Мъри шамароса Гонзо за шестата победа на “Ботев” (Пд)

“Ботев” (Пловдив) победи с 2:0 Черно море в първия мач от 10-ия кръг на “А” група. Шестият успех за “канарчетата” от началото на първенството дойде след голове на Ромарио Кортзорг в 25-ата минута и на Абел Анисе в 87-ата.блиц

За “моряците” пък дузпа пропусна Симеон Райков в 56-ата минута, когато резултатът можеше да стане 1:1. В крайна сметка обаче Георги Иванов-Гонзо и избраниците му си тръгват с наведени глави от “Колежа”, след като бяха шамаросани от “канарчетата”. Чест прави на Станимир Стоилов и Гонзо, че се поздравиха след края на мача, като дори приятелски се прегърнаха, загърбвайки съперничеството си.

След днешния успех “Ботев” (Пд) събра 20 точки и остава на второто място в “А” група и след мачовете от 10-ия кръг. Черно море е с актив от 14 точки в средата на таблицата.

За мача на “Колежа” “моряците” бяха подкрепяни от едва един свой фен, който се престраши да влезе в сектора за агитката на гостите, каквато всъщност нямаше в днешния делничен ден.

Станимир Стоилов направи една промяна в стартовия си състава в сравнение с този при загубата от Берое с 0:1. Титуляр днес започна Вандер Виейра, а резерва остана Костадин Дяков. Бразилецът обаче не показа най-доброто и още в началото на второто полувреме Мъри го замени със Станислав Костов. В предни позиции Стоилов се довери на Абел Анисе, Ромарио Кортзорг и Луис Педро. Както е известно, извън сметките на спеца е звездата Тодор Неделев, който вчера беше опериран. Наставникът на Черно море Георги Иванов-Гонзо пък не можа да разчита в днешния мач на нападателя Георги Божилов, като атаката на гостите води Бакари, подпомаган от пловдивчанина Симеон Райков и Георги Илиев. Лошата новина за “моряците” беше контузията, която капитанът им получи в края на първото полувреме. Опитният Георги Илиев не успя да излезе за втората част, което наложи принудителната му смяна с юношата Бекир Расим.

Първата голова ситуация в мача се откри пред вратата на “Ботев” (Пд). В 13-ата минута именно Георги Илиев пропиля отличен шанс за откриване на резултата. Сивард Спрокел сгреши в опита си да изчисти топката с глава, подарявайки я на капитана на гостите в наказателното поле на “канарчетата”, опитният Илиев беше оставен напълно непокрит и сам срещу Адам Стаховяк, но не успя да вкара, стреляйки покрай дясната греда.

В 25-ата минута “жълто-черните” откриха резултата чрез Ромарио. Националът Йордан Христов центрира отдясно, в наказателното поле на гостите Абел Анисе хитро прескочи топката, оставяйки я за връхлитащия Ромарио, който от близко разстояние реализира в долния десен ъгъл на Георги Китанов за 1:0.

Малко преди почивката, след центриране в наказателното поле на домакините, Стаховяк не се намеси добре и прати топката на краката на Михаил Венков, който стреля отдалеч, но при повторната си намеса вратарят на “Ботев” (Пд) успя да избие топката в корнер.

В началото на втората част гостите от Варна на два пъти имаха сериозни претенции за дузпа, като Гонзо не сдържа нервите си и се нахвърли срещу съдията Христо Ристосков, отправяйки му обиди и закани. Феновете пък от своя страна не спряха да обиждат треньора на гостите, като дори го удариха с бутилка минерална вода по гърба.

Първата спорна ситуация беше в 47-ата минута, когато Михаил Венков падна в наказателното поле на домакините след съприкосновение с Йордан Христов, но реферът от Сандански подмина ситуацията. Малко след това Симеон Райков центрира в наказателното поле на “Ботев” (Пд), където топката срещна ръката на Веселин Минев, но Ристосков отново си затвори очите. В 55-ата минута “моряците” все пак получиха правото да изпълнят дузпа. Райков падна в наказателното поле на “канарчетата”, след като беше задържан за рамото от Йордан Христов и този път Ристосков наду свирката, посочвайки бялата точка. От нея обаче Райков не успя да отбележи и преднината на “Ботев” (Пд) се запази. Бившият футболист на “Левски” стреля силно в центъра на вратата, скочилият в десния си ъгъл Стаховяк обаче успя да спаси с крак.

Избраниците на Мъри продължиха да търсят втори гол, който да откаже гостите. И успяха. В 87-ата минута Абел Анисе попадна в прегръдките на съотборниците си. Домакините организираха отлична контраатака, Ромарио овладя топката в половината на “канарчетата” и след добър спринт излезе сам срещу Китанов, но видя, че Анисе нахлува фронтално срещу вратата на гостите и му подаде топката, като за героя от пловдивското дерби не беше проблем да вкара в опразнената врата – 2:0.

Мачът по минути ТУК!

“БОТЕВ” (Пд) – ЧЕРНО МОРЕ 2:0
1:0 Ромарио Кортзорг (25), 2:0 Абел Анисе (87)

2_13.jpg
“БОТЕВ” (Пд):  1.Адам Стаховяк, 11.Йордан Христов, 83.Сивард Спрокел (63-3.Eлведин Джинич), 5.Бобан Грънчаров, 14.Веселин Минев (к), 16.Томаш Иршак, 71.Борис Галчев, 9.Луис Педро (60-6.Костадин Дяков), 10.Вандер Виейра (46-18.Станислав Костов), 17.Абел Анисе, 22.Ромарио Кортзорг
Резерви: 33.Росен Андонов, 3.Елведин Джинич, 6.Костадин Дяков, 26.Артур Енрике, 28.Филип Филипов, 15.Валери Домовчийски, 18.Станислав Костов
Треньор: Станимир Стоилов

more1.jpg


ЧЕРНО МОРЕ:
33.Георги Китанов, 5.Стефан Станчев, 15.Александър Александров, 6.Кирил Котев, 4.Михаил Венков, 25.Сашо Александров (53-23.Даниел Младенов), 3.Даниел Георгиев (78-17.Иван Коконов), 8.Еденилсон Бергонси, 21.Георги Илиев (к) (46-7.Бекир Расим), 11.Симеон Райков, 9.Бакари
Резерви: 1.Емил Михайлов, 55.Росен Колев, 91.Живко Атанасов, 7.Бекир Расим, 10.Тодор Паланков, 17.Иван Коконов, 23.Даниел Младенов
Tреньор: Георги Иванов

Пловдив, стадион “Христо Ботев”
Съдия: Христо Ристосков
Жълти картони: Веселин Минев (“Ботев” Пд); Кирил Котев, Еденилсон Бергонси, Иван Коконов (Черно море)