Преглед на водещите новини в спортните медии

София. Преглед на водещите новини в спортните медии.

В ЦСКА останаха и без „Глобул”, пише на първа страница  в „7 дни спорт” 

Пореден удар получи ЦСКА точно преди дербито срещу Локомотив Сф – генералният спонсор „Глобул” прекъсна партньорството си с клуба. Компанията, чието лого грееше върху екипа на червените, наливаше по 1,5 милиона лева годишно от 2009 г. насам. „Глобул” стана вторият голям мобилен оператор, който бяга от Армията при управлението на Александър Томов-Лупи. През 2005 г. „Виваком” реши да си прави реклама чрез ЦСКА, но след като през 2008 г. бе отнет лицензът на червените, компанията спря да дава пари за отбора.

Ръководството на клуба обясни в официалния сайт, че нямало смисъл от подновяване на договора с, „Глобул”, защото той бил в изгода на предишния собственик „Титан”. Шефовете обаче спешно трябва да намерят нов спонсор, който да напълни празната каса.

Шампионите влязоха в Топ 10 на Европа

Лудогорец влезе с гръм и трясък сред най-добрите отбори на Стария континент. Момчетата на Стойчо Стоев може и да загубиха от Базел в първия мач от плейофите на Шампионската лига, но записаха ново историческо постижение.

В момента Лудогорец е сред 10-те най-добри отбора според статистиката на УЕФА. Разградчани са на това място според ударите във вратата. Марселиньо и компания имат 22 точни изстрела към противниковата врата. 9 от тези шутове се превърнаха в голове. Това означава, че ефективността на Лудогорец пред вратата на противника е точно 40%.

Единствените тимове, които са преди българския шампион по този показател, са Стяуа, Виктория Пилзен, Динамо Загреб, Селтик, Шахтьор Караганди, Макаби Тел Авив, ПСВ, Динамо Тбилиси и Зенит.

В същото време халфът на тима Христо Златински също заслужи много похвали за представянето си.Златински е избягал почти 13 км срещу Базел и е футболистът на Лудогорец с навъртян най-голям километраж в мача. Това негово представяне пък автоматично го нарежда на 4-о място сред всички футболисти, които играха в този етап на надпреварата. №1 е халфът на Базел Марсело Диас, който има 13 325 м, след него са Владимир Дарид (Виктория Пилзен, 12 582 м) и Томаш Хорава (Виктория Пилзен, 12 502 м).

Ботев Пд подготвя оферта за Рамос

Ръководството на Ботев Пд и спортно-техническият щаб на пловдивчани начело с треньора Станимир Стоилов внимателно обмислят дали да отправят оферта до изгонения от Левски Кристовао Рамос, разкриха пред „7 дни спорт” близки до пловдивския клуб. 30-годишният португалец скъса договора си със сините по взаимно съгласие в четвъртък. Треньорът на жълто-черните Станимир Стоилов не крие, че според него Рамос е фантастичен футболист. Мъри познава отлично качествата на крилото от съвместната им работа в кипърския Анортозис. Именно Кристовао е вариант №1 за заместник на Тодор Неделев при осъществяването на трансфера на перлата на Ботев Пд в Тотнъм. Точно заради изчаквателната позиция относно преминаването на младия национал при Шпорите от Колежа забавят и официалните си преговори с Рамос. Според запознати дори и Неделев да не бъде продаден, е възможно пловдивчани да оферират португалеца. При бъдещо излизане с предложение до Кристовао жълто-черните почти сигурно ще му предложат същата месечна заплата, която прибираше на Терена, близо 15 000 евро. Очаква се Рамос да получи известна сума на ръка, която ще бъде в интервала между 30 – 50 хил. евро.

В същото време кандидатите за подписа на перлата на Ботев Пд Тодор Неделев продължават да се роят един след друг. В германските медии се появи информация, че и носителят на КЕШ за 1983 г. Хамбургер се наредил на опашката за таланта. Ботев Пд вече отказа оферти от други два немски клуба – Вердер и Гройтер Фюрт, като предложението на тима от Втора бундеслига беше най-ниското, равняващо се 1,5 млн., но то бе отклонено в четвъртък в Пловдив.

Национал избяга преди Левски, четете на първа страница на „Меридиан мач”

Една от звездите на Черно море Росен Колев изчезна мистериозно от клуба само ден преди мача с Левски. Централният защитник, който е и национал на България, не се е появявал от

2 дни на заниманията на „моряците” и почти сигурно няма да играе на „Герена”. На „Тича” не са наясно какво точно се случва с него.

По наша информация Колев е бесен, че остава трайно резерва на Кирил Котев и Александър Александров и трябва да се задоволява

с по 15-ина минути на мач. Той е трансферна цел на Славия и Локо (Сф). а преди време бе спряган за преминаване именно в Левски и италианския Каляри.

