Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

Преглед на водещите новини в спортните медии:

Гонзо би Левски с 10 души

Черно море победи още един от водещите отбори на „Тича”, пише на първа страница вестник “7 дни спорт “.

Възпитаниците на треньора Георги Иванов-Гонзо се наложиха с 2:1 над Левски, въпреки че доиграха мача с 10 души заради червения картон на Сашо Александров. Капитанът на Черно море Георги Илиев откри резултата в 41-ата минута, а в 61-ата Бакари покачи за 2:0. Левски се върна в мача в 77-ата минута след попадение на Ларсен Type, но силите на сините стигнаха само за почетна загуба. Мачът на „Тича” ще се запомни със скандалното съдийство на Христо Ристосков. През първото полувреме той отсъди дузпа в полза на Черно море, но секунди след това отмени решението си. През втората част пък при разправия между двата отбора той изгони Сашо Александров, но спести чисти червени картони на Гари Родригес и Даниел Димов.

Срам за Левски, позор за Локо и Гигов, пак тото в Бургас

19-ия кръг на “А” група върна всички по местата им. Начело с Левски. Сините продължават да са все същият безличен отбор, който дори победата с 4:1 над Литекс не можа да вдъхнови за нещо по-сериозно. Ужасяващо е на фона на 99-годишните традиции онова, в което са се превърнали сините. Те са средностатистически отбор от средата на таблицата. Такива, каквито някога идваха на Герена да паднат с колкото може по-малко. Сега същите буфосинхронисти са Гари и Мари.

Случилото се на “Тича” само потвърди колко болезнено дълга ще е тази есен за сините. Те нямат никакъв шанс да се променят като отбор, като философия. Те нямат шанс да бъдат Левски! Ще се напъват да бият някой, ако могат вкъщи, ще гледат да падат с малко навън и ще чакат да дойде зимата. Лошото е, че допреди да долети Дядо Коледа, синият срам ще е такъв, че добрият старец може направо да подмине Герена

Ясно е, че там титли и купи няма да остави. Но както е тръгнало, тези безличници в сини фланелки ще останат и без козирка на стадиона като подарък. Защото лудите, дето инвестират в ремонта, в крайна сметка ще се запитат: “За какво им е на флегмите стадион!?”

Един друг луд също трябва да се запита за какво му е Локомотив? Ако му е за това, което видяхме на Армията, направо да го закрива. И да си хваща пътя за Овча купел. Червено-черните бяха толкова жалки, толкова мизерни в Борисова-та градина, че за такива като тях трябва да бъде върнат боя като наказание. Всъщност играчите не са виновни. Повечето от тях са в Надежда по линия на програмата за настаняване на бежанци. Като онзи дебел матов бек, който бе развинтен от Милисавлевич. Като онези дървета, позволили на Мартин Петров да прави каквото си иска. Та този сезон Марто нямаше два гола дори в мач в неделната аматьорска лига на Манчестър! И сега изведнъж два на Локо Сф. Който допреди няколко дни Николай Гигов броеше за скрит фаворит за първата седмица. Как не му омръзна на този човек?

Как не им омръзна на онези от Гоце Делчев това тото? Хубаво е, че изпадат. Лошото е, че вече шефовете им се преместиха на друго място, където от есента пак ще въртят същите неща. Сега получиха 5 гола, миналия кръг вкараха толкова. Е какви са тези инверсии? Онези от Любимец и те барабар Петко с тото мъжете.

Направо не е за мислене какво ще се случва, когато напролет се отцепи втората седмица. Тогава от нея никой няма да се интересува. Освен господата от Азия. И ще започнат да валят едни голове… Не че сега е суша.

Маркиньос: Няма да се връщам на Армията

Футболистът на Локомотив Сф и бивш играч на ЦСКА Маркиньос сподели, че няма вариант да се завърне при червените. „Не очаквахме това, не играхме както трябва и така, както искаше треньорът. Не мога да кажа защо играем така. Треньорът се опитва да коригира грешките през седмицата, но явно не се е получило. Няма идея да се завърна в ЦСКА, радвам се за топлото посрещане от страна на феновете”, заяви Маркиньос.

 

В Левски: Не сме мъже!

Не сме мъже. Това обявиха от Левски след шамара с 1:2 от водения от „синия” идол Георги Иванов тим на Черно море във Варна, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. За Гонзо това бе първи успех над любимия му тим.

