Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

Най-после Григор е шампион!, пише във водещия си материал вестник „7 дни спорт”.

Григор Димитров спечели първата си титла от АТР турнир, след като триумфира с 2:6, 6:3, 6:4 над Давид Ферер на финала в Стокхолм (Шв). Българинът игра невероятно и третият в света Ферер се чудеше какво става на корта. Така още в първия турнир с новия си треньор Роджър Рашийд Григор спечели дългоочакваната титла.

„Специален момент”, поздрави го приятелката му Мария Шарапова, а спецове и тенис легенди се надпреварват да поздравят българина за успеха. За титлата Григор ще прибере 100 000 долара и ще се изкачи до №22 в света в днешната ранглиста.

Литекс претрепа Лудогорец

Литекс нанесе първа загуба на шампиона Лудогорец в дома му от началото на сезона. Оранжевите препарираха разградчани и надделяха с 4:2, а можеха да бият и много по-убедително.

Тимът на Златомир Загорчич свали шампионите на земята и се изравни с тях на върха в класирането. Така след края на първия полусезон оранжеви и залени делят първото място с актив от 28 точки. Лудогорец изигра

най-слабия си мач. Двубоят ще се запомни и с първата дузпа, отсъдена срещу Лудогорец в „А” група.

Още до 30-ата минута гостите поведоха с 3:0 с голове на Манолов, Бодуров и Джазула от дузпа. В началото на втората част Върджил Мисиджан върна Лудогорец в мача с красив гол. В 80-ата Славчев обаче вкара четвърти гол и уби интригата. Крайното 2:4 оформи Светослав Дяков от дузпа.

Левски тръгва по пътя на Гърнетата

Тодор Батков очевидно е изправен до стената! Адвокатът е толкова отчаян от ситуацията в Подуяне, че е готов да тръгне по пътя на печално известните собственици на ЦСКА. Накрая Гърнетата дори бяха готови да фалират клуба, но не и да плащат. Нещо подобно ще се случва следващите дни в Левски, макар и в по-лек вариант. Батков е решил да плаща на играчите само по 1000 лева заплата. Толкова са официалните възнаграждения на повечето футболисти. Останалите, далеч по-крупни суми, са залегнали в допълнителни анекси на договорите на състезателите. Така на първо време адвокатът ще свие максимално издръжката на клуба. Очаква се до края на годината при това решение да се плащат само официалните заплати, издръжката на Левски да се вмести в очаквания ноемврийски транш по договора с “МТел”

Останалите пари по договорите си звездите на Левски ще получат… друг път, както се закани Батков.

Тепърва ще се търси начин как да бъдат разкарани абсолютно всички чужденци от отбора. Няма да се бърза само с Гари Родригес, но на него ще му бъде наложена жестока глоба за неспазване на тактическите указания. Холандецът вече два пъти е бил предупреден за това от Христо Йовов. Нищо чудно през зимата да бъде прекратен контрактът за преотстъпване на Алекс Перес. Дошлият от Хетафе бранител въобще не вдигна нивото на отбора, а освен това са разкрити и странни финансови отношения при подписването на доведения от Славиша Йоканович бранител. Самият Батков е готов да последва светлия пример на Гърнетата и да води безкрайни дела с чуждестранните играчи. Той вече успя да се раздели с трима от най-скъпите си -Рамос, Силва и Лопес. Те бяха поставени на колене в преговорите, благодарение и на натрупани компромати за тях, най-вече под формата на записи от охранителни камери в столични нощни заведения. Предполага се, че подобни “филмчета” има и за други от чуждестранните играчи, провалили се във вечното дерби. Те ще бъдат “помолени” да напуснат Левски по взаимно съгласие или най-много обезпечавайки ги с две заплати. Точно забавени заплати са причината за кахърното настроение на футболистите на Левски

в последно време. След две седмици клубът ще им задлъжнее с втора заплата. Това на практика позволява на играчите на момента да разтрогнат като свободни агенти. Те обаче няма къде да отидат до края на годината. Затова и повечето решили да останат на Герена, но загубили всякакво желание за игра. Точно това мрънкане визираше Батков при едно свое изказване преди няколко седмици, когато разпореди звездите на тима да спрат да ходят да реват при безкрайно многото директори в клуба, а да вземат да играят футбол.

