Преглед на водещите новини в спортните медии

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

Станимир Стоилов дава 1 милион за нападател, пише на стр.1 „7 дни спорт“

В Ботев може да са в криза, но вече стягат зимното харчене на пари. Станимир Стоилов и Александър Александров са набелязали първото попълнение за паузата. “7 дни спорт” научи, че Ботев иска на всяка цена нападателя на Гурник Забже Матеуш Захара. От Пловди дори са изпратили оферта на стойност 500 хил. евро за 23-годишния голаджия.

От началото на сезона нападателят има 10 гола и 6 асистенции в полската Екстракласа и води в класацията. Благодарение на неговото представяне пък Гурник ще срещне сериозен отпор за Захара, след като силен интерес към него има и от Макаби Хайфа, които дори са готови да дадат 700 хил. евро. Договорът на нападателя с Гурник изтича в края на сезона.

Испанци и руснаци искат Жуниор Кайсара

Клубове от Европа следят със засилен интерес една от звездите на Лудогорец – Жуниор Кайсара. Крайният защитник на шампионите се представя на страхотно ниво в “А” група и Лига Европа и дори португалското авторитетно издание “А Бола” написа за евентуален трансфер.

“Има 3 испански клуба и един руски, които го следят. Става въпрос за отбори от елитните дивизии”, разкри мениджърът Жоаким Рибейро.

Избраха Боби Цонев за най-перспективен играч

Младият халф на Левски Борислав Цонев получи първото си официално признание от клуба. Боби бе избран за най-перспективен млад играч в отбора на специална церемония. Юношеският национал изпревари своя колега в гарнитурата Антонио Вутов, който спечели приза през миналата година. Цонев се представя отлично от началото на сезона, което му спечели и титулярно място в отбора на Тони Здравков. Треньорът го налага в средата на терена, където младокът се бори за всяка топка и така дава възможност на Владо Гаджев да се съсредоточи върху организирането на сините атаки.

Лудогорец загрява за Лацио с източни грандове, пише на стр. 7 „Меридиан мач“

Подготовката на Лудогорец за сблъсъците с Лацио от 1/16-финалите на

Лига Европа ще се проведе в три етапа. Шампионите започват с лагер в

Банско, след това отиват за 11 дни в Анталия, Турция, а решителната част

ще се проведе в Кадис, Испания. За момента „орлите” все още нямат подписани договори за контроли, но имат устна уговорка с няколко сериозни отбори от Източна Европа. Един от тях е Металург (Донецк), където блести бившият нападател на ЦСКА Жуниор Мораеш. Другият е Шериф (Тираспол), част от който е българският таран Исмаил Иса.

Логично в Испания срещите ще са с много по-класни тимове, най-вероятно от Русия и Украйна. По принцип от Лудогорец искат да премерят сили с някой италиански тим, който да наподобява стила на Лацио. Но това е невъзможно, тъй като в Серия А зимната почивка е едва 10 дни и е около Коледа. Заради това репетицията на „орлите” за големите мачове ще е срещу тимове от Източна Европа.

В момента футболистите на Лудогорец нямат здравословни проблеми. Единствено такива имаше Алекс Барт. Неговият нос обаче бе наместен заради счупване през лятото, заради което той не игра в двубоите с Динамо (Загреб) и Локо (Сф). Французинът обаче ще бъде на линия за първата тренировка за 2014 г.

Чистката в Локо(Сф) продължи – петима горят

След Седрик Базея и Сота, които имаха клауза за освобождаването им от Локо (Сф) на 15 декември и вече си заминаха, клубът изгони още петима футболисти. С тима ще се разделят нападателят Крум Бибишков, защитникът Мартин Димитров, крилата Бранимир Костадинов и Тодор Христов, както и бе кът Люк-Кристофър Матютю. От тях само последният е поискал гаранции, че ще бъде титуляр през пролетта, които няма как да получи, затова си стяга багажа. Все още обаче напускането им не е формално уредено.

Николай Гигов и хората под него в „Надежда” ще търсят също пет нови подкрепления през зимната пауза. Възлов и невралгичен пост е централният нападател, чието намиране е и най-трудно. Освен на тази позиция ще се търси и лек нападател, плеймейкър, дефанзивен халф, както и ляв бек.

Феновете на „железничарите” обаче не са доволни от факта, че предимно се освобождават родни играчи, а не чужденците, които вбесиха сериозно привържениците на тима през есента. Според тях през януари в „Надежда” ще дойдат още куп чужденци.

Георги Йорданов рефер №1 на 2013 г.

