Преглед на водещите новини в спортните медии

Преглед на водещите новини в спортните медии:

ЦСКА изгони седем футболисти

Александър Томов преговаря за завръщането на румънеца Янис Зику, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Чистката в ЦСКА след отпадането от Левски за купата започна веднага. Вчера треньорът Стойчо Младенов напъди 7 футболисти. Начело в списъка са Мамади Сидибе и Омар Косоко, които играха слабо срещу сините. Първият пропусна решаващата дузпа, а крилото влезе в игра през второто полувреме, но в продълженията бе заменен. Останалите изгонени са Браян Хауърд, Християн Кировски, Николай Дюлгеров, Иво Райков и Христо Мартенски. Впечатление прави присъствието на последния в списъка, тъй като младият бранител е считан за един от талантите при армейците.

Междувременно ЦСКА е на път да си върне една от големите звезди в последните няколко сезона. “7 дни спорт” научи от два независими източника, че Янис Зику преговаря с армейците за завръщането си на “Българска армия”. От 2 дни румънският голаджия е в София и дори е имал среща с Александър Томов.

Стойчо Стоев: Искат ни нереални пари за играчи

Треньорът на Лудогорец Стойчо Стоев коментира възможностите за зимна селекция в отбора. Той разкри, че тимът има интерес към малко играчи. “Клубовете знаят с кого преговарят и надуват цените на футболистите, които сме набелязали. Трябва да призная, че преговорите вървят трудно”, сподели Стоев. Наставникът на шампионите разкри, че тимът няма да се разделя с футболисти през зимата. Дори да не вземем никого, пак имаме потенциал за титлата, смята треньорът.

Ден след церемонията за футболист на годината, където Лудогорец обра всички индивидуални награди, шампионите отново имаха повод да прибират призове. След като Стойчо Стоев стана треньор на годината, а Светослав Дяков и Владо Стоянов съответно халф и вратар на годината, наставникът на разградчани прибра нови 2 награди. Вчера Стойчо Стоев получи приза за отбор на месеца и стана треньор №1 на ноември. Той разкри на какво се дължи силното представяне на разградчани и каква е тайната в отбора.

“В основата на нашите успехи е професионалното мислене. В тима победите се изживяват много бързо и веднага се мисли за следващия мач, а не се правят тридневни празници”, започна треньорът.

Стойчо Стоев разкри и как върви селекцията. Според него обаче този процес е много труден, тъй като другите клубове надуват цените на играчите си.

“Вече станахме познаваема марка в Европа. Клубовете знаят с кого преговарят и надуват цените на футболистите, които сме набелязали. Трябва да призная, че преговорите за играчите вървят трудно. Става дума за клубове от чужбина, с които преговаряме. Има няколко футболисти, които попадат в моето полезрение, но на този етап не сме тръгнали да ги взимаме. Следя развитието им”, каза Стоев. Наставникът на Лудогорец заяви, че няма да се разделя с нито един футболист тази зима. „Освободени няма да има. Едва ли ще се разделя с някой играч, освен ако не дойде сериозна оферта, която няма как да бъде отказана. Смятам, че дори да не привлечем набелязаните играчи, Лудогорец има нужния потенциал , каза още треньорът на шампионите.

Дребните душици нямат място на Герена

Очаквах мачът да се развие по този начин. Бях на стадиона с приятел и заложих на това, че двата отбора ще играят на сигурно с по-малко риск и ще разчитат на грешка от страна на противника. Двата отбора повече мислеха как да не загубят, отколкото да спечелят, защото знаеха колко е важен двубоят. И Левски, и ЦСКА много искаха да победят, но беше ясно, че този, който направи по-голяма грешка, ще загуби. Дузпите също бяха очаквани, дори ги предрекох още през първото полувреме. Не ги гледах, защото знаех, че така Левски ще спечели.