Най-вероятно на срещата на ръководството, който ще е днес или утре в кантората на Батков, поне четирима играчи да бъдат извадени от първия тим и пратени да тренират при юношите.

 

На първа страница на вестник „Меридиан мач” четете:

 Литекс разби Лудогорец с 4:2

Литекс се настани на върха в „А” група, след като разби с 4:2 Лудогорец като гост и по този начин стана есенен шампион. Головете за „оранжевите” вкараха Манолов, Бодуров, Джазула и Славчев. Попадението на албанеца бе от дузпа, която бе първата срещу Лудогорец след 72 мача в елита. В последните секунди на терена се заформи масово меле, след което бяха изгонени Кишада и Николай Бодуров. „Ще прегледаме ситуациите, след което ще решим дали да пуснем жалба”, каза директорът на Лудогорец Ангел Петричев.

В другото неделно дерби Локо (Сф) излъга в „Надежда” с 3:2 друг от фаворитите в първенството Ботев след 2 отменени гола на „канарчетата”.

Гришо шампион в Стокхолм!

Пред погледите на членове на шведското кралско семейство Григор Димитров се поздрави с първа титла на ниво АТР в кариерата си! Българинът спечели с 2:6, 6:3, 6:4 срещу световния №3 и водач в схемата Давид Ферер на финала в Стокхолм (530 165 евро)

Тотален разпад в Левски след резила

Загубата на Левски от ЦСКА далеч не е единственият проблем на „Герена”. „Меридиан Мач” научи, че след погрома от вечния съперник „сините” са пред тотален разпад. Тодор Батков е напът да изпълни заканата си и да разкара голяма част от звездите в отбора. За продан вече са обявени на практика всички футболисти, за които може да се вземат някакви пари. Голямото име, което ще излезе на пазара още през зимата, е Гари Родригес. Холандецът безспорно е най-талантливият състезател в момента на „Герена”, но егоизмът му стана пословичен. Родригес изобщо не е мръднал в това отношение и понася постоянни критики. Такива е имало към него в съблекалнята и след вчерашния двубой. Гари ще бъде предложен на всички, които проявят интерес и ще се търси спешно купувач.

Левски е готов да се раздели и с всички останали чужденци в отбора. На тезгяха ще бъдат сложени също така играчи като Ларсен Type и Кевин Бру. Те дойдоха през лятото в тима, но въпреки това от ръководството са готови да се разделят с тях. Не е изключено преждевременно да бъде върнат в Хетафе и защитникът Алехандро Перес. На „Герена” не са особено доволни от поведението на бранителя, който е доста мързелив в тренировките и мачовете.

Най-голям шок обаче „сините” са напът да получат от Владимир Гаджев. Халфът е бил силно разочарован от всичко, което се случва, и е обявил пред съотборниците си, че повече не иска да играе за Левски. Припомняме, че футболистът напусна със сълзи на очи терена, докато говореше с феновете на Левски. Той е уморен, след като за пореден път е бил изкаран основен виновник за слабите резултати на тима. Договорът на Гаджев изтича през лятото, но почти сигурно той ще си тръгне още през зимата, като от клуба ще приемат всяка една оферта за него, за да не го изпуснат без пари.

Първата жертва на чистката в Левски ще бъде Нуно Пинто. Футболистът бе един от тези, които не спазваха по никакъв начин тактическата дисциплина. По всяка вероятност той ще седне на пейката още в следващия мач за сметка на Орлин Старокин, а през зимата ще си тръгне като свободен агент, когато договорът му изтича.

Сериозен проблем продължават да имат „сините” и по отношение на казуса „Дъстли Мюлдер”. Холандецът първо бе разкаран, след това върнат в клуба. Формата му обаче е потресаваща и именно той е бил един от най-критикуваните от Тони Здравков футболисти. Купувач за играча обаче все още няма, а той упорито продължава да не иска да си разтрогва.

