Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

Преглед на водещите новини в спортните медии:

Кумът на Стоичков изригна: Левски излиза с 12 души на Лаута

Левски ще цака Локомотив Пд на тихия фронт, прогнозира директорът на тима от Лаута Атанас Узунов, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Кумът на Стоичков обаче йезуитски отказа да конкретизира откъде ще дойдат проблемите на черно-белите.

– Очаквам Левски да дойде с 12-и състезател – обяви Узунов.

Той обвини феновете на ЦСКА, че имат пръст в наказанието на Локомотив. Както е известно, заради инцидент с полицай на мача с армейците пловдивчани посрещат утре Левски при закрити врати.

В навечерието на срещата пък пострада още един основен играч на сините. Заради заболяване Антонио Вутов не тренира с Левски.

Лудогорец едва събра група за Бургас

В дербито на осакатените отбори се оказва днешният мач между Черноморец и Лудогорец. Двата тима се изправят един срещу друг днес от 18 ч. на стадион “Лазур” в Бургас. Сини и зелени влизат в сблъсъка от коренно различни позиции, след като шампионите делят първото място с Литекс, докато Черноморец все още е в зоната на изпадащите. Тимът на Димитър Димитров-Херо се представя доста под предварителните очаквания и на този етап все още е в зоната на изпадащите. Бургазлии са на точка от спасителната зона, след като изостават от новака Любимец.

Негативните резултати напоследък пък доведоха

Черноморец до ситуация да мисли за оставането си в “А” група. Срещу шампиона Лудогорец Димитър Димитров няма да може да разчитала контузените Преслав Йорданов, Станислав Дрянов и Жереми Монзоро. Добрата новина за треньорът все пак е завръщането на капитана Ванчо Траянов. Македонецът пропусна последния мач с Черно море, когато се контузи на загрявката. Траянов още не е готов да започне от първата минута, затова ще остане на пейката. Херо не иска да рискува с неговото включване, но ако се налага, Траянов може да влезе през втората част. Капитанът на бургазлии сам е изразил желание да играе, въпреки че лекарите му забраняват да влиза в игра. В състава се завръща и Лъчезар Балтанов. Халфът беше наказан за предишния мач, но сега ще излезе от първата минута. Това пък може да се окаже ползотворно за домакините.

Херо няма да изневери на традиционната схема, към която се придържа: 4-2-3-1. По всяко вероятност Димитър Димитров отново ще гласува доверие на юношеския национал Милчо Ангелов да води нападението.

В опит да привлекат колкото се може повече хора на мача домакините пуснаха символичен вход от 1 лв. за мача с шампионите. Напоследък по-сещаемостта на “Лазур” рязко спада и от клуба се опитват всячески да върнат хората на стадиона.

Сериозни проблеми преди мача в Бургас имат и шампионите. Стойчо Стоев не може да разчита на петима футболисти, заради различни травми. Мишел Платили и Христо Златински получиха контузии в последния мач с Любимец. Бразилецът има травма в коляното, докато националът е с проблеми в глезена. Централните защитници Георги Терзиев и Теро Мантула са трайно контузени, а Михаил Александров остана в Разград, тъй като е със съмнения за гастрит.

Така на практика Лудогорец пристигна в Бургас с група от 19 футболисти. Стойчо Стоев няма да прави големи промени от последния мач, спечелен с 5:1 срещу Любимец. Капитанът Светослав Дяков се завръща сред титулярите за сметка на контузения Златински. Владо Стоянов и Кайсара, които получиха почивка срещу новака ще започнат от първата минута вместо Шоко и Иван Чворович. По двете крила Стойчо Стоев ще заложи на Иван Стоянов и Върджил Мисиджан. Нападението на шампионите пък ще водят Роман Безяк и Марселиньо, които общо имат 11 вкарани гола от началото на сезона.

