Преглед на водещите новини в спортните медии

Преглед на водещите новини в спортните медии:

Телефонен бойкот спря нов за ЦСКА

Считаният за сигурно ново попълнение на ЦСКА Антон Огнянов няма да носи червения екип, научи „Меридиан Мач“. Както е известно, шефовете на „червените” се разбраха с боса на Любимец Атанас Сталев за правата на крилото и се очакваше той да парафира с 31-кратните шампиони. Огнянов обаче спрял да си вдига телефона, което е изнервило ръководството и е било взето решение ЦСКА да се откаже от него. „Щом не иска да отговаря на нашите повиквания, не ни трябва. ЦСКА не може да се съобразява с никой, камо ли с Антон Огнянов”, коментираха вчера от „Армията”. „Червените” подозират, че други клубове, които искат юношата на Берое, му мътят главата и заради това той се бави с отговора си към ЦСКА. Предполага се, че това са Литекс, Левски и родният му Берое.

Очаква се съвсем скоро „червените” да потърсят друга алтернатива на Антон Огнянов. Още повече че в края на януари Антон Карачанаков може да бъде продаден на полския Лех (Познан). а Омар Косоко е почти изгонен, така че ЦСКА ще има нужда от крило.

Това означава, че за момента новите попълнения в състава на Стойчо Младенов са четирима – Тони Силва, Борис Галчев, Здравко Илиев и Стивън Сънди, по-известен като Съни. Вчера Силва, Галчев и Илиев минаха прегледи.

Отборът бе разделен на две групи. Първо на „Българска армия” бе взета урина и кръв от играчите, а след това те минаха медицински изследвания в „Царско село”. Прегледите не минаха и без леко напрежение. Вратарят на ЦСКА Райе М’Боли опъна до краен предел нервите на медицинския екип. Алжирският национал се появи в клиниката в „Царско село”, но преди него имаше доста футболисти, които вече имаха ред. Това изнерви М’Боли, който изчезна и се наложи дълго да бъде чакан.

В един момент вратарят се появи с такси, като демонстративно четеше вестник и чак след това мина изследвания.

Днес сутринта ЦСКА заминава за Гърция, където ще се проведе първият етап от подготовката на тима. Там отборът на Стойчо Младенов ще изиграе една контрола, навярно в последния ден, но съперник все още не е намерен. Към тима в Ксанти трябва да се присъедини и нападател, като в момента се водят преговори е няколко чуждестранни футболисти.

Стоян Колев отива в Румъния

Бившият футболист на ЦСКА Еуген Трика е поканил Стоян Колев в УТА (Арад). В момента румънецът е начело на отбора в тандем с Ивайло Петров-Пифа., Един от любимците на сектор „Г” Иво Петров обяви за интерес към Стоян Колев и сподели мнението си за ситуацията на „Армията”. „Говорил съм със Стоян Колев. Ние го искаме, но трябва сам да реши. Трика много обича България. Еуген следи изявите на няколко играча от нашето първенство. Помоли ме да организирам зимната ни подготовка да бъде тук. Вероятно ще участваме на турнира в Албена”, започна Иво Петров. „Нещата в ЦСКА ще се подобрят. Надявам се силно това да стане. Състоянието на Черни миналата година не беше много добро. Сега, когато конкуренцията се повиши, направи страхотни мачове. За мен Стойчо Младенов е един от най-добрите треньори в България. Той е главният виновник ЦСКА да се измъкне от деликатната ситуация, в която бе изпаднал. Убеден съм, че в мачовете до края на първенството „червените” ще се изкачат в класирането”, завърши Пифа.

Гари бяга в Лудогорец

Сагата с Гари Родригес съвсем не е приключила въпреки увещанията на Тодор Батков, научи „Меридиан Мач”. След само 4 дни крилото може да смени синия екип със зеления на Лудогорец. Това може да се случи въпреки отказа на шефовете на Левски да продадат играча си в Разград, финансовата криза на „Терена” се вихри с пълна сила, като играчите не са получавали заплати вече близо два месеца. 10 януари е последният ден, до който според договорите футболистите трябва да вземат месечните си възнаграждения. Към днешна дата Левски не се е разплатил с играчите за ноември и декември. Ако футболистите не получат до споменатото десето число на януари поне една от дължимите им заплати, те ще могат да стартират процедура по разтрогването на договора по вина на клуба. Огромна част от играчите няма да вземат мерки срещу Левски, но не така стои въпросът с Гари Родригес.

Холандецът вече се бе навил на трансфер в Разград, примамен от по-голямата заплата и участие в европейските клубни турнири. В случай че Гари не получи заплатата си, той лесно ще може да разтрогне договора си и да се присъедини като свободен агент към „орлите”.