Повече яснота по всичко, което ще се случва от тук нататък, би трябвало да има днес, когато отборът се събира за първа тренировка след ден почивка. Едно е сигурно – ще има солени глоби за всички, които бяха обвинени, че не са спазвали тактическата дисциплина. На челните места са Пинто, Мюлдер, Гари Родригес и Кевин Бру.

 

На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:

ЦСКА е най-гледаният отбор през попусезона

Неманя Милисаблебич стана 10-ият чужденец, разписвал се за ЦСКА във вечното дерби. За червените са вкарвали повече легионери отколкото за сините. Общо 12-те армейски гола в дербито, отбелязвани от чужденци, са дело на М. Мукаси и М. Платини – по 2 и по 1 на Б. Редин, Б. Бабунски, Ж. П. Брито, Ф. Машадо, Ян. Зику, С. Нюанджи, М. Марсиньо и Милисавлевич. Така чужденци от 8 националности са вкарвали за ЦСКА в дербито – трима бразилци, южноафриканец, тогоанец, румънец, португалец, колумбиец, македонец и сърбин.

ЦСКА продължи традицията да се представя силно срещу Левски през октомври. В събота червените записаха своята 8-а победа в 16 мача между двата тима. В дербитата през този месец за първенство отборите са завършвали 5 пъти наравно, а Левски има едва 3 победи. Головата разлика е категорично в полза на ЦСКА – 27-15. Това е и най-силният месец за армейците във вечното дерби.

От 14 години и половина насам ЦСКА не е допускал три гола от Левски във вечното дерби за първенство. За последно червените инкасираха такъв брой попадения през пролетта на 1999 г. когато загубиха с 2:3, а мачът се игра на стадион “Славия”.

В последните 11 години ЦСКА вкара на 3 пъти по 3 гола във вечното дерби. Първият мач е на 26 октомври 2002 г. когато червените бият с 3:0, а Стойчо Младенов е техен треньор. Втората среща е на 26 февруари 2011 г., когато червените бият своя съперник на “Герена” с 3:1. В събота бе третият мач от тази поредица, отново завършил при резултат 3:0 и пак под ръководството на Стойчо Младенов. Тодор Янчев е взел участие във всеки един от тези двубои.

В събота ЦСКА за 12-и път в историята на дербито поведе на Левски с 3:0. Сините 7 пъти са стигали до такьв аванс в мач № 1 на България. При 12-те пъти, в които червените повеждат с 3:0, дербито завършва с 4 успеха на ЦСКА с по 3:0, 5 с 3:1, един с 4:0 и два с 5:0.

Емил Гъргоров стана водещ голмайстор на ЦСКА в А група през този сезон с 4-те си попадения. Любопитното е, че всяко едно от тях е вкарано с десния му крак, а не с левия, който е по-силният му.

Томаш Черни влезе в Топ 10 на вратарите в родния елит с най-дълъг период от време без допуснат гол. Той е запазил мрежата си суха в продължение на 704 минути. Ако чехът продължи своята серия и срещу Локо Пд, той ще излезе на 6-о място в класацията, непосредствено след своя съотборник в ЦСКА Стоян Колев. Досега през сезона в А група стражът не е бил преодоляван в 10 от 13-те мача, в които взе участие. Рекордът е държан от бившия страж на ЦСКА Стоян Йорданов – 1202 минути без гол през 1970/71 г.

След първия полусезон от редовната фаза на първенството ЦСКА продължава

да няма допуснат гол като домакин. Головата му разлика в този период е 11-0.

Второто попадение в съботния мач – на Апостол Попов, бе 8-ото от общо 18

на червените, паднало след статично положение през сезона в А група. То е и 6-о, което идва след центриране от корнер или фаул.

Два от головете на ЦСКА срещу Левски бяха вкарани с десния крак. Така това вече е най-честият начин, по който армейците стигат до попадение – 8 пъти. 7 от головете са с левия крак, а 3 – с глава.

