Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

УЕФА реши: Рефер №1 на Германия свири Лудогорец – Базел, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Рефер от “Топ 5” на елита на Европа ще ръководи първия плейофен мач от Шампионската лига между Лудогорец и Базел утре в София. Съдийската комисия към УЕФА определи на Националния стадион “Васил Левски” свирката да надува най-добрият рефер на Германия Волфганг Щарк. 43-годишният банков чиновник от Бавария има 46 мача в груповата фаза на Шампионската лига. До момента Щарк е свирил 2 срещи на български тимове. Едната е победата на ЦСКА над Ливърпул на “Анфийлд” с 1:0 през 2005 г., другата е загубата на Литекс от АЕК с 2:3 през 2001 г.

Безкомпромисният банкер не е любимец на играчите от Бундеслигата. През 2011 г. немското издание “Кикер” го обяви за най-мразения рефер след допитване до 286 професионални футболисти.

“Васил Левски” се преоблече, напълно готов е за Лигата 

Малко повече от 24 часа преди историческия мач на Лудогорец от плейофите в Шампионската лига работата около двубоя не свършва. Представители на клуба съвместно с Националната спортна база и служители от Националния стадион “Васил Левски” изпилват и най-малките детайли около подготовката на съоръжението. Днес то ще бъде инспектирано от делегата на УЕФА, за да се види може ли срещата да започне. Вчера “7 дни спорт” ексклузивно надникна зад завесите, за да види как върви подготовката. Както вече стана ясно, от този етап на турнира стадионът се превръща в Exclusive area – т.е. никакви спонсори извън партньорите на УЕФА за лигата нямат право да се появяват под никаква форма на таблото, рекламните пана около терена, видеотаблото, часовника, съблекалните, тунела, техническите зони и пейките, hospitality и VIP зоните, както и външната фасада на стадиона. Най-късно 48 часа преди мача всички гореизброени зони трябва да бъдат изчистени от рекламни надписи, които нямат връзка с УЕФА. Лудогорец и Националната спортна база свършиха това и преоблякоха стадиона.

Вчера сутринта зад сектор Т” пристигна камион от централата на УЕФА в Нион, който донесе всичко необходимо. Стадионът беше брандиран с рекламни материали на Шампионската лига. Около терена бяха разположени рекламните пана. От клуба решиха да не инсталират специалната LED система, а заложиха на статични пана.

Почти цял ден работата по стадиона не спря. “7 дни спорт” видя как работници закачиха и банери на Шампионската лига над последните редове на секторите. Това е задължително от плейофния кръг на турнира. Националният стадион е готов за Лигата. Сега всичко е в ръцете и краката на футболистите!

Позиция: Това е достойният ни представител в Европа

Венци Стефанов, Президент на Славия

Искам да пожелая на Лудогорец успех от цялото си сърце. Като българин , силно се надявам след един месец да гледаме наш отбор в групите на Шампионската лига. Няма по-подходящ тим на този етап за това от Лудогорец. В настоящия момент те са единственият тим, който може да представя нашия футбол в Европа. Няма какво да си кривим душата, трябва да признаем, че шампионите наистина показват най-стойностен футбол в момента. Очаквам Базел да подценят мача след два дни (б.а. – утре). Това ще бъде голямо предимство за нашия представител. Освен това

Лудогорец по нищо не отстъпва на Базел. В някои отношения дори ги превъзхождаме. Въпросът е просто футболистите да си повярват и да не се страхуват от името на съперника. Сигурен съм сто процента, че Лудогорец ще спечели срещата в София. Най-вероятно резултатът ще е 1:0 за нас. Голмайстор обаче не мога да кажа кой ще бъде.  Дано отидат колкото се може повече хора на мача. Редно е ние като българи в такива моменти да сме обединени и да подкрепяме нашия представител в Европа.

За съжаление аз няма да мога да присъствам на мача, въпреки че много искам. Намирам се в чужбина и ще се прибера в България едва в края на седмицата. Въпреки това обаче ПФК Славия ще има двама представители. Няма как да не покажем солидарност към Лудогорец по пътя им към Шампионската лига.

 

Гигант от Мали дойде в ЦСКА, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Бившият нападател на Стоук Сити Сидибе и словенецът Бакарич започнаха тренировки с “червените”.

Бившият нападател на Стоук Сити Мамади Сидибе и словенецът Саша Бакарич  започнаха тренировки с ЦСКА. Двамата ще изкарат пробен период на “Армията”, след което наставникът на червените Стойчо Младенов ще реши дали да останат в отбора.