Всички се стараха и имаха голямо желание, няма как това да бъде отречено. Всеки се опита да даде това, което е най-добре за отбора,но не успя да се получи зрелището, което зрителите искахме Нямаше толкова много емоции, колкото ни се искаше. Повече се разчиташе на прагматизъм, който да изведе един от двата отбора до крайната победа. Младите в Левски играха с голямо желание и се видя, че Боби Цонев, Антонио Вутов и Пламен Димов имат потенциал. Нормално е да прегорят малко в този мач, сърцата им да бият по-бързо и силите по-бързо да ги напускат. Тепърва ще има какво да показват. На Димов не му беше много удобно в центъра на терена, но Тони Здравков имаше проблем с това кой да играе на бека, заради един човек, който не заслужава името му да се споменава. По-малкият риск беше да сложи един основен футболист, който си върши добре работата в последните мачове, и не сбърка. Това се доказва и от победата. Хубаво е, че Тони Здравков дава шанс на тези млади играчи да играят в такива мачове, защото на пейката няма как да израснат като футболисти Без да правят грешки, няма как да израстнат. Това, което направи Нуно Пинто, е постъпка на дребна душица, на човек, който няма място в нещо голямо. Той затова и не е постигнал нищо във футбола, въпреки че има качества. Дребните душици си отиват по естествен път от Левски.

Тони Здравков не един път сам каза, че има проблеми с нападателите. Не бива да виним човека, който е на върха на атаката за това, че 210 минути Левски не успя да вкара гол на ЦСКА. Положенията се създават от тези, които играят вдясно и вляво на ата-ката.Тези хора не успяха да си свършат добре работата в мача и за това сините имаха проблеми в атаката. От Гари Родригес очаквах да покаже повече, защото сам биеше другите отбори и сам решаваше нещата. В ЦСКА бяха взели мерки и при всяко тръгване на Родригес до защитника заставаше втори човек и това го затрудни, но това не го оправдава. Трябваше да се нагърби повече в този мач, но чужденците все още не могат да усетят тръпката на дербито срещу ЦСКА. На другото крило Ларсен Type също не направи кой знае какво, но показа по-положителни неща, въпреки че отстъпва като качества на Гари Родригес. Всички в Левски ще направят всичко възможно да постигнат дубъл в 100-годишнината на клуба, но ще бъде много трудно. Глупаво е хората, които си вадят хляба с футбол, да казват, че това ще стане лесно. Виждаме, че отборът на Лудогорец е много добър, има равностойни състезатели и като цяло си вършат работата много добре. Ще бъде много трудно, но Левски трябва да бъде Левски и тогава футболът в България ще бъде на едно много по-добро ниво.

 

ЦСКА би шута на “ужасната седмица”

Сред изгонените са грешниците Сидибе и Кооко, както и “невидимите” Хауърд и Кировски, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Ден след ужасяващото отпадане от Левски на осминафиналите в турнира за Купата на България в ЦСКА размахаха метлата. Изпълнителният директор Александър Тодоров заяви още след дербито, че клубът ще се раздели с 3-4 разочаровали футболисти, но вчера тяхната бройка нарасна на седем. Водачи в листата на изхвърлените са проигралите последния си шанс срещу Левски Мамади Сидибе и Омар Косоко. Тежкият таран влезе на мястото на Марсиньо, но ще се запомни единствено с изпусната дузпа, която донесе триумфа на „сините”. Направилият кариера във Висшата лига Сидибе е тотално разочарование, има само един гол (за първенството), няколко пропуска и постоянни нарушения.

Омар Косоко също скъса нервите на треньорите на ЦСКА. Той се появи в дербито на мястото на отпадналия Мартин Петров, но не го издържаха и го смениха малко преди края на продълженията. Играчът от Бенин постоянно бе контузен, извън форма, а и бе сред най-недоволните от финансовите проблеми на клуба.

Брайън Хауърд и Християн Кировски въобще дори не попаднаха в разширената група за дербито. Англичанинът е любимец на Лоурънс Дейвис, но твърде за кратко развя русия си перчем по българските терени. Кировски пък бе одобрен още от Христо Стоичков и Аспарух Ни-кодимов, но разочарова в мачовете си с червената фланелка. Македонецът сменя по два пъти отборите си на година и очевидно ще продължи тази практика.

Николай Дюлгеров също трябва да си събере багажа от „Армията”. Това е второ негово изгонване от тима, след като му бе посочена вратата след унизителното отпадане от Мура през лятото на 2012 г. Халфът така и не игра в нито един от последните мачове.

Другите освободени са младият Иво Райков и юношата на клуба Христо Мартински. Спортно-техническият щаб е преценил, че двамата няма с какво да помогнат на отбора в този момент.

По-рано през сезона вече бе разтрогнат договорът за наем на Ревсон, който дойде от Насионал Мадейра. Така от чужденците в ЦСКА на този етап остават вратарите Томаш Черни и Райс М’Боли, защитниците    Джаксън Менди и Жереми Фо-Поре, халфовете Неманя Милисавлевич и Марсиньо и нападателят Бруно Морейра.