Гонзо нареди на своите да мълчат

Новият треньор на Славия Милен Радуканов е амбициран да прекъсне лошата серия на белите. Днес на стадиона в Овча купел гостува амбициозният тим на Черно море, който в последните няколко кръга започна да разкрива истинските си възможности. Славия обаче няма накъде повече да отстъпва, ако не иска в края на сезона да се бори за оцеляването си. В понеделник Радуканов е направил сериозен разбор на поражението от Берое. Въпреки двете фрапантни грешки под Аязмото, Георги Петков отново ще застане под рамките на вратата. Наставникът на Славия ще заложи на схема 4-2-3-1. На върха на атаката ще е Атанас Курдов, а малко зад него ще играя Попа-ра. По крилата пък ще оперират Галин Иванов и Да Силва.

В същото време треньорът на Черно море Георги Иванов-Гонзо е предупредил своите футболисти да избягват провокации на Овча купел днес. По традиция, когато моряците гостуват на този стадион, те често са се поддавали на провокации от страна на белите, което е водело до излишни картони и нерви. Гонзо е предупредил своите да си държат езика зад зъбите и да не разговарят със съдия и съперници, нито да оспорват съдийски решения или да отговарят на реплики. Ако бъде преценено, че някой от варненския тим е нарушил това изискване, може да изтърпи вътрешна санкция.

Възможно е днес Гонзо да продължи ротацията в центъра на отбраната и този път да даде почивка на Кирил Котев с оглед на важния домакински мач с ЦСКА. Ако това стане факт, Росен Колев ще получи поредните си игрови минути като партньор на национала Александър Александров. Черно море ще заложи на схема 4-3-3. Отляво в средата на терена ще атакува Симеон Райков, а отдясно Стенли Окоро. На върха на атаката ще е изнесен Бакари.

В предишния кръг Славия загуби 1:2 от Берое в Стара Загора. Черно море пък победи у дома Черноморец с 2:0.

 

ЦСКА представя Мартин

Дългоочакваният трансфер на Мартин Петров в ЦСКА най-после е факт, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”.

Бившият национал ще бъде представен днес на „Българска армия” от 11,00 часа. Мартин се прибра в България вчера и веднага се включи в тренировките на „червените”. От клуба чакат пълни трибуни за мача с Берое заради завръщането на звездата.

Треньор вади МБоли от ЦСКА

Един от вратарите на ЦСКА – Райс М’Боли, ще бъде на специален режим през следващите дни. В  Алжир са шокирани, че националният им състезател не попада дори в разширения състав на „червените” за официалните мачове. Затова пращат треньора на вратарите на „пустинните лисици” Мишел Були в София, който ще бъде нещо като частен инструктор на МБоли, твърдят медиите в северноафриканската страна. Заръката е лично на селекционера на Алжир Вахид Халилходжич, който не иска основният му №1 да бъде извън форма. Все още не е ясно как ще реагират от лагера на ЦСКА на вестта, че вратарят ще има личен треньор през следващата седмица. МБоли се завърна на „Армията” в началото на сезона, след куп проблеми в руския Криля Советов и посредствен сезон във френския слабак Газалек Аячо.

Според африканците Райс М’Боли ще пътува още на 9 ноември за Алжир, където ще се готви десет дни преди решителния реванш с Буркина фасо, който трябва да определи кой ще се класира за световните финали догодина. Това означава, че вратарят няма да е на линия за първия мач с Левски от турнира за Купата на България на 17 ноември. Това обаче не трябвало да притеснява хората в „червения” щаб, тъй като МБоли не беше в състава и за първото вечно дерби, спечелено убедително с 3:0.

Батков и Йовов се сдърпаха за глобите

Бием с 2:0 Локо (Пд), ще направя концепция за Левски за 1,5 а., каза Бижутера

Собственикът на Левски Тодор Батков и спортният директор Христо Иовов влязоха в задочен сблъсък за глобите на „Герена”. футболистите бяха санкционирани с 30 процента от заплатите им заради загубата от ЦСКА с 0:3. След победата над Ботев (Пд) обаче Йовов обяви пред медиите, че при определени условия наказанията могат да паднат. Според сигурна информация на „Меридиан Мач” на футболистите е обяснено именно от Бижутера, че при 5 поредни победи глобите ще паднат. „Сините” вече направиха първата крачка към това – биха Ботев с 1:0. Остава им да победят последователно Локо (Пд), Пирин (ГД), Берое и Литекс.

