Преглед на водещите новини в спортните медии

1

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

„Ботев грабна перла от Конго“, съобщава във водещия си материал вестник „Меридиан мач“.
Румънската инвазия в Ботев продължава. Вчера към лагера на отбора в Кипър се присъединиха защитникът Алесандру Бенга и нападателят Феребори Доре, който е национал на Конго. И двамата идват от втория в Румъния Петролул (Плоещ). Клубният сайт съобщи, че те са „на крачка от договор с Ботев, като единствено трябва да издържат медицинските тестове. Очаква се Бенга и Доре да подпишат за по 3 години. Клубът ще плати около 200 000 евро за правата им.
Ботев все още не може да привлече трансферна цел №1 Хамза Юнес. Нападателят извива ръцете на клуба с претенции за заплата от 40 000 евро. Иначе „жълто-черните” са се разбрали с Петролул за трансфера.
„Само 100 000 лв.  за селекция в Левски“, пише още изданието.
Само със 100 000 лв. разполагат в Левски за зимна селекция, научи „Меридиан Мач”. По-голямата част от парите вече са похарчени за покупките на Аймен Белаид и Антон Огнянов, а останалата ще се използва по трансфера на Пламен Крумов от Берое.
В същото време Гари Родригес е обявил пред ръководството на „Герена”, че си е намерил отбор и до дни ще напусне.
„Бодуров все по-далеч, Спрокел – също“, съобщава още вестник „Меридиан мач“
Докато Ботев (Пловдив) попълва състава с играчи от първенството на Румъния, националът Николай Бодуров е все по-далече от тима на Ботев. Старши треньорът Станимир Стоилов искаше да засили конкуренцията в отбрана с бранителя на Литекс, но потокът от играчите от Румъния засега стопира евентуалната сделка. Очакваше се футболистът от селекцията на Любо Пенев да се озове в Ботев, но извинението му пред президента на Литекс Гриша Ганчев и високите му финансови претенции засега спират уговорката между двете ръководства.
Междувременно „Меридиан Мач” научи, че бранителят Сивард Спрокел е поредният, който може да си тръгне от пловдивския клуб.