Тодор Батков призна: Ще има освободени, купуваме двама

Собственикът на Левски Тодор Батков хвърли светлина върху плановете на клуба за зимна селекция. Той обяви, че на „Герена” на всяка цена трябва да вземат поне двама нови играчи, като в същото време ще има напускащи.

„Говорихме в детайли за селекцията с Христо Йовов, но сами разбирате, че нищо не мога да ви кажа. Ще ви съобщим, когато нещата се случат. Ще привлечем футболисти, а някои ще бъдат освободени. Поне двама от футболистите ще трябва да ги купим”, коментира Тодор Батков. Той направи кратък анализ на отминаващия полу-сезон. „Доволен съм от Тони Здравков и екипа му. За 14 мача постигнаха 10 победи, един равен и три загуби. Поне статистиката така говори. От 11 мача за първенство взеха 24 точки. Преди тях от 12 мача спечелиха 19… Те завариха отбора след погром – физически и психически. Не мога да бъда недоволен. Не е стоял въпросът дали треньорите да останат, това е екипът, който ще продължи да води Левски. Христо Йовов се отличаваше още като футболист с мисъл. Той е интелигентен човек, а сега трупа и опит. Доволен съм и от него”, коментира още Батков пред „Дарик”. Той разкри също така, че е пропуснал мача, защото е бил болен. „Поне частично зарадвахме нашите фенове преди празниците. В последния мач за годината им върнахме доброто настроение. Продължаваме да гоним и двете цели -титла и купа”, коментира още Батков.

Литекс с два трансфера за ден – взеха Горанов и Асприля

Литекс обяви официално първите си две зимни попълнения – това са бившият играч на Берое Иван Горанов, който парафира за 3,5 години и колумбийското крило Данило Морено Асприля, който също подписа дългосрочен контракт.

За Горанов ловчанлии постигнаха споразумение с досегашния му клуб Берое, при което старозагорци ще получат 20% при бъдещ трансфер на юношата на Левски. Асприля пък, освен че е офанзивен халф, може да се подвизава и по двата фланга на атаката. За да се адаптира по-бързо, крилото изкара вече близо месец в Ловеч, като през това време тренираше наравно с останалите си нови съотборници. Двамата новопривлечени играчи ще бъдат представени пред медиите и феновете в първите дни на подготовката през януари.

До момента Асприля, който скоро ще навърши 25 години, е играл за първодивизионния тим в родината си Патриотас. Преди това той е бил футболист на Санта фе (Богота), Рампла Хуниорс (Уругвай) и Депортиво Перейра.

 

Батков: Ще платим за двама нови

Собственикът на Левски Тодор Батков разкри част от плановете за зимна селекция, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. “Ще имаме и попълнения, и освободени футболисти. Колкото до новите -поне двама ще трябва да ги купим. Ще заложим малко и на българското”, каза Батков. “Строежът на стадиона върви,

но с доста забавено темпо. Има голяма вероятност да не завършим навреме, финансирането на клуба е сотте ci, сотте са (от френски – горе-долу). За последните 12 месеца сме похарчили 7 милиона евро, като в тази сума влизат разходите и по строежа на стадиона. Ако това не е бюджет, здраве му кажете”, добави адвокатът, който посети тържеството “Синята Коледа”.

Треньорът Анто-ни Здравков пък разкри, че по време на зимната подготовка ще интегрира още 7 юноши в първия отбор.

Стойчо отпада за пети пьт след две равенства

Начело на ЦСКА Стойчо Младенов отпадна на елиминационната фаза на даден турнир след две равенства за пети път. Отпадането в четвъртък от Левски след две нулеви ремита е първото за Купата на България. Преди това наставникът е елиминиран 4 пъти в евротурнири-те – през 2002 г. от Блекбърн (1:18 Англия и 3:3 в София), 2003 г. от Торпедо Москва (1:1 и 1:1, 2-3 при дузпите), 2007 г. от Тулуза (0:0 във франция и 1:1 8 София) и през 2012 г. от Мура (0:0 8 Словения и 1:1 в България). Така мачовете на елиминации се оказват кошмарни за Стойчо в треньорската му кариера.