Тодор Батков обаче категорично отрече възможността глобите да бъдат махнати. Нещо, което не кореспондира с информацията, която футболистите имат.

„Крайно време беше играчите на Левски да се разиграят и да зарадват хората с победата над Ботев. Давам им по една чанта с пари, а те не правят нищо. Това го няма никъде по света. Взех мерки, но няма да ги съобщавам публично. Това са работи от кухнята на отбора. Изобщо не е вярно, че глобите на отбора ще отпаднат при победи в следващите 5 мача. Според мен не е нормално непрекъснато да ме питате за глобите. Това са фирмени тайни. Ако Христо Йовов иска да коментира нещо, да го коментира”, каза Батков пред агенция ПИК и помоли за повече търпение от феновете.

Самият Йовов обяви, че скоро ще излезе с концепция за развитието на Левски през следващите 1,5 г.

„Мога да обещая, че след месец и половина, когато свърши този етап, Левски в мое лице ще излезе с концепция, поне за година и половина. Левски трябва да изгради фундамент. Трябва да има стил. Трябва да вади футболисти от детско-юношеската школа. Целите трябва да се степенуват,” каза Йовов пред TV7. Той повтори скорошни думи на бившия директор Наско Сираков, че е възможен трансфер на „Герена” на Валери Божинов през зимната пауза.

„Ако продължаваме да играем както срещу Ботев, неминуемо ще натрупаме още много победи. Левски беше готов на всичко, за да се играе мачът с Локо (Пловдив) пред фенове. Прогнозата ми е, че ще бием Локо с 2:0″, добави Йовов.

 

Левски пак мисли за Валери Божинов

Валери Божинов може да направи първа тренировка с Левски веднага след Нова година, ако сините се договорят с агента му, а той успее да измъкне играча от клещите на Спортинг Лисабон, пише на първа страница вестник “Тема спорт”.

Националът е в плановете на сините още от времето на треньора Николай Костов, който отказа нападателя и обезсмисли успешните усилия на Иво Тонев да уреди наем от португалците. Наско Сираков също призна, че иска Божинов на Терена”, а сега новият спортен директор Христо Йовов се надява да склони Валери да избере Левски, футболистът не отрече, че сините са опция за следващ негов отбор. В момента той няма състезателни права, всичко зависи от изхода на съдебното му дело със Спортинг, който го уволни дисциплинарно. В Лисабон Божинов получаваше по 1 милион евро годишна заплата. А в Левски таванът на месечните възнаграждения е 15 хиляди евро.

Камбуров чака любимата си жертва

Марто 9 пъти е наказвал сините, таранът на Левски Цветан Генков не е вкарвал от 1 септември в А група. Безспорно дербито на 15-ия кръг в А група ще е утре на “Лаута”. Трибуните ще пустеят, но сърцата на феновете в двата тима ще подскачат пред телевизорите. А несъмнено най-много погледи ще бъдат вперени към двамата тарани – Мартин Камбуров и Цветан Генков. Двамата бяха съотборници в Локо Сф през пролетта на 2010 година, когато вкарваха за червено-черните. Сега ще са от различни страни на барикадата. И с изявите си на терена ще се опитат да наклонят везните в сблъсъка.

През пролетта Мартин Камбуров носеше екипа на ЦСКА, но на “Армията” успя да наниже само 3 попадения. Малко преди началото на сезона бе обявен за ненужен и принуден да напусне. Той се завърна на “Лаута”, след като Константин Динев се зае отново да финансира Локо. А с представянето си до момента Камбуров си го върна тъпкано на предишния благодетел на черно-белите Веселин Марешки, който твърдеше, че не го познава.

