Преглед на водещите новини в спортните медии

Стоичков става дядо, „Газпром” поема Ботев Пд, съобщава във водещия си материал вестник „7 дни спорт“.

Христо Стоичков ще ожени дъщерите си и ще стане дядо през 2014 г. Това предсказа за „7 дни спорт” ексклузивно от Италия известната гадателка на Силвио Берлускони – Теодора Стефанова. Освен това тя видя, че руският енергиен гигант „Газпром” ще предпочете да инвестира в Ботев Пловдив заради финансовата стабилност на клуба. Тя се спря и на предстоящия в Лига Европа сблъсък на Лудогорец срещу Лацио. „Срещу Лацио много ясно ще се види, че Лудогорец е по-класният отбор в Европа – каза Теодора Стефанова. – Последните минути от първия мач обаче ще се окажат фатални за клуба от Разград, но в София ще направят равен и ще си тръгнат с високо вдигната глава. Реферът в Лига Европа ще ги пореже, но шампионите ще вземат титлата в България и всичко ще е наред”, категорична е именитата гадателка.

Мениджърът на Тонев го защити: Скоро той ще блести

Мениджърът на Астън Вила Пол Ламбърт коментира формата, в която се намира лятната покупка на тима Александър Тонев. Специалистът заяви, че макар българинът да се представя колебливо и началото му в английския тим да не е било много убедително, Тонев скоро ще разкрие истинския си потенциал, и ще навлезе в топформа.

„Тонев е бърз като стрела. Но трябва да му се даде време”, започна Ламбърт. „Мисля, че в точния момент той ще покаже истинското си лице. Обикновено така се получава с чужденците. Те се нуждаят от време за адаптация.Той дойде от Лех, а тук атмосферата е по-различна. Аз съм щастлив, че привлякохме Алекс, въпреки че понякога греши. Той е много енергичен. Нямам никакви проблеми с него, просто трябва да изчакаме неговият момент да дойде”, каза мениджърът.

Национал между Левски и Казахстан

Левски ще се опита да привлече централния защитник на Черно море Александър Александров, научи “7 дни спорт”. Националът напусна варненци и в момента е свободен агент. На Герена търсят именно играчи, които ще могат да вземат без пари. Освен това треньорът на сините Антони Здравков има спешна нужда от бранител, който да закрепи защитата на отбора. Александров е идеална опция, тъй като е сериозно име в “А” група и има нужните качества да ръководи отбраната пред стража Пламен Илиев.

Както само “7 дни спорт” писа, 27-годишният защитник е един от шестимата футболисти на Черно море, които напускат отбора, Александров е скъсал контракта си с варненци по взаимно съгласие и сега чака оферти към себе си.

Интерес към национала има и от отбори от Казахстан. Тимове от елита на страната искат да имат централния бранител в редиците си и това може да бъде голяма пречка пред Левски. През последните години той се утвърди като един от най-качествените защитници у нас, което предизвика и интерес от чужди отбори.

Ако все пак бранителят предпочете офертата на сините, със сигурност грешникът от края на миналия сезон Димитър Везалов ще напусне Герена. В момента засилен интерес към Везалов има от Славия. Защитникът лекува контузия в коляното и ще бъде готов за началото на подготовката, но Тони Здравков едва ли ще разчита на него. На Овча купе имат само двама централни защитници в лицето на Костадин Велков и Стефан Велков. Именно в тази зона треньорът Милен Радуканов спешно търси нови попълнения.

На първа страница на вестник „Меридиан мач“ четете:

Жоао Силва клати лиценза на Левски

Левски може да остане без лиценз за евротурнирите, научи „Меридиан Мач”. „Сините” дължат около 300 000 евро на бивши футболисти и треньори, които трябва да оправят в най-скоро време. Това е причината клубът да търси бърз трансфер на Гари Родригес, като твърдо условие в него е купувачът да плати парите накуп. Заради дълговете Жоао Силва, Кристовао Рамос, Славиша Йоканович и други се готвят да дадат Левски на ФИФА

ЦСКА си прибира Спас Делев

Спас Делев е все по-близо до трети престой в ЦСКА. Това ще стане, след като нападателят разтрогне договора си с настоящия си клуб Лае Палмас. Испанският регионален вестник „Ла Провинсия” прогнозира, че Лас Палмас ще посочи вратата на българския национал, който непрекъснато е измъчван от мускулни контузии. „Ел Пистолеро от Ключ се опитва да излезе от депресията”, подиграват се испанците. От ЦСКА не отрекоха, че отново биха подали ръка на Спас Делев. Известни са проблемите на Стойчо Младенов в атака, като клубът вече се раздели с Мамади Сидибе и Християн Кировски.

