Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

ЦСКА взима играч от Висшата лига, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”.

Нападателят на Саутхямптън Лий Бърнард е пред договор с ЦСКА. Отборът от Висшата лига е дал съгласие англичанинът да се присъедини към „армейците”‘ още тази седмица. Разговорите се водят от английските партньори на новите собственици. „Водим преговори с английски нападател, собственост на Саутхямптън. Разговорите са в напреднала фаза”, каза за „Меридиан Мач” Александър Тодоров. Шефът на „червените” потвърди, че се водят преговори и с бившата звезда на Вердер, Болтън и хърватския национален отбор Иван Класнич.

Зрелищно 1:1 в Ловеч

Литекс и Левски завършиха 1:1 в зрелищно дерби на градския стадион в Ловеч. В началото на второто полувреме двата отбора само в рамките на две минути си вкараха по един гол, реализиран от чуждестранните перли на двата тима Гари Родригес и Вилмар Джордан.  Първо холандецът откри за Левски от дузпа, отсъдена за нарушение на Николай Бодуров срещу Стефан Велев. В ответната атака домакините изравниха след хубав удар на колумбийския таран. Така Литекс загуби първото място и вече е трети, а Левски се измъкна от опасната зона и е на осма позиция.

Ботев удари акулите в блицкриг

Ботев победи с 2:0 Черноморец с мълниеносни голове на Бобан Грънчаров и Ромарио в 1-вата и 12-ата минута. В 58-ата минута „канарчетата” останаха с човек по-малко, спед като реферът Николай Йорданов даде втори жълт картон на Борис Галчев. След това пловдивчани се прибраха и не позволиха на съперника да стигне до сериозно голово положение. „Доволен съм от начина, по който момчетата реагираха след тежката загуба от Любимец. Постъпката на Галчев беше глупава”, каза треньорът Станимир Стоилов.

 

На първа страница на вестник „7 дни спорт” четете:

 Ботев смачка Херо за 600 секунди

Ботев Пловдив излезе експресно от шока “Любимец”! Седем дни, след като загубиха у дома от бившия член на “Б” група с 1:2, Канарите смачкаха Черноморец в Бургас, но победиха само с 2:0. Попаденията са на Грънчаров още в първата минута и Ромарио Кортзорг след още 9.

Това бе може би най-слабото първо полувреме на Черноморец за всички времена при Димитър Димитров. В него гостите можеха като нищо да стигнат до постижението на Барселона срещу Леванте. По същото време каталунците водеха с 6:0 след първите 45 минути.

През втората част Черноморец пробва да промени нещо, но футболистите на Херо се оказаха прекалено ялови. С играта си те показаха, че не случайно са на предпоследно място в “А” група със само един успех.

Стойчо скочи на феновете: Не ми казвайте какво да правя

Стойчо Младенов отвори война, която може да му изяде главата! Първата победа на ЦСКА в това първенство – 4:0 над Нефтохимик, очевидно прати Младенов в безтегловност. И той изригна: “Никой няма да ми казва кой да играе и кога. Включително и за Долапчиев. Аз си редя състава”. Избухването му бе по адрес на ултрасите, които не спряха цял мач да освиркват македонския дърводелец Кировски. Виковете на публиката обаче не спират Стойчо. От днес проби при него почва ново менте, този път от Словения. Халфът Саша Бакарич пристига от Рудар.

Лудогорец картотекира Мисиджан за Базел

Лудогорец реши да промени списъка си с играчи за плейофния кръг на Шампионската лига с Базел. Треньорският щаб на разградчани вече беше заявил 21 души, които трябваше да се изправят срещу швейцарския първенец в сряда и седмица по-късно в реванша. След експресния трансфер на Върджил Мисиджан в края на миналата седмица обаче ситуацията в клуба се промени. След добрия дебют на холандеца при победата с 1:0 над Локомотив Пд през уикенда от тима взеха решение да включат крилото в групата. “7 дни спорт” научи, че Стойчо Стоев и щабът му са обсъдили ситуацията и са сметнали, че Върджил може да свърши работа срещу швейцарците, независимо, че е само от няколко дни в състава.

Така от списъка с 21 играчи отпада нападателят Жуниор Кишада, а вместо него се включва Фюра. По правило Лудогорец може да направи една промяна 24 часа преди началото на първия мач от даден предварителен кръг на Шампионската лига. По същия начин разградчани се възползваха преди гостуването на Слован Братислава, когато Александър Барт се контузи, а вместо него беше включен Димо Бакалов.

Ако играе срещу Базел в Шампионската лига, това ще бъде дебют за Върджил Мисиджан в европейските турнири. 20-годишното крило, което дойде преди няколко дни от Вилем II, до този момент не е играл на толкова високо ниво.