Уникално! Григор на 1/8-фннал в Мелбърн“, съобщава във водещия си материал вестник „7 дни спорт“.
Григор Димитров стана първият българин, останал в тенис турнир повече от една седмица. Той се класира за 1/8-финалите на Australian Open след победа с 6:3,3:6, 6:4,7:6(10) над 11-ия в света Милош Раонич (Кан) в мач от третия кръг. Димитров беше по-добрият и определено надигра мощния Раонич, чийто силен сервис не успя да го спаси срещу невероятния българин.
„Работил съм много, написал съм си домашното и затова очаквах това. Дали мога да спечеля турнира? Ще ви отговоря следващата седмица“, заяви Григор след мача.
Следващият му съперник е 62-ият в света Роберто Баутиста Агут (Исп), а при победа над него Димитров ще се класира за 1/4-финалите, където вероятно ще срещне №1 в света Рафаел Надал (Исп).
Ливърпул се отърва с 2:2 срещу Астън Вила“, пише още изданието.
Ливърпул се добра до равен 2:2 вкъщи срещу Астън Вила, след като падаше 0:2 до 37-ата мин. Андреас Вайман (25) и Кристиан Бентеке (37) изненадаха неприятно червените и смълчаха публиката на „Анфийлд”. Стъридж намали 1:2 точно преди почивката, което бе отлична предпоставка за обрат през второто полувреме. Още в 53-ата мин Стивън Джерард изравни 2:2 с точно изпълнение на дузпа, но за пълен обрат на домакините не им стигнаха сили,точност и хладнокръвие. Ливърпул остана 4-и с 43 т., съвсем малко пред преследвачите Евертън (41) и Тот-нъм (40), които имат мач по-малко.
„Славиша Йоканович, бивш треньор на отбора: Много сбърках, че дойдох в Левски“, пише още вестник „7 дни спорт“.
„Това беше грешна стъпка, за която съжалявам – заяви пред „7 дни спорт“ бившият треньор на Левски Славиша Йоканович, за периода си начело на „сините“. – Поех ангажимент, който трудно можеше да изпълня. Съгласете се, че да се бориш за титлата в такава обстановка, е най-тежкият път да стигнеш до някакво отличие. За тези 3 месеца в България мога да кажа, че бях доволен от това, което свърших, и от живота в София. В клуба исках да се променят някои неща, но те не се случиха. Генерално сгреших с решението си да дойда в Левски. Бяха ми поставени цели, които са нереални.
Начинът, по който клубът желае да се бори за титлата, е изключително труден. Много неща, които ми бяха обещани и гарантирани, не бяха изпълнени. В крайна сметка бях подставен пред свършени факти и това не беше ситуацията, в която исках да бъда. Не прецених добре стъпката, на която се реших през лятото.
За 3 месеца няма как да постигнеш очакваните резултати, особено когато правиш селекция за 0 евро. Лесно е да се сбърка при подобен подбор на новите футболисти. Алехандро Перес и Горан Блажевич не бяха първият ми избор за техните постове. Това, че следващият треньор не е залагал на Блажевич на вратата, е негов избор. Аз смятах, че ми трябва нов вратар. Взехме футболисти, които нямаха къде да играят. Решението Пламен Илиев да не бъде титуляр не беше само моя преценка, а на целия клуб. Ако от Левски са обяснили, че аз съм искал смяна на вратаря, значи са излъгали. Това не беше само мое решение. Все пак мисля, че Блажевич е качествен страж, който може да помогне на отбора.
Чувствах се добре в България, харесваше ми отношението на хората. С феновете на Левски също нямах проблеми, дори много се радвам, че те до последно имаха доверие към мен.
Не виждам защо някой ден да не се върна в България.
От професионална гледна точка направих грешка, че се съгласих да стана треньор на Левски. Няма защо да го крия. Няма защо да крия, че на „Герена“ някои неща не функционират така, както трябва да бъдат в един професионален клуб. Платих си за това, че взех прибързано решение, без да обмисля добре какво ме очаква. Дори в момента не мога да си дам отговор защо се съгласих да приема тази работа. Дадох много от себе си, но не спечелих нищо. Договорил съм се с ръководството на Левски за парите, които имам да получавам. Левски е голям клуб и не вярвам да има проблеми по този въпрос.
Не съм суетен човек. Пожелавам много победи на Левски, стискам им палци да вземат купата и да завършат на призовите места в първенството.
Не поддържам връзка с Наско Сираков, както и с други хора от Левски. Двамата искахме да изкараме отбора от тежката ситуация. Не съм им гледал мачовете, само наблюдавах няколко клипа в интернет от мачовете им с Литекс, Лудогорец и с ЦСКА за купата. Видях, че Старокин стана една от звездите на отбора, вкара някои голове. Интересно защо, докато аз бях начело на отбора, тази звезда не я видях.
Още през лятото, когато аз бях треньор, имаше възможност Антонио Вутов да премине в Удинезе. Със сигурност той е добра инвестиция за бъдещето на българския футбол и националния отбор. Не знам доколко бе правилен трансферът му в Италия, защото още е много млад футболист, но със сигурност е добре за Левски в тези трудни времена за клуба.

