Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии (България)focus-sport

Тенерифе пробва да откраде Славиша, пише на стр.4 „Меридиан мач”

Испанският Тенерифе прави сериозен опит да отмъкне треньора на Левски Славиша Йоканович. По информация на регионалното радио „Марка” човек от щаба на някогашния кошмар за Реал (Мадрид) още миналата седмица се е свързал със сърбина, за да го разпита за възможността да поеме отбора. Представителят на Тенерифе, който познава Йоканович още от годините му на играч, се е обадил по настояване на президента на клуба Мигел Консепсион. Босът търси сполучлив заместник на Алваро Сервера, под чието ръководство тимът агонизира и е на предпоследно място в Сегунда дивисион. В края на седмицата предстои дерби за оцеляване с втория отбор на Реал (Мадрид), който е на последното място в класирането.

Йоканович игра в Тенерифе от 1995 до 1999 година. За четири сезона в тима от Канарските острови той има 123 мача и 17 гола и е изключително уважаван от местните фенове. В Испания от доста време следят треньорската кариера на Славиша и са наясно както с неговите успехи начело на Партизан (Белград), така и с настоящите му проблеми в Левски, където е принуден да прави селекция в движение, за да спаси сезона.

БФС прати супермач на обяд

БфС определи вчера началните часове и дните на още три кръга от „А” група. До този момент програмата бе ясна само за първите 13 кръга, когато отборите играят по веднъж един с друг. Вече се разбра, че най-интересната среща от 14-ия кръг между Левски и Ботев ще бъде на 26 октомври от 15,15 часа.

Божилов с шина на крака, няма да играе срещу Ботев

Без основния си нападател Георги Божилов ще замине отборът на Черно море за Пловдив, където утре гостува на Ботев в мач от междинния кръг в „А” група. На мястото на проектонационала треньорът Георги Иванов е взел двама футболисти, като буквално преди двубоя ще определи кой ще отпадне от групата. Двамата са новото попълнение Иван Коконов и юношата Атанас Петров. От клуба не уточняват каква е контузията на Георги Божилов, като на този етап обявяват само, че кракът му е с обездвижваща шина и след като премине обстоен медицински преглед, ще се разбере как ще протече лечението му. Нападателят бе в основата на успеха срещу шампиона Лудогорец, като вкара два гола за крайното 3:1 в най-силния мач на „моряците” от началото на сезона.

Стоев готви рокади за мача в Надежда, пише на стр. 6 „7 дни спорт”

Треньорът на Лудогорец Стойчо Стоев готви сериозни промени в тима си за гостуването на Локомотив Сф утре. Наставникът на шампионите ще върне част от титулярите, които получиха почивка при победата с 4:0 над Нефтохимик. Все пак Стоев ще продължи да прави ротации, за да може съставът му да бъде максимално свеж. В следващите 3 седмици разградчани ще изиграят 6 мача, като няма да имат почти никаква възможност да почиват.

Днес Лудогорец пристига в София, където ще отседне преди гостуването на Локомотив. Шампионите ще бъдат с по-голяма група от обичайното, като след тренировката привечер Стойчо Стоев ще прецени на кои играчи да разчита.

Барса трепери заради Иниеста

Договорът на перлата на Барса Андрес Иниеста (29 г.) изтича през лятото на 2015 г. и поне за момента отказва да го поднови. От клуба го коткат да преподпише с 12 млн. евро брутна заплата, а той иска 17 млн. Сериозна разлика, заради която не чак толкова далеч напред във времето халфът може и да си стегне куфарите от „Ноу Камп” заради факта, че не е достатъчно добре оценен.

Ръководството на Барселона ще се опита да реши казуса с новия договор на Андрес

Иниеста най-късно до Коледа, а това означава, че в следващите седмици преговорите с халфа ще продължат с още по-големи усилия. Проблемът е, че вижданията на двете страни са доста различни, а в това време кандидати за правата на футболиста на липсват. Английските таблоиди вече написаха, че и двата големи клуба от Манчестър – Сити и Юнайтед, имат интерес, но не са само те. В същото време самият Иниеста има желание да завърши кариерата си на „Ноу Камп”, но не изключва и други варианти. С изключение на един – трансфер в Реал М! Колкото до другите, които се целят в подписа му, те имат шанс само ако преговорите за новия договор рухнат окончателно.