Габровецът Георги Йорданов бе избран за най-добър българския рефер за 2013 г. Негови подгласници станаха Цветан Кръстев и Никола Попов. Наградите на Асоциацията на съдиите в България бяха раздадени на специална церемония в София.

„Зад тази награда стои много дългогодишен труд. Животът винаги предлага изненади. Не очаквах тази награда в година, когато не водя международни мачове”, каза Йорданов при получаването на наградата.

За най-добра жена рефер на годината бе обявена Християна Гутева, приятелка на Таско Тасков.

Награди получиха още Дениз Соколов  (най-проспериращ футболен асистент).

Ангел Баялцалиев (най-проспериращ футболен съдия), Галя Ечева (най-просперираща футболна съдийка), Екатерина Маринова (най-добра футболна асистент съдийка), Крум Стоилов (най-добър футболен асистент-съдия).

Наско: Левски няма шанс за титлата, пише на стр.1  „Тема спорТ“

Легендата на Левски Наско Сираков заяви вчера, че сините нямат шансове да спечелят титлата през този сезон. Той каза това по време на награждаване по случай 100-годишнината на Славия. Сираков не бе говорил, след като подаде оставка като изпълнителен директор при представянето и събличането на треньора Ивайло Петев от група фе-нове на „Герена“.

“В момента отборът е в добра позиция за атакуване на  второ или трето място. Но Левски   няма шансове да стане шампион, така мисля аз. Ръководството ще реши дали Тони Здравков да остане на треньорския пост, той се справя добре засега. Стискам палци за Левски срещу ЦСКА, прогнозирам победа с 1:0”, заяви Сираков.

Звездата на сините Гари Родригес каза пред “Тема Спорт”, че ще остане в отбора и през пролетта. „Не мисля за никакви трансфери. Оставам, за да стана шампион с Левски“, каза холандското крило.

Теглят жребий за съдията за вечното дерби

Жребий ще определи кой съдия ще води реванша между Левски и ЦСКА за Купата на България утре. В деня на мача ще бъдат разиграни имената на тримата най-добри рефери за 2013 година – Георги Йорданов, Цветан Кръстев и Никола Попов. Церемонията по тегленето на жребия ще се състои два часа преди началото на срещата. Вечното дерби започва в 16:00 часа на националния стадион “Васил Левски”. Председателят на Съдийската комисия Никола Джугански потвърди новината. Страничните рефери също ще бъдат избрани с жребий.

Изминалите две дербита през настоящия сезон бяха водени от Георги Йорданов (3:0) и Цветан Кръстев (0:0 за купата). Това бе и дебютът за Кръстев в мач Nо1 на България. Любопитното е, че Никола Попов досега не е бил главен съдия на вечното дерби и не е изключено също да направи дебют през този сезон. Георги Йорданов пък води две поредни вечни дербита, след като бе главен съдия при победата на Левски с 2:1 в края на април и след това при 3:0 за ЦСКА през октомври.

Последният път, когато реферът за даден двубой бе определен чрез жребий, също бе с участието на ЦСКА. Това се случи преди последния кръг на сезон 2011/12. Тогава за решителния за титлата мач Лудогорец – ЦСКА (1:0), за съдия бе изтеглен Георги Кабаков.

Лудогорец набеляза халф на Брага

Португалец попадна в плановете на Лудогорец за зимната селекция, научи „Тема Спорт“. Става въпрос за футболиста на Спортинг Брага Рафаел Ферейра Силва. Атакуващият халф е бил наблюдаван на няколко пъти от скаути на шампионите в последните месеци. 20-годишният Рафа е оставил много добри впечатления в съгледвачите най-вече с погледа върху играта и креативността си. Това е било достатъчно името му да попадне в списъка на разградчани.

Високият едва 170 сантиметра полузащитник започва професионалната си кариера в Депортиво Фейрензе. Той прави дебют за тима на 29 юли 2012 година, когато изиграва пълни 90 минути срещу Пенафиел (2:1) за купата. През сезон 2012/13 Рафаел Силва записва цели 41 мача във втора лига на Португалия, като престоява на терена повече от 3200 минути.

Силното му представяне с екипа на фейрензе не остава незабелязано и той е повикан в националния отбор до 20 години, а по-късно и в младежката селекция. Общо за двете гарнитури Силва има 9 мача и два гола, като продължава да е действащ национал. През лятото на 2013-а полузащитникът подписва договор за 5 години със Спортинг Брага. За настоящия си клуб Рафаел има 12 мача и 1 гол в елита.

Лудогорец вече е направил запитване за цената на младежкия национал на Португалия и най-вероятно съвсем скоро ще влезе в преговори с клуба му.