33-годишният малиец Сидибе е висок 193 см. Прекарал е своята кариера изцяло в Англия, като на Острова играе за Суонзи, Джилингам, Стоук Сити (във Висшата лига), Шефилд Уензди и Транмиър. В последните 3 години на два пъти къса ахилес, а малко след възстановяването си вади коляно. Любопитно за него е, че в младежките си години продава дрога в Париж, а на мач с националния отбор на Мали срещу Того е намушкан с нож от фен.

Саша Бакарич пък е словенски халф-бек. Той е на 26 години и е играл изцяло в родината си. Носил е екипите на Целье, Загорие, Сенчур и Рудар Веление.

Лудогорец чака 10 000 срещу Базел

Ангел Петричев: Ще ги отстраним с добра игра

Лудогорец се надява да получи голяма подкрепа в плейофите на Шампионската лига срещу Базел. Първият двубой с швейцарците е утре от 21:45 часа на “Васил Левски” и ще бъде предаван пряко по БТВ. Изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев сподели, че отборът ще се опита да зарадва привържениците с успех над Базел. “Ще играем за България. Това трябва да го знаят всички. Гордеем се, че ще представяме страната ни в Европа. След това ще играем за клубната чест и нашите привърженици. Този отбор е създаден да радва футболните фенове. Ще се опитаме да доставим щастие на тези хора. Знаем, че вече имаме доста фенове в цяла България. Надявам се с добра игра да успеем да отстраним Базел. Влизането на Лудогорец в групите не трябва да бъде само цел на клуба, а и на цяла България. Шампионската лига се развива с всяка изминала година и нещата стават много по-мащабни. Радвам се, че у нас ще има стадион, брандиран с логото на Шампионската лига. „Нека забравим клубните вражди и си ги оставим за вътрешното първенство. Това е международен мач”, каза Петричев.

“Ще сме доволни на 40 000 зрители. Това ниво на турнира заслужава пълен стадион. Реално това граничи с фантастиката. Ние ще се радваме и на 10 000 и това определено ще ни помогне”, каза шефът. Той разкри и какво е нужно, за да има повече стадиони с лиценз в тази фаза на турнира. “Трябва да започнем с условията за работа на журналистите. Предполага се да се осигурят много добри условия за всички медии. Това е едно от най-сериозните изисквания. Трябва да добавим паркоместата, добър интернет, кетъринг. Недостатъчно са и офиси за хората от УЕфА. Дори елементарни складове няма на стадиона, но ще се оправим. Леко ми стана неудобно, като видях какви терени имат хората в чужбина и ние какво разбираме под добро игрище. Наистина сме много далеч от истината”, завърши Петричев.

те вече започна кампания, с която да се опита да мотивира феновете от цялата страна да посетят мача. Клубът обяви безплатен вход за млади футболисти от всички школи, които проявят желание да присъстват. Шефовете на разградчани се надяват, че на стадиона ще дойдат около 10 000 зрители. Твърде вероятно е обаче очакванията на Лудогорец за посещаемостта да не се оправдаят и на “Васил Левски” да има по-малко фенове.

С цел да осигури по-голяма подкрепа на момчетата на Стойчо Стоев ръководството съвместно с община Разград организира безплатна екскурзия до София. 10 автобуса с фенове на Лудогорец ще пътуват в сряда, за да наблюдават мача с Базел. Проверка на “Тема Спорт” на касите на “Васил Левски” установи, че на този етап интересът към сблъсъка не е особено голям. Цените на билетите са 25, 15 и 10 лева.

Възможно е за следващия сезон Лудогорец отново да се върне към първоначалната си идея за лицензиране на стадиона в Разград. След влизането си в елита ръководството смяташе поетапно да обнови съоръжението, което да позволи то да приема мачове от плейофите и груповата фаза. Засега обаче “Лудогорец Арена” все още не разполага с такъв лиценз и на него могат да се играят срещи само от предварителните кръгове. Силното представяне на отбора в Европа през този сезон и проблемите с намирането на стадион за плейофите на Шампионската лига обаче може да накарат шефовете да преосмислят плановете за развитие.

Домусчиев в чужбина, прибира се за мача

Благодетелят на Лудогорец Кирил Домусчиев е по бизнес дела в чужбина. Той обаче ще се прибере утре в България, за да наблюдава на живо сблъсъка с Базел от плейофите на Шампионската лига. “Не искам да говоря преди мача. Имам нещо предвид, а и съм в чужбина”, бе краткият коментар на Домусчиев пред “Тема Спорт”.