Поражението пък отприщи гнева на един от основните играчи на „Герена” Даниел Димов. „Определено смятам, че не заслужавахме победата. Такива мачове на такива терени се печелят с битка и мъжество. Ние не показахме тези качества и закономерно загубихме. Ако не си мъж, ако не се сбиеш, няма как да победиш. Левски става провинциален отбор и започва да приема загубите за нещо нормално”, атакува остро съотборниците си Димов.

Нефтохимик вече реши да абдикира

Наставникът на Нефтохимик Атанас Атанасов обяви след загубата от Локомотив (Пловдив) с 0:2, че финансовата криза в отбора почти сигурно ще го откаже от участие в „А” група през пролетта. „Пред отбора бе оповестено, че повече няма да има пари. Това значи, че няма пари за заплати и прави чест на футболистите, че ще изиграят оставащите четири мача до края на полусезона, без да получат нищо”, каза Атанасов, с което намекна, че почти сигурно „шейховете” няма да играят във втората седмица на „А” група през пролетта. Единственият шанс нещата да се променят е бургазлии да намерят солиден спонсор, но към този момент нито един сериозен бизнесмен не е изявил желание да издържа клуба. Отборът на Локомотив (Пловдив) записа домакинска победа над потъващия Нефтохимик с 2:0. И двете попадения за пловдивчани бяха дело на Мартин Камбуров. Нападателят излезе начело при голмайсторите с 12 гола, изпреварвайки Симеон Славчев от Литекс. След успеха „смърфо-вете” се намират на 4-та позиция в таблицата с актив от 34 точки.

Мачът не бе особено интересен, тъй като головите положение пред двете врати се брояха на пръстите на едната ръка. Все пак домакините успяха да се възползват от създадените ситуации и спечелиха заслужено. В 35-ата минута Камбуров демонстрира головия си нюх и изведе своя тим напред в резултата. Нападателят се възползва от разбъркване в наказателното поле и с удар под гредата опъна мрежата. В 64-тата минута Камбуров записа името си сред голмайсторите за втори път, след като остана очи в очи с вратаря Денчев.

Черноморец изплува с 5:0

Отборът на Черноморец постигна най-изразителната си победа в първенството и пое глътка въздух в битката за оцеляване. Бургазлии разгромиха брутално гостите от Пирин и нанизаха пет попадения на състава на Пирин. „Акулите” на Херо превъзхождаха през цялото време, но през първата част бяха малко нервни и така и не успяваха да стигнат до голово попадение. Първият гол дойде чак в продълженията, когато Николай Павлов беше най-съобразителен в наказателното поле и се възползва от несигурната игра на Абдиков. Този гол успокои бургазлии, които през втората част буквално смазаха състава на Пирин (ГД). В 54-тата минута след центриране на Филипов Пехлива-нов беше добре пласиран, надигра колебливата защита на гостите и удвои резултата. Третият гол беше дело на Бала-манджи. Новото попълнение на Черноморец се възползва от отличен пас на Балтанов и реализира за „акулите”. В 77-ата минута пък ветеранът Ванчо Траянов отбеляза четвъртия гол, а в продълженията Амари оформи крайното 5:0. В тази среща Черноморец показа атрактивна игра, но трябва да се отбележи, че тя е срещу отбор, който е пред разпадане. Независимо от това спечелените три точки и добавените пет гола към актива са важни за тима, който във всеки мач се бие за максимума независимо от съперник.

 

Черно море пречупи Левски

Варненци биха сините с 2:1 с лекотата, с каквато Ристосков отсъди и отмени дупза, пише на първа страница вестник “Тема спорт “.

Черно море не си поплюва на „Тича”. Моряците, начело с легендата на Левски Георги Иванов, пречупиха сините с 2:1, като за пореден път в двубой между тези два тима съдията пак стана център на внимание. Сега неговото име бе Христо Ристосков.

Мачът започна с елемент от стила на Тони Здравков, който прави всичко възможно отборът му да стартира вихрено, с което цели да вземе страха на съперниците. Така стана и на „Тича”. Сините почнаха с голямо самочувствие и се настаниха в половината на съперника, като опитваха да пресират още там, като пречат на домакините да изнесат топката. Това би било добро начало за всеки можещ и рутиниран отбор, но на този етап Левски не е такъв. Георги Иванов явно бе готов за такъв старт на мача, а е възможно и да е било търсен ефект от страна на треньора на моряците.

След първата третина на първото полувреме обаче аргументите на Левски бяха на привършване. Обичайните безполезни финтове на Гари Родригес, няколко пресечени паса на Миро Иванов и, общо взето, това беше репертоарът на сините. За зе-лено-белите предстоеше да покажат какво са приготвили като стратегия и поведение на терена.

