Байерн не остави никакъв шанс на Марсилия по пътя към мегасблъсъка с Реал М

  Байерн (Мюнхен) победи с 2:0 Олимпик (Марсилия) в реванш от четвъртфиналите на Шампионската лига, който не представляваше никакъв проблем за баварците. Отборът на Юп Хайнкес постигна успех със същия резултат във Франция и днес трябваше да се случи истинско чудо, за да не продължи в следващата фаза, където го чака Реал (Мадрид). Мюнхенци навлязоха във великолепна форма точно за финалната права на сезона и се борят за три трофея, а фактът, че финалът на Шампионската лига е на “Алианц Арена”, допълнително ги мотивира. Марсилия показа, че никога не се предава и в последния кръг от груповата фаза, когато направи фантастичен обрат от 0:2 до 3:2 при гостуването си на Борусия (Дортмунд), но днес тимът на Дидие Дешан просто нямаше шанс срещу превъзхождащия го съперник.

В състава на Байерн направи впечатление, че голмайсторите от двубоя на  SPORTAL.BG“Велодром” Ариен Робен и Марио Гомес бяха оставени на резервната скамейка. Техните места заеха Анатоли Тимошчук и Ивица Олич. В същото време обаче Томас Мюлер, Тони Кроос, Луис Густаво и Жером Боатенг, които бяха застрашени от наказание при евентуален жълт картон, бяха титуляри. В последствие никой от тях не беше официално предупреден и това означава, че ще са на линия за първия полуфинал с Реал.

За гостите в атака започнаха Лоик Реми и Брандао, а по фланговете им помагаха Матийо Валбуена и Андре Аю. На вратата се завърна Стив Манданда, който пропусна първия мач заради червения си картон срещу Интер в осминафиналите.

Първото полувреме имаше двама големи герои – вратарите Нойер и Манданда. И докато стражът на Байерн спаси всички изстрели към вратата си, Манданда на два пъти капитулира. И двете попадения за баварците отбяляза Ивица Олич. В 13-ата минута той опъна мрежата след великолепен пробив и ниско центриране на Франк Рибери, а в 37-ата минута завърши отлична контра, преминала през Рибери и младия Давид Алаба.

Гостите в никакъв случай не излязоха като обречени, но както и в първия мач, пропуснаха да вземат ранен аванс. След 9 минути игра Лоик Реми се пребори с Холгер Бадщубер и стреля, но ударът му не затрудни Нойер. Малко след това левият защитник Жереми Морел се озова на перфектна позиция, но Нойер изби с крак. Разочарованието за французите стана още по-голямо, когато Олич откри резултата. Рибери мина като на парада през защитата на Марсилия и поднесе топката на крака на хърватина, който не сбърка.

След гола мачът продължи да е двуостър, но марсилци така и не успяваха да се възползват от ситуациите си пред вратата на Нойер. Германският национал показа забележителен рефлекс при удар под гредата на Стефан Мбиа, но после постепенно събитията се пренесоха изцяло в половината на французите и фокусът на вниманието се измести към Манданда. За по-малко от минута той на три пъти се намеси блестящо, парирайки изстрели на Тимошчук, Кроос и Олич. Гредата също му помогна след шут на Тони Кроос, но в 37-ата минута баварците все пак удвоиха преднината си. Валбуена загуби топката, Рибери организира бърза контратака и подаде на Алаба, който асистира на Олич за втория му гол.

При този резултат Хайнкес реши да смени Томас Мюлер и пусна вместо него Рафиня, който заигра в по-предни позиции, а не на обичайния си пост като десен защитник.

След 2:0 за Байерн не бе никак трудно да контролира двубоя и да спести малко сили преди предстоящите тежки изпитания в Бундеслигата. В началото на втората част германският тим можеше да вкара и трето попадение, но Манданда бе на мястото си. Марсилия имаше шанс да върне малко от интригата след хубаво центриране на Морган Амалфитано, но ударът на Брандао с глава излезе в аут.

В средата на второто полувреме Тони Кроос беше сменен от Даниел Пранич, а четвърт час преди края Марио Гомес влезе на мястото на голмайстора Олич. В тези минути срещата се доиграваше и нито един от съперниците не действаше на максимални обороти. Французите положиха усилия да стигнат поне до почетен гол, но атаките им не носеха никаква заплаха за Нойер.

По този начин Байерн спокойно се класира за полуфиналите и вече мисли за сблъсъците с рекордьора по титли в турнира Реал (Мадрид), който има лесна задача у дома след 3:0 срещу кипърския Апоел в първия мач. За Марсилия пък единственият шанс да завърши сезона с трофей остана финала за Купата на Лигата във Франция, където отборът на Дешан ще се изправи срещу Лион.