Волейболните националки също на крачка от Световното

Волейболните ни националки направиха решителна стъпка към класиране на финалите на световното първенство в Италия, което ще се състои през септември. Малко след като победихме Холандия с 3:0 гейма при мъжете и Цветан Соколов и компания са с единия крак на Мондиала в Полша, сладък успех постигнаха и избраничките на Марчело Абонданца. Волейболните ни националки се разправиха с категоричното 3:0 гейма (25:14, 25:19, 25:22) с Чехия и вече са едноличен лидер във временното класиране в квалификационната Група “М”. блиц

България е на върха с 6 точки след два мача, след като вчера нашите се наложиха и срещу Словакия (3:1 гейма). Така днес, ако Беларус загуби дори точка в мача със Словакия, нашите са на Световното.

Момичетата на Абонданца държаха развитието на двубоя в “Арена Самоков” под пълен контрол в първите два гейма, като единствено в третия позволиха на съперника да надигне глава. В него Чехия за момент се отскубна с 4 точки преднина при 15:11 и след това с три при 21:18, но българките бързо съумяваха да наваксат. Във втория случай с отлична серия на сервис се отчете Лора Китипова, която с ас изравни за 21:21, а след това две блокади направиха резултата 23:21 в наша полза, което вдигна на крака зрителите в залата в Самоков.

Именно блокадата бе и най-силният елемент в играта на България днес и донесе общо 16 точки. Пет от тях реализира Христина Русева, с което стана и най-резултатният играч на България с общо 12 точки. Също с толкова се отчете и Емилия Николова.

Утре волейболните ни националки играят с Беларус, за да си подпечатат визата за Мондиал 2014. Двубоят е от 17:30 часа и ще бъде предаван пряко по НЮЗ7.

БЪЛГАРИЯ – ЧЕХИЯ 3:0 (25:14, 25:19, 25:22)

БЪЛГАРИЯ: Лора Китипова 7, Емилия Николова 12, Елица Василева 5, Добриана Рабаджиева 10, Христина Русева 12, Страшимира Филипова 10 – Десислава Николова-либеро
Треньор: Марчело Абонданца

ЧЕХИЯ: Кристина Пастулова 1, Анета Хавличкова 19, Каролина Беднарова 8, Тереза Ванжурова 7, Никол Сайдова 1, Павла Винчурова 1 – Вероника Досталова-либеро (Андреа Косаньова, Ивона Свободникова 2, Лучие Смутна 1)
Треньор: Карло Паризи