Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

„Лудогорец сбъдна мечтите”, съобщава във водещия си материал вестник „7 дни спорт”.
Лудогорец направи невъзможното, разградчани сбъднаха мечтите на България да има свой представител в европейските турнири и напролет. Шампионите стигнаха до стратегическо реми с Черноморец (Одеса) 1:1 на “Васил Левски” и след три победи и едно равенство си осигуриха участие на 1/16-финалите в Лига Европа през февруари.
Досега само два наши състава бяха излизали от групите – Литекс и Левски. Лудогорец пък стана първият български отбор, записал 4 поредни мача без загуба в тази фаза на надпреварата.
Кишада откри резултата в полза на Лудогорец в 47-ата минута, а Гай донесе точка на украинците. В другия мач в групата ПСВ Айндховен победи Динамо (Загреб) с 2:0 и остана втори зад Лудогорец.
„Локомотив (Пд) преби Витоша 5:0, Черно море и Ботев се наритаха”, пише още изданието.
Локомотив (Пд) на практика се класира в следващата фаза за купата, след като успя да вкара 5 на Витоша (Бистрица) на „Лаута”. „Черно-белите” бяха по-добрият тим през всичките 90 минути, а петте гола бяха най-малкото, с което можеха да си тръгнат гостите.
В другата среща Черно море и Ботев не се победиха във Варна и оставиха всичко да се реши в Пловдив. За 0:0 на “Тича” преобладаваха здравите сблъсъци за сметка на головите положения.
„ПСВ Айндховен попари Динамо (Загреб) с 2:0”, пише още вестник „7 дни спорт”.
ПСВ Айндховен очаквано победи Динамо (Загреб) в другия мач в нашата група. Холандците нямаха никакъв проблем вкъщи и се разправиха с хърватите с 2:0. Момчетата на Филип Коку дори можеха да бият по-убедително, след като пропуснаха половин дузина положения. ПСВ Айндховен започна с вихрени атаки от самото начало. Холандците буквално смачкаха хърватите от първите минути. Ситуациите пред вратата на Динамо се редяха една след друга, но стражът на модрите Оливер Зеленика спасяваше всичко.
В 29-ата минута Адам Махер най-накрая проби защитата на гостите. След няколко бързи подавания отдясно, Лусиано Нарсинг се измъкна, центрира ниско, а Махер засече в мрежата за 1:0. По-активната игра на ПСВ Айндховен си каза думата и след почивката. В 57-ата минута опитният Ола Тойвонен удвои след подаване на Лусиано Нарсинг.

„Лудогорец прескочи Европа сред пиянство и арести”, съобщава вестник „Меридиан мач”
Сред пиянство и арести Лудогорец успя да влезе в историята, като се класира за 1/16-финалите в Лига Европа. Тимът от Разград успя да вземе нужната точка с 1:1 срещу Черноморец (Одеса) на стадион „Васил Левски”. Така българският шампион е недостижим както за украинския си опонент – заради предимство в преките двубои, така и за Динамо (Загреб).
Треньорът на Лудогорец Стойчо Стоев не предложи тактически изненади. Пред Владислав Стоянов като централна двойка защитници застанаха Козмин Моци и Александър Барт. Вдясно бе Жуниор Кейшара, а вляво – Йордан Минев. Тандемът опорни халфове бе съставен от Христо Златински и Ешпиньо. Отдясно действаше Михаил Александров, който бе може би единственото неочаквано име в стартовия състав. На левия фланг застана Върджил Мисиджан, а зад чистия нападател Жуниньо Кишада, предпочетен както срещу Динамо (Загреб) пред Роман Безяк, оперираше Марселиньо.
Още в 5-ата минута пред българския шампион се отвори възможност за откриване на резултата. Марселиньо свали топката с глава към Ешпиньо, който от въздуха опита мощен удар, но топката прелетя над напречната греда. Секунди по-късно същата част на рамката бе нацелена от нападателя на Черноморец Алексей Антонов, но преди това главният съдия Стефан Йоханесон от Швеция бе дал сигнал за засада.
