Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

ЦСКА победи Светкавица, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Лидерът в „А” футболна група ЦСКА победи с категоричното 3:0 Светкавица. Гостите от Търговище останаха в намален състав още в 6-ата минута, след като директен червен картон получи Иван Георгиев, който игра с ръка извън наказателното поле на Светкавица. Голмайстори за ЦСКА бяха Антон Карачанаков, Борис Галчев и Георгиан Паун,focus-sport.nett
С красиво изпълнение на пряк свободен удар Карачанаков откри резултата
още в 9-ата минута. Шест минути преди края на първото полувреме Борис Галчев по идентичен начин направи 2:0. 120 секунди по-късно Паун на празна врата оформи крайното 3:0, като това бе и първият му гол в официална среща за ЦСКА.
Светла Оцетова закрива гребането, продължава на първа страница вестникът. Бившият председател на БФГребане Светла Оцетова е напът да закрие спорта. Олимпийската шампионка е оставила на БФГребане дълг от общо 750 000 лв., които трябва да бъдат върнати на министерството, за да може да се възстанови финансирането. Иначе гребането в България ще продължи да съществува само на хартия.
Средствата са предоставени целево за организирането на европейското първенство м. г. и световното, което трябва да се проведе през август в Пловдив. Те обаче са били изразходвани неправомерно от Оцетова и бившия шеф на организационния комитет Иван Попов.
Номерът не минава Въпросът с лиценза на ЦСКА е решен – лиценз няма да има. Има протести. Но как 20 фенове искат да ровят в документите на БФС вместо да поискат същите документи от ЦСКА. където те се намират? Защо не поискат ЦСКА да си плати задълженията към хората? Каква е причината и Миньор да е барабар Петко с мъжете срещу БФС? Явно на ЦСКА е казано съвсем простичко – забравете за лиценза. УЕФА се намеси. А атаката е с наличните ведомствени ресурси – публика и Миньор. И хората да си мислят, че БФС е виновен. Номерът не минава!

7 от 7 за Стойчо в ЦСКА, пише вестник “Меридиан мач”. ЦСКА продължи победния си марш към итлата и записа седма поредна победа под ръководството на Стойчо Младенов в ,Л” група. И без контузения Жуниор Мораеш „армейците” с лекота преодоляха съпротивата на аутсайдера Светкавица. Още в 5-ата минута вратарят на гостите Иван Георгиев пресрещна откъсващия се Станислав Костов извън пеналта и игра с ръка, за което получи директен червен картон. Альоша Андонов пусна бившия страж на Литекс Тодор Тодоров на мястото на единствения нападател в схемата си Николай Вълев. Кошмарът за слабака стана пълен, след като от фаула Антон Карачанаков с поредния си фамозен удар даде преднина на ЦСКА. Противно на очакванията обаче, гостите от Търговище бяха по-активни в следващите минути и записаха три точни, макар и слаби, удара към М’Боли. Добро впечатление с изявите си правеше бившият играч на ЦСКА Ели Маркес, който на моменти се озоваваше и на върха на атаката.
В 29-ата минута пробив на Иван Бан-даловски завърши с опасно центриране, Тодоров пресече, но никой от връхлитащите играчи в червено не можа да играе с отбитата топка. Румен Трифонов блесна при следващата опасна акция. След хубав пас на Томас левият бек върна към Станислав Костов, но заместникът на Мораеш на върха на атаката стреля неточно. След фаул на Румен Стоянов срещу Паун, Карачанаков опита да повтори упражнението от 9-ата минута, но малко не му достигна. След това обаче се наложи Трифонов да демонстрира класа и в дефанзивен план и да чисти топката след поредния пробив и центриране на Маркес. В 39-ата минута точката на спора бе сложена окончателно отново от фаул. Въпреки протестите на Тони Костадинов и претенциите му, че е играл чисто, съдията бе непреклонен, а класата си на изпълнител на статични положения показа и Борис Галчев. Секунди по-късно след пас от дълбочина на Крачу-нов Карачанаков след хубав финт проби по аутлинията и даде на Паун да се разпише за пръв път с червената фланелка на празна врата – 3:0. В 44-ата минута гол на Антонио Томас бе отменен заради нарушение в наказателното поле на гостите.
През втората част Альоша Андонов върна своите играчи в защита, за да избегнат тоталния разгром. В 51-вата минута след контраатака Игнат Дамянов прехвърли М’Боли, но топката се отби от гредата. ЦСКА обаче контролираше събитията на терена и без особени усилия създаваше по едно опасно положение на всеки десетина минути.
За отбелязване бе силен рейд на Паун в 64-ата минута, завършил с неточен шут. След това и Карачанаков пропусна добра възможност да вкара втори гол. В крайна сметка тимът на Стойчо Младенов върна аванса си от 6 точки пред Лудогорец и влиза с по-голяма увереност в серията от по-сериозни сблъсъци със Славия, Черно море и Левски.