Йерун Луму: Надявам се да вкарвам важните голове за Лудогорец“, пише вестник „Тема спорт“.
Новото попълнение на Лудогорец Йерун Луму е уверен, че ще разгърне потенциала си в отбора. 18-годишното крило вече откри головата си сметка за шампионите. Той се разписа в първата контрола за 2014 година срещу лидера в Югозападната „В“ група Пирин (Благоевград) (5:1). Холандецът бе в много добро настроение при заминаването на тима за Турция вчера. “Вкарвал съм много красиви голове в кариерата си до момента. Надявам се и тук да отбележа такива. За мен е важно да помагам на отбора да върви напред и да се развива. От сега не мога да кажа колко попадения ще отбележа през пролетния полусезон. Надявам се да са колкото се може повече и да бъдат от голямо значение. Но не ми е фикс идея да бележа, искам и да подавам. Запознат съм, че конкуренцията в българското първенство е сериозна. В битката за титлата са ЦСКА, Ботев (Пд) и Левски. Знам, че има много качествени отбори и футболисти. Но мисля, че ние можем да станем шампиони”, обясни дошлият от Вилем II талант. Той добави, че е впечатлен от организацията в клуба. “Всичко тук е наред. Клубът се развива много добре на всички нива. Чувствам се щастлив. Момчетата ме приеха нормално. Радостно е, че и здравословно съм окей. Надявам се в подготовката да намеря най-добрата си форма”, завърши Луму.
Родригес клати лиценза на Левски“, съобщава още изданието.
Ръководството на Левски прави отчаяни опити да продаде нападателя Гари Родригес. Трансферът на холандеца е задължителен през зимния трансферен прозорец. „Сините“ разчитат много на средствата, които ще получат за него, за да изчистят стари задължения. Те трябва да сторят това до края на март, за да могат да са спокойни за получаването на професионален лиценз за следващия сезон. Клубът от „Герена” дължи пари на Черноморец по трансфера на Пламен Димов от миналата зима. „Сините“ трябва да се разплатят и с бившия си треньорски щаб – Славиша Йоканович и помощниците му Дражен Болич и Александър Янкович. Освен това те имат неизчистени сметки около привличането и прекратяването на контракта на бразилеца Рамон Лопес през лятото. Пари чакат и разтрогналите Кристовао Рамос и Жоао Силва.
Собственикът на клуба Тодор Батков прави всичко по силите си, за да намери средства. С първия транш от трансфера на Антонио Вутов той плати ноемврийските заплати на играчите – ако не го бе сторил, всеки пожелал можеше да разтрогне договора си с клуба без никаква пречка.
Така че приходите от бъдещ трансфер на Гари вече са разпределени. Но играчът още не е продаден. Затова близки до „Герена” мениджъри са го предложили на всевъзможни клубове. И чакат някой да пожелае играча преди затварянето на прозореца в края на януари. Родригес направи силна есен -вкapa няколко гола и направи 9 асистенции в 22 мача в „А“ група. Той бе поискан от Лудогорец но феновете на клуба блокираха продажбата му на разградчани. Холандецът бе пожелан и от английския Уест Хем. Лондонският клуб обаче държеше Гари да премине тридневни физически тестове. Той обаче категорично отказа да бъде пробван. Иначе англичаните даваха 700 хиляди паунда за правата му. А сега на „Герена” се надяват да се намери друг клуб, който да извади такава сума за Гари. Интерес към него има от израелския Макаби (Хайфа), но този клуб го искаше под наем.
Левски пък прави опити да привлече офанзивния френски полузащитник Людовик Женес. В момента той е свободен агент
Берое иска Илиян Йорданов, дава за него Пламен Крумов“, пише още вестник „Тема спорт“.
Берое иска да привлече крилото на Левски Илиян Йорданов. 24-годишният футболист не попада в сметките на Антони Здравков и не замина заедно с тима за Созопол. Той остана да тренира в София, докато клубът реши какво да прави с него. В Берое смятат да се възползват от ситуацията и да предложат на „сините“ размяна. Те са склонни да дадат Пламен Крумов, чийто договор изтича през лятото, за да си осигурят Илиян Йорданов. През есента фланговият играч на „сините“ записа 11 мача във всички турнири и вкара 3 попадения.
Засега от „Герена” не са дали категоричен отговор на предложението на Берое.
В близките дни е възможно Левски да се раздели с още един футболист. Става въпрос за Димитър Везалов, който също попадна в черния списък на Здравков. Бранителят дойде в Левски преди година и половина от Берое. Той бе зачеркнат след автогола, който си вкара срещу Славия (1:1) през май, който отне титлата на „сините“. Кандидат за Везалов е пловдивският Ботев.