Черно море постепенно започна да разкрива липсата на синхрон в защитата на сините, в един такъв епизод стана и най-интересното през първата част. Зад отбраната на Левски бе изведен Бакари, който видя срещу себе си излезлия Пламен Илиев и се нахвърли срещу него, търсейки съприкосновение. Христо Ристосков като първия новобранец посочи бялата точка, без изобщо да погледне нито към страничния рефер, нито към този, който е зад аутлинията. Двамата асистенти изобщо не дадоха признаци, че са видели нещо нередно, като нито махнаха ръка, нито направиха някакъв жест. Въпрос на време бе Ристосков да отмени решението си и това стана след кратки консултации. Ако ще 17 съдии да има на и около терена, когато главният арбитър е некадърник и приема 90-те минути, за които взима 1000 лева, за забавление „чики-рики”, скандали от такова естество ще има. И типично за български съдия, Ристосков не даде жълт картон за симулация на Бакари.

Мачът продължи под звуковия съпровод „мафия” от страна на публиката на домакините. Отменената дузпа обаче не отне от ентусиазма на домакините, нито подреди играта на гостите. В 39-ата минута до стрелкова позиция бе допуснат Еденилсон, чийто удар бе спасен от Пламен Илиев.

Две минути по-късно Сашо Александров от десния фланг навлезе навътре и подаде към Георги Илиев, той прескочи топката, която отиде в Еденилсон. Защитата на Левски гледаше в захлас как последният подава обратно към Георги Илиев, който сам срещу наблюдаващия събитията вратар не сбърка и откри резултата 1:0.

На полувремето треньорът на Левски вкара в игра здравия и снажен Макриев за сметка на техничния и нисичък Миро Иванов, което означаваше, че Левски ще напада, а Черно море ще бъде принуден да използва увлечените напред играчи на сините и ще действа на контраатаки. Сметките обаче, винаги се решават от кръчма-ря, а в ролята на такъв влезе Пацо Тигъра, който навръх рождения си ден показа, че не се е научил да се намесва при центрирания. В 61-ата минута Георги Илиев подаде от фаул, вратарят на Левски тръгна незнайно защо и незнайно къде, като опразни вратата си, а Бакари с глава само цъкна топката зад гол-линията за 2:0.

До края на мача неравният терен попречи на два пъти на Черно море да отбележи трети гол, като и двете най-чисти положения пропиля Бакари. Нападателят на варненци срещна трудности да води на скорост подскачащата топка при две контри на домакините и така сините се отърваха само с два гола във вратата си на „Тича”.

Към края те върнаха едно попадение, след като Type направи добавка на отскочилата от напречната греда топка. Това стана в 77-ата минута, а мачът бе затворен три минути по-късно от човека, който го отвори -Христо Ристосков. Съдията изгони пресилено Сашо Александров от Черно море.

С успеха си моряците се затвърдиха в първата седмица на класирането и за пореден път доказаха, че играят много успешно срещу фаворитите. Варненци не само победиха, но и надиграха Левски, като показаха повече футболни аргументи.

ЦСКА разкъса Локо Сф

Мартин с два гола, червените се забавляват при 5:0 на „Армията”, дръпнаха с 4 точки на юбилярите

ЦСКА разби с 5:0 Локо Сф в един от най-добрите си мачове през този сезон. Червените напълно надиграха своя съперник и прекратиха черната си серия от 5 мача без победа срещу железничарите. С най-голям принос за успеха бе Мартин Петров, който отбеляза две попадения, а Чочев, Марсиньо и Гъргоров също допринесоха за разгрома. Така ЦСКА затвър-ди третото си място в А група и дръпна с 4 точки пред юбилярите от Левски.

Стойчо Младенов очаквано върна в стартовия състав Апостол Попов, който пропусна срещата с Нефтохимик (3:1) заради болки в глезена. Чочев също започна като титуляр, заменяйки наказания Хауърд. Мартин Петров пък бе позициониран като централен нападател в трети пореден мач.

В състава на Локо Сф бе извършена една промяна. Капитанът Бранеков не можа да започне заради травма и бе заменен в последния момент от Ал. Дюлгеров. Именно той бе главният виновник за откриването на резултата.

ЦСКА изигра едно от най-добрите си първи полувремена през този сезон. Червените влязоха в мача с много настроение. Действията им бяха пропити с голямо желание, ентусиазъм и самочувствие. Железничарите пък се представиха на обратния полюс – слабо, апатично, неорганизирано, без никакъв живец.