Очаква се освен него на мача да присъства и президентът на БфС Борислав Михайлов. Шефът на централата не пропуска домакинство на Лудогорец през този сезон в Европа. Той бе на “Лудогорец Арена” и в двата сблъсъка – със Слован

Братислава (3:0) и Партизан (2:1). Освен на мачовете на разградчани Боби присъства и на тези на Ботев Пд срещу Жрински Мостар (2:0) и Щутгарт (1:1) в Бургас.

 

Бивш наркопласьор се пробва в ЦСКА, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Небезизвестният в Англия Мамади Сидибе пристигна на проби в ЦСКА. Бившият таран на Стоук Сити, който има 46 мача и 5 гола във Висшата лига, идва като свободен агент. 33-годишният нападател е истински исполин с ръста си от 193 см, а това лято изкара неуспешни проби в Глазгоу Рейнджърс. Сидибе сам признава, че като младеж е бил продавач на твърда и лека дрога в едно от опасните предградия на Париж. През 2007 г. той едва не става жертва след атака на бунтовници в Того, които нападат националния отбор на Мали. Животът му е спасен в болница въпреки загубата на кръв заради разрязани вени.

Съдийска война след дербито

Наско: Страничните за какво са, да си бъркат в носа ли?! Мачът трябваше да свърши в началото с дузпа и червен картон.

Литекс и Левски тръгнаха на война след дербито в Ловеч, завършило 1:1. „Сините” скочиха на съдийската бригада, която според тях е ощетила отбора с неотсъждане на дузпа за нарушение срещу Цветан Генков и червен картон на Николай Бодуров.

„Играта горе-долу е добре, доста по-добре от други мачове и можехме да спечелим. С оглед показаното на терена трябва повече да съжаляваме за равенството. Според мен във втората минута на мача имаше абсолютен контакт, удар в гърба на Цветан Генков. Това беше дузпа и червен картон за Бодуров, което предрешава изхода на срещата”, обясни Сираков.

„Плановете ни бяха да дойдем да играем тук и ако може да спечелим. Мисля, че през по-голямата част от мача стояхме добре на терена и можехме да спечелим. Ако това е било дузпа, всичко тежи на съвестта на съдиите. Той може да е бил далече, но има страничен съдия на 10 метра и асистент съдия на 10 метра, те за какво са тук, да си бъркат в носа ли?”, пита директорът на Левски.

Президентът на Литекс Трифон Попов не остана длъжен на Наско Сираков и го обвини, че е „съветвал на висок тон” съдиите на почивката. Той дори заплаши, че е възможно ловчан-лии да пуснат жалба заради действията на директора на „сините”.

„Разбира се, че не сме доволни от резултата в дербито с Левски. Не че играта беше нещо невероятно, но смятам, че заслужавахме трите точки. Според мен нямаше никаква дузпа срещу Генков, който си преплете краката. Не знам какви са тези претенции от Левски.

На Джордан му свириха 30 фаула, докато в другата посока нямаше нито един. Слабо съдийство и не виждам какви претенции могат да имат от Левски”, коментира Попов.

„Чух разговора на Сираков със съдиите. Съветваше ги на доста висок тон. Не знам какво точно, но беше на доста висок тон. Не е колегиално в тунела едва ли не да се притискат съдиите.

Не знам дали ще подадем жалба. Съдията не отговаряше на заряда на мача. Казах ви, че не сме доволни от играта. Може би напрежението ни повлия”, каза още президентът на Литекс.

Левски се бори за десен бек с Енерги Котбус

След принудителната раздяла с Дъстли Мюлдер Левски вече е харесал десен бек. Това е французинът от малийски произход Усман Кулибали, който в момента е футболист на втородивизионния Брест, научи „Меридиан Мач”.

24-годишният Кулибали е национал на Мали, като има три мача за африканския отбор. Той играе като десен бек, но може да бъде и по левия фланг на защитата, както и като дефанзивен халф.

Левски обаче има сериозна конкуренция за подписа на защитника. Той е попаднал в трансферните планове на Сошо от Лига 1. Дори и елитният отбор да се откаже от него, има вероятност цветнокожият футболист да предпочете немския Енерги Котбус, който в момента е на четвърто място във Втора Бундеслига.

Усман Кулибали не е свободен агент, тъй като преди три години подписва четиригодишен договор с Брест, който изтича следващото лято. Според немския сайт transfermarkt.de цената на футболиста е 900 000 евро, което не се връзва с деликатното финансово състояние на Левски в момента.