В 11-ата минута всички на стадиона изтръпнаха. При центриране на Йордан Минев отляво вратарят и капитан на Черноморец -Дмитрий Безотосни, реши да изкопира проявата на легендарния немец Тони Шумахер от полуфинала с Франция на световното през 1982-ра. Стражът на гостите боксира топката, но в същото време удари в главата Михаил Александров. Нашият се строполи зловещо на тревата, като първото впечатление бе сериозно сътресение на мозъка. Все пак Александров продължи, като бе сменен чак през второто полувреме от Иван Стоянов. Все пак съмненията за комоцио остават.
23-тата минута Алексей Гай имаше отлична възможност да изравни, след като котдивоарецът Франк Джа Джедже се пребори с неадекватните Кейшара и Барт и му сервира кълбото. Непокритият бивш таран на Шахтьор (Д) обаче би сватбарски.
Лудогорец улови своя миг почти веднага след почивката. В 47-ата минута Върджил Мисиджан пусна отляво пас по земя на Кишада, който си спря топката, вратарят Безотосни падна на земята и нападателят вкара безпроблемно. В 55-ата Мисиджан преодоля Ковалчук и от ъгъла на наказателното поле би силно с десния крак в аут. След изтичането на един час игра обаче настъпиха минутите на украинския тим. В 64-ата Иван Бобко центрира от фаул и Алексей Гай изпревари Владислав Стоянов, за да изравни с глава. В 66-ата минута Черноморец като по чудо не успя да накаже „зелените” за втори път. Първо Бобко би, Стоянов изби, а след това Антонов пропусна. В 68-ата Гай от два метра изтърва с глава.
Вълненията бяха предизвикани от украинските фенове преди срещата пред „Васил Левски”. Стотина от тях бяха безпаметно пияни, като взривиха бомбичка. Полицията осъществи няколко ареста.
„Ивелин Попов предотврати трета загуба на Кубан”, пише още изданието.
Ивелин Попов направи така, че Кубан да не допусне трета загуба в Група „А” на Лига Европа и да повтори равенството 1:1 със Суонзи от предния кръг, този път у дома. Нашият участваше дейно в ситуацията при изравнителния гол за домакините, паднал във втората минута на даденото продължение. Отбеляза го влезлият като резерва Ибраима Балде.
Суонзи нанесе своя удар в 9-ата минута. Тогава Вилфред Бони от границата на малкото нападателно поле прониза Александър Беленов след асистенция на Ролан Лама.
В 30-ата минута Попов засече прострелно центриране на Хубулов, но топката не намери очертанията на противниковата рамка. 5 мин по-късно нов шанс за изравнителен гол се отвори пред капитана на нашия национален отбор, но Попов и този път не бе точен. В началото на втората част – в 58-ата минута, звездният съотборник на Ивелин – Джиорил Сисе, прати топката в мрежата, но вече бе прозвучал сигнал за засада на австрийския съдия Роберт Шоргхофер
„Съдия № 1 ще свири на „Българска армия”, пише още вестник „Меридиан мач”.
Дербито на кръга между ЦСКА и Лудогорец ще бъде ръководено от Георги Йорданов. Изборът на съдийската комисия до голяма степен бе предопределен. Йорданов на 99% ще бъде обявен и за съдия на годината освен ако не направи някакъв чутовен гаф в малкото време до нейния край. През пролетта на 2013 година Йорданов ръководи перфектно всички дербита – Левски -Лудогорец (1:0), ЦСКА -Лудогорец (0:0), Левски -ЦСКА (2:1) и Ботев – Локомотив (Пд) (0:0). И през есенния дял на този сезон съдията от Габрово продължава с отличното си представяне, като отново му бяха поверени повечето възлови мачове -Ботев – Левски (2:1), Ботев – Локомотив (Пд) 2:0 и ЦСКА – Левски (3:0). От началото на сезона Йорданов е свирил 2 мача на Лудогорец. Това бяха двете победи при гостуванията на Локомотив (Пд) -1:0 и Черноморец (2:0). Освен споменатото вечно дерби, спечелено от „червените” с 3:0, Йорданов ръководи още един мач на ЦСКА – равенството 0:0 срещу Черно море на „Българска армия”.