Червените можеха да поведат още в 8-ата минута, след като Гъргоров шутира от 22 метра 6 аут. В 12-ата минута обаче резултатът бе открит. След груба грешка на Дюлгеров Марсиньо отне, изведе Мартин Петров в наказателното поле и той с кинжален удар в ъгъла вкара втория си гол през сезона.

ЦСКА получи допълнителна увереност и се настани трайно в противниковата половина. Червените рядко допускаха грешки в отиграванията си и наложиха пълен превес, като задържаха дълго топката. Локо от своя страна пък нямаше никакви идеи в предни позиции, а и изнасянето на играта напред представляваше сериозен проблем. В нито един момент от двубоя червено-черните не успяха да се настанят в половината на ЦСКА.

В атаката на домакините много активни бяха Гъргоров и Мартин Петров. Локо пък имаше само едно сериозно положение през първото полувреме, което тръгна от Маркиньос. Гаел бе изведен от него по лявото крило, напредна и шутира мощно, но Черни отрази без проблем.

Това не бе достатъчно, за да спре устрема на ЦСКА и в 35-ата минута червените вкараха втория си гол след много красива атака. Марсиньо с гръб към вратата изведе на лявото крило Милисавлевич. Сърбинът качи топката на главата на Чочев, който от движение я прати в мрежата зад Галев за 2:0. Малко по-късно Тодор Янчев можеше да отбележи красиво попадение от границата на наказателното поле, но прати топката на сантиметри от гредата.

В 41-ата минута ЦСКА окончателно довърши своя съперник с трети гол. Милисавлевич финтира неориентирания Ма-тютю и сервира топката на Мартин Петров в наказателното поле. Той шутира тех-нично с левия крак и преодоля за втори път Галев – 3:0.

Противно на очакванията червените не отпуснаха хватката през второто полувреме и в 50-ата минута Марсиньо най-накрая се отпуши. Милисавлевич центрира отляво, бразилецът се протегна и с атрак-

тивен шут с левия крак направи резултата разгромен – 4:0. В 55-ата минута Марсиньо и Петров разиграха в наказателното поле и последният отправи хубав шут с десния крак, но в ръцете на Галев. В 69-ата минута Долапчиев бе изведен сам срещу вратаря, преодоля го, но прати топката във външната страна на мрежата. В 73-ата минута ЦСКА заби последния гол в срещата. Милисавлевич центрира в пеналта, Косоко шутира неумело и топката попадна в Гъргоров, който оформи крайното 5:0 на празна врата. Макар червените да свалиха леко темпото през втората част, това не помогна на Локо и железничарите записаха позорна загуба. В края на мача Маркиньос пропусна да отбележи почетен гол за гостите, след като ударът му бе спасен от Черни.

По този начин армейците постигнаха най-убедителната си победа през сезона, докато Локомотив се прости с илюзорните си шансове за място в Топ 7.

Трябва да се отбележи, че за пореден път през сезона Антон Карачанаков не се възползва от предоставения му шанс за изява и отново разочарова с включването си. За сметка на това лидерите и опитни футболисти на ЦСКА пак бяха на ниво, а покрай тях израстването си затвърди Ивайло Чочев.

Нищо ново и различно в синьо и червено

Левски са завърна в сивото си ежедневие с поредното измъчено представление, този път на стадион „Тича” във Варна. Въображението на оптимистите бе прекършено някъде след десетата минута на мача, когато се видя, че гостите нямат абсолютно никаква идея как да надделеят игрово в мача и са много далеч от футбола. При тях приказките са само за борба, агресия и раздаване, но не и за самата игра. Замисълът на методиста Тони Здравков бързо бе разгадан и „уникалната” му тактическа идея бе разбита. След този преломен момент всичко интересно на терена бе осъществявано от домакините и най-вече от техния капитан Георги Илиев. Закономерно и без никакви обструкции моряците си взеха трите точки, като напълно затвър-диха впечатлението за видим напредък през този сезон.

