Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

„Италия ни излъга на полуфинала”, съобщава във водещия си материал вестник „7 дни спорт”. България загуби с 1:3 (-19, 22, 15, 22) от Италия на полуфинала на европейското първенство по волейбол. Така нашите за пореден път остават в подножието на върха на голям турнир след четвъртите места на олимпийските игри в Лондон и в последните две издания на Световната лига. Днес играчите на Ка-мило Плачи ще излязат в битка за бронза срещу сърбите, които също паднаха с 1:3 от Русия.
На стадион “Паркен Арена” в Копенхаген нашите започнаха силно на блокада и в нападение и успяха да вземат първия гейм. Голямата грешка на тима бе, че позволи на съперника да влезе в мача, което се видя още с началото на втората част. Сервисът на България не вървеше, а адзурите подобриха посрещането си, което разби блокадата ни. Концентрацията в играта ни падна и Италия спечели лесно следващите два гейма.
В края българите опитаха обрат. Италианците обаче си знаят работата в големите мачове и ни пратиха в срещата за бронза.
Барселона бие 2:0, чупи рекорди”, пише още изданието. Барселона удари с 2:0 навън новака Алмерия снощи и със 7 победи от 7 кръга записа най-добрия старт на сезон в Примера в цялата си история. ОплюваниятТата Мартино пък мина Тито Виланова и счупи рекорда за най-силен треньорски дебют начело на каталунците. Лео Меси откри очаквано резултата в 21-ата мин, но само 7 мин след това бе сменен от Шави заради поредна мускулна травма. Халф-бекът Адриано вкара за крайното 2:0 в 56-ата мин.
Лудогорец изпусна Ботев (Пловдив), съобщава още “7 дни спорт”. Лудогорец и Ботев (Пд) не успяха да се победят в дербито на 11 -ия кръг в ,А” група. Двубоят в Разград завърши наравно, 0:0, като домакините повече може да съжаляват за изпуснатата победа. В 26-ата мин Ботев (Пд) пропусна отличен шанс да открие резултата. Анисе излезе очи в очи с вратаря Чворович, който замени получилият тежък удар в главата Стоянов, но бившият футболист на ЦСКА не успя да вкара. Лудогорец пропусна най-чистото си положение в 45-ата мин, когато Мисиджан центрира към Марселиньо, който стреля от воле, но топката мина на сантиметри над гредата. През второто полувреме Лудогорец бе пълен господар на терена, но непростими пропуски на Марселиньо, Шоко и Александров лишиха тима на Стойчо Стоев от заслужени три точки.

„Италия ни спря към финала”, пише във водещия си материал вестник „Тема спорт”. България изпусна златен шанс да спори за титлата на европейското първенство в Полша и Дания. Италия попари мечтите на цялата страна, след като обърна трикольорите в полуфинала на шампионата на Стария континент. Адзурите продължиха да бъдат черната котка за родните национали. Те стигнаха до успех с 3:1 (19:25, 25:22, 25:15, 25:22) гейма пред около 10 000 зрители на стадион “Паркен” в Копенхаген. Поражението бе четвърто поредно за „трикольорите” ни от този съперник след загубите в Световната лига и финала за бронзовото отличие от олимпийските игри в Лондон. Така вместо за златото с Русия днес ще спорим за третото място с вече бившия европейски шампион Сърбия.
Нашите започнаха отлично срещата и след мощна атака на Цецо Соколов и две поредни блокади на Тодор Алексиев и Ники Николов поведохме с 3:0. Адзурите изглеждаха доста разколебани, а Ветори и Савани станаха жертва на стабилната ни игра край мрежата за аванс след първото техническо прекъсване от 6 точки! Момчетата на Плачи продължиха да затрудняват със сервис посрещането на съперника си, а Соколов не остави шанс на Зайцев и след два аса поведохме с 12:4. Нито едно от нападенията на състава на Мауро Беруто не завършваше чисто, а с това и напрежението в лагера на съперника се покачваше. В края последва леко отпускане от наша страна, от което италианците съумяха да намалят пасива си, но Скримов сложи точка на спора при 25:19 след удар по тройната блокада в аут.
