Преглед на водещите новини в спортните медии

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

„Ботев (Пд) с втори спонсор“, съобщава във водещия си материал вестник „7 дни спорт“.
Ботев (Пловдив) има нов спонсор. Пловдивският клуб подписа договор с мобилния оператор VIVACOM.
Контрактът е за 1 година, а в касата на клуба до края на 2014 година ще влязат 1 млн. лева. Логото на мобилния оператор ще бъде поставено на гърба на фланелките под номера на играчите. Отпред на екипите като основен спонсор на Ботев ще продължава да седи логото на КТБ.
Рекламни пана на VIVACOM ще бъдат поставени на стадиона, където „жълто-черните“ ще домакинстват през следващата година. Както е известно, стадион „Христо Ботев” ще бъде сринат, а през пролетта Ботев (Пд) ще играе домакинските си мачове на базата в Коматево.
Междувременно спортно-техническото ръководство на пловдивчани работи неспирно по зимната селекция на тима. Треньорът Станимир Стоилов желае да подсили отбора си с 5 или 6 нови футболисти.
„Гибона пак наби националите“, пише още изданието.
Националният отбор по волейбол падна с 0:3 (-23, -18, -25) от руския Губерния, където треньор е бившият капитан на България Пламен Константинов. Този път Камило Плачи пусна Георги Братоев като титулярен разпределител вместо Андрей Жеков. На мястото на Цветан Соколов диагонал бе Данаил Милушев. Руският тим игра много добре, а силно в атака се представи звездата на Русия Николай Павлов. В първата среща между двата отбора България падна с 2:3.
„Левски засилва Генков в Израел“, съобщава още „7 дни спорт“.
Левски е напът да се раздели с нападателя си Цветан Генков. “7 дни спорт” научи, че през следващата година деветката на „сините“ може да се подвизава в израелското първенство. С тежката задача да намери отбор на Генков се е заел Емил Велев. Той ще използва контактите си и добрите отношения, които е създал в Израел, за да осигури така желания трансфер на нападателя. Засега вариант за 29-годишния играч е седмият в класирането на Висшата лига на Израел – Апоел (Тел Авив). През последния месец „сините“ усилено работят по изходящите трансфери на „Герена“, за да могат да закрепят финансовото си положение. За никого не е тайна, че парите в Левски са кът, а свежите финансови постъпления могат да бъдат набавени единствено с продажбата на играчи. Освен това клубът се опитва по всякакви начини да свие бюджета си за заплати, което неминуемо ще доведе до раздялата с някои от играчите, които не са твърди титуляри в състава на Антони Здравков.
Както е известно, Цветан Генков е сред футболистите, които прибират най-солидните парични възнаграждения на „Герена“. По договор голаджията трябва да получава около 200 000 евро годишно. Това е една от причините клубът да пожелае раздяла с него. Нападателят пристигна в Левски през лятото благодарение на Иво Тонев, но за пет месеца има само 4 гола в “А” група плюс още два за купата. В допълнение на това Генков загуби и титулярното си място. „Сините“ дори са склонни да пуснат играча, вместо да му платят солидна неустойка предвид това, че договорът на „синята“ деветка е до 2016 година. Генков осъди бившия си клуб Висла за 5 заплати и все още води дело срещу Локомотив (Сф) за немалка сума. Идеалният вариант за Левски е нападателят да си тръгне срещу три месечни заплати обезщетение, както направиха Кристовао Рамос и Жоао Силва.

Левски няма пари и за нов от Любимец“, съобщава във водещия си материал вестник „Меридиан мач“.
След работна среща между собственика на Левски Тодор Батков, спортния директор Христо Йовов и треньора Антони Здравков стана ясно, че към момента „сините” нямат ресурс да финализират нито една сделка по селекцията. В това число и тази за капитана на Любимец Антон Огнянов, за когото се смяташе, че най-лесно може да бъде уреден. Причината е, че все още липсват свободни средства, с които да се обезпечат сделките.
Финансовата криза принуди ръководителите да приемат оферта от 600 000 евро за звездата Гари Родригес от Лудогорец. След острата реакция на „сините” фенове обаче Кирил Домусчиев е на път да бие отбой. Той вече е насочил усилията си към привличането на футболист с богата визитка от испанската Примера дивисион.
„Латвийският Юрмала преговаря с Георги Василев“, пише още изданието.
Един от най-успешните български треньори Георги Василев е на път да се завърне към професията. Шампионът с Етър, Левски и ЦСКА води преговори с латвийския Юрмала и се очаква след Нова година официално да бъде представен като треньор на шестия в приключилото наскоро първенство в прибалтийската държава. В клуба вече правят селекция и искат с опитния специалист да атакуват място в евротурнирите.
“Звезда в от Испания остава Гари в Левски“, съобщава още „Меридиан мач“.
Драмата около евентуалното преминаване на Гари Родригес от Лудогорец в Левски търпи ново развитие. Острата реакция на феновете на „сините” срещу възможността звездата на техния отбор да подсили големия конкурент от Разград е накарала Кирил Домусчиев да се забави с окончателния си отговор относно това дали ще плати договорената сума. От Левски за последно са му дали съгласие да се разделят с национала на Кабо Верде срещу 600 000 евро и 30 процента от сумата по следващ трансфер на офанзивния футболист.
Собственикът на Лудогорец обаче не иска да се превръща в център на омразата на левскарите и да обременява с излишно напрежение целия си отбор. Той се е замислил и върху това какво влияние би имала сделката върху настоящите изпълнители в състава му. За това в момента Домусчиев и приближените му мениджъри работят по нов сериозен удар, с който да подсилят състава на двукратните шампиони за предстоящите мачове с Лацио в Лига Европа и за пролетните битки в „А” група.
Лудогорец е много близо до договор с футболист от Испания, който има отлична визитка, в която се откроява престоят му в много силен клуб от Примера пивисион. Ръководителите на Лудогорец пазят в тайна името на играча, но е ясно, че той може да играе успешно и по двата фланга на атаката, както и на позицията зад централния нападател. Това в общи линии се покрива с качествата на Гари Родригес. Освен това набелязаният футболист от Иберийския полуостров допълнително ще подсили интереса на западноевропейците към Лудогорец.
Към днешна дата холандската перла от Левски е дори на трето място в списъка с актуалните атакуващи футболисти, с които Лудогорец планира да се подсили. Само за няколко дни място преди него е заел и млад и перспективен играч от Португалия, чиято цена също се доближава до 1 милион евро.
В същото време собственикът на „сините” Тодор Батков се срещна вчера по обед със спортно-техническия щаб на тима. Адвокатът коментира детайли около предстоящата подготовка и селекцията заедно с директора Христо Йовов, треньора Антони Здравков и неговите помощници Елин Топузаков и    Мариян Христов. Клубът от „Герена” продължава да търси ляв бек, централен защитник, офанзивен халф и евентуално нападател, които да подобрят облика на отбора през пролетта.

