”. Предстоящите гостувания на Черноморец на Локомотив (Сф) и Пирин (Гоце Делчев), както и домакинствата на Ботев (Пд) и Литекс ще бъдат тест за някои от чужденците в състава. Затова намекна помощникът на Димитър Димитров – Георги Чиликов. Треньорският щаб на Черноморец е направил обстоен анализ на представянето на тима в градското дерби и смята да предприеме радикални мерки в близките дни за тези от футболистите, които се пестят на тренировки и не се раздават в официалните срещи. Това важи в особена степен за чужденците, които трябва да демонстрират по-високо ниво от това на местните играчи. За мача с Локомотив отпадат контузените Ванчо Траянов и Мохамед Солис, а дебют може да направят Траян Траянов, Наджиб Амари, както и преминалият преди два дни от Ботев (Пд) в Черноморец Николай Павлов. За мача в „Надежда” ще липсват и юношеските национали Милчо Ангелов и Станислав Дрянов, които са на турнир в Испания.

„Кошмарен жребий за Лудогорец”, съобщава вестник „Тема Спорт”. Швейцарският Базел е последната преграда пред Лудогорец към заветните групи в Шампионската лига. Това отреди жребият в Нион, теглен вчера. Разградчани са домакини в първия мач на 21 август, а шест дни по-късно (27 август) гостуват на „Санкт Якоб”. И двата мача са от 21:45 ч. Така няма проблем Лудогорец да приеме опонента си на националния стадион „Васил Левски”. В Базел от два дни е българският национал Иван Иванов, който вече отпадна веднъж от родния шампион, но с екипа на Партизан след двете загуби с 1:2 и 0:1. Заради участието си в тези среши той не може да играе сега за Базел. Швейцарците бяха сред най-нежеланите съперници за Лудогорец заради натрупания опит в евротурнирите напоследък. Миналия сезон тимът на Мурат Якин стигна исторически полуфинал в Лига Европа, където отпадна от бъдещия победител Челси. Има три участия в групите на ШЛ, но миналия сезон  провали точно в плейофите срещу ЧФР Клуж (1:2, 0:1). Това коства поста на Хайко Фогел, който в по-предишната кампания изведе отбора от групите на ШЛ след победа над Манчестър Юнайтед с 2:1, но на 1/16-финалите бе разбит от Байерн с 1:0 и 0:7.
Не толкова отдавна Базел премери сили с роден съперник. През есента на 2009-а в групите на Лига Европа швейцарците играха с ЦСКА и на два пъти го победиха – първо с 2:0 в София (Алекс Фрай 20, 63), после и у дома с 3:1 (Гелаберт 35, Ал. Фрай 41-д, 67; Янчев 61). В групата бяха още Фулъм и Рома, но именно Базел надигра „червените” най-категорично. Швейцарците обаче не излязоха от групата. Срещу неизменния шампион на Швейцария в последните 4 години (8 титли от 2002-а насам) шансовете на Лудогорец не изглеждат особено големи. Ще бъде истинска сензация, ако тимът на Стойчо Стоев елиминира съперника си и стане вторият български тим след Левски (сезон 2006/07) сред 32-та най-добри европейски отбора. Ако в Разград си мислят, че щом Ботев се опълчи сериозно на Щутгарт, те могат да се справят по-добре срещу Базел, то те не отчитат разликата в подхода на отборите от Западна Европа към двата турнира. В третия квалификационен кръг Базел се справu с лекота с израелския първенец Макаби Хайфа – би го с 1:0 в първия мач, а на реванша в Тел Авив набързо поведе с 3:0, преди да се отпусне и да се стигне до 3:3.
Със сигурност Лудогорец би имал повече шансове срещу Динамо (Загреб), с който има сметки за уреждане от миналото лято, дори и срещу румънския Стяуа и шотландския Селтик, докато Виктория (Пилзен) бе почти толкова труден, колкото и Базел. Апропо, в Глазгоу вероятно са най-доволни от жребия, който ги прати 8 Азия на Шахтьор (Караганди).
Дори и да отпадне обаче, Лудогорец има гарантирано място в групите на Лига Европа. А дотам български тим не бе стигал в последните три сезона, финансовото изражение на минимум 12-те мача на Лудогорец в Европа също стопля душата на собственика Кирил Домусчиев, дотук тимът му заработи близо 4 млн. евро.
„България дели 10-о място за сезона”, пише още изданието. Българските участници в Европа този сезон събраха 2,125 точки дотук с представянето си в двата турнира. Приносът на Левски и Берое е повече от скромен (0,5), Ботев (Пд) е с най-висок дял (4,5), а Лудогорец събра 3,0. Общият сбор 8,5 се дели на 4-те участника (2,125) за определянето на националния коефициент. Към този момент, когато повече от големите футболни страни не са започнали участието си, България дели 10-о място за сезон 2013/14 заедно с Израел и Сърбия. Румъния е №1 (4 от 4 продължаващи отбора) с 3,750. Това са най-добрите ни показатели от сезон 2010/11, когато коефициентът бе 4,625, а година по-рано – 3,125. Общият ни сбор от 12,125 ни отрежда 27-о място в ранглистата на УЕФА за последните пет сезона, на базата на която се определят броят участници в турнирите, факт е, че изпреварихме Унгария, но на този етап изглежда непосилно да стигнем до 21-ото място, където е Полша (18,125). Това място позволява на отборите ни в Лига Европа да пропускат първия квалификационен кръг.
„ЦСКА тренира в Шумен пред над 100 фенове”, съобщава още „Тема Спорт”. ЦСКА проведе тренировка в Шумен вчера. „Червените” потеглиха от София в 9:00 часа сутринта, а в късния следобед проведоха занимание в североизточния град. Тренировката бе наблюдавана от над 100 привърженици на отбора. Преди две седмици „армейците” бяха на лагер в Казанлък преди двубоя с Берое (0:0) в Стара Загора. Тогава на заниманието присъстваха 300 „червени” фенове. За двубоя с Лудогорец отпътува група от 19 футболисти. Очаква се от нея за втори пореден път да отпадне нападателят Рангел Абушев. Срещу Черно море той също не намери място в списъка с резервите. „Червените” ще пътуват за Разград днес, два часа и половина преди началото на мача. На двубоя тази вечер се очаква стадионът да е пълен, а ЦСКА ще бъде подкрепян от 600 свои фенове. При гостуването на Берое „червените” се радваха на далеч по-голяма агитка, след като 1600 души викаха за тима в Стара Загора.