Преглед на водещите новини в спортните медии

1

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

„Лудогорец с нова перла от Холандия“, съобщава във водещия си материал „Меридиан мач“.
След провала в преговорите за Гари Родригес Лудогорец реагира светкавично и финализира своя зимен топтрансфер. Днес в 14:00 часа шампионите ще представят официално като свой играч 18-годишния Жерон Луму от бившия тим на Върджил Мисиджан Вилем Втори. Звездата на Лудогорец активно е съдействал за сделката и е убедил своя сънародник да дойде в Разград. Луму пристигна снощи в България, но още преди това призна в Туитър, че се е разбрал за тригодишен контракт. В цялата си кариера младият играч има 55 мача с 6 гола. В това число влизат и двубои за националния отбор на Холандия до 17 години (3 мача и 1 гол). Александър Александров от Черно море вчера за пръв път официално позира с фланелката на Лудогорец.
„Емил Велев пак в Левски като директор на Детско-юношеската школа на клуба“, пише още изданието.
Емил Велев е пред завръщане в Левски. Собственикът на клуба Тодор Батков гласи последния шампион като треньор на „сините” за  директор на Детско-юношеската школа на клуба.
Кирил Ивков не иска да изпълнява длъжността и има желание да се върне на базата „Раковски”, откъдето беше повикан по спешност, след като Антони Здравков стана треньор на първия тим.
Чудото от Славия се контузи тежко“, пише още „Меридиан мач“.
Тежка контузия най-вероятно ще провали евентуалния трансфер на таланта Стефан Велков в Манчестър Юнайтед. Вчера 17-годишният младежки национал скъса кръстни връзки, докато игра минифутбол в софийска зала. Бранителят няма да може да играе до лятото. Именно в този период от Манчестър Юнайтед искаха да гледат Велков, за да преценят дали да го вземат.

Цветана Пиронкова би №7 в света, класира се на полуфинал“, съобщава във водещия си материал вестник „7 дни спорт“.
Цветана Пиронкова се класира на полуфинал на турнира в Сидни (Авл). Българката продължи победната си серия, този път с успех със 7:6 (2), 6:3 над №7 в света Сара Ерани (Ит) на 1/4-финала. Мачът бе много тежък и продължи близо два часа, но Пиронкова тотално надигра италианката. Това е шестата поредна победа на българката в надпреварата, с която тя се класира за полуфинал за пръв път от “Уимбълдън 2010”.
„Чувствам се добре на корта. Този път по време на паузата заложих повече на фитнеса. Обърнах внимание и на тениса, но не чак толкова, колкото преди. Работих и върху психиката си. В момента се чувствам много отпусната и наистина се наслаждавам на играта. Може би точно затова идват и резултатите“, обясни Пиронкова.
„Лудогорец взима гениална откачалка от Холандия“, пише още изданието.
Лудогорец прави поредния трансферен удар от европейска величина. Вчера следобед стана ясно, че шампионът на България днес ще подпише договор с един от най-големите холандски таланти в момента – Йерун Луму. 18-годишният нападател пристига от втородивизионния Вилем Втори, откъдето преди няколко месеца дойде и настоящата звезда на отбора Върджил Мисиджан. Вчера официалният сайт на холандците обяви трансфера.
“Йерун Луму сменя Вилем с Лудогорец в сделка за 3 години, 18 месеца преди да изтече договорът му. Надяваме се, че Йерун ще може да започне на чисто в България и ще покаже таланта си там. Той имаше проблеми на няколко пъти с поведението си, но ние му желаем успех”, пише официалният сайт на Вилем Втори.
„Бебе спира Гара Дембеле за Левски“, съобщава още „7 дни спорт“
Ръководството и феновете на Левски окончателно трябва да се простят с надеждите си, че Гара Дембеле ще се завърне на стадион “Георги Аспарухов”. Нападателят е силно желан от собственика Тодор Батков и спортния директор Христо Йовов, които с трансфера се надяваха да стабилизират отношенията с привържениците. Мениджърът от агенция “Ацунто АГ”, която представлява малийския таран, Грегъри Гелаберт обаче попари и последната искрица надежда на синя България.
„Вярно е, че от Левски се свързаха с Гара и му направиха предложение да се завърне. Имаше разговори, но той сам отказа такъв трансфер. Дембеле ще продължи кариерата си в друга европейска държава“ , разкри Гелаберт, който поясни и как нападателят е стигнал до това решение.
„Истината е, че Гара и приятелката му чакат бебе. Това е основната причина, поради която той отказа да се завърне в България“, откровен бе агентът.
У нас Дембеле бе известен колкото с головете си, толкова и с нощния си живот, и никой не е очаквал дете да бъде причината той да откаже да играе отново със синия екип. Смяташе се, че основните проблеми при убеждаването на малиеца ще са свързани със сериозните му финансови претенции. В сегашния му отбор Фрайбург месечното му възнаграждение е в пъти по-високо от максимума, който Тодор Батков може да му предложи. Адвокатът се надяваше голмайсторът да дойде под наем до края на сезона и голяма част от заплатата му да бъде поета от немския клуб. Друга опция бе взимането му като свободен агент и да му бъде плащано със средствата от трансфера на Антонио Вутов в италианския Удинезе.
В крайна сметка нищо от това няма да се случи и сините шефове ще останат с пръст в уста по отношение на една от най-желаните си трансферни цели.

„Антонио Вутов в дубъла на Удинезе“, съобщава „Тема спорт“.
Юношата на Левски Антонио Вутов прекара първия си ден в Удине в преминаване на медицинските тестове. Почти през целия ден младокът бе на прегледи в местна клиника. Очакваше се снощи той да парафира и договора си с клуба. Към Вутов е прикрепен човек от тима на Франческо Гуидолин, който е в помощ на българина. Антонио е в Удине заедно с един от мениджърите си, а също така и със своето семейство. Юношата на Левски все още е непълнолетен и присъствието на родителите на практика е задължително. В Италия твърдят, че сините иде получат 600 хиляди евро за сделката. Медиите на Апенините твърдят, че до лятото Вутов ще бъде част от дублиращия тим на Удинезе, а след това иде премине при мъжете.
Днес Вутов ще има възможност да се докосне до италианския футбол. Той ще получи билети, за да гледа мача на новия си клуб срещу Интер. Срещата е от турнира за Купата на Италия. Надпреварата е в своята осминафинална фаза.
12 хиляди лева заплата отказали тима от национал“, пише още изданието.
Левски е направил опит да привлече национала Александър Александров, който премина в Лудогорец като свободен агент. Защитникът скъса договора си с Черно море по взаимно съгласие. Неговите агенти са го предложили на сините. Условието на Александров да подпише с тима от “Герена” обаче е било да получава по 12 хиляди лева на месец. Сините са преценили, че не могат да си позволят да плащат подобно възнаграждение. Още повече че игровите характеристики на Александров са подобни на тези на Даниел Димов. Както е известно, двамата бяха съотборници на “Тича”. Димов обаче играеше като дефанзивен халф в Черно море.
„Фернандо Перейра Уолас идва на първата тренировка“, пише още вестник „Тема спорт“.
Спортно-техническото ръководство на Левски очаква Фернандо Перейра Уолас за първото занимание, което е предвидено за 12 януари. Сините ще огледат какво е моментното състояние на футболиста, който за последно е играл в белгийския Генг. Антони Здравков и екипът му са доволни от качествата на футболиста, но искат да видят дали е в прилична форма, тъй като не е играл близо половин година. До неделя треньорският щаб на сините се надява да има и други нови имена в Левски. На този етап не е ясно и кои ще си тръгнат от “Герена”.