Дучето: Войната тепърва започва Председателят на Националния фенклуб на ЦСКА Димитър Ангелов говори пред медиите по време на протеста на привържениците срещу БфС пред сградата на централата.
Искаме справедливост. Никой не може да си прави с нас. каквото си поиска. Ще изискаме от БфС да ни кажат веднага какво е положението с лиценза на ЦСКА за следващия сезон. Да ни кажат ще вземем ли лиценз. Войната тепърва започва. Ще протестираме пред сградата на БфС преди всеки мач . каза Дучето. След това той нападна новия технически директор на клуба Георги Павлов, който наскоро заяви, че на „Титан” трябва да се построи паметник, а хората, които протестират срещу шефовете, са не повече от 200 човека. „Нека този човек си гледа рекламата и не се занимава с нас. Само да не се окаже, че Октопода е в неговата стая”, завърши фен номер 1 на ЦСКА.
Кокала няма да се даде на КучетоПочетният президент наЛоко(Пд) направи интересен коментар пред „Меридиан Мач” за предстоящия полуфинал с Литекс в турнира за Купата на България. Зума очаква всичко да се реши на терена, като Христо Стоичков и Емил Велев щели да бъдат в основата на събитията утре вечер в Ловеч. „Знаем за прякорите на двамата треньори. Според мен Кокала няма да се даде на Кучето”, заяви легендата на „черно-бели-те”. Христо Бонев допълни, че „смърфове-те” ще имат проблеми предвид контузиите на Базил де Карва-льо и Танко Дяков, но отборът ще се опита да се сформира в друг вариант и да накаже съперника от града с Покрития мост. ,Доста ще ни липсват Карвалъо и Дяков. Знаем, че те са основни наши футболисти. Мисля, че ако Любомир Витанов застане в центъра на отбраната, ще ни помогне да се оправим в ариергарда. А защо не и някой от младите играчи да не избухне? Винаги в такива мачове, ако някой от малките се представи добре, кариерата му тръгва нагоре”, допълни Бонев. Днес той вероятно ще посети отбора на лагера в Тетевен. „Черно-белите” са в планинския град от неделя и се готвят здраво за битката с Литекс.

ЦСКА бие с фаулове на Карачанаков и Галчев, пише вестник “Тема спорт”. Лидерът ЦСКА записа резонна победа над последния Светкавица с 3:0 и Възстанови преднината си от 6 точки на върха в класирането пред втория Лудогорец. Успехът също така изстреля червените на 11 точки пред вечния съперник Левски.
Армейците се справиха със съперника си без никакви проблеми в отсъствието на контузения си ас Жуниор Мораес. За пръв път от много време двама различни играчи – Карачанаков и Галчев, вкараха директно от фаул. Дебютно попадение с червения екип отбеляза и румънецът Паун. Двубоят бе изгледан от едва 4000 зрители, след като се очакваха поне още толкова да подкрепят домакините въпреки късния начален час и лошото време.
Мачът бе на практика предрешен още в 5-ата минута. Тогава Станислав Костов се откъсна от защитата на гостите и опита да прехвърли излезлия да го пресрещне извън наказателното си поле Иван Георгиев. Стражът на Светкавица обаче спря топката с ръце. Съдията Георги Димитров му показа заслужен червен картон, а в игра влезе резервният вратар Тодоров вместо нападателя Вълев. Карачанаков изпълни перфектно прекия свободен удар и изпрати топката в горния ляв ъгъл на вратата за 1:0. След като откриха резултата, червените се отпуснаха и предоставиха инициативата на съперника за известен период от време. В 13-ата минута Бандаловски проби много добре отдясно и върна пред вратата към Томас, който от чиста позиция стреля над вратата. Минута по-късно Ели Маркес проби отляво, влезе в наказателното поле и шутира, но Мболи спаси. Последваха няколко добри атаки на Светкавица, които не застрашиха сериозно вратата на домакините. Играчите в червено се взеха 8 ръце 8 средата на полувремето и набързо решиха всичко. В 39-ата минута отново бе отсъден фаул в полза на ЦСКА, този път отдясно на вратата на Светкавица. Зад топката застана Борис Галчев, който също изпълни чудесно и отбеляза в горния десен ъгъл на Тодоров – 2:0 за ЦСКА. Вратарят на гостите определено можеше да реагира доста по-добре и при двете попадения. Две минути по-късно Карачанаков проби отлично отдясно, навърза няколко защитници и подаде на Паун, който на празна врата вкара третия гол за армейците. Минута преди края на полувремето след разбъркване пред вратата на гостите Томас вкара гол, който обаче бе отменен за нарушение в атака. Червените започнаха лежерно втората част и в 51-ата минута изпуснаха Игнат Дамянов, който излезе сам срещу Райс М’Боли, прехвърли го технично, но топката кацна на напречната греда.
