Преглед на водещите новини в спортните медии

офия. Преглед на водещите новини в спортните медии

9 футболисти хванати с повишен хемоглобин, пише на страница 9 „7 дни спорт”

Девет проби на футболисти в Бундеслигата от сезон 2008/2009 са показали завишено количество на хемоглобин (над 17) в кръвта, написа в отворено писма шефът на немската футболна лига Алдреас Ретинг. По време на изследването в Първа и Втора бундеслига са взети общо 966 проби от лекаря на националния отбор на Германия Тим Мейер.

За сравнение в леката атлетика и колоезденето се смята за доказана употребата на кръвен допинг, когато количеството на хемоглобин (протеин в червените кръвни телца) надвишава 17. Благодарение на това кръвта може да поема повече кислород, което дава допълнителна сила на спортистите. “Това обаче не е доказателство за употреба на допинг”, подчертаха от Немската футбола федерация.

Количеството на хемоглобин може да се завиши и по естествен път – над 2.5% от мъжкото население на земята имат завишени показатели. Допинг експерът Фриц Зьоргел обаче смята, че случаят е повече от скандален: “Ако колоездачи дадат такива проби, ще ги обезглавим. Тези показатели са опасни за здравето, защото могат да причинят инфаркт. А футболният свят си затваря очите!” Дали не може тези показатели да са се завишили в резултат на тренировки над 3000 м височина? “Не мисля така – признава Зьоргел. – Това са ясни индикации за допинг в кръвта. Не се сещам за отбор, който да е тренирал над 3000 м височина.” Иначе казано, шашмите с кръвен допинг определено са факт и в Бундеслигата.

Конте започна война в Ювентус

Треньорът на Ювентус Антонио Конте вдигна скандал срещу клубните началници заради чистката, която тече в Торино. Клубът продаде нападателя Алесандро Матри на Милан, а преди това се раздели с национала Алесандро Джакерини, който отиде в Съндърланд. Въпреки че в Юве през това лято пристигнаха Анджело Огбона, Карлос Тевес и Фернандо Йоренте, Конте разкритикува трансферната политика на клуба.

“Това е жертва, която ни кара да разберем колко труден е икономическият климат в Италия – заяви треньорът. – Отбори като Ювентус са принудени да продават при изгодна оферта. Говори се, че сме станали по-силни от останалите, но станахме по-слаби. Редим пъзел, но вместо да слагаме нови парчета, ние махаме. Бепе Марота казва, че ще се конкурираме с Реал М в Европа. Но те са танк, докато ние караме автомобил!”

Георгия Кадоглу завърша на 17-о място на Световното първенство за юноши и девойки

Една от обещаващите млади звезди на българското плуване – Георгия Кадоглу, завърши 17-а на 200 м бруст в последния ден от световното първенство за юноши и девойки в 50-метров басейн в Дубай. Красавицата записа време от 2:35,90 мин. и не успя да влезе във финала на дисциплината. При момчетата Никола Димитров се нареди 23-и на 200 м бътерфлай с време 2:06,48 мин., а Петър Сухарев остана 17-и на 1500 м свободен стил, след като преплува дистанцията за 16:21,74 мин.

Неделев тръгна по стъпките на Бербо, четете на 4-та страница на „Меридиан мач”

Трансферът на Тодор Неделев в Майнц 05 напомня на този на Димитър Бербатов в Леверкузен. Общото между двамата, освен че подписаха с немски отбори, е, че подписаха договорите си в аванс. През месец юли 2000 година Бербо подписа предварителен договор с Леверкузен, който обаче влезе в сила от 1 януари 2001 година. Тогава централният нападател е едва на 19 години, като „аспирините” си осигуряват услугите му за 4,5 години срещу сумата от 3,3 милиона марки.

В момента Неделев е на 20 години, като подписа контракт с Майнц за 3,5 години, а Ботев ще получи за правата му 3 милиона евро. Приликите между двамата са поразяващи, като Тодор Неделев може да си пожелае да продължи да върви по стъпките на Бербатов и в следващата си кариера. След 5 години в Леверкузен елегантният централен нападател премина в Тотнъм, а оттам бе трансфериран в Манчестър Юнайтед, което го прави българина с най-забележителна кариера в последните години. Самият факт, че към Неделев имаше интерес от големи клубове от Острова, сред които и Тотнъм, подсказва, че той почти сигурно ще се превърне в следващия роден играч с бляскава кариера. Талантът обаче е длъжен да грабне шанса си в Германия, откъдето може да направи наистина впечатляващ тренсфер и да се нареди сред топиграчите в Европа. Бъдещето ще покаже дали Неделев ще се доближи до кариерата на Бербатов, а той има всички шансове да направи това.