Кировски изнудва за неустойка

Македонският нападател Християн Кировски отказва да разтрогне договора си с ЦСКА. Пълното разочарование иска много пари на ръка, за да скъса с „червените”. Ръководството на ЦСКА е започнало преговори с всички обявени за гонене играчи. Всички чужденци са приели офертата на клуба за компенсация от 1-2 заплати. Единствено Християн Кировски настоява за солидна компенсация. Македонецът е готов да остане на „Армията” до края на договора си, ако не бъдат изпълнени условията му. В първите работни дни на следващата година от ЦСКА ще направят последен опит да постигнат консенсус с Кировски.

На първа страница на вестник „Тема спорт“ четете:

Левски вдига парите на Гаджев

Халфът на Левски Владимир Гаджев ще получи увеличение на месечното си възнаграждение, ако остане на „Герена” и през пролетния полусезон. В момента към него има интерес от няколко клуба, но все още никой не е удовлетворил претенциите му. Договорът на играча изтича на 30 юни 2014 година. Гаджев обаче иска да бъде лоялен със сините и ще удължи контракта си, а няма да си тръгне като свободен агент. В замяна на това заплатата му ще бъде увеличена с 20%. Така той ще стане един от най-скъпоплатените играчи на Левски. Въпреки това Гаджев няма да може да настигне по възнаграждение централния нападател Цветан Генков, чиято заплата е най-високата в отбора. От „Герена” засега удрят на камък в опитите си да подсилят състава. Към момента сините не са близо до финализиране на нито един трансфер.

Левски пак се пробва за Дейвид Бентли

Бившият английски национал Дейвид Бентли отново е вариант за трансфер в Левски. Офанзивният халф в момента е без отбор. Той не е играл от лятото, когато приключи наемът му в Блекбърн Роувърс. Той бе пратен там от Тотнъм. Шпорите обаче не пожелаха да продължат контракта му и Бентли стана свободен агент. 29-годишният футболист бе силно искан от Левски през лятото. Тогава преговори за него водеше Наско Сираков. А вече бившият треньор Славиша Йоканович призна, че иска да подсили сините с този състезател. Тогава обаче преговорите с Бентли, който има впечатляваща визитка, пропаднаха, защото той искаше прекалено висока заплата. Той започва професионалната си кариера в Арсенал, пращан е под наем в Норич и Блекбърн. Пробива в младежките национални гарнитури на Англия, а през 2007-а е повикан и при мъжете. Носил е още екипите на Тотнъм, Бирмингам, Уест Хем и руския Ростов, за който играе през 2012 година. В момента интерес към Дейвид Бентли проявява и нискоразредният английски Крю Александра.

За да се стигне до трансфер на „Герена” обаче, Бентли ще трябва да намали финансовите си претенции. Иначе той отговаря на най-важното условие на сините – да е свободен агент.

Тони Здравков взима десет юноши в Кипър

Старши треньорът на Левски Антони Здравков ще продължи да залага на юноши и през пролетта. Сухия е решил да даде сериозен шанс на младоците от ДЮШ по време на подготовката. Заедно с мъжете през зимата ще тренират една дузина момчета, израснали на „Герена”. Става въпрос за Галин Ташев, Илия Димитров, Деян Иванов, Мики Орачев, Александър Любенов, Любо Илиев, Божидар Краев, както и натрупалите вече някакъв опит в професионалния футбол Антонио Вутов и братя Ради и Боби Цоневи. Възможно е формацията да се увеличи с още един, ако Христо Попадийн остане в отбора. Десетте момчета ще бъдат част от групата на Левски, която ще пътува за лагерите в Созопол и Кипър. Там се очаква Сухия да им даде възможност да запишат игрови минути в контролите. От началото на сезона Боби Цонев и Антонио Вутов се превърнаха в неизменна част от мъжкия състав на сините, а доста често са и титуляри. Въпреки вливането на свежа кръв само един юноша е направил дебют през кампанията – Илия Димитров. Той се появи в игра срещу Пирин Гоце Делчев