От Барселона не искат да се стига дотам, въпреки че първата им оферта определено не задоволява Андрес. А това е така, защото покрай израстването му в последните години той се превърна в един от най-важните играчи в съблекалнята на „Ноу Камп”. Ясно е, че става дума за пари, особено с оглед на премията (40 млн. евро), която Неймар получи покрай договора си с Барса.

Но в същото време в каталунския лагер напоследък имат точно проблем с парите. От една страна, началниците искат да задържат всичките си звезди, които превърнаха отбора в един от най-големите в историята. От друга страна обаче, наскоро те подобриха условията по договорите на Пуйол, Шави и Бускетс, а скоро трябва да направят същото (пак) с Меси, с Пике и със самия Андрес. А ако към всичко това прибавим и присъствието на Неймар, фонд „заплати” в Барса се раздува много повече от желаното.

И сега от клуба ще трябва да намерят някакъв баланс. Затова предлагат на Иниеста приблизително 2/3 от това, което той иска, за да стане футболист №2 по заплата в отбора. В цялата тази история обаче не трябва да се забравя, че 1 януари 2015 г. не е чак толкова далеч, а договорът му ако не бъде подновен дотогава, Андрес може спокойно да се обвърже с друг клуб като свободен агент по примера на вратаря Валдес, който на 100% напуска клуба.

Баскетбол.

Президентът на италианската федерацията Джани Петручи е готов да си плати 500 000 евро, за да получи тимът му уайлд кард за световното първенство в Испания през 2014 г. Адзурите обаче имат сериозна конкуренция от 10 отбора за шампионата и вероятността точно те да получат поканата е минимална.

Type с контузия, виси за Нефтохимик, пише на стр. 7 „Тема спорт”

Новото попълнение на Левски Ларсен Type стана поредният, който има проблеми с контузия. В последната седмица лазаретът на сините се препълни. С травми са Станислав Ангелов, Стефан Велев, както и Цветан Генков, който получи разтежение в бедрото при гостуването на Черноморец (3:1). Французинът Type също се завърна от Бургас с болки. Крилото тренира на облекчен режим вчера и почти сигурно няма да може да играе срещу Нефтохимик утре. Едва ли Славиша Йоканович ще рискува с включването му в титулярния състав.

Със сигурност, предвид контузията на Цветан Генков, на върха на атаката срещу бургазлии ще започне Димитър Макриев. Юношата на Левски все още не е стартирал като титуляр за първенство, откакто пристигна в клуба преди месец. Той бе сред единайсетте срещу Пирин ГД (4:0) за купата, като остави добри впечатления и дори спечели дузпа, която бе превърната в гол от Гари Родригес. В Бургас срещу Черноморец пък шаранът асистира на холандеца за третото попадение.

Платини пак ще остане резерва

Треньорът на Лудогорец Стойчо Стоев за пореден път ще остави на скамейката Мишел Платини. Бразилецът загуби доверието на специалиста по време на мача с Черно море на “Тича”, когато тотално разочарова с изявите си. Преди това нападателят се включи много слабо като резерва и при домакинството на Базел.

Стоев обаче обмисля да даде по-голям шанс на Михаил Александров. 24-годишното крило направи много силен мач срещу Нефтохимик (4:0), което може да му донесе титулярно място. Юношата на ЦСКА е резерва от началото на сезона в по-важните мачове, макар че на няколко пъти загатна, че се намира в добра форма.

За позицията, на която играе Александров – дясно крило, конкуренцията в Лудогорец е убийствена. Сигурно е, че по единия фланг в “Надежда” ще атакува Върджил Мисиджан, а за мястото на другия ще спорят Александров, Иван Стоянов и Дани Абало. Испанецът не очарова с изявите си от началото на сезона и така и не успява да се наложи като безспорна фигура в състава.

Срещу Локо София в стартовия състав на Лудогорец ще се завърне Козмин Моци, който пропусна последните две срещи заради контузия.

Грант нападна Жозе

Бившият мениджър на Челси Аврам Грант нападна настоящия Жозе Мауриньо, че не дава шанс на Хуан Мата. От началото на сезона испанецът се представи на ниво в 2 мача от Премиършип и един в ШЛ.

“Не разбирам защо Мауриньо не се доверява на Мата. На неговата позиция има сериозна конкуренция в лицето на Оскар, Азар и Вилиан, но въпреки това заслужава да получи повече шансове. Работата на треньора е да взима решения, а те понякога не са никак лесни”, заяви през “Metro” Грант.