 

На първа страница на вестник „Тема спорт” четете: Александьр Тодоров потвърди: ЦСКА иска Иван Класнич

Изпълнителният директор на ЦСКА Александър Тодоров потвърди, че клубът проявява интерес към бившия нападател на Вердер Бремен и Болтън – Иван Класнич, за което „Тема Спорт” информира във вчерашния си брой.

„Говорено е за Иван Класнич. Имаме уверение, че неговата трансплантация е минала успешно, така че всичко е въпрос на преговори. Възможно е да го привлечем. Ако това се случи, ще бъде благодарение на нашите партньори от Англия, които имат много сериозни позиции в световния футбол”, каза Александър Тодоров.

В същото време стана ясно, че в плановете на ЦСКА е и бивш нападател на Наполи. Това е 31-годишният бразилец Инаcuo Пиа, който за последно е бил в Лече. Според Блиц армейците очакват на проби 26-годишния словенец Саша Бакарич, който играе като десен халфбек.

В Египет: Афрото подписва с Левски

Според медиите в Египет Мостафа Афрото със сигурност ще подпише договор с Левски и дори вече е уточнил параметрите по договора си с тима от „Герена”. Те твърдят, че играчът е оставил отлични впечатления по време на съботната тренировка. След нея от клуба са водили преговори с него. И са насрочили пълни медицински прегледи за днес. Ако резултатите от тях са добри, то вече уточненият договор между двете страни трябва да бъде подписан във вторник.

От „Герена” обаче не потвърдиха новината. А и едва ли треньорът Славиша Йоканович ще рискува така и само след едно занимание ще даде одобрението си за футболиста.

Мостафа Афрото е роден в Кайро, на 24 години е и е висок 165 сантиметра. Той може да играе като атакуващ халф, втори нападател и дясно крило. Афрото е юноша на Ал Ахли, където остава до 2011 година, след това играе под наем на Ал Ити-хад. Преминава през Карабах, а за последно халфът е носил екипа на Миср ел Макаса. Афрото има 8 мача и три гола за младежкия национален отбор на Египет. Ако се стигне до договор, Мостафа Афрото ще е вторият футболист от тази страна, който е носил екипа на сините. В началото на 90-те за Левски игра в кратък период полузащитникът Магби Толба.

Проби на “Герена” освен Афрото кара и друг футболист. Това е централният защитник Александър Заркович. Той идва от втория отбор на Базел и е централен бранител. Заркович има сръбски корени, но е играл мачове за юношите на Швейцария. Записал е срещи за формациите до 18 и 19 години. Той е роден на 23 февруари 1993 година. Висок е 188 сантиметра и тежи 82 килограма. Впечатлил е сините с факта, че умело изнася топката. През миналия сезон е изиграл 16 мача, но не за Б отбора на швейцарския шампион, а за лихтенщайнския Вадуц. Този тим участва във втора швейцарска лига. Заркович се е отчел и с едно попадение.

Няма да е изненада, ако през седмицата в Левски пристигнат още футболисти, които да бъдат тествани от Славиша Йоканович. Сините проявяват интерес към играчи на Войводина Нови Сад, но засега пазят имената им в тайна.

Николай Жейнов: Илиан Илиев беше обречен

Футболният агент Николай Жейнов, който минава за близък до „Герена”, разкри, че е бил убеден, че бившият треньор на сините Илиан Илиев е нямало как да се задържи много в клуба заради обърканата селекция. “Илиев беше обречен. Той взе играчи, за които не бе сигурен, че ще му помогнат”, заяви мениджърът пред Канал 3. Жейнов разкритикува остро решението на ръководството на тима да изгони Дъстли Мулдер, Кристовао Рамос, Рамон Лопес и Жоао Силва. “Големият проблем е, че българските клубове разсъждават както в Русия преди време. И си мислят, че става така – на когото му падне формата – хайде да го гоним. Такова нещо е недопустимо.

Чух се с Мулдер. Не знам какво да му кажа. Пита ме – “Защо стана така? Как в края на трансферния прозорец решават да ме освободят?”. Аз какво мога да му кажа? Това се смята за едностранно прекратяване на договора по вина на клуба. Сега следват преговори и може да се стигне дотам да се изплати цялата заплата по оставащия договор на футболиста или някаква част от нея. Утре (б.р. – днес) пристига агентът му Уини Хаатрехт. Ще има среща с ръководството. Но е странно защо Левски подписа нов договор с Мулдер, а сега го гони. А през зимата имаше сериозна оферта за него от Русия. Беше за сума от над 500 хиляди евро”, каза Жейнов.