„Българска армия” вече е с капацитет от 11 400 места”, съобщава вестник „Тема спорт”.
Стадион “Българска армия” от вчера е с увеличен капацитет, съобщава „Тема спорт”.  Съоръжението вече може да приеме общо 11 400 души, което е наполовина от максималния обем – 22 015 места. Лицензионната комисия на БФС даде одобрение за извършените ремонти по сектор „А”. Близо 15 представители на специална комисия дойдоха вчера на “Българска армия” за инспекция малко преди 14:00 часа, видя репортер на “Тема Спорт”. Те оглеждаха съоръжението в продължение на час, а след това подписаха разрешителното на клуба и бяха оформени документите около лиценза. Инспекторите бяха разведени из стадиона от административния директор Димитър Димитров, директорът на базата Николай Донков и члена на УС на “ЦСКА Завинаги” архитект Ивайло Мишев. Така още за предстоящия мач с Лудогорец в неделя „Българска армия” ще може да приеме с 2200 души повече – колкото нови седалки са поставени от сдружението “ЦСКА Завинаги” досега в сектор „А”.
Ивайло Мишев заяви пред “Тема Спорт”, че до края на този месец ще бъдат поставени още 1600 седящи места, непосредствено до секторите „Б” и „Г”. За тяхното одобрение също трябва да мине комисия.
Изчистени са и някои спорове около сектор „В”, като е имало възможност трибуната да не приема максимално допустимия брой зрители. На вчерашната среща обаче проблемът е бил решен и вече няма никакви различия по този въпрос. Архитект Мишев каза още, че тоалетната в средното крило е завършена, а тази в южното ще бъде готова до неделя.
Изпълнителният директор на ЦСКА Александър Тодоров пък бе приятно изненадан от футболистите и тренъорите на тима по случай своя рожден ден. Малко преди играчите да отпътуват за Панчарево за следобедното си занимание, те връчиха специална статуетка на Тодоров за неговия личен празник, футболистите и щабът излязоха едновременно от съблекалнята в символичен парад в чест на Тодоров
„По 3000 лева в ЦСКА при успех над Лудогорец”, съобщава още изданието.
Футболистите на ЦСКА ще получат премии от по 3000 лева, ако успеят да победят шампиона и лидер в класирането Лудогорец. Стимулът е сериозно завишен спрямо този за останалите мачове. Досега само за вечното дерби с Левски бе обещана такава премия, която обаче все още не е изплатена. Вчера играчите получиха заплатите си за септември и така  задълженията  към тях откъм месечни възнаграждения вече са занулени. Остава да се дават само две премии. В същото време стана ясно, че до вчера ЦСКА е продал 1750 билета за мача с Лудогорец, включително и цялата ВИП-ложа. На “Българска армия” в неделя се чакат между 8 и 10 хиляди зрители. Джаксън Менди вчера тренира на облекчен режим и е под въпрос за мача с Лудогорец.
„Не продавам клуба, отсече Тодор Батков”, съобщава още „Тема спорт”.
Собственикът на Левски Тодор Батков отрече появилите се информации вчера, че е склонен да се раздели с мажоритарния пакт акции в клуба. Споменаваше се, че той ще продаде „сините”, ако се намери някой, който да плати 12 милиона лева. „Няма такова нещо. Това мога да ви го кажа категорично”, заяви адвокатът. В момента обаче „сините” изпитват затруднения от финансово естество. Затова и се бавят заплатите на футболистите. На „Герена” все още се надяват до зимата да подпишат договор за сътрудничество с руския енергиен гигант „Газпром”. През лятото Тодор Батков се хвалеше, че по контракта остават да се изпипват само отделни детай-ли, но той все още не е факт.