Левски е безпомощен да промени своята съдба в течение на сезона. Истината е, че това е най-слабият Левски, откакто гледам този отбор. Не е до слаба форма или до лош треньор, или до проблеми с финансите. Левски комплексно се е докарал до дъното и няма никаква сила, която може да промени хода на историята. Тъжно и прискърбно е, че тази горчива чаша трябваше да бъде изпита 8 годината на честването на 100- годишнината. Тъжно и прискърбно е, че от синята идея не е останало абсолютно нищо. Тъжно и прискърбно е Левски да бъде представляван от Пламен Илиев, Мулдер, Димов, Нуно, Бру, Type, Генков, Макриев, Пламен Димов… На техния фон дори Старокин е като Марадона! Но фактите трябва да се приемат в тяхната същност. Някакъв хоризонт за бърза промяна и положително развитие не се очертава в обозримите месеци. По средата на сезона Левски изостава на огромна дистанция от първото място, продължаването му в турнира за купата е под сериозна въпросителна, а голямата цел за клуба в празничната година ще бъде класиране в европейските турнири. Не че това може да върне настроението на привържениците.

Този Левски няма полезен ход. Наложителна е промяна, и то на най-високо място. Не с играч, треньор или изпълнителен директор, а само с нов собственик. Или тръгване по пътя на ЦСКА, което е по-добрият вариант.

Ако при Левски картината е на непрогледен мрак, то при Черно море нещата са далеч по-розови. Това е най-доброто „море” от  времето  на  Никола

Спасов насам. Победите над Лудогорец, Левски, ЦСКА, а вероятно такива ще бъдат записани над Ли-текс и Ботев, показват тенденция. Не просто един добър мач, в който с битка, късмет и случайност се печелят трите точки. Гонзо определено е успял да наложи някакъв ред в играта, а трябва да му се признае, че търси оптимални тактически решения. Срещу слабия Левски неговата футболна концепция тържествуваше на терена. Играчите му действаха по-бързо, по-изобретателно, имаха повече идеи. Всъщност при Левски идеи въобще нямаше, факт е, че моряците не се боят от контактния футбол и физическите сблъсъци, но в същото време умеят и да разиграват. Трябва да се признае, че ако трябва да се избира по футболни достойнства между Левски и Черно море кой трябва да играе в първата седмица, то аргументите са далеч повече в зелено-бяло. Черно море може да се превърне в арбитър, а защо не и да погледне към третото място, което сега е само на 5 точки от тях.

ЦСКА взема лесно лесните мачове. Тази практика при червените пролича и на двубоя със столичния Локомотив. Победата бе постигната с феерично  настроение  и  с много позитивна нагласа. Срещу ЦСКА обаче бе излязъл един предварително обречен на заколение противник. Локомотив София не е показал кой знае какъв футбол през този сезон, но поне се е борил и най-вече е имал късмет. Срещу ЦСКА желание за съпротива отсъстваше. Мачът като че ли бе предварително отписан и само се отброяваха головете в мрежата на клетника Галев.

Наглед лесната и категорична победа за ЦСКА обаче поставя единствения въпрос, който е важен за клуба през този сезон. Има ли реално развитие напред, или всичко стои в начална точка. ЦСКА прекалено лесно прегазва отбори като Нефтохимик и Локомотив, но това не придвижва тима към реална конкуренция с водача Лудогорец. Загадка е как точно класата ще бъде повдигната в ускорени срокове.

Макар и мачът да бе приятна разходка за червените, няма как да не бъде отбелязан един показателен факт. За два мача Мартин Петров вкара повече голове от Морейра, Сиди-бе, Косоко и Кировски, взети заедно. В същото време всеки един от посочените футболисти взимаше сериозна заплата от червения клуб през есента. А вероятно никой от четиримата няма да иска да си тръгне без компенсация през   зимата.   И   оттук следва въпросът – новият преобразен ЦСКА не го ли кара като стария отбор на „титаните”. Защото поне половината от селектираните през лятото не стават за нищо, а никой не поема отговорност за тяхната несъстоятелност. Не един или двама, цели четирима играчи. А към тях спокойно може да бъде причислен и Хауърд, че и фо-Поре, който е далеч от формата си в Черноморец. Оказва се, че един Мартин Петров е по-добро попадение от цялата лятна селекция на ЦСКА за върха на атаката.

Сривът при Локомотив всъщност е напълно очакван. Експерименти с до вчера наши юноши, а от утре само с чужденци са доказано непродуктивни. Отборът пак си е банда, но не железничарска. И какви очи има Стефан Генов да дава акъл на свои колеги, при положение че отборът му играе толкова неграмотен футбол. Двамата му крайни защитници спокойно можеха да бъдат заменени от когото и да било зрител на „Армията” с по-голям успех.

Локомотив пак ще се боричка около зоната на изпадащите, докато ЦСКА се представя добре като резултати и напълно заслужено е пред вечния си съперник в класирането. На този етап предвид тежкото им положение през лятото и това им стига на червените