Пиронкова без грешка в Сидни

Новата 2014 г. започва много успешно за българската тенисистка Цветана Пиронкова. Пловдивчанката няма загуба от старта на годината и преодолявайки три съпернички се класира за основната схема на турнира в Сидни. Това стана факт след успех с 6:3, 6:7, 6:3 над бившата № 11 в света Шахар Пеер (Израел).
Срещата започна с три поредни гейма за българката, но последваха три в сметката на Пеер и сетът приключи с нови три поредни части в полза за Пиронкова. Подобен бе сценарият и на втория сет. Цвети поведе с 4:0, но се стигна до изравняване. Пеер дори поведе с 6:5, но българката довете частта до тайбрек, където отстъпи с 4:7.blic
В третата решаваща част драматичните момети не спряха. Пиронкова отново започна добре и поведе с 4:2. Пеер обаче върна пробива в своя сервис и подаваше за изравняване на резултата, но беше пробита от пловдивчанката. След това Цветана Пиронкова спечели мача при първия си мачбол. Двубоят продължи 2 часа и 20 минути.
Така Пиронкова сложи край на серията си от шест поредни загуби от Шахар Пеер. Това беше първа победа на българката срещу израелката от 2005 г. насам. В първия кръг на основната схема на турнира в Сидни Цвети ще играе с румънката Сорана Кърстя. Тя има една победа и една загуба в досегашните си мачове с настоящата № 22 в света. При успех срещу румънката Пиронкова ще играе с победителката от мача между Светлана Кузнецова и Варвара Лепченко.
Преодоляването на квалификациите в Сидни донесе на Цветана Пиронкова 5385 долара от наградния фонд и 25 точки за ранглистата. Тя обаче има да защитава 70 точки от миналогодишния четвъртфинал в Хобарт. При преодоляване на първия кръг в Сидни тя не само ще ги защити, но ще добави още десет към аткива си.