“Ботев” (Пловдив) с осма поредна загуба от кошмара си

Берое победи с 1:0 “Ботев” (Пловдив) в интригуващ мач от 9-ия кръг на “А” група и по този начин не позволи на “канарчетата” отново да се доближат само на точка от лидера и шампион Лудогорец. Автор на победното попадение за селекцията на Петър Хубчев стана Давид Каядо, разписал се в 21-ата минута.блиц

Тази вечер старозагорци изиграха поредния си силен мач срещу “жълто-черните” и продължиха традицията да печелят Битката за Тракия. Вече в осем поредни издания на сблъсъка триумфират именно беройци. “Ботев” (Пловдив) пък е без победа под Аязмото вече 15 години.

Несъмнено Берое вече може да бъде считан за кошмар на “канарчетата”, които се надяваха да отлетят с трите точки и да догонят Лудогорец, който по-рано днес разби с 4:0 Нефтохимик.

Срещата започна с минута мълчание в памет Ангел и Павел, които преди две години бяха убити в Катуница.

В началните минути пък двете агитки заедно изпяха националния химн навръх националния празник Обявяване на Независимостта.

През първия четвърт час играта бе равностойна, с много битка в центъра на терена. Единствената по-опасна ситуация бе шут на Ромарио от 15 метра, който обаче не затрудни Иван Караджов. Берое отговори с изстрел с глава на Георги Андонов в 20-ата минута, който излезе в аут. Само 60 секунди по-късно заралии нанесоха своя съкрушителен удар. Бразилецът Ронкато осъществи пробив отдясно и центрира към Венцислав Христов, той прехвърли Веселин Минев, подавайки на Давид Каядо, който от близо, без забавяне реализира в долния десен ъгъл на Адам Стаховяк за 1:0.

В 26-ата минута Берое беше близо до втори гол, когато Каядо изскочи зад отбраната на гостите и се опита да прехвърли Стаховяк, който бе напуснал наказателното поле, за да пресрещне нападателя, но стражът успя да спре опасната атака с тялото си.

В 36-ата “жълто-черните” бяха близо до изравняване. След груба грешка на Иво Иванов, който се размина елементарно с топката, Ромарио се откъсна сам срещу Караджов, но нападателят стреля в главата на вратаря. Юношата на ЦСКА имаше доста работа тази вечер, като изигра поредния си отличен мач и така и не позволи на “канарчетата” да го накажат. И през второто полувреме избраниците на Мъри така и не поразиха целта, въпреки че имаха няколко ситуации да изравнят.

В 68-ата минута Борис Галчев с отличен пас изведе Абел Анисе очи в очи с Караджов, но мадагаскарецът би право в ръцете на беройския страж.

Десет минути по-късно Венци Христов открадна топката от Йордан Христов и Бобан Грънчаров в наказателното поле на пловдивчани, но вместо да подаде към намиращия се на празна врата Андонов, стреля в аут, а съотборникът му се разсърди за егоистичната постъпка. Това можеше да коства скъпо на Берое, защото в 85-ата минута “Ботев” беше близо до така жадуваното попадение. Появилият се като резерва Вандер Виейра изскочи зад отбраната на домакините и озовал се сам срещу Караджов не успя да отбележи, шутирайки слабо. Трябва да се отчете обаче и проявата на беройската защита, като трима в зелено притиснаха играча на гостите и не му позволиха да нанесе решителния удар.

До края на срещата избраниците на Станимир Стоилов направиха отчаяни опити да отбележат. В добавеното време пък Веселин Минев за малко щеше да си отбележи автогол, връщайки с глава топката към Стаховяк, тя обаче прехвърли стража, но за късмет на гостите не намери очертанията на вратата.

След сладката си победа Берое събра 12 точки и се изравни с “Левски” в класирането.

“Ботев” пък вече изостава с 4 от Лудогорец, като има само с 1 повече от третия Литекс, който в понеделник гостува на ЦСКА в последния мач от 9-ия кръг на “А” група.

Maчът по минути
ТУК!

БЕРОЕ – “БОТЕВ” (Пд) 1:0
1:0 Давид Каядо (21)

ber.jpg

БЕРОЕ: 12.Иван Караджов, 17.Пламен Крумов, 5.Борислав Стойчев, 6.Иво Иванов, 28.Веселин Пенев, 21.Елиаш Да Силва, 27.Игор Джоман, 13.Евандро Ронкато, 7.Георги Андонов (90 – Владимир Зафиров), 88.Давид Каядо (88 – 2.Здравко Илиев), 10.Венцислав Христов (80 – 18.Атанас Зехиров)

Резерви: 22.Благой Макенджиев, 2.Здравко Илиев
3.Владимир Зафиров, 14.Игнат Дишлиев, 15.Георги Динков, 18.Атанас Зехиров, 92.Иван Горанов
Треньор: Петър Хубчев

2_13.jpg
“БОТЕВ” (Пд):  1.Адам Страховяк, 11.Йордан Христов, 83.Сивард Спрокел, 5.Бобан Грънчаров, 14.Веселин Минев (к), 16.Томаш Иршак, 71.Борис Галчев (74 – 88.Георги Сърмов), 17.Абел Анисе, 6.Костадин Дяков (46 – 10.Вандер Виейра), 9.Луис Педро (63 – 18.Станислав Костов), 22.Ромарио Котзорг
Резерви: 33.Росен Андонов, 3.Елведин Джинич, 26.Артур Енрике, 88.Георги Сърмов, 10.Вандер Виейра, 28.Филип Филипов, 18.Станислав Костов
Треньор: Станимир Стоилов

Стара Загора, стадион “Берое”
Съдия: Цветан Кръстев
Жълти картони: Пламен Крумов, Игор Джоман, Елиаш Да Силва (Берое); Сивард Спрокел, Веселин Минев (“Ботев” Пд)