Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

ЦСКА и Лудогорец спряха национали, пише на стр. 1 „Меридиан мач”

ЦСКА и Лудогорец отказаха да пуснат двама от своите футболисти в младежкия национален тим за квалификациите със Словения и Дания. Става въпрос за Ивайло Чочев и Георги Терзиев. От „Армията” заплашиха с подобен ход още след като първият мач с Левски за Купата на България бе преместен от 17 за 16 ноември. Те направиха изключение и дадоха на Мадански Антон Карачанаков. Терзиев бе спрян, защото лекуваше контузия около 2 месеца. БФС може да глоби двата клуба с по 10 000 лева.

Минал през Ливърпул дойде на проби в ЦСКА

Лявото крило Тони Брито Силва ще изкара проби в ЦСКА. Вчера роденият в Гвинея-Бисау футболист пристигна в София и през следващите дни ще се опита да впечатли треньора Стойчо Младенов. За последно 20-годишният играч е бил в Дагенъм и Редбридж. Силва е минал през школите на Бенфика и Челси, като през 2009 г. Ливърпул го купува за 300 000 паунда от „лисабонските орли”. Тъмнокожият талант играе за формацията на мърсисайдци до 18 години, където е голмайстор. Заради това логично е считан за един от най-талантливите играчи в академията на клуба. На „Анфийлд” обаче той не успява да пробие в първия отбор и не е записал участие в официален мач. През 2012 г. Ливърпул го праща под наем в Нортхемптън, а само няколко месеца по-късно го продава на Барнзли. Тони Силва има мачове за Португалия във формациите до 17 и 18 години.

Нефтохимик с юноши след Нова година

В бургаския Нефтохимик има подсигурени някакви средства за издръжка до Нова година. Те са гарантирани от собственика Николай Филипов, който все пак се е навил да дава екзистенцминимума от средства, за да може да функционира по някакъв начин почти фалиралият клуб. Той обаче е казал, че от началото на 2014 година няма възможност да плаща повече пари. Това означава всички професионални играчи или да играят без пари, или в първенството да участва юношески отбор. Второто е много по-вероятно, имайки предвид, че ако играчите разтрогнат договорите си, все пак имат някакви шансове да си намерят нови отбори за пролетния полусезон. Заради огромния натиск на феновете ръководството е приело да търси варианти, за да продължат „шейховете” участието си в „А” група.

Вчера следобед ултрасите имаха среща с кмета на Бургас Димитър Николов, от когото искат съдействие. На този етап има няколко варианта общината да помогне на клуба, които обаче ще бъдат обсъждани и уточнявани следващите дни.

Лупи се заканва да гони футболисти, пише на стр. 4 „7 дни спорт”

Главният акционер в ЦСКА Александър Томов проговори след загубата от Лудогорец в неделя. Вчера сутринта Лупи обяви, че това е бил най-слабият мач на отбора и се закани да пъди футболисти.

„Неоправдано слаба и скована игра на нашия отбор. Няма да глобяваме футболистите за играта, но през зимата ще си тръгнат няколко човека.”

Берое преподписва със защитник

Берое ще предложи нов договор на бранителя Здравко Илиев. Опитният играч, който се представя силно от началото на сезона, въпреки че е въртян на различни постове, ще преподпише с тима. Настоящият контракт на юношата на заралии изтича на 31 декември, а от клуба са готови да му предложат по-дълъг договор. По-различна е ситуацията с капитана на отбора Георги Андонов. Той иска да остане в клуба, но никой не е говорил с него. Настоящият договор на Андонов изтича през лятото.

Без Роналдо и Меси за гол на годината

ФИФА посочи 10-те гола. номинирани за наградата за най-хубаво попадение на годината “Ференц Пушкаш”. Сред претендентите обаче не са включени Лионел Меси и Кристиано Роналдо, но има две жени – Де Ванна и Несиб. Феноменалната задна ножица на Златан Ибрахимович срещу Англия е един от фаворитите, както и голът на Неймар срещу Япония.

Останалите претенденти са головете на Ди На-тале (Удинезе), Оливета (Наутико), Луиза Несиб (Лион), Коне (Болоня), Анкерсен (Есберг). Лиза де Вана (Скай Блу), Даниел Лудуеня (Пачука) и Неманя Матич (Бен-фика). Победителят ще бъде обявен на 13 януари след гласуване на феновете.

Генов реабилитира Марко Ранджелович, пише на стр. 11 „Тема спорт”

Треньорът на Локомотив София Стефан Генов смята да върне сред титулярите Марко Ранджелович. Черногорецът изпадна от състава след идването на Милан Йованович. Последният обаче получи контузия срещу Черноморец (1:2), заради което няма да може да играе срещу Славия за купата. Двубоят е в петък от 13:30 часа в „Овча купел”. В първия мач белите спечелиха в „Надежда” с 2:1. Извън сметките за мача е още и левият бек Матютю. Липсата му е голям удар за железничарите, защото в момента Стефан Генов няма друг вариант за поста, след като за дълго в лазарета е Румен Трифонов. Най-вероятно специалистът ще преквалифицира Александър Дюлгеров, а вдясно ще действа Илиян Гаров.

Мадански взима двама на пожар

Селекционерът на младежкия национален отбор Михаил Мадански извика спешно още двама футболисти на лагер. Това са десният бек на Левски Христо Попадиин и защитникът на Ботев Враца Георги Пейчев. Причината е, че Лудогорец отказа да освободи Георги Терзиев за европейските квалификации срещу Дания и Словения. Двубоите са съответно на 15 и 19 ноември. Те ще се играят в Стара Загора и са с начален час 18:00. Мадански сигурно ще вика и нов халф, заради отказа на ЦСКА да пусне Ивайло Чочев.

Арсенал ва ди 15 млн. за нов нападател

Арсенал обмисля оферта от 15 милиона паунда за нападателя на Челси Демба Ба (28 г.). Арсен Венгер търси задължително класен играч в тази зона през зимата, тъй като разполага единствено с Оливие Жиру като реална опция за таран. От щаба на топчиите се надяват, че с привличането на нов централен нападател ще увеличат шансовете си за титлата. Венгер обмисляше да вземе Ба още през лятото, след като се провали в опитите си да подпише с Гонсало Игуаин, Луис Суарес или Карим Бензема. Тогава обаче сделка не се осъществи.

Сенегалецът Ба в момента е част от Челси, преди това игра силно с екипа на Нюкасъл. Миналата сряда той вкара първия си гол за сезона за сините срещу Шалке в Шампионската лига, но му е трудно да се пребори за титулярно място на “Стам-форд Бридж”. След като Eтo’О бе привлечен от Жозе Мауринъо, сенегалецът е със статут на твърда резерва и все по-рядко се появява на терена. Във Висшата лига е играл само в три от мачовете – срещу Астън Вила, Но-рич и Уест Бромич, като в два от случаите се появи като смяна.

Към Ба има и интерес от испанския Валенсия, но самият нападател засега предпочита да продължи кариерата си във Висшата лига, където преди това вече игра още за Уест Хем и Нюкасъл.