Подобен развой ще е огромен удар по амбициите на Тодор Батков да продаде играча си в чужбина и по този начин да закърпи бюджета. Осигуряването на заплати също не е лесна задача, тъй като адвокатът призна, че му трябва спешен милион в евро, за да успокои нещата в клуба. Дори да няма пари за останалите, обаче в Левски ще направят всичко възможно да осигурят средства поне за възнаграждението на Гари.

 

Лудогорец взе национал от Варна

Националът Александър Александров подписа с Лудогорец и стана първият нов футболист на разградчани за 2014 г., пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Централният защитник, който разтрогна с Черно море преди 10 дни, беше обект на интерес от Левски и клубове от чужбина, но от Разград се оказаха най-съобразителни и го взеха. Днес националът ще се присъедини към новия си отбор, а от утре започва тренировки.

– Идвам в най-силния отбор в България, който може да се мери с тези в Европа. В Разград е по-добре, отколкото да съм в Азербайджан или Казахстан – каза Александров.

В същото време треньорът на Лудогорец Стойчо Стоев коментира първия трансфер за годината.

– Александров е добър играч, взимаме го, за да се застраховаме. Има интерес към наши футболисти и не искам в един момент да остана без защитници – каза Стоев.

Батков да си опича акъла

Привържениците на Левски отправиха последно предупреждение към собственика на клуба Тодор Батков. Феновете излязоха със специално обръщение, в което заявяват, че ако не бъдат взети спешни мерки за финансовото и моралното оздравяване на клуба, часовникът с обратното броене на дните на Батков в Левски ще продължи да тиктака безмилостно. Говорителят на Националния фен-клуб на Левски Димитър Байлов предупреди собственика на отбора да си опича акъла, иначе ще има сериозни последствия.

– Напрежението в Левски е много сериозно наистина. Срещаме се с ръководството. Батков не съм го виждал досега толкова притеснен, явно нещата са много тежки. Вероятно всичко е заради липсата на финанси. Той също призна, че няма пари – започна Байлов. Той зачекна и темата за трансфера на Гари Родригес в Лудогорец и заяви, че евентуалното преминаване на крилото в Разград е щяло да доведе дори до по-страшни действия от събличането на Ивайло Петев.

– Допитахме се до много левскари от цялата страна за това каква да е нашата позиция по въпроса с Гари Родригес. Харесваме го като играч, но тук проблемът беше негова продажба на Лудогорец в този момент и начина, по който щеше да бъде извършена тя.

Задкулисна продажба с недомлъвки и без яснота. Левски е много повече от футболен клуб, това не е супермаркет за хранителни стоки. Когато си президент на такъв клуб, който е начин на живот, тогава си длъжен да даваш обяснение на феновете. Това е, което Батков не можа да разбере дълго време. Не можа да разбере, че да управляваш Левски, не е да ръководиш супермаркет. Не може да си представим факта утре Гари Родригес да ни вкара гол, да се радва и те да станат шампиони. Да си продадем най-качествения футболист, за да закърпим някаква дупка. Така не приличаме на Левски, трябва да сме най-могъщите в цялата група. Не може някой, с извинение, да те надули и да ти вземе най-добрия играч. Никой не ни взима насериозно. Сега заради Гари щяха пак да станат циркове. Батков да си опича акъла – завърши един от тарторите на сектор „Б”.

Освен неговото изказване бе пусната и декларация след срещата на феновете с Тодор Батков. На нея ултрасите написаха, че часовникът с обратното броене за адвоката тиктака. Ето и част от декларацията:

„За пореден, но и за последен път на Тодор Батков му беше обяснено, че повече необмислени и некомпетентни решения, които вредят на клуба и открито са в противоречие със синята идея, няма да се търпят! Ние разбираме тежкото финансово положение на любимия ни клуб, но понякога в този живот идеите, морала и каузата означават много повече от парите. Трансферът на даден футболист в този или онзи клуб не е най-важното, а изцяло грешната и порочна политика, наложена от клубното ръководство. Накратко, ако същото това ръководство не вземе спешни мерки за финансовото и моралното оздравяване на клуба, часовникът с обратното броене на дните на Адвоката в ЛЕВСКИ тиктака безмилостно”.

Който дава парите, той поръчва музиката

Левски е частно акционерно дружество и не може само да се инвестира в него, без да се продава. В крайна сметка се разчита и на продажбата на някои от звездите. Не може само да се наливат пари, без да има някаква печалба от това. Във футбола няма незаменими хора, така че едва ли продажбата дори на най-добрия ще се отрази прекалено много на отбора. Дори запалянковците да не са съгласни с някои от изходящите трансфери, клубът трябва да се издържа по някакъв начин. Привържениците не дават пари за издръжката на клуба, така че е по-нормално да се съобразяват с решенията на ръководството, отколкото обратното.