В четвъртък бе 4-ият мач на Стойчо Младенов начело на ЦСКА срещу Левски за купата и третото нулево равенство в тези срещи. За първи път Младенов се изправя срещу сините в турнира през 2002/03 на полуфиналите. След   0:1   и   0:0   Левски продължава напред, като печели трофея след успех над Литекс (2:1). През този сезон пък Стойчо на два пъти (0:0 и 0:0, 6-7 при дузпите) не успя да победи вечния съперник за купата. Така от обшо 4 мача срещу Левски за купата ЦСКА на Младенов не е вкарал нито един гол, въпреки че в две от срещите е надиграл категорично съперника и е изпуснал общо 10 голови положения – при 0:1 на “Армията” и 0:0 (6:7) сега.

Двубоят на 19 декември бе 6-ото вечно дерби, в което Стойчо Младенов води ЦСКА през есента. В тези срещи наставникът няма нито една загуба – 4 победи и 2 ремита. Двубоите са – 3:0 през 2002 г., 1:0 през 2007 г., 1:0 през 2012 г., 3:0 през 2013 г. и два пъти 0:0 също през настоящата година. Първите 4 срещи са за първенство и в тях Младенов има стопроцентов актив – 4 успеха. Още по-любопитното е, че във всички 6 мача сините така и не са отбелязали   попадение.   Головата разлика е 8:0 в полза на Стойчовия ЦСКА. По този начин сините имат общо 570 сухи минути в есенните дербита срещу ЦСКА на Младенов.

В четвъртък червените не успяха да вкарат гол в 9-и мач през настоящия сезон. 7 от тези срещи са за първенство – 0:0 с Локо Пд, Черно море, Ботев и Литекс, 0:1 от Локо Пд, 0:2 от Лудогорец и 0:3 също от разградчани. Другите два двубоя са нулевите ремита с Левски за купата. Така се получава, че от 27 мача през есента (23 за първенството и 4 за купата) ЦСКА не се е разписвал в цели 33 % от тях. Това е позорна статистика за клуб като ЦСКА.

Стойчо Младенов за пети път не успява да стигне дори до финал за Купата на България. Той отпадна преди последния мач от турнира при всичките си участия с ЦСКА. Първо червените отстъпиха на Левски през 2003, после през пролетта на 2007 отборът отпадна от Берое, през 2008 година ЦСКА бе елиминиран от Локо Пловдив, за да се стигне до резила срещу Симитли през 2012 година. Така последното отпадане от Левски бе пето за Младенов в този турнир, който явно е кошмарен за него.

Тодоров: Взимаме свободни агенти и намаляваме бюджета за заплати

Изпълнителният директор на ЦСКА Александър Тодоров заяви/ че клубът ще търси предимно свободни агенти през зимния трансферен прозорец, които да запълнят местата на вече освободените седем футболисти.

“Няма много какво да се обяснява за освободените футболисти. Това е нормално. Една част от играчите не взеха никакво участие, не успяха да се наложат в първия отбор. Други определено разочароваха. Ще разговаряме с тях. Все още водим разговори, но нещата ще бъдат сведени до нула. Има разбиране и добро отношение с всички. Разговаряме абсолютно приятелски, те много добре знаят какво е положението, а и знаят защо са освободени. Засега няма да има други освободени”, коментира Александър Тодоров.

Той допълни още, че резултатът от мача с Левски и отпадането от турнира за Купата на България не е повлиял за освобождаването на играчите. “Не беше решаващ мачът с Левски за тяхното освобождаване. Част от  новите  футболисти ще бъдат юноши на клуба, които да попълнят бройката. За постове, на които се вижда, че имаме сериозни проблеми, ще търсим нови попълнения. В по-голямата част ще търсим свободни агенти. Ако вземем свободни агенти, това няма да ни натовари с нищо, дори напротив. Смятаме, че бюджетът за заплати ще го намалим значително”, продължи шефът на червените.

“Смятам, че има футболисти на прилично ниво и с прилични заплати. Кризата е в цяла Европа. Свободни футболисти има, друг неприятен момент е, че зимният трансферен прозорец обикновено е по-труден, тъй като на повечето играчи договорите им изтичат през лятото. Работим по въпроса от два месеца насам. В скоро време ще чуете и нови имена като попълнения. Знаете, че през юли месец ситуацията беше такава, че за два дни трябваше да окомплекто-ваме отбор и тогава се взеха играчи, които можеха да се вземат за момента