През втората част мача просто се доиграваше, като липсваше всякакъв заряд и интрига. Домакините явно опитваха да се предпазят от картони и контузии.
В края на двубоя повторен дебют с червената фланелка направи Коста Янев.
С този мач свършват и по-леките срещи в програмата на ЦСКА. Сега на червените им предстоят три много тежки мачове – гостуване на Славия, домакинство на Черно море и вечното дерби с Левски. Изходът от тях ще има решаващо значение в спора за титлата.
Боби се скри от червените протести Феновете на ЦСКА изразиха вчера своя протест срещу управлението на БфС и решенията, насочени срещу техния любим клуб. Пред сградата на футболната централа на “Иван Асен II” 26 се изсипаха около 150 червени привърженици, които опънаха транспаранти с призиви срещу Борислав Михайлов и неговите подчинени. “Спрете геноцида срещу армейския спорт”, “Вън боклуците от БфС”, “БфС расисти”, “Кучев, Лучев и cиe вън от БфС”, бяха част от лозунгите на феновете.
Президентът на БфС Боби Михайлов обаче предвидливо си бе тръгнал часове преди насрочения за 16:40 протест. Изпълнителният директор Борислав Попов също бе съкратил работното си време и бе напуснал сградата около 16:00 часа. Представител на шефовете на ЦСКА, дошъл да подкрепи привържениците, бе новият търговски директор Георги Павлов. “Тук съм, за да изразя съпричастността на ръководството към протестите на нашите фенове. Най-важното е да заявим позицията си и да покажем, че няма да допуснем да ни мачкат. Искаме да разберем верни ли са твърденията, които се появиха в общественото пространство в края на миналата седмица”, заяви Павлов. Той обаче бе нападнат индиректно от председателя на Централния фенклуб на ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето. Повод за това са думите, казани от Павлов в интервю за “Преса”. Там той заявява, че атаката срещу “Титан” е провокирана от около 200 човека.
“Искам да кажа на Жоро Павлов да си гледа маркетинга. Нека не говори за октопод и мафия сред феновете, защото може да се окаже, че те са в канцелариите, които той обитава отскоро”, заяви Дучето. “Тук сме да попитаме Борислав Михайлов защо БфС подкрепя расизма. Да попитаме защо нямаше наказание за провокаторите от “Лаута”. Искаме да знаем защо няма еднакво отношение от страна на БфС към ЦСКА и другите клубове”, добави още Димитър Ангелов. Георги Павлов също не му остана длъжен. “Дучето да се занимава с Еврофутбола си, а ако иска да ми каже нещо, нека дойде и го направи лично. Все пак целта е не да се нападаме взаимно, а да покажем, че фенове, ръководство и отбор сме едно цяло”, отговори Павлов. Двамата обаче не влязоха в директен словесен спор помежду си и стояха на разстояние един от друг.
Около час след началото на протестите от сградата на БфС излезе пресаташето Павел Колев, който се насочи към част от държащите транспарантите фенове. Няколко от привържениците се нахвърлиха яростно срещу него с обиди и заплахи за саморазправа, но бяха усмирени от по-спокойни запалянковци. Тяхната реакция обаче стресна Колев и той бързо се прибра в сградата.
Около час преди началото на мача ЦСКА – Светкавица се стигна до словесни престрелки между феновете и служителите на реда. Червените привърженици хвърлиха димки и взривиха няколко бомбички, което предизвика реакцията на полицаите. Бяха запалени и факли. До по-сериозни стълкновения и арести обаче не се стигна и всичко остана в границите на нормалното. С приближаване не мача ултрасите скандираха все по-малко “Мафия” и “Оставка” и подеха традиционните за Сектор Г песни на победа-
та. Около 19:30 часа те се отправиха към стадион “Българска армия”, за да подкрепят любимците си в домакинството на Светкавица.
Петев притеснен от лошия терен в Симитли “Въпреки тримата наказани основни футболисти, излизаме за пълен успех срещу втородивизионния Септември Симитли”, каза за “Тема Спорт” наставникът на Лудогорец Ивайло Петев. Той бе категоричен, че резервната му скамейка е дълга и на нея има играчи, които в никакъв случай не са по-слаби от тези, които не могат да участват в утрешния полуфинал за Купата на България.
Единственото му притеснение е от лошото състояние на терена в Симитли, който не дава възможност да се играе красив и техничен футбол, който демонстрират неговите момчета.
Заради това, че треньорският щаб на Лудогорец не подценява отбора на Септември, говори фактът, че разградските футболисти не получиха право на почивка след класическия успех над Ботев Враца у дома.