Въпреки че Марсиньо вече не е водещ голмайстор на червените, той продължава да е футболистът с най-голям принос към отбора. Бразилецът е участвал в 8 от попаденията в А група – има 3 гола и 5 асистенции, две, от които срещу Левски.

ЦСКА записа 6-а поредна победа в А група. Последната по-дълга серия от настоящата датира от пролетта на 2012 година. Тогава между 18-ия и 25 ия кръг, включително и отложения 16-и, червените записват 9 поредни успеха.

ЦСКА завърши есенния полусезон като лидер по средна посещаемост в А група. 13-те мача на червените бяха изгледани от общо 68 160 души, или средно по 5243 на мач. Така армейците изместиха Ботев Пд от първото място.

ЦСКА завърши полусезона с категорично най-добрата защита, след като допусна едва 5 гола в изминалите 13 мача. Червените са и отборът с най-малко загуби.

Стефан Орманджиев: Стойчо си запази правото да си смени името на Петко

Бившият председател на НС на ЦСКА Стефан Орманджиев бе много щастлив от успеха на червените с 3:0 над Левски. Той отправи специални похвали към Стойчо Младенов.

“Стойчо Младенов бе водещ на галавечерта на ЦСКА. Като такъв сякаш нарочно искаше да бие Левски точно с 3:0, за да каже това, което каза след мача. Все пак спря подигравката с противника. По този начин си запази и правото следващия път тотално да си смени името от Стойчо или Тройчо на Петко. Ако Марсиньо не беше уцелил гредата, а вкарал, Левски тотално щеше да подбие крак. Още в началото се разбра, че тях ги няма на терена. След първите минути ЦСКА наложи обичайния си натиск и преса. Именно ЦСКА е отборът, който пресира всички тимове в тяхната половина. Това показва, че отборът е във форма и играе при определена тактика, а Стойчо успя да изгради игрови стил. Той очакваше отборът му да изглежда по този начин през пролетта, но очакванията му бяха надминати”, заяви Орманджиев.

“Левски не бяха в час. Щом ЦСКА наложеше пресата си, те се чувстваха несигурни, бяха бавни, приличаха на нещастно дете, чиито родители са се разделили. Просто ЦСКА не се възползва да зашлеви тотален шамар на противника. ЦСКА прилича на тежко ранен звяр, който дращи и хапе много по-жестоко, отколкото, когато всичко е спокойно. Левски просто не е отбор, който да застраши ЦСКА. Никой в нашия клуб няма да си вирне носа от това, че сме били вечния съперник. Истинската оценка ще бъде мачът с Лудогорец в София. Все още ми се струва, че ни липсва класата. Всичко останало го притежаваме – дисциплина, хъс, стил, физическа подготовка, яснота на играта. Добре са дошли Левски и за мачовете за купата. Колкото по-скоро са мачовете, толкова по-скоро Стойчо може да стане Петко. ЦСКА просто можеше да направи каквото си поиска, владееше мача, но спря да се натяга в даден момент”, завърши Орманджиев.

Тройни премии за 3:0 над сините

Тройни премии ще вземат футболистите на ЦСКА за класическия успех с 3:0 над Левски 6 събота. Първоначално Александър Томов обяви, че бонусите ще бъдат двойни – по 2000 лева. Заради убедителната победа обаче от ръководството са били много доволни и са решили да раздадат по 3 бона на всеки от играчите. Така червените продължават да заработват солидни премии в своите мачове. В петък играчите получиха по 1500 лева за минималния успех с 1:0 на “Армията” над Литекс. Вчера бе почивен ден за футболистите. Днес пък се очаква служителите да получат по 2 възнаграждения. От следващия месец, под формата на надбавки към заплатите им, те ще вземат и всичко дължимо от периода на “Титан” в ЦСКА.

Към днешна дата всички заплати на играчите са изчистени, дължат им се по три премии – тази над Левски от 3 бона и още две от по 1000 лева.