Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

Гонят Бибишков заради Базея, пише на стр. 11 „7 дни спорт”

Треньорският щаб на Локомотив Сф е изключително доволен от привличането на нападателя Седрик Базея. Наставникът Стефан Генов в последните дни не спира да се жалва, че таранът не е дошъл по-рано в отбора. Според него Базея притежава много добри качества и тепърва ще разкрива потенциала си. Заради него пък през зимната пауза Локомотив Сф почти сигурно ще се раздели с Крум Бибишков, който в последно време трудно намира място в титулярния състав.

ЦСКА готви бартер за Маркиньос

Собственикът на Локомотив Сф Николай Гигов планира да предложи нов договор на Маркиньос в края на месеца. Оръжейният бос е изключително доволен от формата на бразилеца и не желае при никакви обстоятелства да го изпусне без пари. Както е известно, настоящият контракт на Маркиньос изтича през лятото на следващата година, а още през януари кариоката има право да преговоря с други клубове. До момента бившият играч на ЦСКА има 10 попадения с червено-черния екип и дели първото място в голмайсторската листа. Бразилецът неведнъж е споделял, че се чувства добре на стадиона в Надежда, но неговото желание е рано или късно да се завърне при армейците, с чийто екип стигна до националния отбор на България.

Интересът на ЦСКА към Маркиньос датира от началото на годината, а в последните седмици треньорът Стойчо Младенов непрекъснато врънка собствениците на отбора да го привлекат. Заради финансовата криза на Армията обаче червените не могат да си позволят да платят трансферна сума на Локомотив Сф. Затова през зимната пауза от ЦСКА ще предложи няколко от ненужните си играчи на Гигов, за да се раздели с Маркиньос.

Оперираха успешно Швайнщайгер

Треньорът на Байерн Мюнхен Хосеп Гуардиола може да си отдъхне, след като операцията на десния крак на Бастиан Швайнщайгер премина успешно. “Доволни сме от операцията на Швайни – заяви президентът на баварците Ули Хьонес. – Нещата са доста по-оптимистични, отколкото очаквахме”.

Звездата на Байерн обаче със сигурност пропуска световното клубно първенство в Мароко (11-21 декември). Швайни обаче ще е готов за игра за първия мач през 2014 г.

Съдийски шеф от УЕФА впечатлен от Велико Търново, пише на стр. 11 „Меридиан мач”

На визита във Велико Търново бе един от големите съдийски шефове в Европа Марк Бата. Французинът е заместник-председател на Съдийската комисия на УЕФА и шеф на френските арбитри. Бата е в България като съдийски наблюдател на евроквалификациите на юношите до 19 години в Ловеч и Севлиево, французинът бе в Старата столица по покана на съдийския наблюдател на УЕФА Ичко Лозев. Във Велико Търново той бе посрещнат от зам.-кмета Ганчо Карабаджаков и гледа спектакъла на Царевец „Звук и светлина”. Марк Бата заяви, че е очарован от видяното.

Стоев лидер в Румъния

Томис постигна чиста победа срещу доскорошния водач в Румъния – Волей Муничипал (Залъу), с 3:0 гейма. Така воденият от Мартин Стоев отбор е лидер. Томис е с пълен актив от 15 точки от 5 мача. Тимът от Залъу е втори също с 15 точки, но от 6 мача и с по-лошо геймово съотношение.

Шумахер отрязал Лотус за завръщане

Носителят на рекордните седем световни титли Михаел Шумахер е отказал предложение да се състезава отново във Формула 1.

44-годишният германец, който през 2012 г. за втори път обяви край на своята кариера, е получил покана от Лотус да замени Кими Райконен за последните две състезания от сезона. финландският пилот, който заема третото място в индивидуалното класиране, ще пропусне стартовете в САЩ и Бразилия, тъй като ще се подложи на операция в гърба.

„Вярно е, че те отправиха предложение и аз разбирам защо. Всеки може да види, че Михаел все още е много подготвен. Мисля, че е логично да се предположи, че отново ще бъде много силен в болида, но той сега е щастлив и отдаден на новия си живот”, коментира мениджърът на Шумахер Сабин Кем. Очаква се бившият пилот на Макларън Хейки Ковалай-нен да смени своя сънародник Райконен за последните две състезания. От Лотус ще обявят избора си в четвъртък вечерта.

Ковалайнен караше за Тийм Лотус, сега Катерам, между 2010 и 2012 г., но за този сезон не успя да си намери отбор. 32-годишният финландец има зад гърба си шест пълни сезона във формула 1 и в Лотус ще се надяват опитът му да бъде от полза в битката с Ферари за второто място при конструкторите.

Литекс стяга лагер в Анталия, пише на стр. 11 „Тема спорт”

Ръководството на Литекс вече е започнало работа по уреждането на зимната подготовка на тима. Ловчанлии планират да проведат два лагера – един у нас и един в чужбина. В зависимост от времето обаче може и двата да са зад граница. Почти сигурно дестинациите ще са Сандански и Анталия.

От Ловеч са започнали сондажи за това какви съперници и по кое време може да срещнат в Турция.

Следващият мач на оранжевите е чак във вторник -реваншът за купата със Созопол у дома.

Поискаха 4 години затвор за Каминеро

Прокуратурата поиска 4 години затвор за спортния директор на Атлетико Мадрид Хосе Луис Каминеро за пране на пари от наркотици. Според “Ел Мундо” бившият футболист ще трябва да плати и глоба от 4 млн. евро. Каминеро бе хванат през юни 2009-а, когато в колата му бе открита дрога за 58 500 евро. Според прокурора той е бил част от международна криминална мрежа, а дрогата се е продавала на хапчета между 100 и 500 евро парчето. Тя била доставяна от колумбийската и мексиканската мафия до бижутер в Мадрид.

Каминеро направи кариера във Валядолид и Атлетико Мадрид, като заедно с Любо Пенев бе част от тима на дюшекчиите, спечелил дубъл през 1996-а. Оттегли се през 2004-а.

Жан Тод остава шеф на ФИА

Жан Toд ще остане начело на международната асоциация по автомобилизъм и през следващите 4 години, французинът ще бъде преизбран за президент на ФИА през декември, след като друг кандидат за поста няма. Единственият му конкурент Дейвид Уорд се оттегли.

Британецът се очакваше да бъде сериозна опозиция на бившия шеф на Ферари. Той атакува остро Тод за връзките му с множество международни централи. Освен това според Уорд французинът не работеше в полза на развитието на спорта, а основно за облагодетелстване на различни председатели на федерации. Той обаче не е срещнал достатъчна подкрепа и бе принуден да си направи отвод.

“Искам да поздравя Жан Тод, който ще остане президент за втори пореден мандат. Имах привилегията да работя на различни позиции във ФИА в последните 20 години, но сега ще се оттегля. Пожелавам успех както на Тод, така и на всички приятели и хора, които  ме  подкрепяха през този период”, съобщи Уорд.