Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

„Прокуратурата подхвана дербито”, съобщава във водещия си материал вестник „Меридиан мач”. Спешна сбирка се проведе вчера при главния прокурор Сотир Цацаров. Тя бе по повод сигналите, че се готвят групови нарушения на обществения ред и организиране на сблъсъци между ултрасите на ЦСКА и Левски преди днешното вечно дерби. На заседанието присъства и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Вече е разработен план за полицейските действия преди, по време и след мача. На „Васил Левски” няма да бъдат допускани маскирани граждани, фенове в нетрезво състояние, както и такива, които носят опасни предмети, пиротехника и други. „Не знам каква е тази истерия. Не отиваме да убиваме или правим безредици”, обяви председателят на “София-Запад” Антон Калчев.
„Стивън Ло: Можем да вземем играчи от ЦСКА”, пише още изданието. Китайският милиардер Стивън Ло, който се очаква да бъде един от спонсорите на ЦСКА, позира пред медиите в Хонконг с фланелка на 31-кратния шампион на България. Ло е собственик на най-успешния футболния клуб в страната – Саут Чайна, а също така е запален фен на английския колос Манчестър Юнайтед. Освен с ЦСКА, Саут Чайна е в близки отношения с Тотнъм. „Председателят на ЦСКА (София) дойде в Хонконг на посещение”, призна Ло. „От България са ни проучили и дори ми подариха фланелка на отбора с моето име и надписа „Хонконг” отпред. Те не са имали взаимоотношения с хонконгския футбол преди това, но аз познавам мнозина играчи от английската Висша лига, които са произлезли от тяхната школа”, допълва милиардерът. „Затова от ЦСКА са добре дошли да изпращат под наем техни футболисти в Саут Чайна, ако са подходящи за нашия тим”, заявява Ло. В неговия блог се уточнява, че от ЦСКА са излезли футболисти като Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров, Христо Стоичков, Емил Костадинов, Александър Тонев. Стивън Ло споменава и забавни неща, свързани с разсъбличането на Ивайло Петев. Според мълвата азиатецът има намерение да развива бизнес у нас, като в полезрението му попада хотел „Родина” в столицата. Крупният бизнесмен е роден в Хонконг през 1959 г. След дипломирането си започва работа в банка. Най-сериозните му доходи постъпват, когато започва да се занимава с внос на коли от Европа и Америка в родината му. В момента обаче той има сериозни проблеми със закона.
„Сержиньо Грийн си намаля двойно заплатата заради Левски”, съобщава още „Меридиан мач”.
Холандският халф Сержиньо Грийн е готов на страхотни компромиси, за да се завърне в Левски. „Меридиан Мач” научи, че той е склонен да намали двойно заплатата си, за да подпише отново със „сините”. За последно той бе в АЕК (Ларнака) и игра в Кипър като преотстъпен от сръбския Войводина.
Грийн вече е изявил желание да се върне пред добрия си приятел Христо Иовов. Вариант е трансфер в Черно море на Георги Иванов, който го привлече преди време и в Левски. Все пак Левски е по-близо, но за да се осъществи сделката, Грийн ще трябва да се побере в новите финансови параметри и да направи солиден компромис.