Борислав Михайлов остава начело на БФС“, съобщава във водещия си материал вестник „Тема спорт“.
Борислав Михайлов почти сигурно остава начело на БФС. Месец и половина преди конгреса Михайлов е единственият кандидат за поста. Очертава се героят от САЩ ’94 да спечели трети мандат, и то с лекота. Той застана начело на футболния съюз през октомври 2005 година, сменяйки Иван Славков. Наскоро Михайлов обяви, че има работа за довършване и това ще е последният му 4-годишен период    начело    на централата, след което се оттегля.
Михайлов вече е направил нужната организация сред клубовете в страната, за да удължи властването си на „Иван Асен II” 26. Към днешна дата бившият вратар няма никаква реална конкуренция. Намеренията на Христо Стоичков да го свали от власт останаха като добри пожелания.
Конгресът ще се проведе на 14 февруари.
„Батков към щаба на Левски: Пари няма – действайте“, пише още изданието.
Собственикът на Левски Тодор Батков привика вчера подчинените си на стадион „Георги Аспарухов”. Адвокатът пристигна на базата на „сините“ около обяд и влезе в съблекалните. Там го чакаха спортният директор Христо Йовов, треньорът Антони Здравков и помощниците му Елин Топузаков и Мариян Христов. Четиримата обсъдиха ситуацията в клуба и набелязаните имена за зимна селекция. Срещата обаче бе доста по-кратка от обичайното – около половин час. Преди Коледа се състоя доста по-дълга, която продължи 3 часа. На заседанието Батков е обяснил, че към момента няма пари за привличането на нови играчи. Такива се очертава да има само при продажбата на някого от настоящите състезатели. А реални оферти за големи суми към футболисти на „сините“ към този момент липсват. И може и да не се появят. Така Левски ще взима единствено свободни агенти. Треньорът Антони Здравков държи съставът да бъде подсилен с централен защитник, ляв бек, офанзивен халф и нападател. Вчера той и помощниците му изгледаха доста дискове с предложени им футболисти. Двамата с Христо Йовов обаче ще трябва да положат доста усилия, за да вземат набелязаните от тях играчи. Засега „сините“ нямат нито един сигурен нов.
Все още не е ясно и дали клубът ще „размрази” строежа на сектор „А“ на стадион „Георги Аспарухов”. В момента Левски има задължения към фирмата изпълнител на обекта. И ако не ги изчисти, то в края на януари работата по него съвсем ще спре. Тодор Батков вече намекна, че съоръжението може да не е готово навреме за 100-годишния юбилей през май.
„Левски договаря Веселин Марчев“, съобщава още вестник „Тема спорт“.
Левски почти сигурно ще привлече нападателя на Пирин (Гоце Делчев) Веселин Марчев, разбра “Тема Спорт”. Изявите на 23-годишния футболист са били наблюдавани на няколко пъти през годината от скаути на „сините“. А Марчев направи добър сезон за Пирин. Той взе участие в 22 от 23-те срещи на Пирин в „А“ група. В тях отбеляза 4 гола и направи една асистенция. Той е и най-резултатният футболист на Пирин. След него остават Костадин Башов, Борислав Хазуров, Петър Лазаров и Димитър Пиргов, които имат по два точни изстрела на сметка си.
В момента бъдещето на клуба от Гоце Делчев е под въпрос. „Зелено-белите“ изпитват сериозни финансови затруднения. Треньорът Костадин Ангелов вече обяви, че няма да води състава след Нова година. А почти сигурно всички играчи ще се разбягат. Причината е, че имат да получават по няколко месечни възнаграждения. Така Марчев ще излезе без пари на „сините“, тъй като без проблем ще може да скъса договора си с Пирин.
Веселин Марчев е роден на 7 февруари 1990 година, висок е 176 сантиметра. В кариерата си е носил екипите на Локомотив (Пловдив), Септември (Симитли), Сливен, Брестник и Черно море. Той обича да играе на левия фланг на атаката. На “Герена” го гласят за заместник на Гари Родригес, който може да бъде продаден. Холандецът в момента е почти без алтернатива по лявото крило на „сините“. Илиян Йорданов е твърда пейка. Той взе участие в едва 9 мача в „А“ група през есента, но само в един от тях бе титуляр.
Мирослав Иванов, който също може да действа на крилото, пък не е сред любимците на треньора Антони Здравков.