Лъчо Танев: Предложих на Левски футболист, с който щяха да са шампиони

       При пожарите в Левски странно една от най-подходящите          фигури за коментар се оказва кадър на… ЦСКА. Мениджър №1 у нас Лъчезар Танев има допирни точки до всички страни в панаирите на “Герена”. Sportal.bg

Първият трансфер в неговата кариера е на Станимир Стоилов като футболист в Кампомайорензе (Португалия). И до днес двамата са агент и клиент, без да имат подписан договор. Другият от синия “бермудски петоъгълник” е Георги Иванов-Гонзо, чиито дела импресариото движеше още от средата на 90-те, когато голмайсторът обличаше фланелката на Локомотив (Пловдив). С третия кит в историята – Наско Сираков, го свързва 30-годишно приятелство от соцвремената, в които двамата бяха звезди във вечните съперници.

Допълнителен пикантен привкус придава фактът, че агенцията на Танев представлява и Николай Костов, тръгнал си от Левски миг преди духът да излезе от бутилката. Петата страна на многоъгълника е 3 в 1 – господата Тодор Батков, Константин Баждеков и Иво Тонев, с които като представители на “сините” импресариото е подписвал десетки договори за трансфери било в Левски или “Локомотив” (София).

– Какво е усещането да се гледат на живо домакинските мачове на европейския и световен клубен шампион, г-н Танев?

– Естествено – много приятно, публиката на “Камп Ноу” всеки път реално е на спектакъл. Чувстваме се както любителите на операта в “Ла Скала” или тези на мюзикълите на Бродуей.

– Следите ли обаче родните футболни пиески?

– Разбира се, това е част от работата ми. Видях по телевизията няколко много добри и с голям заряд и интрига мачове. Но за съжаление все още у нас скандалите са доста повече от футбола.

– Как ще коментирате “страстната седмица” на Левски?

– Изненадан съм, че дълго нямаше решение за промени и така се разгоряха множество скандали. А това е добре за вас, журналистите, но не е и за авторитетен клуб като Левски. Аз имам професионални и приятелски отношения с главните действащи лица, с които и се чувам редовно по телефона. Всеки има своята истина, своята правда и своите обяснения за тежката ситуация. За мен най-скандалното е, че се обяви кой какво предложил, кой какво поискал, кой колко дължи и на кого какво са му предложили. Това са неща от кухнята и те не трябва да се изнасят. Непрофесионално е и направо абсурдно, когато става дума за сериозен клуб като Левски.

– Имаше ли според вас вариант да се спрат поне обидните квалификации между големите имена?

– Ръководството на клуба не биваше да го допуска, като реагира бързо и адекватно. И Наско, и Мъри, и Гонзо за мен имат място на “Герена”. Това са изградени и доказали се професионалисти, дали много за Левски. Да, всеки от тях е остър камък и характер, но нали именно такива хора правят големите неща. Такива като тях участват, а не присъстват в процесите. Те са богатство за “сините” и клубното ръководство трябваше да направи всичко, за да има помирение. Аз ги познавам отлично и мога да кажа следното – те са силни фигури с позиция, но при едно събиране на тримата за каузата “Левски”, щеше да има компромиси и обединение.

– Какво пречи на Левски в спортно-технически план?

– Несигурността на треньора е основният проблем. След Стоилов на този пост всеки се чувства несигурен за бъдещето си и няма гаранции, че разполага реално с желания от него период да изгради силен тим. Играчите го усещат и това минира съблекалнята и прави треньора заложник на една или две загуби.

– Селекцията?

– Левски разполага с класни футболисти. Този сезон липсва обаче изявен централен нападател. Присъствието на такъв тип играч би променило цялостната визия на тима. Левски щеше да е много по-силен. Имах решение – бразилеца Жуниор Викоса от Гремио. Той беше с единия крак на “Герена”. С него смятам, че Левски щеше да е шампион. Но ръководството не прояви достатъчно решителност да затвори сделката. Една седмица по-късно ЦСКА поиска този играч, но тогава начело на Гремио застана известният Люксембурго, който замрази всички трансфери.

– Кирил Домусчиев живее и в Барселона. Запознат сте добре и с проекта “Лудогорец”. Ще стане ли шампион дебютантът?

– Чувствам част от проекта, защото, когато много хора не знаеха какво се случва в Разград, аз съдействах да се появи още един силен тим в България. Смятам, че Лудогорец има шансове не само за титлата, но и дълго време да е фактор в нашия футбол.

– Вие бяхте мениджърът, който отведе Стилиян Петров на Острова. Имате ли връзка сега, когато играе най-важния си мач?

– Убеден съм, че за него скоро ще се говори, както за великия колоездач Ланс Армстронг. За човека, победил рака! Стенли има подкрепата на всички и особено тази на семейството си. И най-важното – той е много силен и волеви мъж, който знае как се побеждава. Каквото трябва, съм му го пожелал лично по телефона. Оттук нататък смятам, че вече му е необходимо спокойствие и да не се коментира прекалено неговият проблем.

– Каква е ситуацията около един от най-скъпите ви клиенти – Мартин Петров?

– Разбрахме се с Болтън, че ще коментираме договора след края на сезона. Водещо е дали тимът ще оцелее във Висшата лига и дали Мартин ще изиграе 25-те мача за сезона, които според контракта му автоматически му продължават договора за още една година.

– Мениджърът Градев опита да ви замеси в скандал, заявявайки, че с Борислав Михайлов сте били на почивка в Сингапур. Място, което се смята за център на черното тото.

– Трябва ли да отговарям на несериозни неща? Окей. Това са изявления на персона, известна повече със сензационни изказвания, отколкото с работата си. Нямам намерение да коментирам с кого и къде почивам. Ето, сега заминавам за Париж и трябва ли да ме свържат например и с масовия убиец там. Моят морал и репутация не са на показ от вчера. Над 30 години съм във футбола. От толкова време съм приятел и с Боби Михайлов и се гордея с този факт. Радвам се също, че в негово лице един българин прави кариера по висшите етажи на УЕФА.

– Но в родния футбол скандалите са постоянно “на терен”, както и декларациите на недоволните?

– За жалост от десетилетия е така, независимо кой управлява. Дори в онзи, стария режим Политбюро на партията не можеше да овладее напълно нещата. Тогава дори се пишеха статии като онази, прословутата, за недъзите на българския футбол. А за да намалее напрежението, трябва нещо като акцията на държавата в калчото. Ако това се случи, много бързо подпалвачите и бракониерите ще изчезнат.

“Труд”