Голям клуб като Левски не може да разчита единствено на благословията на собственика. Нужни са и странични приходи. А в случая свежи пари може да влязат в клуба точно чрез продажбата на някои играчи. Практиката по света го е показала. Със сигурност след продажбата на Родригес и Вутов ще се намерят техни заместници в синия клуб.

Нужно е търпение от страна на запалянковците

Друг е въпросът доколко е удачно евентуалното завръщане на Гара Дембеле на Герена. Че вкарваше голове, вкарваше, но създаде и доста главоболия на работодателите си. Ако съм на мястото на Батков, не бих разчитал на него. Едва ли може да промени кой знае какво в Левски.

Не може да се разчита единствено на играчи от школата, ако Левски има високи поставени цели за 100-годишнината. Въпреки това повече такива състезатели трябва да бъдат интегрирани в отбора, за да свикват с мъжкия футбол, да се развиват и да се учат от по-големите.

Въпреки възникналата трудна ситуация в Левски отборът играе нелошо. Тони Здравков е напипал ваксата, както се казва на футболен жаргон. Със сигурност не трябва да се правят драми от многото трансфери през зимния прозорец, тъй като не се знае какви играчи ще бъдат взети на мястото на продадените и освободените. С оглед на представянето на другите отбори се вижда, че кризата не е само в Левски. Всички отбори в „А” група са горе-долу на едно ниво. С изключение на Лудогорец всички останали съперници са абсолютно преодолими.Не е проблем, че Левски ще остане без двама-трима от играчите си. Все пак мисля, че на Антонио Вутов му е рано да отива в чужбина. Опасявам се, тъй като имах подобен случай със сина си Наско. По-добре е да остане още малко, да се утвърди като играч, а след това да замине в чужд отбор. Мнението ми, разбира се, е субективно. Вутов може още много да научи в Левски, преди да отиде навън. Трудно е в една такава ранна възраст да се приспособиш към новата среда и манталитета на чужденците.

Когато млад играч бъде продаден, в новия му клуб очакват моментално да вземе диригентската палка, а това рядко се случва. Съмнявам се, че при Антонио нещата ще са по-различни, но времето ще покаже.

Левски винаги е разполагал с качествени юноши. Още по мое време шест-седем момчета влязоха в отбора. Друг е въпросът, че тези играчи преди това бяха неизменно една-две години с по-големите. Тогава нещата ставаха малко по-плавно. Сега се поучава така, че директно от детските години играчите се пускат в големи мачове, което трудно води до успех.

 

Ултрасите с поредна заплаха към Батков

Часовникът с обратното броене на дните на адвоката в Левски тиктака безмилостно, написаха те, пише на първа страница вестник “Тема спорт”.

Националният клуб на привържениците на Левски пусна съобщение, в което разказа за случилото се на съботната среща със собственика Тодор Батков. Както е известно, след нея стана ясно, че Гари Родригес няма да бъде продаван на Лудогорец а Антонио Вутов ще поеме към Удинезе. Ултрасите недоволстват от ситуацията, като обявиха, че не се ли промени финансовото положение в клуба, дните на адвокат Батков на „Георги Аспарухов” са преброени.

Ето какво написаха те: „Национален клуб на привържениците на Левски София ви уведомява за следното: На 04.01.2014 г. беше проведена среща с г-н Тодор Батков. За пореден, но и за последен път му беше обяснено, че повече необмислени и некомпетентни решения, които вредят на клуба и открито са в противоречие със синята идея, решения, които петнят името и честта на милионите привърженици, няма да се търпят! След тежък и дълъг разговор г-н Батков ни даде дума и уверение, че Гари Родригес няма да бъде продаден на прекия ни и основен конкурент. Ние разбираме тежкото финансово положение на любимия ни клуб, но понякога в този живот идеите, моралът и каузата означават много повече от парите. Ситуацията със задкулисната и на всяка цена продажба щеше да ни вкара в цирк и унижение, в които ние не желаем да участваме. Трансферът на даден футболист 8 този или онзи клуб не е най-важното, а изцяло грешната и порочна политика, наложена от клубното ръководство. Накратко, ако същото това ръководство не вземе спешни мерки за финансовото и морално оздравяване на клуба, часовникът с обратното броене на дните на адвоката в Левски тиктака безмилостно. Относно трансфера на Антонио Вутов искаме да ви информираме, че най-вероятно ще бъде осъществен в посока Италия. Идеята и името Левски задължават!”, се казва в съобщението.