Всъщност с черно-бялата фланелка Марто прави това, което умее най-добре – вкарва голове. От началото на сезона има точно 10 попадения в А група. А благодарение на головете му Локо е приятната изненада на шампионата и е на трето място в класирането – само на три точки от лидерите Литекс и Лудогорец. Сега на “Лаута” идва любимата жертва на Камбуров – Левски. Именно срещу сините Камбуров наниза и първия си гол в това първенство. Той обаче се оказа достатъчен за успеха на пловдивчани с 2:1. Това бе и 9-о попадение на Марто в мачовете му срещу Левски в А група (има с екипа на Ботев Пд, Локо Пд и Локо Сф). Никой от настоящия състав на елита не може да се похвали с толкова на сметката си. Точно с този гол Камбуров показа, че е един от най-комплексните   нападатели у нас. В 57-ата минута на срещата той пое топката малко зад центъра, освободи се от дефанзивен халф на сините и с мощен шут с десния крак извън наказателното поле прати топката нес-пасяемо под напречната греда. Трябва да се отбележи, че Камбуров, който е трикратен голмайстор №1 в А група, е доста по-школуван играч от Генков. За Марто не е проблем да вкара от далечна дистанция, а не само да дебне на пусия в наказателното поле, както обича да прави Цве-тан. Заради високия си ръст (Камбуров е 188 сантиметра, с 4 по-висок от колегата си на “Герена”) Камбуров играе много добре с глава. Здрав е физически, което му помага да печели единоборства и да разпределя умело топката към съотборниците си. Той има и по-добър поглед върху играта. Най-голямото му предимство пред Генков е, че притежава фин удар, благодарение на който доста често препарира вратарите от преки свободни удари. Те са му специалитет.

Любопитното е, че срещу Локо Пд Цветан Генков отбеляза първия си гол с екипа на Левски. Той е наказвал още шест пъти черно-белите. Когато той се е разписвал, неговият отбор не е губил (б.а. – Локо Сф). До момента Генков има 3 попадения за сините в елита. Последното    от тях е на 1 септември,   когато   вкара   в, мрежата    на Любимец. Всичките бяха реализирани, когато той сеше екипа с №8 на гърба. След изгонването на Жоао Силва Генков облече деветката, но с нея секнаха и точните изстрели. Най-силната част на тарана е играта му с глава. Именно по този начин той вкара красив гол на Локо Пд на “Герена”. Засега обаче не успява да впечатли с нищо друго в Левски. Вярно, не е дървен като Жоао Силва, но трудно се освобождава от съперник, невинаги е на точното място. И трябва да     направи много повече, за да оправдае привличането си на  “Герена”. Защото 3 гола в 11 двубоя са прекалено невзрачно постижение      за централен нападател на Левски.

Кривия: Постът на Стоилов е много стабилен

Доста хора чакаха да стъпим накриво, за да излязат от дупките си и да започнат да плюят

Спортният директор на Ботев Пловдив Александър

Александров-Кривия даде ясно да се разбере, че и дума не може да става за промяна на треньорския пост след двете поредни загуби – от Локо Сф и Левски.

„Постът на Стоилов е много стабилен. Не може с лекота за два-три мача да се маха треньор. Мъри успя да изгради един силен Ботев, с който всеки се съобразява. Аз съм твърдо зад него, има и подкрепата на собственика. Много хора чакаха Мъри и аз да стъпим накриво, да излязат от дупките си и да започнат да плюят”, коментира шефът при канарчетата. Той добави, че големият проблем на Ботев не са загубите, а слабата игра.

„През второто полувреме с Левски бяхме забравили да практикуваме футбола. Не сме в криза и зная, че феновете негодуват, но това е част от играта. Сякаш не искахме да играем с топката на „Герена”. футболистите явно бяха забравили указанията на Стоилов”, добави Кривия.

„Единствено футболистите сами могат да излязат от тази ситуация. Ботев поне показваше стил, а в последния мач това го нямаше. Да, ще има загуби, но не трябва да бъдат такива като на „Герена”. Не искам да обиждам никого, но ние по-слаб Левски няма да срещнем. Нас ни напуснаха или са контузени най-креативните ни играчи, но не се оправдаваме с това”, добави спортният директор на Ботев.