В Бразилия е опасно след здрач, но това няма да спре феновете

Журналистите, които са в бразилския курорт Коста до Суипи за жребия за световните финали,  чуха от спортния министър на страната Алдо Ребело това, което биха могли да установят с очите си.sport.bnt.bg

Достатъчно е да изминат 76 км от петзведните хотели до столицата на щата Баия – Салвадор, трети по големина град в страната, където живеят близо 2 млн души. Ребело предупреди феновете, че могат да бъдат наръгани с нож или изнасилени на улицата.

Той обясни че най-честата форма на насилие е т.н. арастао – тинейджъри, които заплашват с нож, ако не дадеш всичките си скъпоценности. В Салвадор на централния площад след залез слънце една полицайка любезно, но настойчиво ме помоли да скрия фотоапарата в раницата и да престана да правя снимки, въпреки че на пръв поглед всички здраво се забавляваха с концертите на открито по повод деня на Света Барбара.

На двеста метра една от друга в историческия център Пелориньо бяха изградени големи сцени, хората танцуваха, пиеха бира и купуваха мезета от продавачи на открито. Сред множеството непрекъснато патрулират полицейски коли и тежко въоръжени полицаи. Още на летището гидовете от туристическото бюро към общината обръщат внимание да се избегват разходките след 20.00 ч в центъра.

И наистина по това време пред символа на града катедралата Свети Франциск имаше един-двама туристи. Полицията наистина действа максимално да ограничи бандитите, а това ми стана ясно, когато видях като от филмова сцена как изправят един тинейджър с лице към стената за обиск под дулото на пистолет

„Опитваме се да ограничим насилието, защото знаем че това не се случва в Европа и е срам за всяка нация” – казва спортният министър Ребело. 46 годишната легенда Кафу обаче призова феновете да пътуват спокойни за Монидала. Световният шампион със селесао от 1994 и 2002-а смята, че Бразилия изживява бум и ще покаже, че може да бъде гостоприемна за хора от всяко кътче на света. До сцената – зад къщата, в която е творил големият писател Жоржи Амаду и на 100 метра от полицейската патрулка, Кафу ми изглежда прав.

Текст и снимки: Методи Манченко