ЦСКА започна с трима нови

Галчев, Здравко Илиев и Тони Силва минаха прегледи, Огнянов и Сънди – не

Три нови попълнения на ЦСКА минаха медицински прегледи вчера. Това са Борис Галчев, Тони СилВа и Здравко Илиев. Антон Огнянов от Любимец и ниге-рийският халф с испански паспорт Стивън Сънди обаче не дойдоха на “Армията”. футболистите започнаха да се събират в Борисовата градина малко преди 08:00 часа, като първи дойдоха Апостол Попов, Стоян Колев и Здравко Илиев. Всички играчи се събраха за около час,  като  направи впечатление отсъствието на старши треньора Стойчо Младенов. Неговата почивка в чужбина все още не бе свършила, като се очакваше той да се завърне в София снощи. Вместо него присъстваше асистентът Анатоли Нанков. Освен То-лята за прегледите дойде и членът на УС Иво Котев, който е един от висшите довереници на Младенов в клуба.

На “Армията” футболистите дадоха кръв и урина, след което се отправиха с личните си автомобили към хотелския комплекс “Царско село”. Всички играчи минаха през медицински тестове в клиниката там. На трите нови попълнения им бяха извършени пълни функционални прегледи, а на тези, които играха за тима през есента, им бе направена единствено ехо-кардиография. Процедурата се проточи в продължение на повече от два часа, като първите играчи свършиха с прегледите на “Царско село” още в 09:30. Последният – Райе М’Боли, мина тестовете малко след 11:15 часа. Той пристигна по-рано, но имаше твърде много чакащи футболисти и напусна комплек са. След това вратарят се върна с такси, но не бързаше да излезе от автомобила, тъй като заедно с шофьора четяха вестник “Тема Спорт”.

Смятаният за сигурно ново попълнение на тима Стивън Сънди въобще не дойде за прегледите. Причината за това е, че е трябвало да пътува, за да оправи документите си. Това обаче ще стане факт в следващите няколко дни. Сънди вероятно ще се присъедини по-късно към лагера в Гърция, може би утре или 8 сряда. Крилото на Любимец Антон Огнянов не премина прегледи. От “Армията” съобщиха, че все още се водят преговори за неговото привличане, но не уточниха дали диалогът е с шефа на Любимец или със самия футболист.

Новината, че Омар Косо-ко получава втори шанс да се докаже в ЦСКА, пък бе потвърдена, след като крилото мина медицински прегледи. Сидибе, Хауърд, Киро-вски, Дюлгеров, Мартински и Иво Райков очаквано не се появиха на “Армията”. Отсъстваше и нападателят Бруно Морейра, който е пред раздяла с клуба. Неговото бъдеще в ЦСКА зависи от това колко нападатели ще бъдат привлечени. От клуба не дадоха официално обяснение за липсата му, но е възможно да е получил с ден повече почивка.

Отпътуването на отбора за Гърция днес пък бе отложено с 30 минути. Играчите тръгват за южната ни съседка в 10:00 часа вместо в 09:30, както бе обявено предварително. Те ще започнат да се събират час по-рано на “Армията”. Ако Стойчо Младенов се съгласи, не е изключено на “Армията” да бъде проведена символична пресконференция за началото на годината. ЦСКА ще се подготвя в Ксанти от 6 до 20 януари и все още няма запланувани контроли за този лагер. Най-вероятно плановете за проверка в Сандански след края на престоя в Гърция също ще пропаднат. В такъв случай първият контролен мач на червените ще бъде най-малко след 2 седмици. Отборът пътува за втория лагер в Турция в курорта Сиде на 23 януари.

Локо Пловдив почна без треньор и нови

Локомотив Пловдив започна вчера подготовка за пролетния дял от шампионата. За първото занимание, което стартира в 14:00 часа на „Лаута”, черно-белите излязоха без старши треньора си Александър Станков и без нови имена. Босът на клуба Константин Динев също не присъстваше.

Помощник-треньорът на смърфовете Христо Колев изведе група от 17 футболисти, като Здравко Лазаров след началото отиде във фитнеса заради леки болки в кръста. Сашо Станков не успя да се върне навреме от Рим, където изкара коледните и новогодишните празници.

Днес сутринта Локомотив тръгва за първия си лагер в Лае Палмас (Испания), където ще участва в международен турнир. Първият мач е с ПСВ Айндховен на 9 януари (четвъртък).

Седем играчи пропуснаха първата тренировка – Диего фераресо, Стелиос Илиадис, Костас Казнаферис, Георги Стефанов, Пламен Крачунов, Тодор Тимонов и Ивайло Димитров. Последните четирима почти сигурно напускат тима.

Те няма да пътуват с тима за Лас Палмас. Крачунов, Тимонов, Стефанов и Димитров ще останат да се подготвят в Пловдив. Сериозен интерес към Крачунов има от френския Тур, където подготовка вече води Георги Какалов.