Благодарение на техничния сервис на Пароди и все по-добрата игра на центровете на скуадрата съперникът започна значително по-добре втората част и след успешна блокада на Зайцев дръпна с 6:3 точки. Соколов върна “услугата” на звездата на Италия и с добра серия от сервис на Ники Николов поведохме при 8:7. Геймът тръгна точка за точка до 11:11, когато последваха две размени на поредица от грешки при посрещането и на двата отбора. Първо капитанът Алексиев затрудни италианците за 14:11, след което обаче серията бе върната от Пароди. Така на второто техническо прекъсване България отново имаше преднина от само точка. В края на гейма си пролича и огромното напрежение в двата лагера. Грешките зачестиха, а ключов за изхода се оказа блокът на Пароди срещу Соколов за 23:22 за Италия. Веднага след това Зайцев застана на сервис и след две негови “бомби” и страхотно спасяване в защита резултатът бе изравнен.
Успехът във втората част вдъхна допълнително увереност на италианците. Те заиграха много самопожертвователно в защита и се хвърляха за всяка топка. Нашето нападение пък се разколеба и трудно намираше вярното решение. Скримов и Ники Николов паднаха жертва на блока на съперника, който след първото техническо прекъсване водеше с 8:5. В тези моменти и Соколов започна да греши, а авансът на Италия се повиши до 12:6! Камило Плачи извади звездата ни да вземе глътка въздух, но влизането на Дани Милушев и Ники Пенчев на мястото на Скримов не се оказа от значение и пасивът се запази до второто прекъсване. Ситуацията не стана по-розова go края и въпреки връщането на двамата в игра геймът бе загубен катастрофално с 15:25.
Четвъртата част започна отлично за Италия, която поведе с 4:1 и сякаш се виждаше вече краен победител. Не така обаче мислеше Соколов, който с мощните си удари поведе своите съотборници и на техническото прекъсване поведохме с 8:7. В тези моменти българите вложиха всичко, на което са способни, натискаха адзурите със сервис, а напрежението отново превзе “Паркен”. Грешка на съдията, който не видя докосване на блокадата на италианците на антената, а впоследствие и Соколов сбърка, което доведе до серия от 4:0 за съперника при 16:14 за тях. Тук на практика двубоят вече бе спечелен за Италия. Самочувствието на скуадрата от трите поредни успеха преди това срещу нашия тим си каза думата и до края Пароди и компания не допуснаха да се стигне до обрат.
„Горан Блажевич с 327 „сухи” минути на вратата на Левски”, пише още изданието.
Вратарят на Левски Горан Блажевич успя да опази вратата си „суха” в трети пореден двубой – два в „А” група и един за купата. Той вече навъртя 327 минути без допуснат гол. За последно му вкара Фонсека – в 33-ата минута на гостуването на Черноморец, спечелено от „сините” с 3:1.
Ларсен Type стана осмият футболист на Левски, който вкара през този сезон в А група. Попадения имат още Гари Родригес (5), Цветан Генков (3), Владимир Гаджев (2), Мирослав Иванов (2), Даниел Димов (2), Антонио Вутов (1) и Пламен Димов (1).
Димитър Макриев все още търси първия си гол за Левски. През този сезон юношата на „сините” има вече 5 мача в „А” група (225 минути), в които не е наказал противниковите вратари.
Славия прекъсна серията си от 5 мача без поражение – победа и 3 равенства в „А” група и успех за Купата на България.
„Белите” нямат успех като домакин над Левски от 21 октомври 1989 г., когато печелят с 3:1.
„Русия детронира Сърбия, Мусерский със 7 блока”, пише още „Тема спорт”.
Европа ще има нов шампион. Сърбия бе детронирана на първенството на Стария континент в Полша и Дания. Пред около 5000 зрители на превърнатия в зала стадион “Паркен” в Копенхаген западните ни съседи отстъпиха с 1:3 гейма (19:25, 26:24, 23:25, 15:25) на Русия. Момчетата на Игор Колакович показаха характер, но не и необходимата класа, за да могат да се противопоставят на шампиона от Световната лига и носител на златните олимпийски медали тим, воден от Андрей Воронков. „Плавите” имаха огромното желание за победа, но то бе достатъчно единствено за гейм срещу много по-стойностния състав на „Сборная”. Всеки един от геймовете започваше по абсолютно идентичен начин. Русия набързо повеждаше с 3-4 точки до втората техническа пауза, след което Сърбия се опитва ше да обърне нещата в своя полза. В първата част това не бе по силите на вече бившите шампиони, но във втората те съумяха да настигнат руснаците и водени от Александър Атанасийевич в крайна сметка спечелиха с 26:24. Третият гейм бе много близо до тази развръзка. Той отиваше към лесна победа за Русия при 16:10, но отново диагоналът на плавите се разигра, за да се стигне до равенство при 21:21. Накрая обаче Николай Павлов сложи точка на спора след контра блок-аут, а с това сякаш съпротивата на Сърбия приключи. В четвъртата част руснаците бяха във вихъpa cи, докато плавите вече бяха вдигнали бялото знаме.