„Емил Гъргоров излиза на инжекции, Цветан Генков ще води „синята” атака”, пише във водещия си материал вестник „7 дни спорт”.
ЦСКА и Левски ще премерят сили днес в дербито на 13-ия кръг на „А” група. Сини и червени се изправят от 16:00 часа за 132-и път в мач от първенството. ЦСКА влиза като фаворит в срещата след по-доброто представяне есента и проблемите през последната седмица на „Герена”.
Треньорът на червените Стойчо Младенов ще умува до последно около състава. Големият проблем пред него е контузията на Емил Гъргоров, който въпреки това е изявил желание да играе на инжекции.
В противниковия лагер всички са здрави, а стартовите 11 на Антони Здравков изглеждат ясни. Атаката на Левски ще води таранът Цветан Генков, който има огромно желание да се разпише в дербито.
Междувременно се разбра, че интерес към двубоя почти няма. До късно снощи бяха продадени близо 6000 билета.
„Тодор Батков проследи и последното занимание на Левски преди дербито”, съобщава още изданието.
Собственикът на Левски Тодор Батков спази традицията от тази седмица и се появи и на последното занимание на тима преди дербито с ЦСКА. Батков, който преди два дни отпразнува 55-ия си рожден ден, следи изкъсо подготовката на тима за големия мач и бе неизменно до тима в изминалите дни. „Сините” проведоха вчерашната си тренировка на официалния терен на стадион “Георги Аспарухов”. Участие в нея взеха всички играчи, които имаха здравословни проблеми през седмицата. Наравно със съотборниците си се подготвяха Пламен Илиев, Нуно Пинто и Гари Родригес, които се оплакваха от болежки през седмицата.
„Алармираха за организирани сблъсъци между феновете”,пише още „7 дни спорт”.
МВР и Прокуратурата съгласуваха мерки за опазване на реда в столицата по време на футболната среща между ЦСКА и Левски, съобщиха от пресцентъра на МВР. Заседание заради сигналите за подготвяни групови нарушения на обществения ред и за организиране на сблъсъци между „сини” и „червени” фенове, се проведе при главния прокурор Сотир Цацаров. На заседанието, в което участва и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, са съгласувани мерки за гарантиране на сигурността на гражданите и опазване на обществения ред.
В МВР е разработен план за полицейските действия преди, по време и след мача.

„Чужденци и на двете врати за първи път в дербито”, пише вестник „Тема спорт”
Днес, за първи път в историята на дербито на вратите на „червени” и „сини” ще има чуждестранни играчи. За ЦСКА ще пази чехът Томаш Черни, а за Левски – хърватинът Горан Блажевич.
Любопитното е, че Шильо, както наричат Горан на „Герена”, ще е първият чуждестранен вратар на „сините”, който ще вземе участие в Мач №1 на България. Преди него тази възможност имаха украинецът Олег Моргун и словакът Даниел Киш, но те не спечелиха доверието на треньорите да застанат под рамката срещу „армейците”.
За „червените” иностранец на вратата във вечните дербита не е никаква новост. А Черни е 7-ият легионер на този пост. Преди него срещу Левски от 2000-ата година насам са излизали Егений Немодруг, Ненад Лукич, Евгени Хмарук, Деян Максич, Оливер Ковачевич и Райе М’Боли.
„М’Боли обвинен за загуба на Алжир”, пише още изданието.
Африканският страж на ЦСКА Райе М’Боли бе обвинен от националния селекционер Вахид Халилходжич за загубата на Алжир от Буркина Фасо с 2:3. Двубоят бе първи от баражите в зона Африка за класиране на Мондиал 2014. Реваншът ще се състои на 19 ноември, като тимът на М`Боли е домакин.
Тъмнокожият страж е бил разкритикуван от босненския специалист заради своето представяне, тъй като допусна цели 3 гола, като носи вината за 2 от тях. Той все пак спаси дузпа, но гневът на Халилходжич не е бил смекчен, пише алжирското издание “Ла Бутъор”.
М`Боли е показал несигурност в своите отигравания, като е бил нападнат основно заради лошата си спортна форма. Той отпадна от групата на „червените” за мача днес.
„Тодор Батков дръпна реч преди отбора на Левски”, съобщава „Тема спорт”
Собственикът на Левски Тодор Батков и вчера бе при отбора. Този път той не само дойде на тренировката, но и дръпна мотивираща реч пред играчите и треньорския щаб. На „сините” са обещани много солидни премии при победа днес. За равенство бонуси не се предвиждат.
Компания на Батков по време на тренировката на Левски правеха директорът Христо Йовов и финансистът Константин Баждеков.
Чуждестранни мениджъри ще присъстват в ложите на “Васил Левски”, за да наблюдават трима футболисти на „сините” – Гари Родригес, Владимир Гаджев и Антонио Вутов, който обаче почти сигурно ще остане резерва.
Агенти от чужбина ще следят за изявите и на полузащитника на ЦСКА Ивайло Чочев, към когото има интерес от два клуба.