Пелистер взе трима наши, станаха им пет

Елитният македонски Пелистер (Битоля) се подсили с трима български играчи. Мартин Ковачев, Димитър Воденичаров и Любомир Любенов подсилиха тима, който в момента заема пето място в класирането. Така нашенците в клуба станаха петима. В Пелистер играят още двама българи – защитникът Кирил Георгиев и халфът Николай Христов. Под наем от Литекс пък е бразилският нападател Стенио Жуниор. Македонският клуб от няколко години се свързва със спонсора на Литекс Гриша Ганчев. 31-годишният Ковачев за последно игра в Монтана, а преди това е носил екипите на Велбъжд, Спартак (Варна), Литекс, Дунав, Черноморец, Нафтекс, Сливен, Восток (Казахстан) и Ботев (Враца). 25-годишният юноша на Славия Димитър Воденичаров за последно беше в Любимец. През кариерата си е играл за „белите”, Спартак (Варна), Пирин и Монтана. 33-годишният Любомир Любенов-Хиената пък последно беше в Светкавица.

Интер гледа към Фернандо Торес

В последните часове на летния трансферен прозорец Интер ще се опита да привлече нападателя на Челси Фернандо Торес. След пристигането на Самуел Eтo’o в Лондон медиите в Италия прогнозират, че Мауриньо ще разпрати под наем Демба Ба или Торес. Испанецът, който се разписа за „сините” в мача за Суперкупата на Европа, определено не минава за любимец на Специалния. От Челси са склонни на раздяла с нападателя при подходяща оферта. В клуба са наясно, че ще продадат Торес на загуба, след като платиха за него 50 млн. паунда на Ливърпул. Сред другите варианти пред футболиста е завръщане в Атлетико Мадрид. По-любопитна е ситуацията с Хуан Мата, който след пристигането на Мауриньо се превърна в дълбока резерва. Това доведе и до отсъствието му от състава на Испания за предстоящите световни квалификации. Торес също не намери място в списъка на Дел Боске.

Локомотив София тества четирима нови, пише на 6-а страница „Тема спорт”

Двама българи и двама чужденци са очаквани на лагера на Локомотив София в комплекса „Пирин” край Банско и Разлог. Той ще стартира в сряда и ще продължи една седмица по време на паузата заради националния отбор. Треньорът на железничарите Стефан Генов не назова имена, но каза, че позициите, на които играят въпросните състезатели, са централен защитник, десен бек, халф и нападател. Единият от футболистите има здравословни проблеми, поради което не е сигурно идването му.

Локомотив ще изиграе 2 контроли – на 4 септември с Пирин ГД и на 10 септември с Пирин Разлог.

Генов изтъкна като причина за слабите резултати на отбора от началото на сезона късата резервна скамейка и липсата на характер в тима. „На 4-5 позиции нямам никаква алтернатива”, оплака се треньорът.

Жоао Смлва отиде в Бари

Освободеният от Левски Жоао Силва бързо успя да си намери нов отбор. Нападателят се договори с италианския Бари. Подвизаващият се в Серия Б тим изпитва сериозни проблеми с вкарването на голове, който се надява да реши с привличането на 23-годишния португалец. В момента отборът се намира на последното 22-о място в лигата, след като стартира сезона с -3 точки заради участието си в скандала с уредени мачове. В първия кръг Бари завърши 0:0 с Реджина.

Силва дойде в Левски от Евертън за цели 400 000 евро, но така и не успя да впечатли. За година на Терена” той изигра 38 мача за сините, в които отбеляза 12 попадения.

Гара Дембеле

вкара от дузпа третия си гол за Вуан Зал този сезон в китайската Суперлига, но тимът пак загуби, този път с 1:2 от Шенхуа след гол в 9-ата минута на добавеното време.