Гигантът Дмитрий Мусерский бе най-полезен за Русия със 17 точки, от които 7 блокади. Павлов бе най-резултатен с 19 точки, но с 44% ефективност 8 атака. Атанасийевич и Милош Никич се отличиха с по 13 точки за Сърбия.

Левски проби Георги Петков”, пише във водещия си материал „Меридиан мач”. Левски успя да вземе малък реванш от Славия за изпуснатата титла през миналия сезон. „Сините” биха с дебютен гол на Ларсен Type с 1:0 на „Овча купел”, като това бе трети пореден успех в шампионата за тима на Славиша Йоканович. За разлика от шампионатния мач миналата година Георги Петков този път не стигна на Славия. Стражът отново бе на висота и спаси няколко отлични положения, но в крайна сметка капитулира през втората част. Петков, който в кариерата си има доста сезони с екипа на Левски, бе бурно атакуван от „сините” привърженици, които го обиждаха при всяко докосване до топката. След мача обаче Наско Сираков го прегърна и го защити.
„Домакините извадиха „мустака”, гостите поискаха вендета”, съобщава още изданието. Феновете на Славия намериха оригинален начин да подразнят привържениците на Левски. Част от публиката на „белите'” в сектор „А” на стадиона в квартал „Овча купел” се бе изрисувала с черни, мустаци на лицето. По този начин феновете на Славия напомниха за последния мач от миналия сезон, когато капитанът на най-стария столичен клуб Георги Петков взе дейно участие в спирането на Левски за титлата, след което показа жеста към собственика на „сините” Тодор Батков. Това стана изключително популярен жест, който впоследствие използваха и привържениците на ЦСКА.
Ултрасите на Левски също показаха, че по никакъв начин не са забравили злополучния мач за титлата през миналия сезон. В средата на второто полувреме привържениците вдигнаха огромен транспарант „Вендета”, с който се опитаха да надъхат отбора за успех.
Феновете също така атакуваха доста остро Георги Петков, като по този начин показаха, че някогашната любов между вратаря и сектор „Б” е забравена. Ултрасите освиркваха бурно стража при всяко негово съприкосновение с топката. Те скандираха също така „Умри, вратарче” и “Урсула”. с което се опитаха да подразнят Петков. Той обаче запази добрия тон и не отвърна на привържениците.
Голяма част от феновете на Левски влязоха накуп няколко минути след старта на мача.
„От ПСВ Айндховен и Фейенорд дойдоха за Гари Родригес”, съобщава още вестник „Меридиан мач”.
Емисари на холандските грандове ПСВ и фейенорд дойдоха за холандската звезда на Левски Гари Родригес, разбра „Меридиан Мач”. Пратеници на двата елитни тима седнаха в ложите на стадион „Славия”, за да гледат изявите на холандското крило. Плътно до тях стоеше и легендата на „белите” Андрей Желязков, за когото се знае, че е близък с Фейенорд.
Гари Родригес отново бе един от най-добрите футболисти на терена в тази среща, като създаде част от най-опасните положения пред вратата на Георги Петков. Родригес обаче на няколко пъти вбеси треньорите си с прекалено индивидуална игра.
Както е известно, Родригес е най-апетитната хапка в отбора на Левски. Той, заедно с капитана Владимир Гаджев, често е наблюдаван от емисари на чужди тимове, като не е изключено при добра оферта да се стигне до трансфер на някой от двамата играчи още през зимата. Един от тимовете, които проявяват интерес към Родригес – ПСВ Айндховен, пък е съперник на Лудогорец в турнира Лига Европа, като дори загуби първия си сблъсък с Лудогорец с 0:2 насред Холандия.