Йока спря селекцията

Треньорът на Левски Славиша Йоканович закри последните две тренировки на тима преди дербито с Черно море. Вчера специалистът не допусна чакащите журналисти и фенове и проведе изцяло затворено занимание на официалния терен на „Герена”. Днес се очаква да се процедира по същия начин, като все пак сръбският специалист ще говори пред медиите по обяд. От Левски пък замразяват селекцията до понеделник, въпреки че преговорите с играчи продължават. По искане на Йоканович до началото на следващата седмица ще се мисли само за мача с Черно море и отборът няма да се разсейва с идването на играчи.

Вандали плашат съдията Ахмед Ахмед

Доскорошният елитен футболен съдия Ахмед Ахмед стана жертва на вандалски акт във Варна. Хулигани вдигнаха на крак всички живеещи в блок 125 на комплекс „Славейков” в морската ни столица. Преди десетина дни първо бе надраскан „фолксваген Пасат” на Ахмед Ахмед. Возилото на футболния съдия било паркирано на бул. “Тракия”, като първоначално всички подозирали, че някой просто е решил да му отмъсти. Ахмед Ахмед стана център на внимание през пролетния дял на миналия сезон. Той помогна на Левски при победата срещу Литекс с 1:0 в четвъртфинал за Купата на България. Тогава в края на мача реферът три пъти промени решението си да зачете или не гол на Литекс, като в крайна сметка счете, че няма попадение. След издънката БфС наказа Ахмед Ахмед до края на миналия сезон, а допълни, че няма да го включи в ранглистата за настоящия сезон 2013/14.

ЦСКА продаде 100 000 акции, четете на първа страница на „Тема спорт”

ЦСКА е продал два пакета по 50 000 акции, които са с номинал от 2 лева, разбра “Тема Спорт”. Това прави общо 100 000 продадени акции или 200 000 лева приход. Преди няколко дни изпълнителният директор Александър Тодоров даде индикации в тази посока. “Не е хубаво да се обявява, защото това не е публична продан. Но вече има закупени. Купувачите, ако искат, ще се обявят сами. И физически, и юридически лица са купили”, заяви пред ‘Тема Спорт” Тодоров. Най-вероятно с прихода от продажбата на акции ЦСКА е изплатил премии на футболистите за победата над Нефтохимик с 4:0 и е погасил част от най-належащите си задължения. В понеделник пък на играчите им е казано, че ще получат заплати.

“Информираме, че ръководството на ЦСКА покри нетърпящи отлагане текущи задължения пред ФИФА и УЕФА относно плащания, свързани с различни футболни агенти. Това бе задължително, тъй като клубът е бил осъден в Лозана и бе пред отнемане на точки в българското първенство”, се казва в прессъобщение, публикувано на клубния сайт на червените.

Литекс се хвали с 68 юноши

Толкова е броят на футболистите от академията на ловчанлии, които се подвизават в А, Б, и В групите

Трансферът на Георги Миланов в ЦСКА Москва и налагането на куп млади играчи 6 първия отбор на Литекс са добър повод да се направи една сериозна равносметка за работата и продуктивността на академията на ловчанлии.

Школата на оранжевите започна да функционира по европейски модел от 2005 г. и бързо се утвърди като водеща в страната.

В настоящия състав на Литекс 14 от общо 26 картотекирани състезатели са с марка Made in Lovech, формирани в юношеските гарнитури, а сега неизменна част от мъжете. Като се добавят и тримата преотстъпени с договори в Добруджа, процентът на собствените кадри е доста впечатляващ.

Освен за себе си академия Литекс работи и за просперитета на родния футбол. В почти всяка национална гарнитура има по 3-4-ма оранжеви таланти, а справка показва, че над 50 футболисти, преминали през Ловеч, в момента са в тимове от А, Б и В групите на България. С тези от представителния тим на Литекс, КПД-то на оранжевата школа наистина заслужава адмирации.

Отделно има и доста играчи, продукт на академията, които в момента са в чужбина като Георги Миланов, който бе продаден в ЦСКА Москва и е поредното доказателство за класата на оранжевата школа.

Доживотна санкция за арменски съдии

Двама арменски съдии получиха доживотна забрана от УЕфА да ръководят мачове, тъй като се опитали да манипулират реванша от Лига Европа между Интер Турку и Викингур миналия месец. Андраник Арсенян и помощникът му Оганес Авакян си признали, че целенасочено се опитвали да повлияят на резултата, като са отсъдили две съмнителни дузпи, финландците обаче не вкарват своята, а Викингур бие с 1:0. За този мач в онлайн къщите са били заложени над 300 000 паунда, което породило подозрения у контролния орган към евро-централата.